Vegan/vegetarian

Μωσαϊκό ή σαλάμι ή κορμός ψυγείου

Η δική μου εκδοχή, για το πιο εύκολο, το πιο μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου!

Η μάνα μου έλεγε πως όταν βαριέται να φτιάξει το κτιστό κατέφευγε   στο μωσαϊκό ή σαλάμι.  Η κρέμα ήταν πάνω κάτω η ίδια  αλλά το στρώσιμο πολύ πιο εύκολο, ένας  κορμός ψυγείου «της τεμπέλας». Είναι τόσο εύκολο! Ούτε βρασίματα, ούτε  ψησίματα, ούτε πολλά πολλά χτυπήματα!

Από τα γλυκά που μόλις τα σκεφτείς τα φτιάχνεις αν έχεις τα υλικά. Από τα πιο μαμαδίστικα γλυκά, κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές και παραλλαγές και για πολλούς είναι το πιο αγαπημένο γλυκό αφού μας πάει πίσω στα παιδικά μας  χρόνια.  Αυτές ήταν βλέπετε οι πιο συνηθισμένες σπιτικές τούρτες της παιδικής  και εφηβικής ηλικίας εμάς των μεγαλύτερων: το κτιστό, το σαλάμι, και η άλλη, εκείνη με τα σαβαγιάρ την κομπόστα και το καβουρντισμένο αμυγδαλάκι (στα προσεχή αυτή…).

Η δική μας συνταγή για το γλυκό σαλάμι είχε ωμά αυγά στην βουτυρόκρεμα, απαγορευμένο υλικό για μένα μετά από κάποια ενημέρωση που μας έκανε πριν από λίγα χρόνια μια υπεύθυνη της υπηρεσίας δημόσιας υγείας. Δεν είναι μόνο γι α τη σαλμονέλλα. Τα ωμά αυγά κρύβουν πολλούς κινδύνους!  

Επειδή  το συγκεκριμένο γλυκό είναι εύκολο και πρόχειρο, δεν μπαίνω στο κόπο να παστεριώσω αυγά για το μωσαϊκό μου. Εξάλλου γίνεται πολύ καλό κι έτσι όπως έχω μετατρέψει την αρχική οικογενειακή μας συνταγή.

 

Η βάση είναι και πάλι  είναι η βουτυρόκρεμα.  Χωρίς όμως να βράσει το βούτυρο. Ένα ελαφρύ χτύπημα μόνο εύκολο ακόμη και μέ μίξερ χειρός αφού είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η προσθήκη της πραλίνας φουντουκιού ή της λιωμένης σοκολάτας  αναβαθμίζει τη κρέμα και σε υφή και σε γεύση.

Δυστυχώς όπως όλα τα βουτυράτα γλυκά είναι φουλ θερμίδες , αλλά μια στο τόσο ας κολαστούμε! Αν μάλιστα μπορούμε να σταματήσουμε σε ένα κομμάτι (πόσο ζηλεύω τους εγκρατείς!)  δεν κάνουμε κανένα έγκλημα αν το φτιάξουμε μια δυο φορές το καλοκαίρι…

Υλικά:

200 gr βούτυρο αγελάδας σε πλάκα, σε θερμοκρασία δωματίου

½ κούπα ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά της σούπας λικέρ της επιλογής μας

1-2 κουταλιές της σούπας κακάο

¾ κούπας καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια στο χέρι

1 πακέτο (225 gr) πτι μπερ

200-220 gr πραλίνα φουντουκιού σπιτική ή του εμπορίου

Προαιρετικά (αλλά συνιστάται) ½ κούπα γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή νεράντζι ή πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κομματάκια

Για το γαρνίρισμα, 100gr σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 50%  και 1-2 κουταλιές βούτυρο (το υπόλοιπο της πλάκας βουτύρου)

ή/και  τρούφα σοκολάτας ή/και τριμμένο ινδοκάρυδο

Επί το έργον:

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη να αφρατέψει και προσθέτουμε το λικέρ, το κακάο κοσκινισμένο και την πραλίνα φουντουκιού.

Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε τα καρύδια, το γλυκό του κουταλιού και τα μπισκότα σπασμένα σε κομματάκια με το χέρι όχι στο γουδί.

Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος  και του δίνουμε το γνωστό κυλινδρικό σχήμα.

Το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 8-10 ώρες ή στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. Όταν είναι να το σερβίρουμε λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο και το περιχύνουμε.

 

Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με καρύδια ή τρούφα ή ινδοκάρυδο.

 

Παρατηρήσεις:

1)Αντί γλυκό του κουταλιού μπορούμε να βάλουμε φρουί  γλασέ ψιλοκομμένα ή απλώς ξύσμα κάποιου εσπεριδοειδούς

2)Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι φουντούκια ή καβουρδισμένα αμύγδαλα, με άλλο αποτέλεσμα βέβαια!

3)Αντί ποτό (αν πρόκειται να φάνε και παιδιά) μπορούμε να βάλουμε ελάχιστο γάλα ή χυμό φρούτου.

4)Αν τι πραλίνα φουντουκιού μπορούμε να βάλουμε λιωμένη σοκολάτα. Ανάλογα με το είδος της μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ακόμη.

Και οι τύψεις μπορούν να περιμένουν…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές