VIDEOS

Ανοικτή μελιτζανόπιτα με κιμά (VIDEO)

Ανοικτή μελιτζανόπιτα με κιμά (VIDEO)

Από τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές πίτες!

Τα παλιά συρτάρια μερικές φορές κρύβουν θησαυρούς  (ανάλογα βέβαια με το τι θεωρεί θησαυρό ο καθένας…).  Έτσι και η τελευταία εξερεύνηση στο συρτάρι της παλιάς πιατοθήκης της μάνας μου –χρόνια στην αποθήκη- απέδωσε ένα μικρό και ταλαιπωρημένο τετράδιο με συνταγές λίγες αλλά αξιόλογες! Δύο μελιτζανόπιτες παρακαλώ , που δοκιμάστηκαν και οι δύο και είναι η αλήθεια ότι δεν ήξερα ποιά να πρωτοδημοσιεύσω!

Ανοικτή μελιτζανόπιτα με κιμά (VIDEO)

Αυτή εδώ η ξεσκέπαστη μελιτζανόπιτα με τον κιμά όμως, έγινε το «σουξέ» του φετινού καλοκαιριού! Τρίτη φορά τη φτιάξαμε πριν από λίγες μέρες και γι αυτό οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από διαφορετικές παρασκευές. Ωραία ζεστή, ωραιότερη  αν μείνει από το μεσημέρι ως το βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά και την επομένη , από το ψυγείο, έγιναν ανάρπαστα τα δυο κομμάτια που είχαν μείνει.

Ανοικτή μελιτζανόπιτα με κιμά (VIDEO)

Η μάνα μου θυμάται ότι έχει και τις δυο συνταγές  περισσότερο από 30 χρόνια πριν, όταν παρευρέθηκε στα εγκαίνια μιας μικρής  εκκλησίας στο κτήμα κάποιας κυρίας. «Πάνω από 20 διαφορετικές πίτες είχε στον μπουφέ, μα αυτές  εδώ με εντυπωσίασαν  και ζήτησα τις  συνταγές».  Η αρχική συνταγή λέει 300gr φύλλο για πίτες  χωρίς να διευκρινίζει τι φύλλο. Δεν θυμάται όμως τι  φύλλο της είχε πει η εν λόγω κυρία.

Ανοικτή μελιτζανόπιτα με κιμά (VIDEO)

Εγώ χρησιμοποίησα και τις τρεις φορές που την έχω φτιάξει το δικό μου εύκολο φύλλο  για πίτες, την πρώτη φορά μια δόση και τις επόμενες 1,5 δόση γιατί στους δικούς μου αρέσει λίγο παχύ το ζυμαράκι. Υποθέτω ότι και ένα καλής ποιότητας έτοιμο φύλλο κουρού θα κάνει καλή δουλειά , ή 5-6 φύλλα κρούστας για πίτες.

Ανοικτή μελιτζανόπιτα με κιμά (VIDEO)

Η πίτα θεωρήθηκε απ’ όσους την δοκίμασαν μια καλή εναλλακτική του μουσακά, τόσο γιατί είναι σαφώς ευκολότερη στην παρασκευή όσο και γιατί είναι λιγότερο παχυντική. «Βάλτη σύντομα στο site, για να μη γράφω  τη συνταγή…».  Τρεις φορές την έφτιαξα, τρεις  μαγείρισσες την επικρότησαν μ’ αυτή τη φράση!

Παρατηρήσεις

  • Ο μαϊντανός και το κρασί  είναι δικές μου προσθήκες .
  • Η επικάλυψη στην αρχική συνταγή θέλει γάλα και όχι γιαούρτι. Επειδή εγώ θεωρώ ότι το γιαούρτι  συνδυάζεται πολύ καλά με τη μελιτζάνα έκανα και σ’ αυτό μια αλλαγή. Δεν μου λείπει το γιαούρτι από το σπίτι, αλλά  αν δεν είχα θα έβαζα γάλα.
  • Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το μισό από το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης. Της πηγαίνει!
  • Την μία από τις τρεις φορές έκοψα τις μελιτζάνες σε πιο μικρά κομμάτια . Οι γνώμες για το ποια ήταν καλύτερη διίσταντα

Δοκιμάστε τη!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο