Vegan/vegetarian

Κουμ κουάτ γλυκό του κουταλιού

Μικρές αρωματικές μπουκιές!

Τη λατρεία μου για τα εσπεριδοειδή την ξέρουν οι τακτικοί επισκέπτες του site. Δεν υπάρχει εσπεριδοειδές που να μη μ’ αρέσει απ’ όσα έχω δοκιμάσει. Τούτο δω το μικρό πορτοκαλάκι έχει γεμίσει τις τελευταίες δεκαετίες κήπους και μπαλκόνια στην Κρήτη, αλλά ενσωματώθηκε πολύ εύκολα στην γαστρονομική μας κουλτούρα. Το γλυκό κουμ κουάτ λοιπόν έγινε κι εδώ ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού και επειδή είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό, και επειδή στολίζει τέλεια άλλα γλυκά!

Συνδεμένο με την Κέρκυρα (μπορεί να κατάγεται από την Κίνα, αλλά εμείς με την Κέρκυρα το ταυτίζαμε), με το μοναδικό λικέρ που μας έφερναν όσοι γνωστοί μας επισκεπτόταν το Ιόνιο νησί παλιότερα, το κουμ κουάτ ήταν για πολλά χρόνια κυρίως καλλωπιστικό δεντράκι στην περιοχή μας. Είναι τόσο όμορφο άλλωστε! Σιγά σιγά μάθαμε να φτιάχνουμε και λικέρ, και γλυκό και μαρμελάδα, αλλά και να αρωματίζουμε με το φίνο του άρωμα φαγητά κατσαρόλας και ψητά.

Το δικό μου δεντράκι φέτος μόνο έδωσε ποσότητα φρούτου άξια να αξιοποιηθεί ως γλυκό! Είχα φτιάξει λικέρ κουμ κουάτ με τα λίγα που έδωσε πριν 1-2 χρόνια, αλλά φέτος ήταν φορτωμένο σε σχέση με το μέγεθός του. Το κακό είναι ότι ωριμάζουν σταδιακά. Κατόρθωσα και μάζεψα το πρώτο κιλό πριν από λίγες μέρες κι έτσι έφτιαξα για πρώτη φορά γλυκό με δικά μου κουμ κουάτ!

Όχι δηλαδή ότι ο δικός μου τρόπος έχει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό από τις συνταγές που κυκλοφορούν, ούτε από τον τρόπο που παρασκευάζω τα υπόλοιπα γλυκά με εσπεριδοειδή. Ξεπίκρισμα-σιρόπι-βράσιμο-δέσιμο. Απλά, σ’ αυτό εδώ το μικρούτσικο πορτοκαλάκι μ’ ενοχλούσαν κάπως τα κουκούτσια που δεν βγαίνουν έτσι κι αλλιώς εύκολα. Γιατί γλυκό κουμ κουάτ φτιάχνω εδώ και χρόνια, από δεντράκια καλών φίλων που πάντα έχουν λίγα και για μένα, όπως εξάλλου και περγαμόντα και κίτρα και νεράντζια!

Διαπίστωσα λοιπόν ότι με τα ανοίγματα που έκανα φέτος έβγαλα πολύ περισσότερα από άλλες χρονιές, χωρίς να χαλάσει το σχήμα τους. Ταυτόχρονα, το σιρόπι γέμισε τόσο καλά το εσωτερικό τους που στη πράξη γίνεται μια μικρή «έκρηξη» σιροπιού μόλις το βάλουμε στο στόμα μας! Ας δούμε λοιπόν τη φετινή μου παρασκευή.

Παρατηρήσεις

  • Προτιμούμε φρουτάκια που να μην έχουν μεστώσει τα σπόρια τους. Αυτά και να μείνουν δεν είναι πολύ ενοχλητικά. Ελέγχουμε κόβοντας 1-2, δεν πρέπει να είναι σκληρά. Αν είναι σκληρά, προτιμούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα.
  • Η αρχική μου σκέψη ήταν να τα κόβω κάθετα στο μήκος (φαίνονται 1-2 στις φωτογραφίες). Η αλήθεια είναι ότι έτσι αφαιρούνται όλα τα κουκούτσια. Όμως χαλούσε πολύ το σχήμα τους, ενώ με τον τρόπο που έγινε δεν φαίνονται καθόλου οι χαρακιές!
  • Δεν τα σφίγγω να στραγγίξουν, γι αυτό τα αφήνω 24 ώρες στο σιρόπι και μετά τα δένω οριστικά. Έτσι αφήνουν όλη την υγρασία τους και γεμίζει με σιρόπι το εσωτερικό τους.
  • Πάντα δοκιμάζω το ξεπίκρισμα τρώγοντας λίγο από το φρούτο που έχω ξεπικρίσει. Όπως έχουμε ξαναπεί δεν γλυκαίνει το φρούτο μετά που θα μπει στο σιρόπι!
  • Στα εσπεριδοειδή δεν βάζω ποτέ άλλο άρωμα, αρκετό έχουν από μόνα τους! Αν θέλετε κάποιο, προτιμείστε την βανίλια από κανέλα ή αρμπαρόριζα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!  

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές