Vegan/vegetarian

Μωσαϊκό ή σαλάμι ή κορμός ψυγείου

Μωσαϊκό ή σαλάμι ή κορμός ψυγείου

Η δική μου εκδοχή, για το πιο εύκολο, το πιο μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου!

Η μάνα μου έλεγε πως όταν βαριέται να φτιάξει το κτιστό κατέφευγε   στο μωσαϊκό ή σαλάμι.  Η κρέμα ήταν πάνω κάτω η ίδια  αλλά το στρώσιμο πολύ πιο εύκολο, ένας  κορμός ψυγείου «της τεμπέλας». Είναι τόσο εύκολο! Ούτε βρασίματα, ούτε  ψησίματα, ούτε πολλά πολλά χτυπήματα!

Μωσαϊκό ή σαλάμι ή κορμός ψυγείου

Από τα γλυκά που μόλις τα σκεφτείς τα φτιάχνεις αν έχεις τα υλικά. Από τα πιο μαμαδίστικα γλυκά, κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές και παραλλαγές και για πολλούς είναι το πιο αγαπημένο γλυκό αφού μας πάει πίσω στα παιδικά μας  χρόνια.  Αυτές ήταν βλέπετε οι πιο συνηθισμένες σπιτικές τούρτες της παιδικής  και εφηβικής ηλικίας εμάς των μεγαλύτερων: το κτιστό, το σαλάμι, και η άλλη, εκείνη με τα σαβαγιάρ την κομπόστα και το καβουρντισμένο αμυγδαλάκι (στα προσεχή αυτή…).

Μωσαϊκό ή σαλάμι ή κορμός ψυγείου

Η δική μας συνταγή για το γλυκό σαλάμι είχε ωμά αυγά στην βουτυρόκρεμα, απαγορευμένο υλικό για μένα μετά από κάποια ενημέρωση που μας έκανε πριν από λίγα χρόνια μια υπεύθυνη της υπηρεσίας δημόσιας υγείας. Δεν είναι μόνο γι α τη σαλμονέλλα. Τα ωμά αυγά κρύβουν πολλούς κινδύνους!

Μωσαϊκό ή σαλάμι ή κορμός ψυγείου

Επειδή  το συγκεκριμένο γλυκό είναι εύκολο και πρόχειρο, δεν μπαίνω στο κόπο να παστεριώσω αυγά για το μωσαϊκό μου. Εξάλλου γίνεται πολύ καλό κι έτσι όπως έχω μετατρέψει την αρχική οικογενειακή μας συνταγή.

Μωσαϊκό ή σαλάμι ή κορμός ψυγείου

Η βάση είναι και πάλι  είναι η βουτυρόκρεμα.  Χωρίς όμως να βράσει το βούτυρο. Ένα ελαφρύ χτύπημα μόνο εύκολο ακόμη και μέ μίξερ χειρός αφού είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η προσθήκη της πραλίνας φουντουκιού ή της λιωμένης σοκολάτας  αναβαθμίζει τη κρέμα και σε υφή και σε γεύση.

Μωσαϊκό ή σαλάμι ή κορμός ψυγείου

Δυστυχώς όπως όλα τα βουτυράτα γλυκά είναι φουλ θερμίδες , αλλά μια στο τόσο ας κολαστούμε! Αν μάλιστα μπορούμε να σταματήσουμε σε ένα κομμάτι (πόσο ζηλεύω τους εγκρατείς!)  δεν κάνουμε κανένα έγκλημα αν το φτιάξουμε μια δυο φορές το καλοκαίρι…

Μωσαϊκό ή σαλάμι ή κορμός ψυγείου

Παρατηρήσεις

1)Αντί γλυκό του κουταλιού μπορούμε να βάλουμε φρουί  γλασέ ψιλοκομμένα ή απλώς ξύσμα κάποιου εσπεριδοειδούς

2)Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι φουντούκια ή καβουρδισμένα αμύγδαλα, με άλλο αποτέλεσμα βέβαια!

3)Αντί ποτό (αν πρόκειται να φάνε και παιδιά) μπορούμε να βάλουμε ελάχιστο γάλα ή χυμό φρούτου.

4)Αν τι πραλίνα φουντουκιού μπορούμε να βάλουμε λιωμένη σοκολάτα. Ανάλογα με το είδος της μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ακόμη.

Και οι τύψεις μπορούν να περιμένουν…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο