Γλυκά

Λικέρ κουμ κουάτ με ρακή

Λικέρ κουμ κουάτ με ρακή
Τα ξινόδεντρα ανέκαθεν ήταν από τα αγαπημένα δέντρα των κρητικών. Σε κάθε αυλή με κήπο, σε κάθε περβόλι θα υπάρχουν οπωσδήποτε λεμονιές και  πορτοκαλιές !  Μόνο τα κουμ κουάτ έλειπαν μέχρι πριν λίγα χρόνια από την τεράστια ποικιλία των εσπεριδοειδών μας. Τελευταία όμως τα βλέπω ακόμη και σε βεράντες.
Λικέρ κουμ κουάτ με ρακή
Είναι τόσο όμορφα  και διακοσμητικά! Και εξασφαλίζουν το τερπνόν με το ωφέλιμον!  Τα  νόστιμα μικρά φρουτάκια τους αρχίζουν να
μπαίνουν για τα καλά στην κουζίνα μας και να χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές.
Λικέρ κουμ κουάτ με ρακή
 Όπως έχω ξαναγράψει, τα λικέρ στην Κρήτη παραδοσιακά φτιάχνονταν με ρακή ή κονιάκ. Με κονιάκ όταν δεν μας ενδιαφέρει και πολύ το χρώμα (όπως π.χ. το λικέρ με κουκούτσια βερίκοκου) και με ρακή αν τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν ενδιαφέρον χρώμα και θέλουμε να το κρατήσει το λικέρ μας. Ένας παραπάνω λόγος για τη χρήση της ρακής είναι η οικονομική τιμή που την προμηθευόμαστε.  Με 3 ευρώ το lt που βρήκα εγώ φέτος άριστη ρακή, δεν έχω κανένα λόγο να χρησιμοποιήσω άλλο ποτό!
Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Παρατηρήσεις

1)Επειδή ήθελα λίγο πιο έντονο το χρώμα, μετά τη διήθηση πρόσθεσα 4 σταγόνες κίτρινο χρώμα και 1 κόκκινο , ώστε να πάρει μια πιο πορτοκαλί απόχρωση. Ήταν αρκετές για τις παραπάνω ποσότητες. Πώς σας φαίνεται;

2)To κουμ κουάτ έχει πολύ λεπτό άρωμα κι έτσι δεν βάζω άλλο αρωματικό στο λικέρ μου. Αν σας αρέσει μπορείτε να βάλετε 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο ή 1 ξυλάκι κανέλας -πάντα ταιριάζουν με τα εσπεριδοειδή-  είτε στο βάζο με το φρούτο είτε στο βράσιμο του σιροπιού.

3)Τα λικέρ με ρακή είναι χωνευτικά και κλείνουν πολύ ωραία κάθε γεύμα. Φυσικά, ταιριάζουν πάντα και με όλα τα είδη σοκολάτας! Αντί  λοιπόν άλλου κεράσματος για όσους επιμένουν να γιορτάζουν σήμερα, εγώ θα τους ευχηθώ τα χρόνια πολλά με το αρωματικό μου λικέρ!

 Update: 3-2-2017

Το φετινό λικέρ, μισή δόση όλη κι όλη, θα γίνει πρώτη φορά με τα δικά μας κουμ κουάτ!

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο