Μη κατηγοριοποιημένο

Νεράντζι γλυκό του κουταλιού

Εποχή για γλυκά του κουταλιού. Τα εσπεριδοειδή είναι στο φόρτε τους και είναι ώρα να τα αξιοποιήσουμε. Γλυκάκια υγιεινά, μυρωδάτα , που καταναλώνονται και από νηστεύοντες και από μη νηστεύοντες και δημιουργούν τις λιγότερες ενοχές όταν θέλουμε να γλυκαθούμε. Εξάλλου τα γλυκά από φλούδες εσπεριδοειδών ή από ολόκληρα τα φρούτα, είναι από τα καλύτερα γαρνιρίσματα ή συστατικά άλλων γλυκισμάτων.
Είχα την τύχη φέτος να με προμηθεύσουν δυο καλοί φίλοι με ολόφρεσκα κουμ κουάτ από το δέντρο της αυλής τους. Βλέπετε το κουμ κουάτ δεν είναι πια κερκυραϊκό προνόμιο.
Έφτιαξα το γλυκό μου με (εδώ η συνταγή) και χρησιμοποίησα και μια ποσότητα κουμ κουάτ για να φτιάξω λικέρ.
Έφτιαξα και το πορτοκάλι μου όπως κάθε χρόνο. Όταν ήρθε η τεράστια τσάντα με  νεράντζια σαν πεσκέσι από την θεία μου με έπιασε κατ’ αρχήν μια βαρεμάρα εδώ που τα λέμε… Δεν είναι και εύκολο να τρίψεις τόσα νεράντζια! Σκεφτείτε ότι βγήκαν παραπάνω από  100 κομμάτια γλυκού! Η προσφορά της μητέρας μου να τα τρίψει εκείνη ήταν θεόσταλτη. Έτσι έφτιαξα  και το νεραντζάκι μου! Τρία πορτοκαλόχρυσα γλυκάκια αυτή τη στιγμή στο ντουλάπι μου και καιροφυλακτώ για περγαμόντα ή κίτρα…
Η ποσότητα της ζάχαρης στην συνταγή που έχω από τη μητέρα μου, λέει για ένα κιλό ζάχαρη ανά 30-35 κομμάτια γλυκού. Η συμβουλή της είναι  να προσθέτω και μια κούπα ακόμη. Υποθέτω λοιπόν ότι η αρχική αναλογία ήταν  στα 35 κομμάτια μια οκά ζάχαρη.
Όταν πήρα έτοιμα (και τυλιγμένα παρακαλώ) 50 κομμάτια, υπολόγισα  1,5 κιλό ζάχαρη αλλά έβαλα και μια κούπα ακόμη. Τα ζύγισα για να μπορώ να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες και ήταν (τα 50 κομμάτια) ένα κιλό. Άρα μπορώ να πω ότι μια καλή αναλογία είναι  1:1,5. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Υλικά:
8 νεράντζια  από τα  οποία θα προκύψουν 32-35 ρολά νεράντζι
1 κιλό ζάχαρη και μια κούπα ακόμη
3  κούπες νερό
Χυμό ενός λεμονιού
Επί το έργον:
Πλένουμε πολύ καλά τα νεράντζια και τρίβουμε με πολύ λεπτό τρίφτη την εξωτερική τους επιφάνεια χωρίς να φτάσουμε μέχρι το άσπρο μέρος. Χαράζουμε τη φλούδα όπως όταν καθαρίζουμε τα πορτοκάλια σε 3-5 κομμάτια και την βγάζουμε προσεκτικά .Η ψίχα δεν χρησιμοποιείται.
Την τυλίγουμε σε ρολά και τα στερεώνουμε με 1-2 οδοντογλυφίδες. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε το νερό , ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε άλλα 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά τη διαδικασία αλλά τώρα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.Χύνουμε το τελευταίο νερό , γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο και τα αφήνουμε για 12-24 ώρες να γλυκάνουν αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό.
Όταν έχουν πια φτάσει στο σημείο ξεπικρίσματος που μας αρέσει, τα βγάζουμε σε στραγγιστήρι, και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες. Όταν στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους, τα σφίγγουμε ελαφρά στη χούφτα μας προσέχοντας να μη σπάσουν .
Τα απλώνουμε σε στεγνή καθαρή πετσέτα . Μη φοβάστε την ελαφρά παραμόρφωση, επανέρχονται .Τα αφήνουμε καμιά ωρίτσα να στεγνώσουν.Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 10 λεπτά και βάζουμε τα ρολά  μέσα στην κατσαρόλα . Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά . Αυτά θα ρουφήξουν σιρόπι και θα επανέλθουν στο αρχικό τους σχήμα. Αν δημιουργηθεί αφρός τον βγάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι χωρίς να παίρνουμε σιρόπι, όσο γίνεται…
Τα αφήνουμε να σταθούν για 12 ώρες τουλάχιστον, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό μας ως ότου δέσει. Δοκιμάζουμε αν είναι δεμένο όπως τα υπόλοιπα γλυκά κουταλιού που έχω δώσει. Νομίζω ότι πιο αναλυτικά η περιγραφή είναι στο πράσινο νεραντζάκι ,  αλλά και στις γενικές τεχνικές. Η θερμοκρασία  του δεμένου σιροπιού ήταν 105 βαθμοί όταν τη μέτρησα με το ειδικό θερμόμετρο.  Όταν είναι έτοιμο το γλυκό μας το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Παρατηρήσεις:

1)      Οι περισσότεροι θυμούνται τα νεράντζια να περνιούνται σε κλωστές και να δημιουργούν μεγάλα πορτοκαλί κολιέ. Κολαΐνες τα λέγαμε εμείς . Και οι οδοντογλυφίδες πολύ καλή δουλειά κάνουν και μάλλον απλουστεύουν τη διαδικασία. Εγώ τις στεγνώνω και τις κρατάω για να κλείνω ρολάκια κρέατος ή ψαριού.Έτσι δεν πάνε χαμένες…
2)      Αντί χυμό λεμονιού μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλιά γλυκόζη αν δεν μας ενοχλεί η επίγευση που αφήνει.
3)      Το πόσο θα γλυκάνουμε τα νεράντζια μας και γενικά τα εσπεριδοειδή είναι θέμα γούστου.Εγώ δοκιμάζω μια γωνίτσα φρούτου. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι μετά το βράσιμο στο σιρόπι δεν ξεπικρίζουν άλλο, όπως επίσης δεν μαλακώνουν άλλο. Αντιθέτως, σκληραίνουν ελαφρά.
4)      Στα εσπεριδοειδή δεν συνηθίζω να βάζω άλλο αρωματικό γιατί θεωρώ ότι είναι αρκετό το δικό τους άρωμα. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο, ταιριάζει η βανίλια περισσότερο από τα υπόλοιπα κατά τη γνώμη μου.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές