Πρωτότυπη, εύκολη σαλάτα ή πεντανόστιμο άλειμμα ψωμιού
Μια συνταγή σήμερα από αρχοντόσπιτο της περιοχής μας. Μια σαλάτα αλοιφή με αναπάντεχη σύνθεση και απλά υλικά που είναι ιδιαίτερα νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα. Αν έχουμε φρέσκο ψωμάκι, μπορούμε να την καταναλώσουμε και σαν άλειμμα αλλά δυστυχώς είναι απ’ αυτά που δεν μπορούμε να σταματήσουμε σε μια φετούλα. Τόσο νόστιμη είναι!
Οι παστές σαρδέλες ήταν τόσο στο παρελθόν όσο και στις μέρες μας το απαραίτητο συνοδευτικό των οσπρίων .
Στην πιο απλή τους εκδοχή καταναλώνονται με σκέτο λαδόξιδο αφού απομακρύνουμε το χοντρό αλάτι του παστώματος με το ίδιο το χαρτί περιτυλίγματος –σήμερα λαδόκολλα , παλιότερα εφημερίδα (!) – και τις ξεπλύνουμε καλά πρώτα με νερό και μετά με ξύδι.
Οι καλύτερες παστές σαρδέλες είναι εκείνες της Καλλονής Λέσβου. Αν βρείτε, προτιμήστε τις. Βέβαια απ’ ότι ξέρω, η σαλάτα θα μπορούσε να γίνει και με σπιτικές παστές σαρδέλες, αλλά εγώ δεν την έχω φτιάξει ποτέ έτσι. Ακόμα και όσοι τις θεωρούν υπερβολικά αλμυρές και θεωρούν ότι δεν πρέπει να τις καταναλώνουν (κυρίως οι υπερτασικοί), θα απολαύσουν αυτή τη σαλάτα γιατί η ανάμειξή τους με τα
υπόλοιπα υλικά της συνταγής δίνει ένα παρασκεύασμα κανονικό στην αλμύρα και ιδιαίτερα γευστικό.
Με μια βόλτα στο internet είδα ότι και άλλες μεσογειακές χώρες έχουν στο εδεσματολόγιό τους sardines spreads. Γιατί περί τέτοιου πρόκειται τελικά. Η σύνθεσή τους όμως είναι διαφορετική αφού οι σαρδέλες αναμειγνύονται με κρεμώδη τυριά. Στην κρητική εκδοχή οι
σαρδέλες αναμειγνύονται με μουσκεμένο ψωμί (ή πατάτα βρασμένη) και ασπρισμένα αμύγδαλα.
3-5 παστές σαρδέλες (ανάλογα με το μέγεθός τους και την ένταση γεύσης που θέλουμε στην σαλάτα μας)
1 κούπα μουσκεμένο και στραγγισμένο ψωμί (2 κανονικές φέτες περίπου)
¼ κούπας ασπρισμένα αμύγδαλα
1 κρόκος σφικτά βρασμένου αυγού
1 κουταλάκι μουστάρδα καλής ποιότητας
½ κούπα ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ξύδι από κρασί (ή παραπάνω αν μας αρέσει)
Πιπέρι
Επί το έργον
Μουσκεύουμε το ψωμί, ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και βράζουμε το αυγό.Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από το αλάτι (αυτό γίνεται με ένα κομμάτι χαρτί) και τις ξεπλένουμε καλά. Τις κόβουμε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε τις σαρδέλες, τα αμύγδαλα , το ψωμί σφιγμένο με το χέρι μας να φύγει το νερό (όπως στην ταραμοσαλάτα) τον κρόκο, το πιπέρι και τη μουστάρδα στο multi και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Αλέθουμε να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύδι σε τρεις δόσεις και αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια λεία αλοιφή. Έτοιμη!
Την απολαμβάνουμε ως συνοδευτικό οσπρίων, και ως ορεκτικό με φρυγανισμένο ψωμάκι ή με ελαφρά βρεγμένο ντακάκι.
Διατηρείται 3-4 μέρες στο ψυγείο (ή και περισσότερες, αλλά δεν έχει μείνει σε μας) και μάλλον γίνεται και πιο νόστιμη.
Παρατηρήσεις
1)Η αρχική συνταγή θέλει ωμό τον κρόκο του αυγού. Εγώ τον βάζω βρασμένο γιατί εδώ και χρόνια δεν καταναλώνουμε ωμά αυγά.
2)Χρησιμοποίησα σταρένιο ψωμί –που ταιριάζει πολύ- αλλά μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε ψωμί μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να βάλουμε βρασμένη ή ψητή λιωμένη πατάτα.
3)Μπορούμε να βγάλουμε το κεντρικό ψαροκόκαλο από τις σαρδέλες, να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή μόνο τα φιλετάκια τους. Θα στερηθούμε όμως το ασβέστιο που περιέχεται σ’ αυτό ακριβώς το κόκκαλο όπως λένε… Αν την αλέσουμε πιο επίμονα θα γίνει λεία ούτως ή άλλως. Γι αυτό και την φτιάχνω στο multi. Παλιότερα την έφτιαχναν σε γουδί.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Αυτό θα το φτιάξουμε οπωσδήποτε! Νοστιμιά πρέπει να είναι και θα σου κάνω και το χατήρι να μη βγάλω το κοκκαλάκι γιατί σε εμπιστεύομαι απόλυτα! Φιλιά!
Πραγματικά πολύ πρωτότυπη!!
Μπράβο Βαγγελίτσα!
Φιλιά πολλά!
Τώρα εγώ έχω φρέσκο ψωμάκι αλλά σαρδέλες δεν έχω…….τι θα κάνω???
Βαγγελιώ μου πραγματικά εντυπωσιάστηκα, φοβερή, μπράβο!!!θα το δοκιμάσω!
Φιλιά!
Αααααα, έχω πάθε πλάκα με αυτήν την συνταγή!!!
Δεν θα μου ξεφύγει με τίποτα!!
Φιλάκια!!
Τέλεια συνταγή, δεν υπάρχε περίπτωση να μην τη φτιάξω!!! Ευχαριστούμε!!!
Πολύ μου αρέσει γιατί αγαπώ τις παστές σαρδέλες και αντζούγιες.
Πολύ πρωτότυπη αυτή η συνατγή σου, Βαγγελιώ μου!
Τα υλικά, εκτός από τις σαρδέλες και το αυγό, μου θυμίζουν λίγο τη σκορδαλιά, αλλά από γεύση, καμία σχέση.
Σε ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση!
Καλό σου βράδυ.
Αυτό κι' αν είναι μεζές για ουζάκι!!!
Και να κοιτάς το κύμα και να λες "ας πάει και το παλιάμπελο"!!!
Βρε Βαγγελιώ τι μας έκανες τώρα!!!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτή τη συνταγή και ομολογώ ότι μου φαίνεται πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα! Μπράβο Βαγγελιώ μου!
Φιλάκια!
Τα υλικά όλα που περιέχει η συνταγή σου είναι πολύ αγαπημένα μου ,είμαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα θα έιναι υπέροχο, έχω παστές αντζούγιες στο ψυγείο , δικής μου κατασκευής , πιστεύω πως κάνουν αντί για σαρδέλες, οπότε λεω να το δοκιμάσω,ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!
Οι παστές σαρδέλες μου άρεσαν πάντα. Πολύ ωραίο το σπρεντ που έφτιαξες και βραίες φωτό!