Vegan/vegetarian

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού (VIDEO)

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού (VIDEO)

Με λεμονοπορτάκαλα και ελαιόλαδο!

Στην Κρήτη φτιάχνουμε όλες τις εποχές λαδερά  κουλουράκια λεμονιού και πορτοκαλιού. Ακόμη κι όταν δεν κυκλοφορούσαν καλοκαιρινές ποικιλίες πορτοκαλιών, έφτιαχναν κουλουράκια πορτοκαλιού με συμπυκνωμένο χυμό. Όσο για λεμόνια, πάντα μια δίφορη λεμονιά θα βρισκόταν σε κάποια αυλή! Ε, τώρα που βρίσκουμε ακόμη κι από τα δυο να μη φτιάξουμε μερικά;

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού (VIDEO)

Τα ξινόδεντρα λοιπόν τα έχουμε και για στολίδια της αυλής μας και τα λεμονοπορτάκαλα τα αγαπούμε πολύ. Τούτα λοιπόν τα κουλουράκια έχουν κι απ’ τα δυο!

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού (VIDEO)

 

Πορτοκαλομαντάρινα και λεμονοπορτάκαλα και νερατζολέμονα! Οι όμορφες κρητικές λέξεις για τα αγαπημένα εσπεριδοειδή. Από τα πιο αγαπημένα μου χαρακτηριστικά της κρητικής ντοπιολαλιάς είναι οι  σύνθετες λέξεις μας.Στην καθημερινή μας γλώσσα, στις μαντινάδες μας, στα τραγούδια μας, στα χάδια και τα νανουρίσματα μας. Για δείτε…

 

-Παρασκευολουσμένη μου και Σαββατοστεγνώστρα

Κυριακοστολισμένη μου για πρόβαλε στην πόρτα

-Χαρήνω τη τη γλώσσα σου τη σκιζαμυγδαλάτη

που ‘ναι από μέσα κουφωτή και ζάχαρη γεμάτη

-Στρογγυλομηλοπρόσωπη, νερατζομαγουλάτη

τη πέτρα σκίζεις, κάνεις δυο, όντε καμνείς το μάτι!

-Αρισμαροβιτσόβεργα και διαμαντένια πέτρα

πως ήθελα ν’ανταμώσουμε το μάτι μου εξεπέτα.

Αρισμαροβιτσόβεργα! Πώς θα περιέγραφε κανείς πιο εύστοχα μια ψιλόλιγνη μα και μοσχομυριστή κοπελιά! Με βίτσα (βέργα) από αρισμαρί (δεντρολίβανο)!

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού (VIDEO)

Αναζητείστε και στο youtube το εξαιρετικό παλιό τραγούδι της κρουσταλλοβραχιονάτης (αυτή που έχει χιονάτους, λευκούς βραχίονες) με τη φωνή του Ξυλούρη:

 Άνοιξε το παράθυρο
(κρουσταλλοβραχιονάτη μου)
με το χιονάτο χέρι
να δει ο ήλιος κι άλλο φως,
(κρουσταλλοβραχιονάτη μου )
άσπρο μου περιστέρι!

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού (VIDEO)

Εντάξει, πάλι παρασύρθηκα… Εσείς για τη συνταγή ήρθατε εδώ κι εγώ ξέφυγα με τις μαντινάδες και τα τραγούδια! Ας έλθουμε λοιπόν σε μια ακόμη συνταγή με κουλουράκια.

Έχω ξαναγράψει πως μια φορά που μετρούσα πόσες συνταγές έχω με κουλουράκια στο «επίσημο» τετράδιο συνταγών (χωρίς να υπολογίσω, χαρτάκια και τεφτέρια) είχα σταματήσει στο 50! Κι όμως στα παλιά τετράδια της μάνας μου και της γιαγιάς μου υπάρχουν ακόμη πολλές που δεν έχω αντιγράψει!

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού (VIDEO)

Προχθές λοιπόν που (ξανά)ξεφύλλιζα ένα απ’ αυτά τα τετράδια στάθηκα σ’ αυτή τη συνταγή γιατί μου άρεσε που περιείχε και τα δυο αγαπημένα εσπεριδοειδή. Όταν ρώτησα τη μάνα μου αν τα έχει φτιάξει αυτά τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε να παπαγαλίζει… «5 κρασοπότηρα ζάχαρη, 3 κρασοπότηρα λάδι»  κλπ κλπ. Και αμέσως μετά: «η αγαπημένη τσι γιαγιάς ήτανε, και μάλιστα δεν τα ήθελε ροδοψημένα. Άσπρα ήθελε να μένουνε και τα έφτιαχνε γι αυτό το λόγο και τσι Πρωτοχρονιές». Έ δεν ήθελα και άλλη πληροφορία για να τα δοκιμάσω!

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού (VIDEO)

Κι επειδή μας άρεσαν, τη δεύτερη φορά που τα έφτιαξα, θεώρησα καλό να τα γυρίσουμε και σε video μιας και δεν έχουμε πολλές συνταγές με κουλουράκια στη συλλογή μας στο youtube. Φυσικά τα κρασοπότηρα έγιναν γραμμάρια και η αρχική δόση μοιράστηκε στο μισό! Όπως έχω ξαναπεί οι δόσεις των παλιών συνταγών είναι μεγάλες γιατί δεν ήταν εύκολο να πηγαινοφέρνουν λαμαρίνες κάθε τόσο στο φούρνο της γειτονιάς ούτε βέβαια να ανάβουν ξυλόφουρνους για …ψιλοπράγματα!

Κουλουράκια πορτοκαλιού και λεμονιού (VIDEO)

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Παρατηρήσεις

 

Παρατηρήσεις:

  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Καλύτερα να λείπει λίγο αλεύρι παρά να γίνει σκληρή (αν μετά το ξεκούρασμα κολλά, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη).
  • Για να κολλά το σουσάμι στα κουλουράκια, το ξεπλένουμε, το στραγγίζουμε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και το ανακατεύουμε με 1 κουταλάκι ζάχαρη.
  • Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να είναι 20 λεπτά αν τα θέλουμε λευκά ή 5-6 λεπτά παραπάνω αν μας αρέσουν πιο σκούρα. Μη ξεχνάμε όμως ότι ΠΑΝΤΑ εξαρτάται και από το φούρνο μας.
  • Η παραπάνω δόση βγάζει περίπου 70 κανονικού μεγέθους κουλουράκια ή γύρω στα 100 αν τα κάνουμε μικρά και χαριτωμένα!                                                                                                                                                                    

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο