Γλυκά

Σοκολατόψωμο

Σοκολατόψωμο

Ημίγλυκο σοκολατένιο ψωμί για το πρωινό και όχι μόνο! 

Ακόμη μια συνταγή από τις παλιές μου σήμερα. Σοκολατόψωμο το γράφω και είναι πράγματι ένα ημίγλυκο ψωμί σοκολατένιο. Ούτε κέικ σοκολάτας ούτε σοκολατόπιτα. Ψωμί, κανονικό ψωμάκι με μαγιά. Μόνο που η προσθήκη κακάου και ζάχαρης (λίγης) και αρκετού κακάου το κάνει σοκολατένιο. Η προέλευση της συνταγής είναι άγνωστη, ίσως από κάποιο περιοδικό της εποχής.

Σοκολατόψωμο

Η έξτρα σοκολάτα –νέα προσθήκη αυτή- το κάνει πιο σοκολατένιο, πιο λαχταριστό. Η συνταγή τη «σηκώνει». Είναι σχετικά ελαφρύ όπως θα δείτε, ελαφρύτερο από τα κέικ, αφού περιέχει 1 αυγό όλο κι όλο στα 2 κανονικά ψωμάκια που βγάζει η δόση. Είναι πολύ αφράτο κι αυτό θα λέγαμε πως είναι το μειονέκτημά του αφού δεν σταματάς στη μια φέτα. Μη μου πείτε πως δεν συνδυάζατε ως παιδιά αλλά και ως ενήλικες το ψωμί με τη σοκολάτα; Το καλύτερό μου ήταν στα σχολικά χρόνια το ζεστό κουλούρι με τη λιωμένη σοκολάτα. Όταν το χαρτζιλίκι έφτανε και για τα δύο είχαμε πραγματική λιχουδιά για κολατσιό!

Σοκολατόψωμο

Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια ανασύρω από τα παλιά μου τετράδια πολλές «παιδικές» συνταγές. Τις χρειάζομαι για τις αγαπημένες μου «μουσαφίρισσες». Η θάλασσα ανοίγει την όρεξη και θέλω πάντα να έχω σπιτικά  παρασκευάσματα για να τους κόβω την πείνα. Αυτό λοιπόν το σοκολατόψωμο είναι ό,τι πρέπει. Ούτε γλυκό, ούτε άγλυκο. Ούτε πολλά λιπαρά ούτε όμως άγευστο και αδιάφορο. Μπορεί να καταναλωθεί και σκέτο και αλειμμένο με μαρμελάδα. Και πρωινό, και κολατσιό και απογευματινό.

Σοκολατόψωμο

Οι αλλαγές στην παλιά μου συνταγή είναι τρεις: α) το βούτυρο της ζύμης αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο επειδή ήθελα να χρησιμοποιήσω λίγο βούτυρο στην «τσαχπινιά» του τυλίγματος β) η λευκή ζάχαρη αντικαταστάθηκε με καστανή (θεωρώ ότι ταιριάζει με τη σοκολάτα) και γ) η ενίσχυση του ψωμιού με τριμμένη σοκολάτα που δεν υπάρχει στην αρχική μου συνταγή.Τίποτα δηλαδή που να δυσκολέψει την παρασκευή του έτσι κι αλλιώς πανεύκολου σοκολατόψωμου.

Σοκολατόψωμο

Δεν υπάρχει κανένα «μυστικό» στην παρασκευή του και ειδικά με τις θερμοκρασίες αυτής της περιόδου είναι πολύ γρήγορα και τα ανεβάσματα της ζύμης οπότε μέσα σε 2 ώρες και με ελάχιστο κόπο έχουμε ένα πολύ ωραίο σοκολατόψωμο που θα απολαύσει όλη η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά. Παρόλο που αρχικά σκόπευα να δημοσιεύσω τη συνταγή την Κυριακή, τη δημοσιεύω σήμερα για να το απολαύσουν με τον αυριανό πρωινό ή απογευματινό καφέ και όσοι σκοπεύουν να νηστέψουν τον Δεκαπενταύγουστο. Για τα παιδιά δεν τίθεται θέμα, θα το φτιάχνουμε όλο τον μήνα!

Σοκολατόψωμο

Παρατηρήσεις

  • Στην αρχική συνταγή που όπως προανέφερα δεν είχε την έξτρα σοκολάτα, το πλάσιμο δεν χρειαζόταν τη δημιουργία φύλλου αλλά έφτιαχνα 2 απλά ψωμάκια, στα οποία πολλές φορές πρόσθετα κάποιο ξηρό καρπό. Θεωρώ ότι η νέα τεχνική του τυλίγματος τα κάνει πιο αφράτα.
  • Παρόλο που η ζύμη στην αρχή μπορεί να δείχνει πως χρειάζεται λίγο ακόμη αλεύρι, δεν προσθέτουμε γιατί δεν θα γίνουν όσο αφράτα πρέπει. Όταν ανεβεί θα στρώσει.
  • Τα ανεβάσματα αυτή την εποχή έγιναν σε λιγότερο από μια ώρα! Άφησα τη λεκάνη και μετά το ζύμωμα τις φόρμες σε δωμάτιο που δεν είχα βάλει κλιματισμό και ανέβηκαν γρήγορα. Εννοείται ότι τα υλικά (αυγό, νερό, ελαιόλαδο) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Έψησα το ένα ψωμάκι. Την υπόλοιπη ζύμη την κράτησα στο ψυγείο αφού ανέβηκε (στη συντήρηση) και την έψησα μετά από 2 μέρες.
  • Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι στις ανεβατές ζύμες, στα σιρόπια και στα ποτά επιλέγω εμφιαλωμένο νερό. Είναι συμβουλή από επαγγελματία και έχω δει ότι έχει διαφορά. Φυσικά χρησιμοποιώ το δικό μας εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ που είναι ένα από τα καλύτερα νερά του Κόσμου (έχει πάρει αυτή τη διάκριση σε παγκόσμιο διαγωνισμό).

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο