Μικρές μπουκιές όλο γλύκα και άρωμα!
Παλιομοδίτικο το σημερινό γλυκάκι. Από νοικοκυρά άσχετη με το internet η προέλευσή του. Ξέρετε, απ’ αυτά που σερβίρονται σε ασημένιους δίσκους με δαντελένια πετσετάκια και συνοδεύονται με ένα ποτήρι δροσερό νερό. Άντε κι μ’ ένα ελληνικό καφέ αν είναι η ώρα του. Μη βλέπετε που εγώ δεν έχω τέτοια «εξαρτήματα» στο σπίτι των διακοπών για να το παρουσιάσω όπως του πρέπει…
Με κεράσανε, μου αρέσανε, ζήτησα τη συνταγή (και την άδεια δημοσίευσης…) και να την εδώ σήμερα! Εμείς τα δοκιμάσαμε της Παναγίας, αλλά ο Αύγουστος έχει πίσω γιορτές οπότε μπορεί η συνταγή να φανεί χρήσιμη σε Ευτύχιους και Ευτυχίες, σε Φανούρηδες και Φανουρίες, σε Αλέξανδρους και Αλεξάνδρες…
Αφήστε που είναι παντός καιρού, δεν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινή. Άλλωστε ποιος τρώει γλυκά μόνο σε γιορτές; Μακάρι να το κατορθώναμε αυτό, αλλά όλοι μας θέλουμε μια γλυκιά μπουκιά πότε πότε. Και τούτα εδώ τα γλυκάκια καλύπτουν αυτή την ανάγκη γιατί είναι μπουκίτσες πράγματι! Δηλαδή αν έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε σε ένα, δεν είναι και πολύ μεγάλη αμαρτία διατροφικά!
Όταν είδα τα υλικά, νόμιζα πως είχα μια επανάληψη των υλικών του γλυκού που αγαπώ πολύ (όχι μόνο εγώ…), αυτού που λέμε «ρεβανί με ινδοκάρυδο» και που είναι από τις πρώτες αναρτήσεις μου στο site. Μοιάζουν άλλωστε πολύ στη γεύση και στα αρώματα. Κι όμως οι διαφορές αναλογίες δίνουν συμπαγή ζύμη που πλάθετε σε μικρά κερασματάκια, πιο βολικά στο κέρασμα και πιο κατάλληλα για όσους θέλουν απλώς να γλυκαθούν και όχι να χορτάσουν με γλυκό!
Μικρές λοιπόν «κομψές» μπουκίτσες, σκέτες ή –όπως όλα τα σιροπιαστά- με παγωτό σπιτικό ή του εμπορίου αυτή την εποχή! Η συνταγή δοσμένη σε φλυτζάνες και κουταλιές, το αλεύρι «όσο σηκώσει», και οι μετρήσεις αναγκαίες για να γραφεί εδώ μέσα. Οι ποσότητες παρακάτω αφορούν τη μισή δόση αλλά οι ποσότητες ήταν αρκετές για 36 κερασματάκια, θα μπορούσαν να βγουν και 40…
Υλικά
Για 35-40 κερασματάκια:
3 μικρά αυγά (155 gr ήταν ζυγισμένα)
125 gr βούτυρο
30 gr ζάχαρη
1 σωληνάκι βανίλια
Ξύσμα λεμονιού
125 gr καρύδα
210 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν
Προαιρετικά, 30 ml λικέρ ή κονιάκ
Για το σιρόπι:
440 gr ζάχαρη
500 ml νερό
Φλούδα λεμονιού
15 ml χυμό λεμονιού
Η κούπα μου είναι 250 ml, η κουταλιά 15 ml και το κουταλάκι μου 5 ml
Επί το έργον
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός σε μέτρια θερμοκρασία (στο 5 με μέγιστο το 9).
Χτυπάμε τα αυγά με το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το ποτό (αν βάλουμε). Προσθέτουμε την καρύδα και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν. Πρέπει να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μην κολλά στα χέρια. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Πλάθουμε μικρά γλυκάκια σαν κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσουν και οι πάτοι τους. Όταν είναι έτοιμα τα περιχύνουμε με το σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσουν. Μετά από λίγη ώρα τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Όταν απορροφήσουν όλο το σιρόπι τα πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη καρύδα. Τα φυλάσσουμε σε μπολ που σκεπάζει ή σε πιατέλα που καλύπτουμε με μεμβράνη.
Παρατηρήσεις
- Ολόκληρη η δόση έλεγε 5 αυγά (κανονικά υποθέτω) οπότε στη μισή έβαλα 3 μικρά που βρέθηκαν στο σπίτι. Όπως προανέφερα το αλεύρι στην αρχική συνταγή δίνεται με τη γνωστή φράση «όσο σηκώσει» οπότε +/- 10 γραμμάρια δεν πιστεύω πως δημιουργούν πρόβλημα στο αποτέλεσμα…
- Το βούτυρο που χρησιμοποίησα ήταν αγελαδινό (πλάκα) αν και η αρχική δεν διευκρίνιζε το είδος του βουτύρου. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αιγοπρόβειο ή μισό μισό.
- Για να κρυώσει το σιρόπι πιο γρήγορα, αφού γίνει χλιαρό μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο.
- Για τα σιρόπια μου χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό όπως έχω ξαναπεί, ειδικά όταν είμαι σε περιοχή που το νερό είναι πολύ σκληρό και έχει άλατα.
Μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό μας! Τα δώρα είναι πλούσια (και διήμερη διαμονή στην Κρήτη) και νόστιμα! Δείτε λεπτομέρειες και όρους συμμετοχής στην αντίστοιχη ανάρτηση εδώ:
https://www.cretangastronomy.gr/2021/08/super-kalokairinos-diagonismos-meraklidika/