VIDEOS

Σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρόνια (VIDEO)

Σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρόνια (VIDEO)

Αν έχετε βρεθεί σε κρητικό εστιατόριο, θα τα έχετε δοκιμάσει οπωσδήποτε. Είναι ένα από τα αγαπημένα φρέσκα κρητικά ζυμαρικά και τα προτείνουν στα μενού τους οι περισσότεροι σεφ που καταπιάνονται με την κρητική κουζίνα. Τα σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρόνια έχουν τον κόπο τους αλλά δεν γίνονται με φύλλο όπως πολλά άλλα φρέσκα ζυμαρικά κι έτσι μπορούν να τα φτιάξουν και μαγείρισσες που δεν συμπαθούν το ξυλίκι ( πλάστη) …

Σκιουφίζω θα πει στρουφίζω (και ουχί στρουμφίζω!)δηλαδή στρίβω και όταν εξοικειωθεί κανείς με την τεχνική του στρουφίγματος, η παρασκευή τους γίνεται παιγνίδι. Εγώ τη βρίσκω πολύ χαλαρωτική. Γενικά βέβαια, εγώ βρίσκω χαλαρωτική κάθε ενασχόληση με ζυμάρι…

Σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρόνια (VIDEO)

Τα περισσότερα κρητικά ζυμαρικά δεν περιέχουν αυγά στο ζυμάρι τους. Θέλουν περισσότερο βράσιμο από άλλα φρέσκα ζυμαρικά. Ήδη έχω δώσει τη συνταγή για το μαγκίρι και η ζύμη τους είναι όπως θα δείτε σχεδόν η ίδια. Η τεχνική τους είναι διαφορετική και το βράσιμό τους. Τα σκιουφικτά μακαρόνια είναι από τα πιο νόστιμα στο είδος τους.

Σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρόνια (VIDEO)

Φτιάξτε τα εύκολα στο σπίτι, ή δοκιμάστε τα αν βρεθείτε σε κρητικό εστιατόριο. Στην παραδοσιακή τους εκδοχή σερβίρονται με καμένο στακοβούτυρο και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι ή ξερό αθότυρο. Συνηθιζόταν την Κυριακή της Τυρινής, και δυστυχώς δεν συστήνονται καθόλου σε περιόδους δίαιτας! Είναι από τις “αμαρτωλές” προτάσεις της κρητικής κουζίνας.Σε πιο «δημιουργικές» εκδοχές σερβίρονται με διάφορες σάλτσες .

Σκιουφιχτά ή σιουφιχτά μακαρόνια (VIDEO)

Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε σκιουφιχτά μακαρόνια!

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να τα φτιάξουμε και με σκέτο άσπρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η μητέρα μου πολλές φορές φτιάχνει σκιουφικτά με ζύμη που περισσεύει από χορτόπιτες ή μυζηθρόπιτες
2)Τη σαρακοστή τα σκιουφικτά τα καίμε με λάδι και τα σερβίρουμε με νηστίσιμη σάλτσα . ¨οσοι νηστεύουν και το λάδι, το παραλείπουν από τη ζύμη και το νερό βρασίματος. Προσθέτουν στη ζύμη χυμό λεμονιού ή ρακή και τα σερβίρουν με το χυλό τους. Αυτή η παραλλαγή είναι τα λεγόμενα καλογερίστικα μακαρόνια.
3)Αν δεν έχουμε στακοβούτυρο ταιριάζει και άλλο πρόβειο ή κατσικίσιο βούτυρο με διαφορετικά βέβαια γευστικά αποτελέσματα.
4)Κυκλοφορούν και τυποποιημένα σκιουφικτά από βιοτεχνίες ζυμαρικών της Κρήτης. Δεν είναι άσχημα.Αντιθέτως είναι πολύ νόστιμα. Τα χειροποίητα βέβαια είναι ασύγκριτα….

Καλό μήνα!

(Σε μας ο ξανθός Απρίλης έκανε απόλυτα πανηγυρική είσοδο! Μας έστεισε κανονικό χορό σε ρυθμό …6,2 ρίχτερ! )

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο