Γλυκά

Σιροπιαστά με καρύδα (ινδοκάρυδο)

Σιροπιαστά με καρύδα (ινδοκάρυδο)

Μικρές μπουκιές όλο γλύκα και άρωμα!

Παλιομοδίτικο το σημερινό γλυκάκι. Από νοικοκυρά άσχετη με το internet η προέλευσή του. Ξέρετε, απ’ αυτά που σερβίρονται σε ασημένιους δίσκους με δαντελένια πετσετάκια και συνοδεύονται με ένα ποτήρι δροσερό νερό. Άντε κι μ’ ένα ελληνικό καφέ αν είναι η ώρα του.  Μη βλέπετε που εγώ δεν έχω τέτοια «εξαρτήματα» στο σπίτι των διακοπών για να το παρουσιάσω όπως του πρέπει…

Σιροπιαστά με καρύδα (ινδοκάρυδο)

Με κεράσανε, μου αρέσανε, ζήτησα τη συνταγή (και την άδεια δημοσίευσης…) και να την εδώ σήμερα! Εμείς τα δοκιμάσαμε της Παναγίας, αλλά ο Αύγουστος έχει πίσω γιορτές οπότε μπορεί η συνταγή να φανεί χρήσιμη σε Ευτύχιους και Ευτυχίες, σε Φανούρηδες και Φανουρίες, σε Αλέξανδρους και Αλεξάνδρες…

Σιροπιαστά με καρύδα (ινδοκάρυδο)

Αφήστε που είναι παντός καιρού, δεν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινή. Άλλωστε ποιος τρώει γλυκά μόνο σε γιορτές; Μακάρι να το κατορθώναμε αυτό, αλλά όλοι μας θέλουμε μια γλυκιά μπουκιά πότε πότε. Και τούτα εδώ τα γλυκάκια καλύπτουν αυτή την ανάγκη γιατί είναι μπουκίτσες πράγματι! Δηλαδή αν έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε σε ένα, δεν είναι και πολύ μεγάλη αμαρτία διατροφικά!

Σιροπιαστά με καρύδα (ινδοκάρυδο)

Όταν είδα τα υλικά, νόμιζα πως είχα μια επανάληψη των υλικών του γλυκού που αγαπώ πολύ (όχι μόνο εγώ…), αυτού  που λέμε «ρεβανί με ινδοκάρυδο» και που είναι από τις πρώτες αναρτήσεις μου στο site. Μοιάζουν άλλωστε πολύ στη γεύση και στα αρώματα. Κι όμως οι διαφορές αναλογίες δίνουν συμπαγή ζύμη που πλάθετε σε μικρά κερασματάκια, πιο βολικά στο κέρασμα και πιο κατάλληλα για όσους θέλουν απλώς να γλυκαθούν και όχι να χορτάσουν με γλυκό!

Σιροπιαστά με καρύδα (ινδοκάρυδο)

Μικρές λοιπόν «κομψές» μπουκίτσες, σκέτες ή –όπως όλα τα σιροπιαστά- με παγωτό σπιτικό ή του εμπορίου αυτή την εποχή! Η συνταγή δοσμένη σε φλυτζάνες και κουταλιές, το αλεύρι «όσο σηκώσει», και οι μετρήσεις αναγκαίες για να γραφεί εδώ μέσα. Οι ποσότητες παρακάτω αφορούν τη μισή δόση αλλά οι ποσότητες ήταν αρκετές για 36 κερασματάκια, θα μπορούσαν να βγουν και 40…

Σιροπιαστά με καρύδα (ινδοκάρυδο)

Παρατηρήσεις

  • Ολόκληρη η δόση έλεγε 5 αυγά (κανονικά υποθέτω) οπότε στη μισή έβαλα 3 μικρά που βρέθηκαν στο σπίτι. Όπως προανέφερα το αλεύρι στην αρχική συνταγή δίνεται με τη γνωστή φράση «όσο σηκώσει» οπότε +/- 10 γραμμάρια δεν πιστεύω πως δημιουργούν πρόβλημα στο αποτέλεσμα…
  • Το βούτυρο που χρησιμοποίησα ήταν αγελαδινό (πλάκα) αν και η αρχική δεν διευκρίνιζε το είδος του βουτύρου. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αιγοπρόβειο ή μισό μισό.
  • Για να κρυώσει το σιρόπι πιο γρήγορα, αφού γίνει χλιαρό μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο.
  • Για τα σιρόπια μου χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό όπως έχω ξαναπεί, ειδικά όταν είμαι σε περιοχή που το νερό είναι πολύ σκληρό και έχει άλατα.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό μας! Τα δώρα είναι πλούσια (και διήμερη διαμονή στην Κρήτη) και νόστιμα! Δείτε λεπτομέρειες και όρους συμμετοχής στην αντίστοιχη ανάρτηση εδώ:

https://www.cretangastronomy.gr/2021/08/super-kalokairinos-diagonismos-meraklidika/ 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο