Ή απλώς κουλουράκια ή μπισκότα βουτύρου…
Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Άλλωστε έχουμε ακόμη Χριστός Ανέστη!
Αν και έχουν περάσει οι μέρες του Πάσχα τα κουλουράκια βουτύρου είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Μάλιστα όταν είναι τραγανά , μοσχοβολιστά και διατηρούνται αρκετές μέρες , δεν υπάρχει λόγος να μην φτιάχνονται και τις υπόλοιπες εποχές. Ξαναφτιάχτηκαν κατόπιν εορτής από τη γιαγιά, για να συμπεριληφθούν σε δέμα για ένα κοριτσάκι που τα περιμένει στον Πειραιά! (Φιλάκια γλυκιά μου, καλώς όρισες).
Τώρα θα μου πείτε: γιατί τσουρεκάκια, κουλουράκια δεν είναι; Εδώ στην Κρήτη εμείς πάμε “ανάποδα” στις ονομασίες των πασχαλινών μας…. Τα κουλουράκια μας τα λέμε τσουρεκάκια. Τα παραδοσιακά πασχαλινά κρητικά ψωμιά , που δεν είναι ακριβώς τσουρέκια αλλά πιο “ψωμένια”, τα λέμε γαλατερά (γιατί ζυμώνονται με γάλα και καθόλου νερό-ούτε καν στη μαγιά ) ή πασχαλινά κουλούρια. Αυτά λοιπόν που η υπόλοιπη Ελλάδα λέει κουλουράκια, εμείς όταν τα φτιάχνουμε το Πάσχα τα λέμε τσουρεκάκια. Και αυτά που η υπόλοιπη Ελλάδα λέει τσουρέκια, εμείς τα λέμε κουλούρια…
Ποιός άραγε ξέρει πώς προέκυψε αυτό… Η λέξη τσουρέκι πάλι τούρκικης προέλευσης είναι (από το τούρκικο çörek προέρχεται σύμφωνα με το “Μείζον Ελληνικό Λεξικό” των Τεγόπουλου -Φυτράκη ) οπότε κατά περιοχές είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε αλλιώς.Αυτό συμβαίνει με πολλές ονομασίες όπως έλεγα στο προηγούμενο post για τους ντολμάδες.
Στο τετράδιο των συνταγών μου υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για τσουρεκάκια. Της μαμάς ,της γιαγιάς, των θειάδων, της τάδε κυρίας, της δείνα γειτόνισσας. Με αμμωνία ,χωρίς αμμωνία, με λίγο βούτυρο , με πολύ βούτυρο, με φυτίνη ,με μαργαρίνη. Η συγκεκριμμένη είναι η αγαπημένη μας οικογενειακώς . Είναι παλιά και αυτό αποδεικνύεται από την ποσότητα του βουτύρου που είναι βέβαια μισή οκά, ασχέτως αν έχει μετατραπεί σε γραμμάρια.Επίσης προφανώς τα περίπου 1300 γραμμάρια του αλευριού, είναι μάλλον τα στρογγυλοποιημένα 1280 γραμμάρια της οκάς!
Υλικά
640 γραμμάρια βούτυρο
1,5 κούπα ζάχαρη (για τους γλυκατζήδες και 1-2 κουταλιές ακόμη)
3 κρόκους αυγών και ένα 1-2 ακόμη για την επικάλυψη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κρασοπότηρο αλουσιά ή 1 κρασοπότηρο γάλα (μέτρησα το κρασοπότηρο και είναι 150 ml, δηλαδή τα 3/5 μιας δοσομετρικής κούπας)
2-3 βανίλλιες ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλλια ή (το άριστο) 1 μπαστουνάκι βανίλιας
1 φακελάκι μπέικιν
1300 γραμμάρια περίπου μαλακό αλεύρι, και ίσως λίγο ακόμη (ή όσο σηκώσει!!!)
Επί το έργον
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει πολύ καλά, σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το κονιάκ, τις βανίλλιες, το γάλα ή την αλουσιά και το μισό αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι ως ότου γίνει μια κανονική ζύμη.
![]() |
Κάνουμε και κανένα σταυρό όπως η μάνα μου… |
Αφήνουμε να “ξεκουραστεί” κανένα μισάωρο. Τα πλάθουμε σε απλά σχήματα γιατί η ζύμη αυτής της συνταγής είναι πού εύθραυστη και δεν δίνει μεγάλα κορδόνια για πολλά και σύνθετα σχήματα.
Δίνει όμως τραγανά τσουρεκάκια που μοσχοβολούν.Τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν.
Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με μια ή δυο κουταλιές νερό (ανάλογα το μέγεθος).
Τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για μισή ώρα ή μέχρι να χρυσίσουν.
Διατηρούνται κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές μέρες. (Δυό τρία που έχουν μείνει από εκείνα που έφτιαξα τη μεγαλοβδομάδα, είναι σαν να έχουν γίνει σήμερα).
Παρατηρήσεις
1) Παλιά, χρησιμοποιούσαν στακοβούτυρο που έπρεπε να κτυπηθεί αρκετή ώρα με τα αυγά και τη ζάχαρη για να σπάσει η βαριά μυρωδιά του.Δεν υπήρχαν και μίξερ και ήθελε ώρα και κόπο το κτύπημα. Αργότερα , σύμφωνα με σημειώσεις σε περιθώρια παλιών τετραδίων, ανάμείγνυαν με φυτίνη το στακοβούτυρο ή έβαζαν μαργαρίνη και φυτίνη και τύπου Κερκύρας. Τώρα χρησιμοποιούμε βούτυρο γάλακτος αγελαδινό (από βάζο) ή τύπου Κερκύρας, ή μείγμα τους. Οποιοδήποτε καλής ποιότητας βούτυρο τέλος πάντων. Εγώ , αν έχω καλό στακοβούτυρο, βάζω 1-2 κουταλιές κι απ’ αυτό, υπολογίζοντάς το στο συνολικό.
2) Αν χρησιμοποιήσουμε αλουσιά γίνονται πιό εύθραστα . Το γάλα τα κάνει λίγο πιο σταθερά.
4)Αυτά τα κουλουράκια υστερούν σε εμφάνιση σε σχέση με τα κουλουράκια αμμωνίας που έχουν ιδιαίτερα ελαστική ζύμη, αλλά μας αποζημιώνουν με την υπέροχη γεύση τους. Αν δε η ζύμη «σηκώνει» λίγο αλεύρι ακόμη, μπορεί να απλώσουν λίγο. Εμένα μ’ αρέσουν έτσι γιατί γίνονται πιο «μπισκοτένια», αλλά προσθέτω λίγο αλεύρι για τα επόμενα ταψάκια…
5) Τριμμένα αποτελούν υπέροχη βάση για cheese cakes και τέτοιου τύπου γλυκίσματα. Αν δηλαδή περισσέψουν, γιατί διατηρούνται τόσο καλά που μόνο αν θέλουμε να “ξεμπερδεύουμε” τα χρησιμοποιούμε για άλλες χρήσεις…
6) Εκτός πασχαλινής περιόδου, τα φτιάχνουμε και με κουπ πατ σαν μπισκότα βουτύρου.
Αναλοίωτες αξίες και γεύσεις, κι αυτά που εδώ στην Ελλάδα λέμε σμυρνέικα κουλουράκια, η γιαγιά του άνδρα μου η Σμυρνιά τσουρεκάκια τα έλεγε!
ενα κουλουράκι με τον καφέ
ή με ενα ποτήρι γάλα….ειναι …ευπρόσδεκτα….
και πόσο μάλιστα όταν υπάρχουν παιδιά!!
ευχαριστούμεεεεε!!!!
Καλημέρα …μου άρεσε πολύ η συνταγή αλλά και το σχήμα που έχουν τα κουλουράκια σου.
Φιλιά
Θησαυρός το τετράδιό σου!!! Μήπως να κάνεις ένα βιβλίο όπως το μπλοκ;;; Δηλαδή με πληροφορίες αλλά και συνταγές;;; (νομίζω στο έχω ξαναπει αλλά μου αρέσει πολύ η ιδέα!!!)
Vita εμένα γενικώς τα κουλούρια δεν με συγκινούν, στα υπόλοιπα όμως μέλη της οικογένειας αρέσουν κι η συνταγή σου είναι εγγύηση.
Τις πληροφορίες σου δε πάντα τρέχω να τις διαβάσω απολαμβάνοντας τες
Καλημέρα.
Molto belli di questa forma, ciao
γεια σου Vita μου, το σχεδιο σου δεν το έχω ξαναδεί σε ''κουλουράκια'' έτσι τα λέμε εμείς εδώ !χιχιχι!! εμεις φτιάχνουμε κατι παρόμοια που όπως λέει και η γαστεροπλήξ τα ονομάζουμε σμυρνέικα. άχ και να είχα λίγα τώρα με το καφεδάκι μου!!!
εστειλες δεμάτακι στο παιδί στον πειραιά αλλά σε μένα που είμαι εκεί κοντά δεν μου έστειλες τίποτα – σνιφ σνιφ !!!!!!!!
φιλια πολλά
Οπως και να τα πεις, κουλουράκια-τσουρεκάκια, η νοστιμιά παραμένει!!
Το σχήμα πρωτότυπο, μου άρεσε πολύ!
δεν ειχει σχεση με αυτο το ποστ και σου ζητω συγνωμη. μηπως εχεις την συνταγη για να φιαξουμε τον ντακο? εννοω να φιαξουμε το παξιμαδι, οχι το τι να βαλουμε επανω. εμεις εδω εχουμε τις friselle, που ειναι κατι αναλογο, αλλα θα ηθελα να προτεινω τον αυθεντικο ντακο.
Καταπληκτικά τα τσουρεκάκια σου !!!!!
πω πω λιχουδιές!!!
Γαστερόπληκτη δεν το ήξερα! νόμιζα ότι οι σμυρνέικης καταγωγής κρητικοί το λένε έτσι εξ αιτίας μας!
Ίριδα ακριβώς! Έτσι καταναλώνονται ανεξέλεκτα!
Δήμητρα σ' ευχαριστώ. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει και η γεύση!
Μαρινάκι πάλι με τον καλό σου λόγο ήρθες γλυκιά μου; 🙂
Ξανθή κι εμένα δεν μ' αρέσουν πολύ τα κουλουράκια αλλά τούτα εδώ είναι τόσο τριφτά που μοιάζουν με μπισκότα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Stefania, Grazie! Contento che ti piaccia!
Μαρία μου το παιδί είναι η ανηψιά μου και η γιαγιά η μάνα μου. Ο Πειραιάς σου είναι ό τόπος κάποιων από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους και πολύ θα χαρώ όταν τον επισκεφτώ να κεράσεις εσύ τον καφέ κι εγώ τα κουλουράκια 🙂
Έλενα όπως τα λες ακριβώς! Και shortbread να τα πεις θα φαγωθούν 🙂
grEAT μόλις μπορέσω θα σου τη στείλω σε mail.Έχω μια δυό καλές συνταγές. Κριθαρένια αλεύρι φαντάζομαι θα βρεις έτσι δεν είναι;
Αστεράκι ό,τι πρέπει για καφεδάκι και κουβέντα!
Pansofix δεν υστερείς καθόλου σε λιχούδικες προτάσεις 🙂
σε ευχαριστω πολυ και περιμενω. 🙂
ναι κριθαρενιο αλευρι βρισκω.
Τσουρεκάκια και λαμπριάτικη κουλούρα!
Έξοχα γλυκιά μου.
καλησπέρα.Συκαλάκι κουταλιού θέμε. Τώρα είναι ολόγιομοι οι ορνιοί.
grEAT το ΣΚ θα την έχεις 🙂
Ζαμπία καλά έγιναν! Η συνταγή της κουλούρας του χρόνου πια …
Χατζίκο δεν έχεις παράπονο ! Ούτε στο μυαλό σου να ήμουν ε; 🙂
Καλημέρα. 'Εφτιαξα εχτές τα κουλουράκια και μου βγήκαν εξαιρετικά.
Καλή Ανάσταση.
Πόσα κομμάτια βγαίνουν;
Ευχαριστώ!
Αρκετά. Ανάλογα με το μέγεθος 3-4 ταψάκια της κουζίνας απ' ότι θυμάμαι.Καλή επιτυχία!
ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ! ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ! ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ , ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. . . ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΣ ΑΜΜΩΝΙΑΣ! ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ‘Η ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ‘Η ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ‘Η ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ! ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ, ΜΟΝΑΔΙΚΗ!
Τα πιο αγαπημένα και της δικής μου οικογένειας Φρόσω μου! Περισσότερο από τα κλασικά!
Καλησπέρα σας
΄Εφτιαξα τα πασχαλινά τσουρεκάκια βουτύρου, ακολουθώντας πιστά την συνταγή.
Χρησιμοποίησα αλέυρι μαλακό Αγ.Γεωργίου 1300γρ και βούτυρο τύπου κερκύρας 250 γρ., αγελαδινό΄Ολυμπος 250 γρ και γάλακτος 140 γρ.΄Εβαλα 1 φακελάκι μπέκιν. Η ζύμη βγήκε σφικτή, σκασμένη και δεν φούσκωσαν καθόλου.
Το μπέκιν δεν είχε λήξει, ούτε ήταν ανοικτό το φακελάκι. Μήπως ήταν λίγο για 1300 γρ αλεύρι; Μήπως τα 1300 γρ αλεύρι είναι πολύ; Την ώρα που το ζύμωνα μου φάνηκε ότι δεν χρειάζεται όλο το αλεύρι, αλλά ήταν τέτοια τα σχόλια της συνταγής που ανέφερε ότι κανονικά θέλει πάνω από 1300 γρ, που θεώρησα ότι πρέπει να το βάλω όλο
Τα κουλουράκια αυτά δεν φουσκώνουν πολύ. Γίνονται τριφτά και όχι αφράτα. Νομίζω ότι δεν έπρεπε να προσθέσετε κι άλλο αλεύρι, χειροτερεύει την κατάσταση μιας ζύμης που είναι λίγο δύσκολη σε σχέση με τα υπόλοιπα κουλουράκια. Γι αυτό εξάλλου και δεν σηκώνουν πολλά σχέδια όπως τα κλασικά που έχω εδώ: https://staging.cretangastronmy.gr/2014/04/%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB-2/
Μου αρέσει πολύ η σελίδα σας
Χαίρομαι! Ευχαριστώ πολύ!
Έφτιαξα φέτος αυτά τα υπέροχα κουλουράκια σου και γίναν ανάρπαστα! Τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει: τριφτά και μυρωδάτα! Η ζύμη δεν πήρε όλο το αλεύρι, πρέπει να μείνει μαλακή. Το μυστικό είναι να μείνει αρκετή ώρα στο ψυγείο, ώστε να πλάθονται πιο εύκολα. Εγώ την δεύτερη φορά που τα έφτιαξα τα άφησα όλο το βράδυ και τα έψησα την επομένη. Ευχαριστούμε Vita!!
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Ναι, οι ζύμες είναι και θέμα εμπειρίας. Πρέπει να ξέρουμε με ποια υφή πρέπει να σταματήσει η προσθήκη αλευριού, ασχέτως γραμμαρίων! Κι εγώ τα κάνω πολλές φορές τμηματικά, και κρατάω τη ζύμη στο ψυγείο!
[…] όμως περίσσεψαν. Τα έφτιαξα τη Μεγάλη Τετάρτη φέτος, τη συνταγή του βουτύρου. Συνήθως εξαφανίζονται μ’ αυτή τη συνταγή και πολλές […]