Ημίγλυκο σοκολατένιο ψωμί για το πρωινό και όχι μόνο!
Ακόμη μια συνταγή από τις παλιές μου σήμερα. Σοκολατόψωμο το γράφω και είναι πράγματι ένα ημίγλυκο ψωμί σοκολατένιο. Ούτε κέικ σοκολάτας ούτε σοκολατόπιτα. Ψωμί, κανονικό ψωμάκι με μαγιά. Μόνο που η προσθήκη κακάου και ζάχαρης (λίγης) και αρκετού κακάου το κάνει σοκολατένιο. Η προέλευση της συνταγής είναι άγνωστη, ίσως από κάποιο περιοδικό της εποχής.
Η έξτρα σοκολάτα –νέα προσθήκη αυτή- το κάνει πιο σοκολατένιο, πιο λαχταριστό. Η συνταγή τη «σηκώνει». Είναι σχετικά ελαφρύ όπως θα δείτε, ελαφρύτερο από τα κέικ, αφού περιέχει 1 αυγό όλο κι όλο στα 2 κανονικά ψωμάκια που βγάζει η δόση. Είναι πολύ αφράτο κι αυτό θα λέγαμε πως είναι το μειονέκτημά του αφού δεν σταματάς στη μια φέτα. Μη μου πείτε πως δεν συνδυάζατε ως παιδιά αλλά και ως ενήλικες το ψωμί με τη σοκολάτα; Το καλύτερό μου ήταν στα σχολικά χρόνια το ζεστό κουλούρι με τη λιωμένη σοκολάτα. Όταν το χαρτζιλίκι έφτανε και για τα δύο είχαμε πραγματική λιχουδιά για κολατσιό!
Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια ανασύρω από τα παλιά μου τετράδια πολλές «παιδικές» συνταγές. Τις χρειάζομαι για τις αγαπημένες μου «μουσαφίρισσες». Η θάλασσα ανοίγει την όρεξη και θέλω πάντα να έχω σπιτικά παρασκευάσματα για να τους κόβω την πείνα. Αυτό λοιπόν το σοκολατόψωμο είναι ό,τι πρέπει. Ούτε γλυκό, ούτε άγλυκο. Ούτε πολλά λιπαρά ούτε όμως άγευστο και αδιάφορο. Μπορεί να καταναλωθεί και σκέτο και αλειμμένο με μαρμελάδα. Και πρωινό, και κολατσιό και απογευματινό.
Οι αλλαγές στην παλιά μου συνταγή είναι τρεις: α) το βούτυρο της ζύμης αντικαταστάθηκε με ελαιόλαδο επειδή ήθελα να χρησιμοποιήσω λίγο βούτυρο στην «τσαχπινιά» του τυλίγματος β) η λευκή ζάχαρη αντικαταστάθηκε με καστανή (θεωρώ ότι ταιριάζει με τη σοκολάτα) και γ) η ενίσχυση του ψωμιού με τριμμένη σοκολάτα που δεν υπάρχει στην αρχική μου συνταγή.Τίποτα δηλαδή που να δυσκολέψει την παρασκευή του έτσι κι αλλιώς πανεύκολου σοκολατόψωμου.
Δεν υπάρχει κανένα «μυστικό» στην παρασκευή του και ειδικά με τις θερμοκρασίες αυτής της περιόδου είναι πολύ γρήγορα και τα ανεβάσματα της ζύμης οπότε μέσα σε 2 ώρες και με ελάχιστο κόπο έχουμε ένα πολύ ωραίο σοκολατόψωμο που θα απολαύσει όλη η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά. Παρόλο που αρχικά σκόπευα να δημοσιεύσω τη συνταγή την Κυριακή, τη δημοσιεύω σήμερα για να το απολαύσουν με τον αυριανό πρωινό ή απογευματινό καφέ και όσοι σκοπεύουν να νηστέψουν τον Δεκαπενταύγουστο. Για τα παιδιά δεν τίθεται θέμα, θα το φτιάχνουμε όλο τον μήνα!
Υλικά
280 gr (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 gr (1 κούπα) αλεύρι ολικής άλεσης
110 gr (1/2 κούπα) καστανή ή λευκή ζάχαρη
40 gr (1/3 κούπας) κακάο
1 σωληνάκι βανίλια
¼ κουταλάκι αλάτι
8 gr (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά
1 μέτριο αυγό
90 ml (6 κουταλιές) ελαιόλαδο
250 ml (1 κούπα) εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό ΖΑΡΟΣ
Για το τύλιγμα:
100 σοκολάτα τριμμένη
30-40 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Επί το έργον
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά της ζύμης σε μπολ ανάμειξης και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο και το νερό. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να μαζεύεται το ζυμάρι σαν μπάλα στον γάντζο.
Μπορούμε να ζυμώσουμε στο χέρι μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ανεβεί η ζύμη. Είναι περίπου 900 gr (885 για την ακρίβεια βγήκε αυτή τη φορά…) και όταν ανεβεί, τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. Θα φτιάξουμε 2 ψωμάκια. Απλώνουμε κάθε κομμάτι σε επιφάνεια ζυμώματος ελαφρά αλευρωμένη, σαν χοντρό φύλλο. Αλείφουμε με το μισό βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη μισή σοκολάτα κάθε φύλλο.
Τυλίγουμε σε ρολό κάθε κομμάτι και τοποθετούμε σε φόρμα ψησίματος. Σκεπάζουμε και περιμένουμε να ανεβούν ξανά. Όταν είναι έτοιμα τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180-190 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) για 30 λεπτά περίπου. Ψήνουμε λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα και αν χρειάζεται σκεπάζουμε τα ψωμάκια με χαρτί ψησίματος στα 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα για να μην «ιδρώσουν» οι πάτοι τους.
Η κούπα μου είναι 250ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5ml
Παρατηρήσεις
- Στην αρχική συνταγή που όπως προανέφερα δεν είχε την έξτρα σοκολάτα, το πλάσιμο δεν χρειαζόταν τη δημιουργία φύλλου αλλά έφτιαχνα 2 απλά ψωμάκια, στα οποία πολλές φορές πρόσθετα κάποιο ξηρό καρπό. Θεωρώ ότι η νέα τεχνική του τυλίγματος τα κάνει πιο αφράτα.
- Παρόλο που η ζύμη στην αρχή μπορεί να δείχνει πως χρειάζεται λίγο ακόμη αλεύρι, δεν προσθέτουμε γιατί δεν θα γίνουν όσο αφράτα πρέπει. Όταν ανεβεί θα στρώσει.
- Τα ανεβάσματα αυτή την εποχή έγιναν σε λιγότερο από μια ώρα! Άφησα τη λεκάνη και μετά το ζύμωμα τις φόρμες σε δωμάτιο που δεν είχα βάλει κλιματισμό και ανέβηκαν γρήγορα. Εννοείται ότι τα υλικά (αυγό, νερό, ελαιόλαδο) πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Έψησα το ένα ψωμάκι. Την υπόλοιπη ζύμη την κράτησα στο ψυγείο αφού ανέβηκε (στη συντήρηση) και την έψησα μετά από 2 μέρες.
- Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι στις ανεβατές ζύμες, στα σιρόπια και στα ποτά επιλέγω εμφιαλωμένο νερό. Είναι συμβουλή από επαγγελματία και έχω δει ότι έχει διαφορά. Φυσικά χρησιμοποιώ το δικό μας εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ που είναι ένα από τα καλύτερα νερά του Κόσμου (έχει πάρει αυτή τη διάκριση σε παγκόσμιο διαγωνισμό).
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Ωωωωωω τι ωραίο θα το κάνω
Θα χαρώ να σας αρέσει!
Καλησπέρα!!!
Μπορω να ψήσω σρον αερα; Τι θερμοκρασία; πόση ώρα;
Καλησπέρα σας. Δεν συνηθίζω να ψήνω τα ψωμιά στον αέρα γιατί χάνουν την υγρασία τους. Αν όμως έχετε εξοικειωθεί με ψησίματα στον αέρα μπορείτε. Οι οδηγίες της κουζίνας σας, υποθέτω ότι έχουν τις αντιστοιχίες των θερμοκρασιών γιατί αλλάζουν από συσκευή σε συσκευή. Συνήθως είναι 20 βαθμούς χαμηλότερη.
Καλησπέρα, έχω μια απορία, αφού η κούπα είναι 250 ml, πως οι 2 κούπες αλεύρι είναι 280 γρ. και 130 το αλεύρι ολικής και 110 η μιση κούπα ζάχαρη. Πραγματικά, τα έχω μπερδέψει. Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τις τόσο μελετημένες συνταγές.
Η κούπα μετράει όγκο. Με κάθε υλικό που τη γεμίζουμε, έχουμε διαφορετικό βάρος. Ενώ λοιπόν ο όγκος μιας κούπας είναι πάντα 250ml το βάρος αλλάζει ανάλογα με το υλικό που τη γεμίζουμε. Π.x. άλλο βάρος έχει αν τη γεμίσουμε με αλεύρι (140gr), άλλο με ζάχαρη (220gr) άλλο με μέλι(περίπου 350 gr). Μόνο το νερό έχει πυκνότητα 1 οπότε όσο είναι το βάρος του είναι και ο όγκος του. Πάρτε ένα μπουκαλάκι του νερού και γεμίστε το με άμμο. Ο όγκος του θα είναι πάλι 500ml αλλά το βάρος του θα είναι πολύ περισσότερο από όταν είναι γεμάτο με νερό ή από όταν είναι άδειο. Ο όγκος είναι ο χώρος που καταλαμβάνει ένα πράγμα. Γι αυτό και διαφορετικά υλικά έχουν άλλη ποσότητα gr. Ελπίζω να έλυσα την απορία σας.
Ευχαριστώ πολύ.