Είπα σήμερα να ανοίξω το κεφάλαιο «προζύμι». Μεγάλο κεφάλαιο και μπορεί να βαρεθείτε όσο το διαβάζετε …Αφορμή είναι το ανάπιασμα (ανέπιασμα το λέμε εδώ) του δικού μου προζυμιού αυτές τις μέρες .Θέλω να είναι φρέσκο και δυνατό, έτοιμο για τα τσουρέκια που θα πλάσω τη Μεγαλοβδομάδα, οπότε το αναπιάνω δυο φορές μέσα σε μια βδομάδα. Βλέπετε εδώ και αρκετά χρόνια τα τσουρέκια του Πάσχα τα φτιάχνω με προζύμι . Σε όσους έχουν δοκιμάσει τσουρέκια με προζύμι, δεν χρειάζεται να πω τα πλεονεκτήματά τους και τη νοστιμιά τους. Οι υπόλοιποι, ας τα αναζητήσουν (ή ας τα ζυμώσουν) για να δουν τις διαφορές από τα τσουρέκια με μαγιά. Όλα τα αρτοσκευάσματα με προζύμι είναι σαφώς πιο νόστιμα και πιο υγιεινά από τα αντίστοιχα με μαγιά. Επι πλέον διατηρούνται φρέσκα περισσότερες μέρες.
Τι είναι όμως το προζύμι; Από χημική άποψη είναι ένας συνδυασμός ζυμομυκήτων και γαλακτικών βακτηριδίων που ευθύνονται τόσο για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και αιθανόλης , όσο και για την ανάπτυξη διαφόρων αρωματικών συνθέτων . Το διοξείδιο του άνθρακα και η αιθανόλη δημιουργούν το φούσκωμα, το ανέβασμα της ζύμης μας.Τα αρωματικά σύνθετα ευθύνονται για την ιδιαίτερη οσμή και γεύση που χαρακτηρίζουν τα προζυμένια αρτοσκευάσματα.
Για να αναπτυχθούν όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί σ’ ένα απλό μείγμα από αλεύρι και νερό χρειάζεται μια διαδικασία που θέλει κάποιο χρόνο αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολη. Άλλωστε, τώρα με τα ψυγεία δεν χρειάζεται να την κάνουμε πολλές φορές! Μια φορά αρκεί και μετά θα το ανανεώνουμε …ισόβια!
Προζύμι μπορούμε να φτιάξουμε όποτε το αποφασίσουμε. Απλώς ανακατεύουμε αλεύρι, κατά προτίμηση σταρένιο κιτρινωπό ή έστω σκληρό του εμπορίου με εμφιαλωμένο νερό (το χλώριο του νερού του δικτύου δεν ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων) και …περιμένουμε. Για να γίνω πιο σαφής, έχουμε και λέμε:
Επί το έργον:
Βάζουμε σε πλαστικό ή γυάλινο δοχείο μια κούπα αλεύρι και το ανακατεύουμε με ¾ της κούπας νερό ώστε να γίνει ένα πηκτός χυλός. Το σκεπάζουμε (όχι αεροστεγώς) και το αφήνουμε να μείνει 1-2 μέρες ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος (ιδανικά πάνω από 20 βαθμούς). Πιθανόν να έχει βγάλει μικρές φουσκίτσες αλλά ούτως ή άλλως του προσθέτουμε μισή κούπα αλεύρι και λίγο λιγότερο (από μισή κούπα) νερό και το ξαναανακατεύουμε. Δεν προσθέτουμε πολύ αλεύρι για να το “πιάσουν” οι μύκητες. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τουλάχιστον τη διαδικασία. Τώρα (μετά 3 ή 4 επαναλήψεις) , θα πρέπει να έχει φουσκώσει αρκετά και να μυρίζει με την χαρακτηριστική ευχάριστη «ξινή» μυρωδιά. Μην σας απογοητεύει αν αργεί. Μπορεί να αργεί και να θέλει κι άλλο «τάισμα» αλλά θα γίνει.Μόνο αν μουχλιάσει και μυρίσει άσχημα είναι για πέταμα.
Χρησιμοποιούμε όσο προζύμι χρειαζόμαστε και στο υπόλοιπο βάζουμε λίγο αλεύρι ακόμη να γίνει σχεδόν σαν μαλακό ζυμαράκι. Το βάζουμε σε ένα μπολ με διπλάσιο (τουλάχιστον) όγκο που να κλείνει αεροστεγώς, και το αφήνουμε να ξανανεβεί. Το καλύπτουμε με ελαιόλαδο , κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Στο ψυγείο θα χαμηλώσει, το λάδι θα πάει κάτω από το ζυμάρι αλλά δεν θα χαλάσει.Άλλος τρόπος διατήρησης είναι να το κάνουμε πιο σφικτή ζύμη και να την αφήσουμε να στεγνώσει, σχεδόν να ξεραθεί. Όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε τη βάζουμε σε νερό να μαλακώσει και την περνάμε από σήτα για να μην έχει κόμπους. Αυτός ο τρόπος ήταν συχνότερος παλιότερα που δεν υπήρχαν ψυγεία.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση αυτή η διαδικασία γίνεται δύο φορές το χρόνο. Στη γιορτή του Σταυρού στις 14 του Σεπτέμβρη με το βασιλικό που παίρνουμε από το χέρι του παπά, και την Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η νοικοκυρά έπαιρνε τον ευλογημένο βασιλικό, και σχημάτιζε το σταυρό στο νερό με το οποίο θα ετοίμαζε το προζύμι. Αφού έφτιαχνε τον πηχτό χυλό σχημάτιζε ένα σταυρό με τα κλωνιά του βασιλικού πάνω του, το σκέπαζε και περίμενε να φουσκώσει.
Έκανα αυτή τη διαδικασία το Σεπτέμβρη , για να ετοιμάσω τότε το post του προζυμιού, αλλά όλο κάτι προέκυπτε και ανέβαλα το γράψιμό του. Εξάλλου και τώρα επίκαιρο είναι. Γιατί όπως σας έλεγα, εκτός από τη γιορτή του Σταυρού, και την Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουν προζύμι οι θρησκευόμενες νοικοκυρές. Η μητέρα μου θυμάται ακόμη ότι όταν επέστρεφαν στην εκκλησία από την περιφορά του Επιταφίου, η παπαδιά έφτιαχνε προζύμι την ώρα που διαβαζόταν ο «Απόστολος». Το προζύμι ανέβαινε στο ξενύχτι του Χριστού και έπαιρναν όλες οι νοικοκυρές από λίγο. Σε άλλες περιοχές, προζύμι φτιάχνουν τη Μεγάλη Τετάρτη. Στην Ανατολική Κρήτη το φτιάχνουν τη Μεγάλη Παρασκευή. Μάλιστα σε ένα μοναστήρι που έτυχε να είναι ένας φίλος πριν από χρόνια, μου έλεγε ότι οι καλόγριες άφησαν στο νερό λουλούδια από τον Επιτάφιο.
Το Σεπτέμβρη που μας πέρασε έφτιαξα προζύμι μόνο για τις ανάγκες του blog και το χρησιμοποίησα όλο αφού υπάρχει το πολύτιμο παλιό μου. Παλιότερα είχα φτιάξει με τη μέθοδο που περιγράφω παραπάνω προζύμι με αλεύρι σίκαλης και έγινε πολύ καλό μόνο που πήρε παραπάνω μέρες να ξινίσει.
Ας δούμε τώρα πώς χειριζόμαστε το διατηρημένο προζύμι, δηλαδή τι κάνουμε για να το ανεπιάσουμε όπως λέμε στην Κρήτη: Την προηγούμενη από τη μέρα που θέλουμε να ζυμώσουμε, βγάζουμε το μπολάκι από το ψυγείο και το αφήνουμε για λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το λάδι θα έχει απορροφηθεί ( λίγο θα είναι στον πάτο του μπολ) και το προζύμι μας θα είναι ξεφουσκωμένο.
Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε χλιαρό νερό στη μισή ποσότητα του προζυμιού και άλλο τόσο αλεύρι να γίνει ένας πηχτός χυλός πάλι, ή πιο σωστά ένα πολύ αραιό ζυμάρι.
Αφήνουμε να φουσκώσει.
Παίρνουμε την ποσότητα που θέλουμε να ξαναφυλάξουμε και της προσθέτουμε λίγο αλεύρι να γίνει πάλι το μαλακό ζυμαράκι, που θα σκεπάσουμε με λάδι κ.ο.κ.Εγώ βάζω 3-4 κουταλιές σε κάθε μπολ και προσθέτω εκεί λίγο αλεύρι ακόμη για να γίνει πιο πηχτό. Το ανακατεύω με ένα κουτάλι και όταν ανεβεί το καλύπτω με το ελαιόλαδο.
Το υπόλοιπο το χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε. Αν είναι λίγο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε όσο θέλουμε. Εγώ με το να φυλάσσω δύο μπολ, έχω αρκετό και για να διατηρήσω και για να χρησιμοποιήσω.
Στο ψυγείο διατηρείται αρκετό καιρό. Έχω κάνει μέχρι και 3 μήνες να το αναπιάσω και δεν έχει πάθει τίποτε, απλώς άργησε να φουσκώσει (χρειάστηκαν 2 μέρες) και με τρόμαξε. Προφανώς οι μύκητες εξασθενούν και θέλουν πιο πολύ χρόνο για να ξυπνήσουν…
Γι αυτό , αν έχω αρκετό καιρό να το αναπιάσω , φροντίζω να του κάνω δυο αναπιάσματα αυτή την εποχή για να έχω δυνατούς μύκητες στα τσουρέκια μου.
Πρέπει να είναι δυνατοί γιατί η ζύμη των τσουρεκιών έχει πολλά υλικά και θα πρέπει …να δώσουν μάχη για να την φουσκώσουν. Άλλωστε και από το πρώτο ανέπιασμα κάπου το χρησιμοποιώ. Πέρυσι είχα κάνει τα σταφιδοτρίβιδα αν θυμάστε. Αλλά και απλό προζυμένιο ψωμάκι να φτιάξω δεν πάει χαμένος ο κόπος.Ακόμη και το απλό ψωμί έχει άλλη γεύση με προζύμι.
Αν θέλετε να έχετε προζύμι στο σπίτι σας, φτιάξτε το! Μη το φοβάστε. Αν εξοικειωθείτε θα έχετε πάντα ένα πολύτιμο υλικό για τα ζυμώματά σας που θα δίνει άλλη γεύση σε όλα τα αρτοσκευάσματα και τα κουλούρια σας. Αν αρχίσετε την δημιουργία του αυτή τη βδομάδα, θα μπορείτε να φτιάξετε τα πασχαλινά σας τσουρέκια φέτος με προζύμι!
Καλό μήνα !
Καλό μήνα Βαγγελιώ!!! Υπέροχη, μυρωδάτη, παραδοσιακή ανάρτηση. Καλό Πάσχα!!!
Καλό μήνα Λίλα. Σ' ευχαριστώ πολύ!
χρειάζεται να το ανακατεύεις συνέχεια στις 2 πρώτες ημέρες?
Πάντα είχα την απορία πώς γίνεται το προζύμι την πρώτη φορά. Μου αρέσουν και μένα τα προϊόντα μόνο με προζύμι και ειδικά το ψωμί. Έχω στο ψυγείο κρατημένο σε ένα γυαλινο βαζάκι με λίγο λάδι από πάνω. Θα δοκιμάσω όμως να φτιάξω το δικό σου.
Ευχαριστώ πολύ , να είσαι καλά
Καλό μήνα
Γιατί δεν αναπιάνεις αυτό που έχεις; Αν είναι ζωντανό θα γίνει πιο εύκολα.Καλή επιτυχία σε ό,τι αποφασίσεις!
Vita, καλό μήνα. Σημαντική η σημερινή σου αναφορά στο προζύμι. Την αξία και τη χρηστικότητα του προζυμιού, την έμαθα από πολύ μικρή, παρακολουθώντας τη μητέρα μου να φτιάχνει τα εδέσματα του τόπου καταγωγής μας, Κάρπαθος, αλλά και το ψωμί και το τσουρέκι. Σήμερα βέβαια, η μέθοδος θεωρείται χρονοβόρα από τις νοικοκυρές, εργαζόμενες και μη, που όλη την ημέρα βρίσκονται σε διαρκές τρέξιμο. Όταν φτιάχνω το ψωμί της οικογένειας, κρατώ λίγο ζυμάρι, για προζύμι. Το προζύμι όμως του τσουρεκιού, το αναπιάνω 3 φορές την ίδια ημέρα, αυτό κι αν είναι χρονοβόρο ειδικά όταν "τρέχουν" οι υπόλοιπες δουλειές. Όμως έτσι χρησιμοποιώ λιγότερη μαγιά και αποφεύγω τον κίνδυνο να μυρίσουν τα τσουρέκια μου έντονα, από τη μυρωδιά της, όπως έχει τύχει να δοκιμάσω σε διάφορες συνταγές. Καλή επιτυχία στα φετινά σου Πασχαλινά εδέσματα και καλό Πάσχα να έχουμε όλοι.
Ειρήνη καλώς όρισες! Τα τσουρέκια μου όπως θα δεις όταν θα βάλω τη συνταγή έχουν 7 ανεβάσματα! Αυτή η διαδικασία που περιγράφω εδώ αφορά αποκλειστικά το προζύμι. Έχουν τόσα υλικά τα τσουρέκια που δεν μπορώ να τ'αρχίσω με προζύμι δύο μηνών…
Vita μου καλό μήνα!
Έχω προζύμι στο ψυγείο που το κουβάλησα από την Αθήνα! Το ταΐζω, το κανακεύω το χρησιμοποιώ και το υπόλοιπο ξανά στο βαζάκι και στο ψυγείο! Η καταπληκτική του γεύση στο ψωμί με αποζημιώνει!
Θα μελετήσω την ανάρτησή σου γιατί είδα ότι όλο και λες πράγματα που δεν ξέρω! Όσο για τα τσουρέκια χρησιμοποιώ την συνταγή σου από τον καιρό του Hungry (όπως λέμε, μια δεκαετία!) Σ ευχαριστώ πολύ!
Αγγελική μου μη μου πεις! Χαίρομαι που κάνεις τη συνταγή μου. ακόμη Πάντα είχα την αίσθηση ότι δείχνει χρονοβόρα και δύσκολη και δεν θα τολμούσαν να την κάνουν πολλοί, ενώ αν την τολμήσουν -εσύ ξέρεις- δεν είναι πιο κουραστική από άλλες και δίνει και πολύ καλά αποτελέσματα. Εγώ ευχαριστώ πολύ για την εκτίμησή σου!
Καλησπέρα Vita μου!!!Όπου μπαίνει προζύμι το αποτέλεσμα είναι το κάτι άλλο, εξαιρετικό!!!Δυστυχώς δεν επιχείρησα ποτέ γιατί φτιάχνει η μητέρα μου!Τώρα που είδα όλη τη διαδικασία μπήκα σε μεράκια!!!Καλό μήνα!!!
Φιλιά!!!
Μέχρι να εξοικειωθούμε Ελένη όλες τον έχουμε το φόβο με το προζύμι. Πίστεψέ με δεν υπάρχει λόγος!
Βαγγελίτσα μου νομίζω ότι όποιες απορίες είχαμε για το προζύμι, μας τις κάλυψες όλες!
Χρονοβόρα η διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα αποζημιώνει!
Φιλιά, καλό μήνα, με το καλό να γιορτάσουμε και φέτος το Πάσχα!
Χρονοβόρα αλλά όχι δύσκολη η παρασκευή του Έλενα. Τα υπόλοιπα δεν θέλουν ούτε κόπο ούτε χρόνο. Απλώς να το θυμηθείς την παραμονή που θα ζυμώσεις 🙂
Καλησπέρα και καλό μήνα!!
Τη διαδικασία του ανεπιάσματος τη γνωρίζω από τα παιδικά χρόνια, με έβαζε η μάνα να το φτιάχνω το βράδυ προκειμένου να είναι έτοιμο τα ξημερώματα ώστε να προλάβει να ζυμώσει και μετά να φύγει για τις αγροτικές δουλειές. Την επιμέλεια του ψησίματος την είχε η γιαγιά.
Εγώ δεν έφτιαξα ποτέ από αμέλεια θα μπορούσα να πω και γιατί σχεδόν ποτέ δεν προγραμματίζω ακριβώς το ζύμωμα, οπότε η μαγιά με βοηθάει. Τσουρέκια δεν νομίζω να προλάβω να φτιάξω, μήπως να αλλάξω τον προορισμό από τα βόρεια στα Νότια!!!
Να είσαι καλά για τις λεπτομερείς οδηγίες σου.
Ξανθή να το ξαναβάλεις στην κουζίνα σου. Είναι άλλης κλάσης τα ζυμώματα με προζύμι…
Πολύ θα χαρώ αν αλλάξεις σχέδια και προσανατολισμό 🙂
Μακάρι να μπορούσα να αλλάξω προσανατολισμό αλλά που θα πάει θα καλοκαιριάσει οπότε μάλλον θα σας επισκεφτώ, θα αρχίσω από Χανιά και θα φτάσω Σητεία!!
Τώρα θυμήθηκα ότι και η μάνα κρατούσε μικρό κομμάτι ζυμαριού το οποίο φύλαγε μέσα σε ένα βάζο με αλεύρι κι από αυτό αναπιάναμε κάθε φορά και πάλι από την αρχή.
Καλή σου μέρα!
Μπράβο, καταπληκτική η ανάρτησή σου!
Θα τη μελετήσω προσεκτικά, γιατί χρειάζομαι το προζύμι κι εδώ δεν υπάρχει.
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
Ευχαριστώ Ελένη. Δοκίμασέ το! Και η διαδικασία και η εφαρμογή θα σου αρέσει, είμαι σίγουρη.
Είσαι θεά!!! Να ρωτήσω κάτι? Είχα στο ψυγείο και μετά από καμιά 25αριά μέρες είχε χαλάσει. Τι να έφταιγε? Και τώρα έχω φυλάξει αυτό που μου έδωσαν στην κατάψυξη. Πειράζει?
Ανώνυμε/η ευχαριστώ 🙂 ! Στο ψυγείο δεν το είχες καλύψει με λάδι; ή μήπως ήταν πολύ αραιό; Είσαι σίγουρη ότι είχε χαλάσει; Γιατί αν το συμπέρανες επειδή δεν φούσκωσε, έπρεπε να επιμένεις λίγο ακόμη.
Στην κατάψυξη δεν έχω φυλάξει ποτέ προζύμι αλλά έχω φυλάξει πολλές φορές ζύμη με προζύμι και δεν έχει πάθει τίποτα. Θα το αφήσεις να ξεπαγώσει εντελώς και φυσιολογικά. Μη το ζεστάνεις σε φούρνο ή μικροκύματα γιατί θα σκοτώσεις τους μύκητες. Μετά να βάλεις ένα σφηνάκι χλιαρό νερό και άλλο τόσο αλεύρι για να το ταΐσεις και όταν φουσκώσει να βάλεις κι άλλο χλιαρό νερό και αλεύρι για να αυξήσεις την ποσότητά του. Μη βάλεις από την αρχή μεγάλη ποσότητα αλευριού γιατί μπορεί να έχουν εξασθενήσει οι μύκητες στην κατάψυξη και να μην σου ανεβεί. Αυτό που θα κρατάς για διατήρηση να το κάνεις μαλακό ζυμαράκι και να το σκεπάζεις με ελαιόλαδο πριν το βάλεις στο ψυγείο.
Πω, καλά που σε ρώτησα … ούτε καν φανταζόμουν να'κανα όλα αυτά βγάζοντάς το από κατάψυξη. Σε ευχαριστώ!!! Καλό Πάσχα να έχεις, Καλή Ανάσταση!
Πολυ ωραία η όλη διαδικασία Vita μου.. και το καλό είναι πως το κρατάς το προζύμι πολύ πολυ καιρο..Δεν ηξερα ότι μπορεί κάποιος να έχει προζύμι για τόσα χρόνια..
Ωραίες οι πληροφορίες σου.
Δεν έχω φτιάξει ποτέ. Η μαμά μου συνήθως φτιάχνει προζύμι για το ψωμί. Στα τσουρέκια δεν το έχω δοκιμάσει.
ΦΙλιά πολλά
Μάριον ναι αξίζει η διαδικασία. Μ' αρέσει που είδες αυτή την πλευρά της ανάρτησης!
Φιλιά κι από μένα!
Καλό σου μήνα Βαγγελιώ…τι ωραίες συνβουλες ..και οδηγίες για το προζύμι!!!! και εγώ δεν έχω κάνει ποτέ μου ..θα την μελετήσω την ανάρτησή σου καλά .. να την εμπεδώσω… η αλήθεια οτι ειναι ευκολη αλλα χρονοβόρα …αλλά αν θέλεις να κάνεις ωραία τσουρέκια και ψωμί ..πρέπει να το προσπαθήσει κανείς….καλή σου εβδομαδα…..φιλια απο Ηρακλειο …
Ρούλα επιχείρησε να φτιάξεις. Θα σου αρέσει η διαδικασία και θα δεις διαφορά στα ζυμώματά σου.
Φιλιά κι από μένα.
Φέτος είδσ κι έπαθα με τα πολλά κρύα να κάνω προζύμι. Δεν ήθελε το καημένο να σηκωθεί. Από την ώρα που ανέβηκε η θερμοκρασία, ευχαριστήθηκα ψωμί. Τώρα έχω καταπιαστεί με τις λαμπροκουλούρες. Δεν έχω κάνει ποτέ τσουρέκια με προζύμι! Θα πρέπει να δοκιμάσω κάποια στιγμή! Πολύ κοντινός ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε και διατηρούμε οι δυο μας. Επίσης ζήλεψα την 60ετία!
Κική δεν το διατηρείς; Χρειάζεται να ξαναφτιάχνεις; Ή αναφέρεσαι στο ανάπιασμα; Η 60ετία δεν είναι δική μου . Τα τελυταία 16 χρόνια το έχω εγώ 🙂
Το κατάλαβα ότι δεν το έχεις 60 χρόνια εσύ.
Δεν το διατηρούσα απαραίτητα γιατί έφτιαχνα ανά πάσα στιγμή όποτε ήθελα. 🙂
μόλις είδα την ανάρτηση πήρα τη μητέρα μου και της είπα τη διαδικασία για να το φτιάξει.ελπίζω μόνο να πετύχει μήπως και προλάβουμε επιτέλους φέτος να φτιάξουμε τσουρέκια με προζύμι που τόσο μου αρέσει.πότε θα ανεβάσετε και τη συνταγή για τα τσουρέκια?περιμένουμε με αγωνία!!
Θα έχεις τη συνταγή στην ώρα της :-). Κι εγώ τώρα τα φτιάχνω και θέλουν το χρόνο τους. Αλλά θα τα προλάβεις. Μην ανησυχείς.
Εντυπωσιακό το πόσο μπορεί να κρατήσει η όλη διαδικασία (60 χρόνια!!) Η γιαγιά μου πάντα είχε και μάλιστα για πολύ μεγάλα διαστήματα. Προσωπικά μια ή δύο φορές έχω καταφέρει να το κρατήσω για μεγάλο διάστημα. Να σαι πάντα γερή Βαγγελιώ μου και να έχεις τα προζύμια που αγαπάς όπως τα αγαπάς!
Πηνελόπη κι εγώ είχα εντυπωσιαστεί όταν μου το έδωσαν. Τώρα έχω κατανοήσει πλήρως την διαδικασία οπότε το έχω απομυθοποιήσει το πράγμα. Ευχαριστώ για την πολύ γλυκιά ευχή και την ανταποδίδω για ό,τι αγαπάς καλή μου Πηνελόπη.
Θυμάμαι που μου είχες πει για τα 60 χρόνια όταν ανάρτησα το προζυμένιο ψωμί μου και εντυπωσιάστηκα!
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου Βαγγελιώ και τώρα που κάνω την έρευνά μου για το προζύμι γενικότερα θα μου φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη! Να' σαι καλά που μοιράστηκες μαζί μας τα μυστικά σου!
Βαγγελιώ μου παινεμένη !! έχει απίστευτη γοητεία η αναρτησή σου και σαν θέμα και σαν παρουσίαση και ανάλυση απο εσένα!!!
Respect !!!
σε φιλώ πολύ πολύ και σ'ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες.
Υ.Γ. Οταν βρεθούμε – αλήθεια, πόσα χρόνια έχουμε να βρεθούμε-θα με φιλέψεις λίγο απο το 40χρονο προζύμι
σου ????
Πολύ αναλυτική και χρήσιμη η ανάρτησή σου Βαγγελιώ. Η ζύμη που κάνω εγώ είναι η παραδοσιακή η Κυπριακή που είναι και πιο απλή. Αυτή τη ζύμη την έχω υπόψη μου. Είναι αυτή που οι ξένοι λένε sourdough δηλαδή ξινό προζύμι και κάποια στιγμή θα την κάνω και εγώ.
Ακριβως πανω σ αυτο εγω εχω ερωτηση:
Εχω παρει προζυμι απο θεια μου στην Ελλαδα και ζω στην Αμερικη τα τελευταια 26 χρονια.
Κανω προσφορα για την εκκλησια μας και καμμια φορα η ζυμη εχει ξυνη γευση. Γιατι γινεται αυτο θα ηθελα να καταλαβω τι φταιει. Πως μπορω να το αποφυγω; Εχω ασχοληθει με ζυμωμα πολλα χρονια απο τοτε που μεγαλωνα αλλα δεν ρωτησα ποτε τη μαμα μου η θειες μου περι αυτου του σημειου. Και τωρα μας φευγουν σιγα σιγα…
Ευχαριστω για την σελιδα σας
Καλώς όρισες Ελένη. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Αν δεν σου αρέσει το πολύ ξινό προζύμι, να το αναπιάνεις πιο συχνά. Αλλιώς όταν είναι να ζυμώσεις να κάνεις 2-3 αναπιάσματα και να χρησιμοποιείς την ποσότητα που χρειάζεσαι από το τελευταίο ανέπιασμα. Έτσι το προζύμι σου θα είναι φρέσκο, άρα δυνατοί οι μύκητές του οπότε με λιγότερη ποσότητα θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!
ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΥΜΕ ΑΝΑ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ;
Λέλα καλώς όρισες! Εξαρτάται και από τα υπόλοιπα υλικά. Εγώ για το ψωμί υπολογίζω 1-1,5 κούπα ανά κιλό αλεύρι φρεσκοαναπιασμένο προζύμι. Στα τσουρέκια δες τη συνταγή μου (είναι με προζύμι) και κανόνισε αναλογίες…
Γιαννης 25/9/2012. Με γοητευσε τοσο πολυ η αναφορα σου σε κατι τοσο παραδοσιακο που ξεκινησα αμεσως να το εφαρμοσω. Χρησιμοποιησα τον αγιασμο της ημερας του Σταυρου και την πρωτη κιολας μερα ειδα τις φουσκαλιτσες. Την δευτερη μερα το "ταισα" συμφωνα με τις οδηγιες, την τριτη μερα το ιδιο, μα τωρα ομως (τεταρτη μερα) εχω ενα προβλημα. Εχω μια ωραια κατ εμε μυρωδια, οι αλλοι μου λενε οτι μυριζει σαν στανη, πιτια απο αρνι και αλλα πολλα, αλλα δεν εχω ουτε φουσκαλες ουτε φουσκωμα. Να απογοητευτω η να περιμενω? Τι μπορει να φταιει? Οπως και να εχει ομως και μονο για οσα μου προκαλεσες (αναμνησεις, νεα ενδιαφεροντα και σπασιμο της αθλιας καθημερινοτητας μας σε ευχαριστω παρα πολυ.
Γιάννη καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Λοιπόν εγώ θα το κρατούσα το προζύμι. Μπορεί να θέλει λίγο χρόνο ακόμη. Χαλάει μόνο αν μουχλιάσει. Η μυρωδιά του είναι συνήθως ευχάριστη μυρωδιά αν και "ξινή". Πάντως εμένα έχει κάνει ακόμη και 48 ώρες να εμφανίσει σημάδια ζωντάνιας και τελικά ανεβαίνει. Το ζητούμενο είναι αυτό: να ανεβαίνει!
Καλή επιτυχία!
Μακάρι το σπάσιμο της όντως αθλιας καθημερινότητας μας να ήταν διαρκές… Θα βρούμε άραγε τρόπους;
Καλησπέρα σας να είστε καλά που μας δίνετε τα φώτα σας…..ΕΧΩ 2-3 ερωτησούλες αν μπορείτε να απαντήσετε,Εφάρμοσα κανονικά όλα αυτά που μας είπες παραπάνω,έγινε κανονικά το προζύμι,μ αυτή την καταπληκτική ξινή μυρωδιά,αλλά το πρόβλημα είναι 1)ότι αργεί πολύ να φουσκώσει το ψωμί2)όταν φουσκώσει μετά από 7 ώρες η ζύμη γίνετε σφιχτή καί όταν το κάνω καρβελάκια,στον φούρνο μέσα,δεν ξαναφουσκώνει και γίνετε το ψωμί γευστικό μεν,αλλά σαν μπαγκέτα,κάνω κάπου λάθος στο ανάπιασμα?
Καλώς ορίσατε και ευχαριστώ για το σχόλιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με το ανάπιασμα. Το προζύμι θέλει το χρόνο του… Γενικά κάποιες φορές δεν προβλέπεται η συμπεριφορά του :-). Χθες βράδυ ανέπιασα το δικό μου και μέχρι σήμερα το απόγευμα δεν είχε φουσκώσει καθόλου παρά τη ζέστη. Μέσα σε μια ώρα διπλασιάστηκε!
Όσον αφορά το ψωμάκι μήπως κάνετε πολύ σφικτό το ζυμάρι; Επίσης μήπως δεν κάνετε δύο φουσκώματα; Εγώ αφήνω τη ζύμη να ανεβεί, πλάθω τα ψωμάκια και τα αφήνω να ξανανεβούν πριν τα ψήσω. Προσεχώς θα βάλω ανάρτηση γιατί μου την έχουν ζητήσει πολλοί.
Ελπίζω να βοήθησα!
Ευχαριστώ για την άμεση απαντησή σας,στο ανέπιασμα φουσκώνει το προζύμι κανονικά στην ώρα του περίπου στην 1-2 ώρες αλλά όταν το ζυμώνω στον αρτοπαρασκευαστή(μόνο το ζύμωμα)δεν φουσκώνει όπως με την μαγιά σε 1 ώρα το πολύ,αλλά και αν φουσκώσει μετα από πολλές ώρες και 2ο φούσκωμα να το κάνω δεν γίνετε ικανοποιητικό.Ένας τρόπος που βρήκα αλλά δεν ξέρω αν είναι καλός ώς προς την γεύση,είναι να ρίχνω και μια ελάχιστη ποσότητα μαγιάς (πολύ λίγη) έτσι φουσκώνει κανονικά αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να γίνετε αυτό για να απολαύσουμε την αυθεντική γεύση του ψωμιούΣας ευχαριστώ
Τα σκευάσματα με προζύμι δεν φουσκώνουν με την ταχύτητα της μαγιάς. Αργούν πολύ περισσότερο. Δεν είναι κακή η ιδέα της μαγιάς αν βιαζόμαστε αρκεί να μην είναι τόση που να αλλοιώνει την προζυμένια γεύση. Πάντως εγώ όταν κάνω ψωμί με προζύμι ξεχνάω το χρόνο… Είναι όπως του έλθει!
Καησπέρα.Η συνταγή σας είναι πολύ κατατοπιστική και χρήσιμη.
Έχω μια ερώτηση: Έφτιαξα και εγώ προζύμι και έγινε κανονικά. Το έβαλα στο ψυγείο να διατηρηθεί, μέσα σε ένα μικρό πλαστικό τάπερ κλεισμένο αεροστεγώς. Μετά από λίγες μέρες που το άνοιξα, είχε έντονες αναθυμιάσεις όπως μυρίζει η κόλλα UHU. Δεν έχει μουχλιάσει και η εμφάνισή του είναι κανονική όπως το βλέπω στις φωτογραφίες, αλλά αυτή η μυρουδιά παραείναι χημική και δεν θυμίζει την αρχική ξυνίλα. Θα ήθελα τα φώτα σας, γιατί δεν έχω ξαναφτιάξει. Μήπως επηρεάζει το τάπερ που είναι πλαστικό;
Γιώργο καλώς όρισες. Χαίρομαι που σου πέτυχε το προζύμι σου. Κι εγώ σε τάπερ διατηρώ το προζύμι μου (αλλά αυθεντικό, τα άλλα δεν τα εμπιστεύομαι στις ζυμώσεις) . Ακόμη καλύτερο είναι το γυάλινο δοχείο. Πάντως αυτό που λες το έχω πάθει κι εγώ και μάλιστα τρόμαξα ότι μου χάλασε.Αλλά όμορφα μυρίζει μόνο το φρεσκοαναπιασμένο. Το ανέπιασα δυο φορές πριν το χρησιμοποιήσω και "συνήλθε". Δοκίμασέ το! Λένε ότι αν δεν μουχλιάσει δεν είναι χαλασμένο. Ελπίζω να βοήθησα…
Φτιάχνουμε πρόσφορο με προζύμι για την εκκλησία αλλά μας γίνεται ξυνό (λιγότερο ή περισσότερο). Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μη μας γίνεται ξυνό;; Θα με βοηθούσατε πολύ αν είχατε κάτι (σίγουρο όμως) να μας προτείνετε.
Θα με υποχρεώνατε, αν την απάντησή σας μου τη στέλνατε και στο mail kyr.boudouris@yahoo.gr
Ευχαριστώ θερμά
Κυριάκος
http://www.culturesforhealth.com/how-to-make-truly-sour-sourdough-bread
Κυριακο ειχα και γω την ιδια ερωτηση και προσφατα βρηκα αυτον τον συνδεσμο οπου εχει παραγραφο για το θεμα αυτο στα αγγλικα βεβαια.
Εγω παντως θυμαμαι την μαμα μου που φροντιζε να διατηρει το ζυμωμενο ψωμι ζεστο μεχρι να φουσκωσει ‘για να μην αργησει και ξυνισει το ψωμι‘ οπως ελεγε. Οι θειες μου που ακομα κανουν ψωμι με προζυμι στην Τριπολη απο οτι μου εχουν πει το ανανεωνουν ακομα και δυο φορες την εβδομαδα για να ειναι φρεσκο, καλη επιτυχια!
Καλημέρα.
Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι τό προζύμι θέλει τόν χρόνο του. Χθές τό βράδυ ἀνάπιασα 200 γρ. πού ἔβγαλα ἀπ΄ τό ψυγεῖ μέ 500 ἀλεύρι, προκειμένου νά φουσκώσει, καί ὅλο μαζί νά χρησιμοποοιηθεῖ ὡς "νέο" προζύμι πιά γιά να ζυμώσω, ἄλλα 2,5 κιλά ἀλεύρι. Μέχρι τώρα, δέν ἔχει ἀνέβει, ἄν καί ἔχουν περάσει 12 περίπου ὥρες. Δέν μέ ἀνησυχεῖ, γιατί καί τήν πρώτη φορά πού ἔκανα ψωμί μέ προζύμι, ἔκανε ἕνα 24ωρο νά φουσκώσει.
Ἀπλῶς μέ παραξενεύει, τό πώς στα παλαιότερα χρόνια, οἱ νοικοκυρές ὅταν ζύμωναν, ἀνάπιαναν ἀπ΄τό βράδυ, φούσκωνε τό νέο προζύμι μέχρι τό πρωΐ, τό πρωΐ ζύμωναν τήν ποσότητα πού ἤθελαν γιά νά κάνουν τό ψωμί τῆς ἑβδομάδος, μέχρι τό μεσημέρι αὐτό φούσκωνε καί τό φούρνιζαν στόν ξυλόφουρνο. Ἀπορῶ, πῶς ὑπῆρχε τέτοια …ἀνταπόκριση στούς χρόνους!
Καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!
Κι εγώ έχω τα δικά σου ερωτηματικά, αλλά νομίζω ότι τα αλεύρια τα σημερινά έχουν πολλά πρόσθετα που δεν ευνοούν τις ζυμώσεις :-).
Παλιότερα ούτε πολλά λιπάσματα ούτε πολλά ραντίσματα ούτε μυκητοκτόνα χρησιμοποιούσαν! Ας απολαμβάνουμε πάντως τα ζυμωτά μας κι ας θέλουν το χρόνο τους!
Εγω εχω σταματησει να αγοραζω αλευρι του εμποριου εχω αγορασει ενα χειρωμιλο και αλεθω το δικο μου αλευρι οσο χοντρο η λεπτο το προτιμαω.
Πόσο κάνει αὐτός ὁ χειρόμυλος; Ἀπό τί εἶναι φτιαγμενος;
Σε ευχαριστουμε πολυ για την βοηθεια θα αρχισω και εγω να αναπιασω το δικο μου προζυμι.
Για να δουμε αν μπωρεσω να κανω και εγω το δικο μου προζυμι.Σε ευχαριστω..
καλημέρα και χρόνια πολλά..να σας ρωτησω μια λεπτομέρεια όταν αναπιάνουμε το προζύμι το κρατάμε μετά σε αεροστεγή μπωλ ή απλά τα σκεπάζουμε και περιμένουμε να φουσκώσει;;το αεροστεγές μπωλ υποθέτω ισχύει για την διατηρησή του στο ψυγείο..πάντως νομίζω η δικιά σας είναι η καλύτερη κατατόπιση απ όλα τα site που έχω δει για προζύμι..και πάντα ωραίος ο Σιδηρόπουλος..Ελένη
Καλημέρα Ελένη και Χρόνια Πολλά. Εγώ αναπιάνω το προζύμι, χρησιμοποιώ όσο χρειάζομαι, και βάζω στα μπολάκια που το φυλάσσω λίγο στο καθένα (αφού του βάλω λίγο αλεύρι ακόμη για να γίνει πιο πηκτό, σχεδόν σαν μαλακό ζυμάρι). Όταν ανεβεί το καλύπτω με ελαιόλαδο και το διατηρώ στο ψυγείο. Το ελαιόλαδο κατεβαίνει τελικά κάτω από το ζυμαράκι αλλά έχει δημιουργήσει την προστατευτική μεμβράνη που δεν το αφήνει να μουχλιάσει.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ευχαριστώ για την άμεση απάντηση..αυτό το τάισμα που γράφεις παραπάνω στο προζύμι νομίζω είναι όλη η φιλοσοφία του..σευχαριστώ και πάλι..όλα καλύτερα τον καινούργιο χρόνο..βενσερεμος Ελένη
μηπως μπορειτε να μου πειτε γιατι το ψωμάκι μου βγαίνει με πολύ σκληρή επιφανεια κοινώς κόρα τι κάνω λάθος;;πως μπορω να το διορθώσω;..ευχαριστω καλη χρονιά σε όλους.. Δέσποινα
Ισως να θελει λιγο περισσοτερο νερο στο ζυμωμα
σκεπασε το μολις το βγαλεις απο τον φουρνο και μην το παραψηνεις.Συγγνωμη απο την διαχειριστρια δεν μπορω να αντισταθω και απαντω.
Για τους αγγλομαθεις αναγνωστες υπαρχουν αρκετες σχετικες πληροφοριες στην σελιδα
http://www.culturesforhealth.com/sourdough
Είχα φτιάξει προζύμι ένα μήνα πριν στο Λίτσφιλντ, πρώτη φορά ήταν που έφτιαχνα, δεν είξα ξαναφτιάξει. Είχα βάλει νερό βρύσης (έχει πολύ καλό νερό εκεί, χωρίς χημικά, που μας έρχεται κατευθείαν από την Ουαλία). Μου γινε ένα ψωμι όνειρο.
Βιαζόμουν γιατί θα μετακόμιζα στο Λονδίνο λίγες μέρες αργότερα, αλλά στη μετακόμιση πήρα μαζί μου λίγο περισσευούμενο προζύμι από το πρώτο πρώτο που φτιαξα, και πάνω στην αναμπουμπούλα, το βαλα στο φυγείο σε γυάλινο δοχειάκι, χωρίς λάδι μάλιστα και λέω θα το κοτάξω αργότερα. Τελικά λίγες μέρες αργότερα το χα ξεχάσει εντελώς. Ούτε ανάπιασμα ούτε τίποτε. Νόμιζα ότι το χα πετάξει.
Αφού μετακόμισα, στο καινούριο σπίτι στο Λονδίνο πλέον, ξαναέφτιαξα προζύμι από την αρχή νομίζοντας πως δεν είχα. Προσπάθησα 2 φορές. Βρε να μη μου πετυχαίνει με τίποτε! Το παλιοχλώριο που βάζουν στο νερό του Λονδίνου μάλλον το κατέστρεφε.
Και πάνω που είχα απελπιστεί, προχθές κάνω έτσι και τι να δώ! Πίσω από τα αυγά, ξεχασμένο το προζύμι του Λίτσφιλντ. Ανοίγω το γυάλινο δοχείο και το προζύμι δεν είχε χαλάσει, είχε μάλιστα μυρουδιά απίστευα όμορφη.
Το ανάπιασα (αυτή τη φορά με εμφυαλωμένο νερό) κι ήταν όνειρο! Ζύμωσα εχθές… Θεέ μου γεύση! Ο άντρας μου (Άγγλος βλέπετε) δεν είχε λέει ξεναφάει ωραιότερο ψωμί.
Συμπέρασμα:
Άν δεν έχετε καλό νερό εκεί που είστε, κατευθείαν από τη πηγούλα, γάργαρο γάργαρο, το εμφυαλωμένο είναι απαραίτητο και στο προζύμι και στο ζύμωμα. Εκτός βέβαια αν έχετε και θέλετε να χρησιμοποιήσετε αγιασμό, που είναι και πιο παραδοσιακός (λίγο δύσκολο να βρω εδώ που είμαι).
Χάρη στο προζυμένιο ψωμί έχω στο σπίτι μου γεύση από Ελλάδα.
Επίσης, να συμβουλέψω πως το πρώτο προζύμι που φτιάχνει κανείς πρέπει να το βγάζει περίπατο στην εξοχή και στον καθαρό αέρα. Ο καθαρός αέρας της εξοχής δίνει 'αγριο' προζύμι που θα κάνει το ζυμωτό ψωμί σας πιο γευστικό.
Μάρσια από Αγγλία
Καλημερα για πρωτη γορα ειπα να φτιαξω προζυμι αλλα δεν μου φουσκωνει οπως θα επρεπε, εχει περασει μια εβδομαδα κι ακομη κατι φουσκαλιτσες μονο βγαινουν. Δυστηχως επειδη δουλευω ολη μερα το αναπιανω μια φορα την ημερα μηπως αυτο ειναι το λαθος μου? Επισης ηθελα να ρωτησω πρεπει να ειναι σε ζεστο χωρο και κλειστο τελειως η να ειναι ανοιχτο η μισανοιχτο?
Ευχαριστω και πολλα φιλια απο Κωνσταντινουπολη
σε ζεστο χωρο και καλα κλεισμενο δοχειο.
μισανοιχτο μονο στην αρχη μεχρι να γινει το προζυμι.
Συγνώμη που είδα πολύ αργά το σχόλιό σου. Εγώ προσωπικά το κλείνω στην αρχή αλλά το έχω σε μεγαλούτσικο δοχείο ώστε να έχει το χώρο του.
μπορουμε να κανουμε δυο αναπιασματα την ημερα σε ξεχασμενο προζυμι??
Μου έχει συμβεί στο παρελθόν. Άργησε πολύ να δείξει σημεία ζωντάνιας, οπότε τη δεύτερη μέρα ξαναπρόσθεσα ελάχιστο νεράκι και λίγο αλεύρι. Πριν αρχίσει όμως να δείχνει σημεία ζωντάνιας (φουσκίτσες ή ελαφρύ ανέβασμα) δεν του βάζω κι άλλα υλικά για να μη το ζορίσω. Εύχομαι να το σώσεις.
ειχε ζωντανεψει ξανα(δευτερα τριτη), ξαφνικα επεσε και απογοητευτηκα.Ελα ομως που σημερα το ξαναεκανα λιγο πιο σφιχτο χυλο και μεσα σε δυο ωρες κοντεψε να ξεχυλησει απο το ταπερ.Τωρα εκανα τα σταφοτριβιδα (να μη ξαναπεσει το προζυμι και το χασω).Αυριο η αργα το βραδυ θα δουμε τι καταφερα.Μυστηριο το προζυμι ποτε δεν ξερεις σιγουρα τι θα προκυψει.Ευχαριστω,απο Ροδο.
Καλημέρα και συγχαρητήρια για τα όμορφα και γευστικά θέματά σας! Έχω πιάσει προζύμι και προσπαθώ να ζυμώσω το ψωμί της οικογένειας αλλά δυστυχώς δεν πετυχαίνει πάντα… Ακολουθώ την διαδικασία: αναπιάνω το βράδυ, ζυμώνω το πρωί, το μεσημέρι βάζω σε φόρμα, αφήνω να φουσκώσει και ψήνω… Το πρόβλημα είναι ότι δεν το παρακολουθώ συνέχεια οπότε δεν ξέρω ακριβώς τους χρόνους του…Δηλαδή,το μεσημέρι, το βρίσκω φουσκωμένο (μερικές φορές και με σκασμένη επιφάνεια), το ζυμώνω του δίνω σχήμα μακρόστενο, βάζω στη φόρμα αλλά εκεί μπορεί να μην φουσκώσει όσες ώρες και να το αφήσω…Πιστεύετε ότι αν μένει στο πρώτο φούσκωμα περισσότερες ώρες από όσο πρέπει (ενώ εγώ λείπω από το σπίτι) μετά χαλάει; Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό, εφόσον το πρώτο φούσκωμα γίνεται,για να φουσκώσει και στη φόρμα; Ελπίζω να έγινα κατανοητή, ευχαριστώ εκ των προτέρων! Καίτη.
δεν καταλαβα ακριβως τι εννοεις.Εγω αναπιανω το βραδυ ζυμωνω το πρωι τα πλαθω τα βαζω στο ταψι, (μετα απο τις ωρες περιπου)μολις δω οτι εχουν σκισει λιγο αναβω τον φουρνο και ψηνω.Βαζω λιγο προζυμι 1/7 γιατι δεν μου αρεσει η ξυνη γευση,με λιγη ζαχαρη εξαφανιζεται η ξυνιλα.Αργει το φουσκωμα.Δεν ξερω αν χαλαει,μονο η Βαγγελιω μπορει να σου πει σιγουρα.
Σ΄ευχαριστώ για την απάντηση! Εγώ το πρωί ζυμώνω αλλά δεν βάζω το ζυμάρι στη φόρμα, το αφήνω πρώτα να φουσκώσει 3-4 ώρες και μετά το βάζω στη φόρμα. Εκεί το αφήνω 1 με 2 ώρες και το ψήνω. Μήπως να το βάζω αμέσως μετά το ζύμωμα στην φόρμα και όταν φουσκώσει να το ψήνω; Δηλαδή να παραλείψω το ένα φούσκωμα. Θα το δοκιμάσω…
Σας παρακαλώ θέλω τα φώτα σας στο εξής: Κάνω το προζύμι κανονικά το ψωμί φουσκώνει αλλά ποτέ δεν έχω πετύχει να ξινίσει. Πώς θα ξεπεράσω τό πρόβλημα;
Φουσκώνει και δεν ξυνίζει; Περίεργο! Αν αφήνατε το ανεπιασμένο προζύμι 2-3 μέρες πριν το χρησιμοποιήσετε; Όσο μένει τόσο ξυνίζει! Ή αν βάζατε περισσότερο από όσο συνηθίζετε; Το δοκιμάσατε;
Γεια σας… Σπουδαιο οτι το προζυμι που εχετε ειναι κειμηλιο… δεν καταλαβαινω πως συντηρεις το ιδιο προζυμι τοσο καιρο… εκανα προζυμι για ψωμι και αυτο που εμεινε πως πρεπει να το διαχειριστω για να το συνεχισω…. Ευχαριστω για τον χρονο σας και συγχαρητηρια για το μπλογκ…
Καλημέρα!! Καλή Χρονιά σε όλους!!!! Συγχαρητήρια για το blog και τις ωραίες σΑς συνταγές κ συμβουλές (τα συγχαρητήρια σας δίνω διότι έχω εκτελέσει συνταγές σας και είναι πραγματικά πολύ επιτυχημένες!!!) Έχω ένα θεματάκι με το προζύμι.. φτιάχνω συχνά πρόσφορο με προζύμι κάτι που σημαίνει πως θέλω να έχω πάντα στο ψυγείο μου προζύμι όμως το πρόσφορο δεν θέλει λάδι οπότε δεν μπορώ να το συντηρώ στο ψυγείο με λάδι.. έφτιαξα μερικά κουλουράκια προζυμιού κ τα ξέρανα όπως μου έμαθε η γιαγιάκα μου αλλά κ αυτό δεν είναι τόσο πρακτικό στο να αραιωθεί το προζύμι κ να το ανεπιασω αν ανέβει.. γνωρίζετε μήπως κάποιον άλλο τρόπο? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!! Καλή συνέχεια!!! (Καλλιόπη)
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG!! ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΡΟΖΥΜΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ? ΟΤΑΝ ΑΝΑΠΙΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΖΥΜΙ, ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΑΕΡΟΣΤΕΓΩΣ? ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΖΥΜΑΡΙ? ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΣΟΦΙΑ
Καλησπέρα και μπράβο για την υπέροχη πρόσπάθεια!
Είμαι στην 4η φορά που προσπαθώ να κάνω προζύμι αλλά δεν ξέρω τι κάνω λάθος!
Ξεκίνησα όπως αναφέρεις φαινόταν να έχει κάνει κάποια φουσκώματα και πολλές φουσκάλες μέχρι την 2η μέρα. Μέτα πρόσθεσα νερό και αλέυρι (την 3η μέρα) και δεν φαίνεται να έχει γίνει τίποτα… Βέβαια υπάρχει υγρό στην επιφάνεια..
Αν απλά βγάζει υγρό και δεν μυρίσει άσχημα συνεχίζουμε τη διαδικασία. Προσθέτουμε αλεύρι και περιμένουμε. Μην πτοείσαι , θα τα καταφέρεις.
Καλημέρα σας από Μυτιλήνη.
Συγχαρητήρια για το blog και τις συνταγές σας. Νοστιμότατες και πολύ κατατοπιστικός ο τρόπος που τις περιγράφετε. Ξεκίνησα χθες τη διαδικασία για το προζύμι με 1 κούπα αλεύρι ζυμωτό για ψωμί (το χρώμα του αλευριού είναι κίτρινο) γνωστής μάρκας και 3/4 της κούπας (δοσομετρική) νερό, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα χαλαρό ζυμαράκι κι όχι χυλός.
Μήπως θα έπρεπε να έχω βάλει λιγότερο αλεύρι; Να συνεχίσω τη διαδικασία όπως την περιγράφετε ή να το αρχίσω πάλι από την αρχή; Αν συνεχίσω να βάλω μήπως λιγότερο αλεύρι τη δεύτερη φορά από όσο αναφέρετε και περισσότερο νερό ώστε να έχω τελικά χυλό;
Κι άλλη μια απορία γιατί δεν έχω δει ποτέ μου πως πρέπει να είναι το προζύμι. Όταν το αναπιάνουμε για να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να δημιουργούμε χυλό ή χαλαρό ζυμαράκι;
Φιλικά, Μαίρη!
Ελπίζω να συνεχίσατε τη διαδικασία. Απλά έπρεπε να βάλετε λίγο ακόμη νεράκι για να αραιώσει λίγο. Η πυκνότητα του ζυμαριού εξαρτάται και από το αλεύρι.
Όταν αναπιάνουμε το προζύμι κατ' αρχήν δημιουργείται πολύ πηκτός χυλός (ανεβαίνει πιο εύκολα). Σ' αυτό που είναι να κρατήσουμε , βάζουμε ακόμη λίγο αλεύρι για να γίνει μια πολύ χαλαρή ζύμη. Ελπίζω να βοήθησα.
Τελικά το πάλεψα το προζύμι σύμφωνα με τις οδηγίες. Έχει ξυνίσει, αλλά από φουσκαλίτσες ελάχιστα πράγματα κι από φούσκωμα σχεδόν τίποτα. Σήμερα θα κάνω το τρίτο "τάισμα" κι ο Θεός βοηθός. Φαντάζομαι πως μέχρι να φουσκώσει, θα πρέπει να συνεχίσω το "τάισμα".
Μαίρη.
Καλημέρα αγαπητή Vita.
Είδα την απάντησή σας, μόλις έκανα και τη δεύτερη ανάρτηση. Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα.
Καλημέρα αγαπητή Vita από Μυτιλήνη.
Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα συνεχούς "ταίσματος" και μπόλικου καρδιοχτυπήματος, κατάφερα να έχω ένα υπέροχο, μυρωδάτο προζύμι!
Χτες φύλαξα και στο ψυγείο, αλλά μάλλον έβαλα μπόλικο στα βαζάκια (η πλεονεξία της επιτυχίας και η ανασφάλεια της πρωτάρας έπαιξαν το ρόλο τους) και όταν ανέβηκε έφτασε μέχρι και το χείλος οπότε δεν μπορούσα να συμπληρώσω λάδι. Έβγαλα με το κουτάλι αρκετό, αλλά όταν συμπλήρωσα λάδι αυτό μάλλον μπήκε και μέσα στο προζυμάκι μου. Ελπίζω να μην το κατέστρεψα τώρα στο τέλος.
Ευτυχώς έχω αρκετό ακόμη γιατί σήμερα σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω τη μοσχομυριστή σου συνταγή για τα σταφιδοτρίβιδα, οπότε μπορεί να φυλάξω λίγο ακόμη σε τρίτο βάζο. Έ που θα πάει, κάποιο θα σωθεί.
Μυστήριο πράγμα το προζύμι. Κάπου διάβασα ότι είναι σα νά ΄χεις να φροντίσεις ζωάκι στο σπίτι. Πετυχημένη παρομοίωση! Ευχαριστώ Vita όχι μόνο για τις συμβουλές αλλά και γιατί με την ανάρτησή σου μου έδωσες το κίνητρο να προσπαθήσω να κάνω κάτι που χρόνια το "ζήλευα" και το λαχταρούσα, αλλά μόνο τώρα το τόλμησα.
Καλλιόπη, ελπίζω να σου πέτυχε κι εσένα. Κι εμένα μετά από κάποιο "τάισμα" μου έβγαλε λίγο υγρό αλλά το έσωσα βάζοντας περισσότερο αλεύρι στο επόμενο.
Χαίρομαι! Πάντα κι εγώ δυο βαζάκια κρατάω για ασφάλεια… Ναι το λάδι κατεβαίνει κάτω ιδιαίτερα αν είναι κάπως ρευστό. Δεν μας πειράζει. Εγώ την τελευταία φορά έκανα κάπως σφικτό το ζυμαράκι που φύλαξα και χρειάστηκε να το αφήσω στο νερό (το μισό ) για ένα βράδυ για να το χρησιμοποιήσω! Καλύτερα να είναι πιο ρευστό κι ας πηγαίνει από κάτω το λάδι. Καλή συνέχεια στς προζυμένιες σου παρασκευές! Μην το φοβάσαι! Απλά θέλει υπομονή γιατί όταν κάνει κρύο δεν ξέρει κανείς σε πόσο χρόνο θα ανεβούν τα ανεβατά του :-).
Καλημερα συγχαρητηρια για το blog…εχω μερικες ερωτησουλες:
Ξεκινησα να φτιαξω το προζυμι, στην αρχη δεν εδειχνε σημαδια ζωντανιας. Πάνω πάνω ειχες φουσκαλες αλλα απο κατω λιγο υγρο, διαβαζωντας τα σχολια πιο πανω καταλαβα οτι επρεπε να βαλω παραπανω αλευρι.
Ετσι λοιπον την 3η με 4η μερα το εκανα λιγο πιο σφιχτο. Συμπληρωσα εβδομαδα σημερα νομιζω κατι γινεται, αλλα δε ξερω ποτε θα ειναι καταλληλο για να κανω ψωμακι; Θα πρεπει να φουσκωσει το προζυμι ή αρκουν οι φουσκαλες οπως τη φωτογραφια σας;
Επισης ψαχνω στο blog μηπως εχεται συνταγη για το προζυμενιο ψωμακι αλλα δε βρισκω κατι, υπαρχει;
Καλησπερα απο την Λέρο! ! Εχω καποιες αποριουλες..Ας υποθεσουμε οτι εχω επιτυχία στο προζυμι και δεν θελω να το χρησιμοποιησω αμεσα, μολις φουσκωσει μπορω να το αποθηκευσω κατευθείαν ή πρεπει να το εχω εκτος ψυγειου και να το ταιζω εως οτου το χρειαστώ? ?? Στοχος απο οτι εχω καταλαβει ειναι να φουσκωσει ετσι δεν ειναι… μετα απο 3 με 4 φορες ταισματος αφου φουσκωσει αν το ξανα ταισω θα ξανα φουσκώσει? ?Μεχρι ποσες φορες μπορω να ταισω για να φουσκωσει αν τηρουμε κατα γραμμα την συνταγή? ?? Οαν το αναπιανω και προσθετω απο τον σφιχτό χυλό οσο πειρα απο το αρχικο προζυμι πόση ωρα περιμενω για να φουσκωσει παλι 1 με 2 η γινεται ποιο γρήγορα
Καλημέρα,θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω ,σε μια συνταγή για τηγανόψωμα π.χ ,πως αντικαθιστώ τη μαγιά με το προζύμι;δηλαδή αν υποθετικά χρειάζομαι 1 φακελάκι μαγιά για 1 κιλό αλεύρι,πόσο προζύμι πρέπει να βάλω;Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές που μοιράζεστε μαζί μας
Καλημέρα, συγχαρητήρια για το μπλογκ, εξαιρετικές συνταγές. Μια ερώτηση σχετικα με τη μυρωδιά επειδή δοκίμασα αρχικά με μια παρεμφερή συνταγή και τώρα με αυτή. Πριν φτασει στο σημείο να υπάρχει μια μυρωδιά ξυνίλας περνάει από ένα στάδιο που μυρίζει αρκετά άσχημα και έντονα, σχεδόν σαν κλούβιο αυγό, και μετά όταν αρχίσει να φουσκώνει πολύ αλλάζει; Ευχαριστώ
Δεν μου έχει τύχει ποτέ να μυρίζει τόσο άσχημα. Δεν θέλω να σας προκαταλάβω αλλά μάλλον έχει μουχλιάσει και πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία. Συνήθως μυρίζει “ξινά” αλλά όχι άσχημα. Πείτε μου τι έγινε τελικά…
Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό έγινε με άλλη συνταγή και μετά μύριζε μόνο ξινά αλλά έντονα. Μάλιστα σήμερα το απόγευμα έφτιαξα και ψωμί το οποίο δεν βγήκε κακό. Σε εκείνη τη συνταγή πετάμε μέρος του και προσθέτουμε αρκετό αλεύρι οπότε. Με τη δικιά σας συνταγή είμαι στην τρίτη μέρα, είχε φουσκώσει αρκετά από χθες και μύριζε έντονα, δε θα έλεγα ευχάριστα αλλά υποφερτά κι όχι σαν το άλλο. Αύριο λογικά θα φτιάξω ψωμί και θα φυλάξω το υπόλοιπο στο ψυγείο.
Για την ιστορία το ψωμί το έκανα με 175 γρ αλεύρι τύπου 65, 75 τύπου 45, 75 γρ προζύμι και περίπου 150 μλ νερό, ξέχασα το αλάτι και βγήκε σχετικά υγρό, έκανε 5-6 ώρες να φουσκώσει. Συνήθως κάνω μισό κιλό αλεύρι αλλά με αυτές τις αναλογίες δεν μου έφτανε το προζύμι. Συνήθως στο μισό κιλό αλεύρι έβαζα 42 γρ φρέσκια μαγιά, σε προζύμι λέω να βάλω 150, τι λέτε;
Συνήθως το προζύμι που βάζω είναι περίπου το 1/3 του βάρους του αλευριού. Κι εγώ μικρές ποσότητες φτιάχνω στην ηλεκτρική κουζίνα. Το καλοκαίρι μπορεί και να βάλω το 1/4 του βάρους του αλευριού ή όταν το προζύμι είναι πολύ δυνατό. Λέω το προζύμι μου δυνατό όταν το έχω αναπιάσει 2-3 φορές χωρίς μεγάλη απόσταση η μια από την άλλη. Τώρα ας πούμε έχω να το αναπιάσω 2 μήνες οπότε την πρώτη φορά δεν το θεωρώ πολύ δυνατό. Δεν έχω δημοσιεύσει ακόμη τη συνταγή μου, παρόλο που φτιάχνω συχνά προζυμένιο ψωμί, γιατί θεωρώ πως πρέπει να έχω πολύ χρόνο για να γράψω ένα τόσο σημαντικό post, και δεν τον έχω βρει ακόμη.Έτσι δεν έχω κάνει τις ακριβείς μετρήσεις για να είναι όπως θέλω η συνταγή. Πάντως χοντρικά σας λέω ότι βάζω 1:3 ή 1:4 (προζύμι :αλεύρι) κατά βάρος. Ελπίζω να βοήθησα. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ. Κοντά είμασταν εγώ έβαλα 30%. Αλλά θα ξαναδοκιμάσω να κάνω προζύμι ελέγχοντας καλύτερα τις συνθήκες και με πιο σκληρό αλεύρι. Όταν το κάνω θα ξαναγράψω.
ΓιΑναζητω την εξηγηση γιατι δεν μου ξινιζει το προζυμι μου και φυσικα και το ψωμι,που λαχταρω τοσο.Μπορειτε να με βοηθησετε?
Εννοείτε ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε προζύμι ή ότι δεν είναι αρκετά ξινό;
Μπορω και κανω προζυμι.Εννοω οτι παρολου το αναπιανω κλπ, ουδεποτε αποκτησα ξινο προζυμι.Σημειωτεον οτι με το παρον εχω φουσκωτο ψωμι, αλλα του λειπει η ξινιλα που αυτος ειναι ο λογος που ασχολουμαι, ειδαλως θα εβαζα μαγια και τερμα οι κοποι. Ευχαριστω.
Μήπως το “ζορίζεται” στο φούσκωμα; Όσο ανεβαίνει αργά, ξυνίζει περισσότερο. Επίσης όσο πιο πολύ αλεύρι βάλουμε στο πρώτο ανάπιασμα τόσο θα ξυνίσει περισσότερο (γιατί θα αργήσει να ανεβεί). Ελπίζω να βοήθησα. Καλή επιτυχία!
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που προσπαθώ να φτιάξω προζύμι με αυτή τη συνταγή, όμως κάθε φορά κάτι δεν πάει καλά. Κάθε φορά προσπαθούσα για εβδομάδες ταΐζοντας το, έβγαζε ένα υγρό στην επιφάνεια και δεν φούσκωσε ποτέ. Στο τέλος από το πολύ τάισμα κατέληξα να έχω ένα κουβά ζυμάρι που έτσι και φούσκωνε θα χρειαζόμουν βαρέλι! Κι αν τελικά γινόταν προζύμι και ήθελα να φτιάξω κάτι με άσπρο αλεύρι, το προζύμι αυτό που είναι από κίτρινο αλεύρι δεν θα μου χαλούσε τη συνταγή? Το υγρό αυτό στην επιφάνεια το πετάμε? Πρέπει το προζύμι να αναπιάνεται πάντα με ότι αλεύρι είναι φτιαγμένο? Λέτε ότι για να το αναπιάσουμε του βάζουμε μισή ποσότητα νερό από όσο προζύμι έχουμε κι άλλο τόσο αλεύρι. Δηλαδή πριν το αναπιάσουμε το ζυγίζουμε κι αν έχουμε 400γρ. προζύμι βάζουμε 200γρ νερό και 200γρ αλεύρι? Ποιά είναι η αναλογία προζύμι-αλεύρι? Ίσως να είναι κουτές και πολλές οι απορίες μου, αλλά θα το εκτιμούσα πολύ αν με βοηθούσατε.
Γιατί προσπαθούσατε για εβδομάδες; Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που γράφω για 3-4 επαναλήψεις με πολύ λίγα υλικά κάθε φορά. Προφανώς κάτι δεν κάνετε καλά ή οι συνθήκες της θερμοκρασίας στο χώρο σας δεν είναι κατάλληλες. αν είναι δυνατόν να χρειαζόμασταν βαρέλι! Το αλεύρι για το πρώτο προζύμι συνιστάται να είναι κίτρινο σταρένιο γιατί είναι πιο δυνατό αλλά γίνεται με ό,τι αλεύρι θέλουμε. Στο ανάπιασμα βάζουμε οτιδήποτε αλεύρι από σιτάρι (εγώ συνήθως βάζω για όλες τις χρήσεις). Όταν το αναπιάνω βάζω σε όγκους τη μισή από την ποσότητα του προζυμιού σε νερό και αλεύρι όσο να γίνει ένας πηκτός χυλός παρά ζυμάρι. Προτιμώ σ’ αυτή τη φάση να έχω χυλό, ανεβαίνει πιο εύκολα αλλά και λίγο παραπάνω να πέσει το αλεύρι θα γίνει η ζύμωση. Σ’ αυτά τα παραδοσιακά σκευάσματα δεν είναι ανάγκη να κρατάμε τη ζυγαριά. Ειδικά τώρα που είναι ζέστη αναπιάνεται πολύ εύκολα αν έχουμε πετύχει το αρχικό. Όταν ανεβεί, χρησιμοποιώ την ποσότητα που θέλω και στο υπόλοιπο βάζω λίγο αλεύρι ακόμη για να γίνει πια αραιή ζύμη . Το καλύπτω με ελαιόλαδο και το βάζω στο ψυγείο για την επόμενη φορά.
Επίσης δεν μας εξηγείτε με ποιο τρόπο κάνουμε 2 ή περισσότερα αναπιάσματα (δηλ.από αυτό που αναπιάσαμε 1 φορά πετάμε ποσότητα και το ξαναδιαλύουμε με νερό και αλεύρι-και τι αλεύρι;- το αφήνουμε να φουσκώσει, παίρνουμε όσο θέλουμε και το υπόλοιπο το φυλάζουμε πάλι στο ψυγείο; Ή από το προζύμι που αναπιάσαμε 1 φορά βγάζουμε όση ποσότητα θέλουμε, και αυτήν είναι που ξανά αναπιάνουμε με νερό και αλεύρι και το υπόλοιπο το ξαναβάζουμε στο ψυγείο;) αλλά ούτε και πώς θα αντικαθιστούμε την χρήση της μαγιάς με την χρήση του προζυμιού.
Ποτέ δεν πέταξα προζύμι. Όταν το αναπιάνω χρησιμοποιώ αυτό που λέει η συνταγή και φυλάσσω το υπόλοιπο με τον τρόπο που σας έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο. Γιατί να γράψω εδώ για τη χρήση της μαγιάς; Σε κάθε συνταγή είναι διαφορετική η αντιστοιχία. Χονδρικά στις απλές ζύμες (χωρίς πολλά υλικά) είναι 1:3 ή 1:4 προζύμι αλεύρι κατά βάρος, ανάλογα την εποχή. Συνήθως σε ένα κιλό αλεύρι βάζω 250-350 γρ προζύμι ανάλογα το σκεύασμα που θέλω να φτιάξω. Εδώ δεν υπήρχε λόγος να γραφτεί αυτό αφού η ανάρτηση αφορά μόνο την παρασκευή και την συντήρηση του προζυμιού.
Μπορεί κανείς να κάνει το ανάπιασμα και με σταρένιο αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του;
Καλησπέρα. Το σταρένιο αλεύρι ολικής είναι το ιδανικό για το ανέπιασμα. Αλλά αν φουσκώνει μόνο του δεν έχω άποψη γιατί δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ! Αν το επιχειρήσετε θα με ευχαριστούσε πολύ αν μου λέγατε τι έγινε. Καλές γιορτές!
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΜΕ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑ Η ΞΙΝΙΛΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ. ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΟΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΥΓΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΤΟ ΘΕΜΑ.
[…] φρεσκοανεπιασμένο προζύμι ή 50 gr φρέσκια […]
ΓΙΩΡΓΟ ΜΗ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ. ΟΣΟ ΜΕΝΕΙ ΕΞΩ, ΤΟΣΟ ΑΥΤΟ ΞΥΝΙΖΕΙ
[…] της σημερινής ανάρτησης το βασιλικό. Η ανάρτηση για το προζύμι μετρά κάτι χρόνια και στο αναψυκτικό με βασιλικό […]
Το προζύμι που έφτιαξα έχει πολύ έντονη μυρωδιά οινοπνεύμετος η παρόμοια. Θεωρείται ένδειξη αλλοίωσης;
Όχι, απλώς έγινε πολύ ξινό. Προσθέστε αλεύρι και λίγο νερό και ξανααναπιάστε το.
Ευχαριστώ για την απαντησή σας.
Πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά για το ψωμί μπράβο !!!! Τι κάνω εγώ τώρα που το προζύμι μου μετά από περίπου είκοσι μέρες χωρίς να το ταΐσω γιατί έλειπα μου έχει βγάλει το νερό στην κορυφή .Να το πετάξω;Το χρώμα από το νερό είναι λιγο σαν γκρι από κάτω όμως το ζυμάρι έχει φουσκάλες και μυρίζει ωραία !!!! Βοήθεια παρακαλώ !!!!Ευχαριστω!!!
Μην ανησυχείτε! Μου έχει συμβεί κι εμένα. Αδειάστε το υγρό και αφαιρέστε το γκρί μέρος του προζυμιού, όσο μπορεέσετε. Προσθέστε λίγο χλιαρό νερό (να μην καίει!) και λίγο αλεύρι και κάντε ένα χυλό όπως των λουκουμάδων. Κάντε 2-3 ανεπιάσματα μέχρι να πληθύνει το προζύμι σας. Μην το βάλετε μαζεμένο το νερό και το αλεύρι. Θα στρώσει και πάλι! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ για την τόσο γρήγορη απάντηση .Ομως εγώ ανυπομονη δεν περίμενα και πρόσθεσα αλεύρι και νερό χωρίς να πετάξω το Ίδη υπάρχον γκρι νερό ☹️ Πειράζει ; Τι λέτε ;Να το χρησιμοποιήσω αν φουσκώσει κανονικά η άντε πάλι απ´την αρχή !!!!
Αν δεν μυρίζει άσχημα δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πετάξουμε! Οι παλιές το φύλασσαν αποξηραμένο και γινόταν μαυροκίτρινο. Αναπιάστε το 2-3 φορές πριν το χρησιμοποιήσετε.
Ευχαριστώ πολύ !!!!!
Καλημερα !!!!εδώ είμαι πάλι !!!!
Γιατί το ζυμάρι μου δεν γίνεται ελαστικό;χρησιμοποιώ αλεύρια βιολογικα(βιοαγρος) ντινκελ (που δεν περιμένω βέβαια από το ντινκελ να γίνει ελαστικό γιατί αν δεν κάνω λάθος δεν περιέχει πολύ γλουτένη )αλεύρι Μ αλεύρι τύπου 70 ολικής και σίκαλη σε διάφορους συνδυασμούς . Τι κάνω λάθος ;
Μαρία μου θα σε παραπέμψω σε ένα site που εμπιστεύομαι απόλυτα για τα περί προζυμιού και ζυμαριού. Ειδικά το άρθρο που σου δίνω εξηγεί πολλές απορίες που είχα κι εγώ. Διάβασέ το προσεχτικά, νομίζω ότι αξίζει: http://prozymi.blogspot.gr/2012/08/blog-post_8.html
Δες και τα υπόλοιπα άρθρα του Blog. Ο δημιουργός του είναι πολύ καλός γνώστης της ζύμης και των αλεύρων, αλλά δεν ξέρω αν είναι ακόμη ενεργό το site σε ερωτήσεις… Kαλή σου μέρα!
Από πρόχθες διαβάζω τις συνταγές σου Μπραβο !!
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά! Θα χαρώ να μου πείτε δικές σας παραλλαγές!
[…] της σημερινής ανάρτησης το βασιλικό. Η ανάρτηση για το προζύμι μετρά κάτι χρόνια και στο αναψυκτικό με βασιλικό […]
Καλησπέρα σας,
Το προζύμι μου εμφάνισε στρώση μούχλας(πράσκινη πολύ σκούρα στρ;ώση,προς μαύρη θα έλεγα) χωρίς να μυρίζει και χωρίς να έχει αλλοιωθεί το αποκάτω.Το 20 περίπου “πρασινομαύρισε” και το υπόλοιπο αποκάτω ήταν οκ. Να το πετάξω όλο η να το καθαρίσω;
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν είχα την ευχέρεια να δω τα σχόλια προσεκτικά. Ελπίζω να μην το πετάξατε. Μου έχει συμβεί στο παρελθόν και το έσωσα, κρατώντας μόνο την καθαρή ποσότητα και αναπιάνοντάς το αρκετές φορές μέχρι να πληθύνει!
Ευχαριστώ για την απάντηση.Δεν το πέταξα. Έμεινε πολύ λίγο καθαρό(10 γραμμάρια) και το ανάπιασα με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα υλικών(100 γραμμάρια αλεύρι και άλλο τόσο νερό).
Χαίρομαι που το κρατήσατε! Καλή συνέχεια στα ζυμώματά σας
[…] το πιο κατάλληλο περιβάλλον για τις ζύμες μαγιάς και προζυμιού […]
Καλησπερα θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να πάρω λίγο από το δικό σας προζυμι ?ευχαριστω
Όπως βλέπω είμαστε πολύ μακριά για να σας δώσω. Γιατί δεν επιχειρείτε να φτιάξετε εξ αρχής;
Καλησπέρα σας. Μέρες τώρα σκέφτομαι να δοκιμάσω να φτιάξω προζύμι ειδικά λόγω της ελλείψεως μαγιάς στην αγορά. Μια ερώτηση μόνο εχω σχετικά με τη χρήση του. Όταν έχω μια συνταγή που ζητάει πχ 200 γραμμάρια μαγιά, η αντιστοιχία σε προζύμι είναι στα ίδια γραμμάρια;
Το προζύμι είναι συνήθως το 1/5 ως το 1/4 του βάρους του αλευριού που χρησιμοποιείται στην συνταγή. Δηλαδή για ένα κιλό αλεύρι θέλουμε 200-250 γρ προζύμι, πολλές φορές και 300 το καταχείμωνο…
Καλημέρα σας!
Στο 1 κιλό αλεύρι. γ.ό.χ ποσο γραμμάρια προζύμι θα χρησιμοποιήσω;
Αν μπορείτε να μου πείτε και για τα τσουρέκια Πόσο προζύμι θα χρησιμοποιήσω….
Ευχαριστώ!
Συνήθως το προζύμι πρέπει να έχει βάρος το 1/5 ως το 1/4 του βάρους του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν κάνουμε πολλά αναπιάσματα όπως στα τσουρέκια μπορούμε και λιγότερο. Εγώ συνήθως βάζω περίπου 300-350 γρ στη συνταγή μου!
καλησπερα!!πως κανουμε ψωμι με προζυμι !!!!
Δεν έχω βάλει ακόμη συνταγή! Πρακτικά, όπως περίπου την άλλη μου συνταγή. Το προζύμι 1:4 ή 1:5 σε σχέση με το αλεύρι. Δηλαδή στο κιλό αλεύρι 200-250 γρ προζύμι φρεσκοαναπιασμένο!
Εξαιρετικα κατατιπιστικο Μπραβο!
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για τις υπέροχες και ξεχωριστές συνταγές σας! Προσπαθώ να φτιαξω και εγώ το προζύμι. Από την πρώτη ημέρα το ταιζω κάθε 2 ημερες και το έχω ταισει 2 φορές. Μου έβγαλε όμως νερό στην επιφάνεια και δεν ξέρω τι να κάνω. Συνεχίζω κανονικά; Χυνω το νερό και συνεχίζω; Βάζω μόνο το αλεύρι; Σας ευχαριστώ!
Ανακατεύετε, προσθέτετε 2-3 κουταλιές νερό και 2-3 κουταλιές αλεύρι και συνεχίζετε. Αν δεν μουχλιάσει, αν μυρίζει μια ευχάριστη ξινίλα δεν έχει χαλάσει! Πάντως αν κάτι πάει στραβά δείτε και την καινούρια συνταγή που έβαλα για παρασκευή προζυμιού! Σίγουρη επιτυχία και το προζύμι είναι ακριβώς το ίδιο! https://staging.cretangastronmy.gr/2020/04/fysiko-prozymi-stafides/
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Θα δοκιμάσω και την καινούργια σας συνταγή παράλληλα! 🙂
Θα χαρώ να την δοκιμάσατε! Είναι εκπληκτικό πόσο εύκολα γίνεται η ζύμωση! Καλή Ανάσταση!
ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές βήμα βήμα
Σας ευχαριστώ για τον καλό σας λόγο! Να είστε καλά!
Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί το ψωμί που έφτιαξα δύο φορές δεν φούσκωσε αρκετά. Έκανα ο τι διάβασα στο σάιτ σου. Το προζύμι μου το πρωτοέφτιαξα τον Ιούλιο. Από τότε το έχω αναπιάσει τρεις φορές. Μήπως πρέπει πιο συχνά; Νόστιμο ήταν, αλλά βαρύ και δεν με ικανοποίησε το αποτέλεσμα. Στο ψωμί έβαλα αλεύρι Λήμνου.
Μόνο τρεις φορές από τον Ιούλιο; Μα είναι εξαιρετικά αδύναμο! Εγώ μπορεί αν κάνω 3 μήνες να το αναπιάσω πριν ζυμώσω το αναπιάνω 2-3 φορές. Το προζύμι πρέπει να είναι πολύ ενεργό για να ζυμώσουμε. Σε όλες τις συνταγές με προζύμι λέω φρεσκοαναπιασμένο προζύμι. Κατευθείαν το πρόσθεσες;
Διαβαζοντας αυτο το post σας(οχι μονο μια φορα )αποφασισα να κανω προζυμι γιατι ηθελα να επιχειρησω να φτιαξω ψωμι με προζυμι!Το πετυχα και ειμαι χαρουμενη(ημουν επιφυλακτικη η αληθεια ειναι με το αν θα το πετυχω).Το ψωμι που εφτιαξα δεν πολυπετυχε, τελευταια ασχοληθηκα με την παρασκευη ψωμιου και δεν εχω εμπειρια.Περιμενω μια δικη σας συνταγη και ειμαι σιγουρη οτι θα με βοηθησει πολυ για να το πετυχω.Σας ευχαριστω και παλι για ολα οσα μας μαθαινετε και μας παρακινειτε να ασχοληθουμε μ’αυτα που δεν αποφασιζαμε μεχρι τωρα.
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχε! Θέλει μια εξοικείωση το προζύμι, σιγά σιγά παίρνουμε τον αέρα του! Κατ’ αρχάς να βάζετε 1:3 προζύμι προς αλεύρι αυτήν την εποχή (το καλοκαίρι λιγότερο προζύμι, 1:4 ας πούμε), και να φτιάχνετε πολύ μαλακό ζυμάρι. Να έχετε υπομονή στους χρόνους. Κάποια στιγμή θα το γράψω αυτό το περιβόητο post, όλο το αναβάλω… Σας ευχαριστώ για τα τόσο επαινετικά σας λόγια και σας εύχομαι καλά ζυμώματα!
Σας ευχαριστω για τις συμβουλες σας και σιγουρα θα συνεχισω μεχρι να πετυχω τωρα που δοκιμασα το προζυμι!Να ειστε καλα….
Χαίρομαι που θα επιμείνετε! Αξίζει τον κόπο. Καλά ζυμώματα!
Καλησπερα και χρονια πολλα.Μου εδωσαν σημερα στην εκκλησια προζυμι αλλα δν ξερω σε τι φαση ειναι.ειναι χυλος.θελει ταισμα?
Καλησπέρα σας. Θα το βάλετε σε ένα βαζάκι, θα συμπληρώσετε νερό, το μισό από’ όσο είναι το προζύμι σας και θα προσθέσετε αλεύρι μέχρι να ξαναέχετε χυλό όσο πηκτό είναι αυτός που σας έδωσαν. Θα το επαναλάβετε αν είναι λίγο και θέλετε να χρησιμοποιήσετε πιο πολύ. Αν δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως, θα βάλετε λίγο ακόμη αλεύρι να γίνει πιο πηκτό. Θα το διατηρήσετε στο ψυγείο και όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε θα επαναλαμβάνετε την παραπάνω διαδικασία. Δεν θα το χρησιμοποιείτε όλο, πάντα θα κρατάτε λίγο για να το αναπιάνετε όποτε το χρειάζεστε!
Ευχαριστω πολυ.Και του χρονου με υγεια.
Καλησπέρα σας κ. Ευαγγελία και ευχαριστούμε πολύ για το παλιό αλλά ωραίο άρθρο. Νέος στον κόσμο των προζυμιών και ήδη εδώ και μερικές ημέρες πειραματίζομαι με τα δικά μου προζύμια (από διαφορετικά άλευρα). Από την αρχή της ενασχόλησής μου όμως είχα επιθυμία και ήλπιζα να βρω παλιό παραδοσιακό προζύμι και διαβάζοντας στο άρθρο σας πως διατηρείτε προζύμι 60 ετών ενθουσιάστηκα. Θα ήθελα με όλο το θάρρος λοιπόν να ρωτήσω αν θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να έχω μια μικρή ποσότητα από το προζύμι, φυσικά και με κάποια αμοιβή εάν επιθυμείτε. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Το προζύμι είναι μαγικό υλικό! Σε ποια περιοχή είστε για να δω αν γίνεται αποστολή; Και μη συζητάτε για αμοιβή και τέτοια… Δωρεάν έλαβα, δωρεάν θα δώσω!
Πράγματι είναι μαγικό υλικό και όσο περνάει ο καιρός τόσο το καταλαβαίνω καλύτερα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την αμεσότητα και την ανιδιοτέλειά σας. Βρίσκομαι στην Αθήνα οπότε ελπίζω η αποστολή να μην είναι απαγορευτικός παράγοντας.
Μάλλον λόγω κάποιου τεχνικού θέματος το προηγούμενο μήνυμά μου μάλλον απορρίφθηκε. Όπως σας έγραψα βρίσκομαι στην Αθήνα.
Ευχαριστώ και πάλι
Θα το αναπιάσω και θα σας στείλω μια ποσότητα. Όταν είναι έτοιμο, θα σας ενημερώσω πώς θα μου στείλετε τη διεύθυνσή σας.
Υπέροχα, σας υπέρ ευχαριστώ. Θα Αναμένω με μεγάλη ανυπομονησία
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΩΝ. ΜΠΡΑΒΟ
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά! Καλή Χρονιά!
Καλημέρα κ. Βαγγελιώ!! Αποφάσισα κι εγώ να ξεκινήσω να φτιάξω το δικό μου ψωμάκι σαν εκείνο της γιαγιάς στο χωριό στον ξυλόφουρνο! Έφτιαξα μια φορά με μαγιά και πέτυχε! (στην στοφα). Το θέμα μου είναι το εξής. Μου έδωσε μια φίλη προζύμι και το έβαλα ψυγείο. Όταν αποφάσισα να ζυμώσω το έβγαλα από το ψυγείο φούσκωσε αλλα επειδή δεν πρόλαβα να ζυμώσω (έχω τρια μικρά παιδιά) το ξαναέβαλα ψυγείο και τώρα έχει γίνει νερουλό. Μπορώ να το διορθώσω με κάποιο τρόπο η πάει για πέταμα?
Καλησπέρα σας. Ελπίζω να μην έρχεται αργά η απάντησή μου και να μην έχετε πετάξει το προζύμι σας. Μου έχει τύχει και μένα. Προσθέτουμε λίγο νερό και αλεύρι και το ξαναζωντανεύουμε. Μου έχει τύχει να “ζωντανέψει” μετά από 7 μέρες αλλά το έσωσα. Μην το φοβάστε, μόνο αν μυρίσει άσχημα έχει χαλάσει! Καλά ζυμώματα!
Συγχαρητήρια για την καταπληκτική και αναλυτική εργασία σας !!! Ήθελα να σας ρωτήσω, πόση ποσότητα προζυμιού πρέπει να χρησιμοποιήσω, στην κατασκευή προσφόρου ? (ποσότητα κίτρινου άλευρου 700 γραμ.). Σας ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Να είστε καλά! Αυτή την εποχή (σε μας κάνει ακόμη πολλή ζέστη), θα έβαζα περίπου 50-70 gr προζύμι αν είχα χρόνο να το περιμένω, ή λίγο παραπάνω. Τον χειμώνα μπορεί να έβαζα μέχρι και 100-120 gr ή και 150 αν βιαζόμουν. Το ανάπιασμα με πιο μικρή ποσότητα μπορεί να γίνει σε 2 φάσεις (πρώτα να ανεβεί με τα μισά υλικά και μετά με τα υπόλοιπα). Γενικά οι ποσότητες μπορεί να είναι από 1:10 ως 1:4 ανάλογα τον χρόνο ωρίμανσης που έχουμε και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δοκιμάστε με μια μεσαία ποσότητα, 70-100 gr. Πάντα φρεσκοαναπιασμένο! Καλή επιτυχία!