Υλικά
8 νεράντζια από τα οποία θα προκύψουν 32-35 ρολά νεράντζι
1 κιλό ζάχαρη και μια κούπα ακόμη
3 κούπες νερό
Χυμό ενός λεμονιού
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα νεράντζια και τρίβουμε με πολύ λεπτό τρίφτη την εξωτερική τους επιφάνεια χωρίς να φτάσουμε μέχρι το άσπρο μέρος. Χαράζουμε τη φλούδα όπως όταν καθαρίζουμε τα πορτοκάλια σε 3-5 κομμάτια και την βγάζουμε προσεκτικά .Η ψίχα δεν χρησιμοποιείται. Την τυλίγουμε σε ρολά και τα στερεώνουμε με 1-2 οδοντογλυφίδες. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε το νερό , ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε άλλα 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά τη διαδικασία αλλά τώρα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.Χύνουμε το τελευταίο νερό , γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο και τα αφήνουμε για 12-24 ώρες να γλυκάνουν αλλάζοντας 2-3 φορές το νερό. Όταν έχουν πια φτάσει στο σημείο ξεπικρίσματος που μας αρέσει, τα βγάζουμε σε στραγγιστήρι, και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες. Όταν στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους, τα σφίγγουμε ελαφρά στη χούφτα μας προσέχοντας να μη σπάσουν . Τα απλώνουμε σε στεγνή καθαρή πετσέτα . Μη φοβάστε την ελαφρά παραμόρφωση, επανέρχονται .Τα αφήνουμε καμιά ωρίτσα να στεγνώσουν.Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 10 λεπτά και βάζουμε τα ρολά μέσα στην κατσαρόλα . Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά . Αυτά θα ρουφήξουν σιρόπι και θα επανέλθουν στο αρχικό τους σχήμα. Αν δημιουργηθεί αφρός τον βγάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι χωρίς να παίρνουμε σιρόπι, όσο γίνεται…
Τα αφήνουμε να σταθούν για 12 ώρες τουλάχιστον, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό μας ως ότου δέσει. Δοκιμάζουμε αν είναι δεμένο όπως τα υπόλοιπα γλυκά κουταλιού που έχω δώσει. Νομίζω ότι πιο αναλυτικά η περιγραφή είναι στο πράσινο νεραντζάκι , αλλά και στις γενικές τεχνικές. Η θερμοκρασία του δεμένου σιροπιού ήταν 105 βαθμοί όταν τη μέτρησα με το ειδικό θερμόμετρο. Όταν είναι έτοιμο το γλυκό μας το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Παρατηρήσεις
1) Οι περισσότεροι θυμούνται τα νεράντζια να περνιούνται σε κλωστές και να δημιουργούν μεγάλα πορτοκαλί κολιέ. Κολαΐνες τα λέγαμε εμείς . Και οι οδοντογλυφίδες πολύ καλή δουλειά κάνουν και μάλλον απλουστεύουν τη διαδικασία. Εγώ τις στεγνώνω και τις κρατάω για να κλείνω ρολάκια κρέατος ή ψαριού.Έτσι δεν πάνε χαμένες…
2) Αντί χυμό λεμονιού μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλιά γλυκόζη αν δεν μας ενοχλεί η επίγευση που αφήνει.
3) Το πόσο θα γλυκάνουμε τα νεράντζια μας και γενικά τα εσπεριδοειδή είναι θέμα γούστου.Εγώ δοκιμάζω μια γωνίτσα φρούτου. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι μετά το βράσιμο στο σιρόπι δεν ξεπικρίζουν άλλο, όπως επίσης δεν μαλακώνουν άλλο. Αντιθέτως, σκληραίνουν ελαφρά.
4) Στα εσπεριδοειδή δεν συνηθίζω να βάζω άλλο αρωματικό γιατί θεωρώ ότι είναι αρκετό το δικό τους άρωμα. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιο, ταιριάζει η βανίλια περισσότερο από τα υπόλοιπα κατά τη γνώμη μου.
Καλό μήνα!Απο τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού!Απίθανη γεύση!!!
Ελένη σ' ευχαριστώ. Κι εγώ πιστεύω ότι τα γλυκά από εσπεριδοειδή είναι τα καλύτερα!
Θα ομολογήσω ότι πιο πολύ απ' όλα ζήλεψα τα κουμ κουατ, δεν νομίζω να έχω καμιά ελπίδα να βρω πουθενα:(
Το νεραντζάκι είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού, σου έγινε υπέροχο!
Καλό μήνα, φιλιά!
Έλενα δεν ξέρεις πόσο το χάρηκα αυτό το πεσκέσι των φίλων μου. Και είναι βέβαια χρονοβόρο, αλλά δεν έχει κόπο γιατί δεν θέλει να τρίψουμε τη φλούδα
Τέλειο!Φταίω εγώ που σου έδωσα βραβείο;Θα φτιάξω αν γλυτώσω μερικά νεράτζια από τον στίφτη του άντρα μου που τα πίνει(τα θεωρεί θεραπευτικά…)
Ωραία Όστρια!Δεν θα πάει χαμένη και η ψύχα 🙂
Είχα μπόλικα κουμ κουατ απο την γλαστρα μου! Θέλω πολύ να δοκιμάσω να φτιάξω γλυκό του κουταλιού γιατί παρότι μπελαλίδικο αξίζει τον κόπο! Ιδίως το νεράτζι!!! Δεν πειράζει το άσπρο μέρος της φλούδας; Αυτό δε χρειάζεται να το αφαιρέσουμε;
Όχι καλή μου D&C! Ίσα ίσα που είναι ωραία τα χοντρόφλουδα. Απλώς θέλει αρκετό ξεπίκρισμα
Ετοιμάζομαι για περγαμόντο, θα το είχα φτιάξει αν είχαμε ρεύμα αλλά η κ. ΔΕΗ μας περιποιήθηκε δεόντως.
Ζήλεψα το κουμ κουάτ χωρίς να το έχω φάει ποτέ θα ήθελα να πειραματιστώ μαζί του.
Καλό μήνα.
Δεν έχω βρει ακόμη το περγαμόντο που θέλω για γλυκό Ξανθή. Το κουμ κουάτ εκτός από νόστιμο είναι και υπέροχο στην εμφάνιση!
απαπααπαπαπαπααπ!!!!!!!!!ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!ΑΓΑΠΩΩΩΩ ΠΟΛΥ!!!!ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ!!!!
Τώνια πέρασε να σε κεράσω 🙂
Και η μανούλα μου φτιάχνει!!! Περγαμόντο μάλιστα με προμήθευσε αρκετό πριν να φύγω! Φτιάχνει όμως και σταφύλι και…αυτό που είναι κόκκινο…αχ πως το ξέχασα και μου αρέσει τόοοοοοσο πολύ!
Όλες ου μανούλες Μαρίνα μου έφτιαχναν πάντα γλυκά του κουταλιού. Εννοείς το κυδώνι;
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ …ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ!!!
Νένα καλώς όρισες! Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Είναι θεικά τα γλυκά του κουταλιού!!!
Χαρά στο κουράγιο σου Vitaki μου τα έκανες όλα και φαίνονται τέλεια!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Σε ευχαριστώ για την ανάρτηση αυτή!!!
Θα την χρησιμοποιήσω.
Φιλιά
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις ωραίες συνταγές! Θέλω να ρωτησω για το ζυγισμα στο γλυκο κουταλιου νερατζακι.Τα ζυγιζουμε αφου τα εχουμε κάνει ρολακια και τα εχουμε βρασει και στιψει η πριν απο αυτήν την διαδικασία;
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Ζυγίζουμε τις φλούδες πριν τις βράσουμε.
Εξάλλου όπως γράφω η αρχική συνταγή δεν τα ζυγίζει καν, απλά μετρά τα ρολάκια.
εγώ τον χυμό τον κάνω παγάκια και τον φυλάω για άλλες χρήσεις.Πάει πολύ στην τσικουδιά ένα παγάκι το καλοκαίρι σε φαρδύ ποτήρι. Το ξύσμα το ανακατεύω με αλάτι θαλασσινό η πιπέρι ,έτσι όπως είναι χλωρό,αλλά προσθέτω ένα τούλι με ρύζι μέσα στο βαζάκι για να τραβήξει την υγρασία.Η το ξεραίνω και το χρησιμοποιώ πάνω σε πράσινες σαλάτες
Υπέροχες ιδέες! Θα τις εφαρμόσω οπωσδήποτε στη φετινή παρασκευή. Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, το σχόλιο και τις εξαιρετικές ιδέες που μοιραστήκατε μαζί μας!
Υπέροχα!! Συγχαρητήρια Vita !! Εγώ το ξύσμα το στγκεντρώνω σε μπολάκια, το καταψύχω και το χρησιμοποιοώ παντού !!!
Bravo mou areseis
Ευχαριστούμε για όλη την προσφορά της παράδοσής μας.Ολα τόσο τέλεια και τοσο κοντά με βιωματικές γεύσεις και αναμνήσεις που μας φέρνουν μόνο συγκίνηση και μέγαλη ευχαρίστηση.Παρακαλώ ,πως χρησιμοποιουμε το ειδικό θερμόμετρο.Ευχαριστω
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Τα θερμόμετρα έχουν συνήθως οδηγίες χρήσεις. Εγώ το βάζω όταν είναι σχεδόν δεμένο το γλυκό ή η μαρμελάδα και περιμένω να δείξει 103-105 βαθμούς. Τότε θεωρώ ότι είναι έτοιμο. Καλή επιτυχία σε ό,τι φτιάχνετε!
[…] σε ραβδάκια . Μ’ αρέσει να το διαφοροποιώ από το νεράντζι και το πορτοκάλι. Εξάλλου έτσι ξεπικρίζει πιο εύκολα […]
[…] σε ραβδάκια . Μ’ αρέσει να το διαφοροποιώ από το νεράντζι και το πορτοκάλι. Εξάλλου έτσι ξεπικρίζει πιο εύκολα […]
Ετοιμάζω το νεράντζι μου και σας μελετώ.Εγω έχω την υπομονή να στίχων,όσο χυμό μπορώ και να τον κάνω παγάκια τα οποία χρησιμοποιώ ως το καλοκαίρι,ταιριάζουν και με την τσικουδιά,σε φαρδύ ποτήρι,τα χρησιμοποιώ και αντί για χυμό λεμόνι,αλλά και στον ζελέ ψαριού.Το ξύσμα ως έχει, το ρίχνω σε χοντρό αλάτι για άρωμα.Στο κουτί προσθέτω μια μικρή μπομπονιέρα με ρύζι για την υγρασία,ενώ λίγο ακόμα ξεραινω το βάζω σε βαζάκι από πιπέρι,με οπές δηλαδή και ραντίζω τις πράσινες σαλάτες!Αρα τίποτα δεν πάει χαμένο,από ένα φρούτο παρεξηγημένο,που πολλοί εδώ πια το αφήνουν και πέφτει χωρίς να το μαζέψουν…ευχαριστώ και του χρόνου!
Πόσο με ευχαριστεί το σχόλιό σας, δεν μπορείτε να φανταστείτε! Και πόσο ωραίες και πρωτότυπες χρήσεις του παρεξηγημένου πράγματι νεραντζιού μου προτείνετε! Θα δοκιμαστούν όλες. Σας προτείνω να φτιάξετε και την μαρμελάδα νεράντζι. Εγώ τη θεωρώ την καλύτερη μαρμελάδα του site. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι και του χρόνου να είστε καλά να το ξαναφτιάξετε.