Ψωμί με ζύμη τυριού

Όχι, δεν είναι τυρόψωμο, είναι κανονικό ψωμί!

Η αρχή έγινε τις μέρες του Πάσχα, όταν οι γλυκές μυζήθρες που είχα προμηθευτεί φέτος δεν έγιναν καλιτσούνια για κάποιους  λόγους που δεν επέτρεπαν ζυμώματα! Είχα δει  βέβαια κατά καιρούς συνταγές με ψωμιού με προσθήκη μαλακών τυριών μέσα στη ζύμη και ήθελα κάποια στιγμή να το δοκιμάσω. 

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με συνταγές ψωμιού που περιέχουν στη ζύμη τους cream cheese και ricotta! Κι εμείς έχουμε τόσο ωραία μαλακά τυριά! Εγγλέζικα, δανέζικα, ιταλικά, λιβανέζικα και πολλών άλλων χωρών. Είπα λοιπόν κι εγώ να δοκιμάσω με ένα δικό μας τυρί,  να ξοδέψω  λίγη από τη μυζήθρα μου στη δοκιμή μιας τέτοιας συνταγής (μια άλλη ποσότητα χρησιμοποιήθηκε στο κέικ με μπανάνες ).  

 

Η πρώτη απόπειρα έγινε την επομένη του Πάσχα. Στο σπίτι δεν υπήρχε ψωμί αλλά υπήρχε άφθονο αλεύρι που προοριζόταν για τα γλυκά του Πάσχα ,  νωπή μαγιά και γλυκιά μυζήθρα.  Στην πρώτη εφαρμογή χρησιμοποίησα μείγμα κίτρινου σταρένιου αλευριού και σκληρού αλευριού που προόριζα για τσουρέκια. Φωτογραφίες εκείνη τη μέρα δεν έβγαλα γιατί βιαζόμουν πολύ, αλλά και γιατί δεν ήξερα τι θα προκύψει.    

Όσοι το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν!  Καλοψημένο, μαλακό αφράτο ψωμί, χωρίς σκληρή κόρα. Όμορφο στην εμφάνιση και πολύ νόστιμο στη γεύση. Ταίριαζε και με το φαγητό και με τις μαρμελάδες και το μέλι.  Βγήκαν δυο μεγαλούτσικα καρβελάκια  που κράτησαν 3 μέρες. Ακόμη και την τρίτη μέρα το ψωμί ήταν νόστιμο και αφράτο σαν φρέσκο!

Οι δοκιμές συνεχίστηκαν και ήδη το ψωμάκι μας έχει φτιαχτεί 3 φορές με τρία διαφορετικά τυριά και 3 διαφορετικούς συνδυασμούς αλεύρων. Τη δεύτερη φορά χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής άλεσης, σκληρό αλεύρι και ξινομυζήθρα! Λίγο πιο σκούρο, διαφορετικό, αλλά πολύ νόστιμο κι έτσι.

Μαύρα και άσπρα αλεύρια!

Χθες, στην τελευταία  δοκιμή,  έβαλα γαλομυζήθρα, σκληρό αλεύρι και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Δεν είχα μάλιστα νωπή μαγιά και χρησιμοποίησα ξηρή.  Άψογο κι έτσι!  Μένει μόνο η δοκιμή με προζύμι, που είναι στα προσεχή.

Και στο φαγητό!

Τι να πω, το ένα καλύτερο από το άλλο βγήκαν και τις τρεις φορές! Ιδανικά, για πρωινό, για φαγητό, για σάντουιτς και για τοστ.  

Και στο σάντουιτς!

Ελάχιστος κόπος γιατί οι ποσότητες είναι μικρές κι ακόμη κι αν δεν υπάρχει μίξερ το ζύμωμα είναι θέμα πενταλέπτου. Εν ολίγοις καθιερώθηκε!

Και με μέλι ή μαρμελάδα!

Υλικά:

Για το προζύμι μαγιάς:

30gr νωπή μαγιά

½ κούπα  εμφιαλωμένο  νερό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι ζάχαρη

3  κουταλιές αλεύρι σκληρό (περίπου 50gr)

Για τη ζύμη:

180gr-200gr αλεύρι ολικής, ή κίτρινο ή για όλες τις χρήσεις

350 περίπου gr αλεύρι σκληρό

60 ml (4 κουταλιές της σούπας)  ελαιόλαδο

1-1,5 κουταλάκι αλάτι

200gr τυρί μαλακό και κρεμώδες (μυζήθρα, ανθότυρο, ξινομυζήθρα, γαλομυζήθρα κλπ…)

Περίπου 180ml (3/4 κούπας) εμφιαλωμένο νερό

1 κουταλιά αλεύρι για το πασπάλισμα του ψωμιού

Επί το έργον:

Τι 29 τι 30 gr!

Διαλύουμε τη μαγιά στη ½ κούπα νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.  Ωστόσο ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αλεύρια. Κρατάμε μισή κούπα στην άκρη.

Κάνουμε μια λακουβίτσα  και ρίχνουμε σ’ αυτή το λάδι, το τυρί, το αλάτι και το μείγμα της φουσκωμένης μαγιάς. Ζυμώνουμε να ανακατευτούν τα υλικά και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να κολλά ελαφρά στα χέρια.

Τη βγάζουμε από το μπολ και τη ζυμώνουμε με διπλώματα και πιέσεις σε επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας τη μισή κούπα από το αλεύρι που είχαμε κρατήσει.  Χρειάζεται περίπου 5 λεπτά να γίνει μια ωραία ζύμη μαλακή και εύπλαστη.

Την ξαναβάζουμε στο μπολ και αφήνουμε να ανεβεί σκεπασμένη με μια πετσέτα ή με το σκέπασμα του μπολ αν υπάρχει.  Θα πάρει το πολύ μια ώρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.  Όταν ανεβεί, ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε σε 2 μέρη. Πλάθουμε ψωμιά στο σχήμα που μας αρέσει και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου.

Αφήνουμε να ανεβούν  τα ψωμιά μας (1/2 ώρα ως ¾ της ώρας μου πήρε αυτό το ανέβασμα). Ανάβουμε το φούρνο στου 200 βαθμούς (αντιστάσεις) και βάζουμε στον πάτο του ένα μπολ με νερό. Πασπαλίζουμε τα ανεβασμένα ψωμιά με αλεύρι και το απλώνουμε απαλά με το χέρι μας στην επιφάνειά τους. Με ένα πολύ λεπτό κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα ψωμιά μας και τα φουρνίζουμε στον προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή σχάρα (περίπου 10 πόντους πιο πάνω από το κάτω μέρος). 

Ψήνουμε για 35 ως 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Εναλλακτικά,

αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά, θα χρειαστούμε 1 φακελάκι και 1 κουταλάκι ακόμη από το δεύτερο φακελάκι,  και συνολικά 300ml περίπου εμφιαλωμένο νερό. 

Δεν θα αναπιάσουμε τη μαγιά αλλά θα ανακατέψουμε από την αρχή όλα τα υλικά (εκτός από τη ½ κούπα αλεύρι που θα κρατήσουμε πάλι για το ζύμωμα) και θα προσθέσουμε σταδιακά το νερό.

 Αφού τα ζυμώσουμε θα συνεχίσουμε τη διαδικασία όπως παραπάνω.

Σίγουρη επιτυχία, και με ξηρή μαγιά!

Και το καλό είναι ότι διατηρούνται σαν φρέσκα μέχρι την τρίτη μέρα (παραπάνω δεν ξέρω γιατί δεν έμειναν).

Παρατηρήσεις:

  • Ανάλογα με το πόση υγρασία έχει το τυρί, μπορεί να αυξομειωθεί λίγο η ποσότητα του νερού, και ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί αυξομειώνουμε το αλάτι.
  • Την πρώτη φορά το ζύμωμα έγινε στο μίξερ. Σ’ αυτήν την περίπτωση ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να μαζεύεται η ζύμη γύρω του και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι με ελάχιστο ζύμωμα στον πάγκο (μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη).
  • Η συνολική ποσότητα αλευριού είναι περίπου 4 κούπες. Οι 2,5 σε όλες τις δοκιμές μου ήταν σκληρό αλεύρι και η 1,5 κάθε φορά ήταν διαφορετικό (σταρένιο ζυμωτό, ολικής άλεσης, για όλες τις χρήσεις). Έπονται και άλλες δοκιμές!
  • Το τυρί ήταν 1 κούπα κάθε φορά, με μικρές διαφοροποιήσεις στα γραμμάρια, +/- 10. Η σημαντικότερή τους διαφορά ήταν στην υγρασία. Η γαλομυζήθρα ήταν πιο υγρή και έτσι το ζυμωτό πήρε λιγότερο νερό. 

Δοκιμάστε το! θα χαρώ να μου πείτε τις εντυπώσεις, τις παραλλαγές και τις παρατηρήσεις σας. 

Καλά να περνάτε! 

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

 

Print Friendly, PDF & Email