Vegan/vegetarian

Φορμάκια αμυγδάλου

Φορμάκια αμυγδάλου

Η προχθεσινή γιορτή της μητέρας άφησε να περάσει απαρατήρητη μια άλλη γιορτή , εκείνη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος. Σας οφείλω λοιπόν ένα κέρασμα για τη γιορτή της αδελφής μου αντίστοιχο της περυσινής πορτοκαλόπιτας.

Φορμάκια αμυγδάλου

Φέτος ετοίμασα φορμάκια αμυγδάλου, ένα φίνο γλύκισμα που έχει λίγο κόπο παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει.

Φορμάκια αμυγδάλου

Η συνταγή που έχω στο τετράδιό μου είναι μεραμπελλιώτικη και αρκετά παλιά. Τουλάχιστον, έτσι έχει σημειώσει η μητέρα μου στο τετράδιό της (από το οποίο την αντέγραψα). Τα 320 γραμμάρια του αμύγδαλου εύκολα παραπέμπουν σε όσους γνωρίζουν τις μετατροπές της οκάς, στα 100 δράμια. Συνηθίζονται σε γάμους αρραβώνες και γιορτές, όπως τα περισσότερα αμυγδαλογλυκά.

Το Μεραμπέλλο είναι η βορειοδυτική περιοχή του Ν. Λασιθίου και εκτείνεταιμέχρι τον κόλπο του Αγίου Νικολάου.

Φορμάκια αμυγδάλου

Πιστεύω ότι όσοι έχετε επισκεφτεί την Κρήτη ξέρετε την ομορφιά του Αγίου και ίσως έχετε περάσει και από τη Νεάπολη , την Κριτσά τη διάσημη Ελούντα και την Σπιναλόγκα. Το όνομα είναι ιταλικής προέλευσης και προέρχεται από το όνομα του ενετικού φρουρίου Mirabello   που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο. Είναι μια περιοχή που προσφέρεται για κάθε είδους τουρισμό αφού είναι γεμάτη με υπέροχα μέρη μοναδικού φυσικού κάλλους , ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια και εκκλησίες .

Φορμάκια αμυγδάλου

Εκτός των άλλων όμως, εδώ στην Κρήτη η περιοχή είναι διάσημη για τα γλυκά της και μάλιστα αυτά που έχουν σαν βάση τα αμύγδαλα. Υπέροχα αμυγδαλωτά, σκαλτσούνια αμυγδάλου, σουμάδες και ό,τι άλλο περιέχει τον υπέροχο ξηρό καρπό. Βλέπετε , παλιότερα υπήρξε ο αμυγδαλεώνας της Κρήτης και όπως συμβαίνει πάντα, οι ντόπιες νοικοκυρές έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο το πολύτιμο προϊόν. Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή για τα φορμάκια αμυγδάλου.

Παρατηρήσεις

1) Αν θέλουμε τα ραντίζουμε με ανθόνερο . Αυτό συνηθίζεται αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε γάμο ή αρραβώνες.

2) Μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι και να βάλουμε από μια κουταλιά σε καθένα τους, ιδιαίτερα αν δεν χρησιμοποιήσουμε γλυκό κουταλιού.

3) Το ιδανικό γλυκό κουταλιού είναι το κεράσι ή το βύσσινο αλλά και η φράουλα που χρησιμοποίησα εγώ αυτή τη φορά ταίριαζε θαυμάσια. Όποιο κι αν βάλουμε καλό είναι να έχει στραγγίξει από το πολύ σιρόπι.

4) Έκανα 19 φορμάκια στις κλασικές μεταλλικές θήκες για ταρτάκια και τα υπόλοιπα τα έβαλα στο ταψάκι των cup- cakes και έγιναν πολύ ωραία. Η μητέρα μου είχε την υπομονή να σπρώχνει τα φύλλα στα φορμάκια και να αποκτούν το ωραίο κυματιστό σχήμα τους.

5)Το μείγμα της γέμισης  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τάρτα αμυγδάλου, με κλασική ζύμη τάρτας ή σε φύλλο κρούστας (πάλι 4 βουτυρωμένα φύλλα στρωμένα σε ταρτιέρα) αν δεν θέλουμε τη φασαρία των μικρών κερασμάτων. Θα χρειαστούμε 1/2 ή 3/4 της δόσης ανάλογα το μέγεθος του σκεύους μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο