Από τις πιο νόστιμες καλοκαιρινές πίτες!
Τα παλιά συρτάρια μερικές φορές κρύβουν θησαυρούς (ανάλογα βέβαια με το τι θεωρεί θησαυρό ο καθένας…). Έτσι και η τελευταία εξερεύνηση στο συρτάρι της παλιάς πιατοθήκης της μάνας μου –χρόνια στην αποθήκη- απέδωσε ένα μικρό και ταλαιπωρημένο τετράδιο με συνταγές λίγες αλλά αξιόλογες! Δύο μελιτζανόπιτες παρακαλώ , που δοκιμάστηκαν και οι δύο και είναι η αλήθεια ότι δεν ήξερα ποιά να πρωτοδημοσιεύσω!
Αυτή εδώ η ξεσκέπαστη μελιτζανόπιτα με τον κιμά όμως, έγινε το «σουξέ» του φετινού καλοκαιριού! Τρίτη φορά τη φτιάξαμε πριν από λίγες μέρες και γι αυτό οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από διαφορετικές παρασκευές. Ωραία ζεστή, ωραιότερη αν μείνει από το μεσημέρι ως το βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά και την επομένη , από το ψυγείο, έγιναν ανάρπαστα τα δυο κομμάτια που είχαν μείνει.
Η μάνα μου θυμάται ότι έχει και τις δυο συνταγές περισσότερο από 30 χρόνια πριν, όταν παρευρέθηκε στα εγκαίνια μιας μικρής εκκλησίας στο κτήμα κάποιας κυρίας. «Πάνω από 20 διαφορετικές πίτες είχε στον μπουφέ, μα αυτές εδώ με εντυπωσίασαν και ζήτησα τις συνταγές». Η αρχική συνταγή λέει 300gr φύλλο για πίτες χωρίς να διευκρινίζει τι φύλλο. Δεν θυμάται όμως τι φύλλο της είχε πει η εν λόγω κυρία.
Εγώ χρησιμοποίησα και τις τρεις φορές που την έχω φτιάξει το δικό μου εύκολο φύλλο για πίτες, την πρώτη φορά μια δόση και τις επόμενες 1,5 δόση γιατί στους δικούς μου αρέσει λίγο παχύ το ζυμαράκι. Υποθέτω ότι και ένα καλής ποιότητας έτοιμο φύλλο κουρού θα κάνει καλή δουλειά , ή 5-6 φύλλα κρούστας για πίτες.
Η πίτα θεωρήθηκε απ’ όσους την δοκίμασαν μια καλή εναλλακτική του μουσακά, τόσο γιατί είναι σαφώς ευκολότερη στην παρασκευή όσο και γιατί είναι λιγότερο παχυντική. «Βάλτη σύντομα στο site, για να μη γράφω τη συνταγή…». Τρεις φορές την έφτιαξα, τρεις μαγείρισσες την επικρότησαν μ’ αυτή τη φράση!
Υλικά
Για τη βάση:
1 ή 1,5 δόση εύκολο φύλλο για πίτες ή ένα φύλλο έτοιμης ζύμης κουρού
Για τη γέμιση:
Περίπου 1kg μελιτζάνες
0,5 kg κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ κούπα + 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (125 ml +45 ml)
½ κούπα (125 ml) κρασί
2-3 ώριμες ντομάτες (περίπου 400gr)
2-3 σκελίδες σκόρδο
5-6 κλαδιά μαϊντανό
200-250 gr φέτα ή ξινομυζήθρα
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, λίγη ρίγανη
Για την επικάλυψη:
1-1,5 κεσέ γιαούρτι των 200-220 gr
1 μεγάλο αυγό
Ελάχιστο αλάτι
2-3 κουταλιές (30-45 ml ) ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένο τυρί
Επί το έργον
Δείτε το βιντεάκι μας αν σας βολεύει περισσότερο η εικόνα από τα κείμενα:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους μεγέθους λουκουμιού (ή μικρότερους) . Τις αλατίζουμε ελαφρά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τις τηγανίζουμε ελαφρά . Βολεύει να τηγανίσουμε σε δυο δόσεις οπότε βάζουμε το μισό ελαιόλαδο στην αρχή και αφού τηγανιστούν ελαφρά οι μισές συμπληρώνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε και τις υπόλοιπες. ΔΕΝ τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας γιατί θέλουμε να κρατήσουν το λάδι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά. Με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα σχετικά κομματάκια. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα. Όταν πιει τα υγρά του σβήνουμε με το κρασί , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη ή περασμένη από το multi, το μαϊντανό και το σκόρδο σε κομματάκια. Αφήνουμε πάλι να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρουμε από το μάτι.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη (αν τη φτιάξουμε μόνοι μας). Την απλώνουμε σε χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με το χέρι φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού που θα ψήσουμε την πίτα μας, υπολογίζοντας ότι θα δημιουργήσουμε και τοιχώματα 4-5 cm στα πλάγια του ταψιού. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Μεταφέρουμε το φύλλο όπως είναι (με το χαρτί) στο ταψί. Το δικό μου ταψί έχει διαστάεις περίπου 40Χ30 αλλά μπορούμε να τις αυξομειώσουμε λίγο ανάλογα με το πόσο παχύ μας αρέσει το φύλλο.
Ανακατεύουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά, προσθέτουμε τη φέτα σε τρίμματα
και απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο. Τη στρώνουμε να γίνει επίπεδη η επιφάνεια.
Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά ή τριμμένο τυρί .
Βάζουμε την πίτα στο φούρνο στους 180 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για μια ώρα περίπου, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της και να ροδίσει το φύλλο. Σερβίρουμε κατά προτίμηση μετά από μισή ώρα τουλάχιστον.
Τρώγεται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου όπως προανέφερα, και είναι πολύ νόστιμη την επόμενη μέρα. Κάλιστα μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο με τη συνοδεία μια απλής σαλάτας ή μιας σαλάτας με βάση το γιαούρτι.
Παρατηρήσεις
- Ο μαϊντανός και το κρασί είναι δικές μου προσθήκες .
- Η επικάλυψη στην αρχική συνταγή θέλει γάλα και όχι γιαούρτι. Επειδή εγώ θεωρώ ότι το γιαούρτι συνδυάζεται πολύ καλά με τη μελιτζάνα έκανα και σ’ αυτό μια αλλαγή. Δεν μου λείπει το γιαούρτι από το σπίτι, αλλά αν δεν είχα θα έβαζα γάλα.
- Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το μισό από το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης. Της πηγαίνει!
- Την μία από τις τρεις φορές έκοψα τις μελιτζάνες σε πιο μικρά κομμάτια . Οι γνώμες για το ποια ήταν καλύτερη διίσταντα
Vaggelio sou grafo apo to grafeio gia ayto ta greeklish. efiaxa tin pita che thn katavrocthisame. tin efiaxa me to diko sou fillo. yperochi. tha tin xanafiaxo sintoma.
Την εκανα σήμερα τα παιδια μου ενθουσιάστηκαν η νύφη μου δήλωσε οτι πρέπει να την καθιερώσω στα τραπέζια που κάνω.Υπέροχη.Ευχαριστώ για τις ωραίες συνταγές.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Και η δική μου νύφη ενθουσιάστηκε! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και που μπήκατε στον κόπο να σχολιάσετε!
Πολύ ωραία συνταγή, ειδικά για μένα που δεν τα καταφέρνω με τη μπεσαμέλ. Το γιαούρτι που χρησιμοποιείτε είναι το παραδοσιακό ελληνικό με την πέτσα, ή στραγγιστό; Η ίδια ερώτηση ισχύει και για το γιαούρτι που χρησιμοποιείται στο φύλλο.
Ναι, δοκιμάστε τη! Όσες φίλες την έφτιαξαν μόνο καλά σχόλια μου έχουν στείλει. Συνηθίζω και παίρνω κλασικό γιαούρτι πρόβειο ή αγελαδινό με λιπαρά της τάξης 3,5%-4%. Τη ζύμη την έχω φτιάξει και με 2% σε άλλη εφαρμογή. Πάντως όταν έχει σημασία ο τύπος του γιαουρτιού, τον αναφέρω. Στην ουσία εδώ βάζουμε ό,τι έχουμε (αλλά στην επικάλυψη όχι άπαχο…). Θα χαρώ να μου γράψετε τις εντυπώσεις σας.
Παρεμπιπτόντως, δείτε τη δική μου μπεσαμέλ. Είναι αδύνατον να μη σας πετύχει!
Αγαπητή Vita, θα μπορούσα να την κάνω με μακεδονικό φύλλο;;;
Ευχαριστώ πολύ!!
Βέβαια! Αλλά επειδή είναι ανοικτή, ο κόπος θα είναι δυσανάλογος του αποτελέσματος. Βάλτε ένα πιο απλό φύλλο. Το μακεδονικό (αν εννοείτε αυτό που έχω στο site) αξίζει πιο πολύ σε σκεπαστή πίτα!
[…] το «σουξέ» του περυσινού καλοκαιριού ήταν η ανοιχτή μελιτζανόπιτα με κιμά (τη δοκιμάσατε;) για τα δικά μας τραπέζια, φέτος την […]
Συγχαρητηρια!! απλα υπεροχη!
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Καλησπέρα, κ.Κασσαπάκη.
Άφησα για λίγο τα κολοκυθάκια και έπιασα τις μελιτζάνες, Μετά τις μελιτζάνες παπουτσάκια που με την συνταγή σας έγιναν υπέροχα, έκανα σήμερα την παραπάνω συνταγή. Αν και την έκανα πρώτη φορά, δεν με παίδεψε ακολουθώντας τα βήματα σας. Με το φύλλο σας την έκανα. Το χρησιμοποιώ συχνά και για τυροπιτάκια. Δεν περίμενα τόση νοστιμιά! Ωραία εμφάνιση, κοβόταν σε κομμάτια ωραιότατου σχήματος! Την άφησα 30-45 λεπτά βέβαια όπως μας συμβουλέψατε. Αγελαδινό γιαούρτι παραδοσιακό πλήρες στο φύλλο και πρόβειο παραδοσιακό πλήρες στην επικάλυψη .Είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα και άρεσε. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι. Την Κυριακή θα κάνω πάλι την κολοκυθόπιτα κέικ! Επιθυμήσαμε την νοστιμιά της,
Σας ευχαριστώ πολύ για τη διαρκή εμπιστοσύνη! Η μελιτζανόπιτα αυτή έχει πράγματι καθιερωθεί από όσους την έχουν δοκιμάσει γιατί είναι πολύ πιο εύκολη από τον μουσακά. Εγώ τη φτιάχνω και σε πολύ μικρές ποσότητες πια γιατί είμαστε συνήθως μόνο δύο πια στο τραπέζι, αλλά είναι εξαιρετική και για μεγάλες παρέες! Να είστε καλά!