Γλυκά

Γιαουρτόπιτα με κεράσια (ή βερίκοκα)

Γιαουρτόπιτα με κεράσια (ή βερίκοκα)

ή …φρουτόπιτα με γιαούρτι

Δεν την λέω κέικ γιατί είναι πιο λεπτή και πιο «ζουμερή» από τα συνήθη κέικ με φρούτα. Θα μπορούσε κάποιος να την πει γιαουρτόπιτα χωρίς σιρόπι στην οποία προσθέτουμε και κάποια φρούτα. Εγώ αυτή τη φορά πρόσθεσα κεράσια, αλλά η αρχική συνταγή ήταν με βερίκοκα.

Γιαουρτόπιτα με κεράσια (ή βερίκοκα)

Παρέμβαση σε άλλη συνταγή μου έκανα, δοκιμή θα λέγαμε. Κάποιου διάβασα την προτροπή «δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μέρος τους αλευριού με κορν φλάουρ σε κέικ με φρούτα και θα δείτε πώς αλλάζει η υφή τους». Έχω κάνει αντικατάσταση μέρους του αλευριού με αμυγδαλόσκονη σε κέικ (ειδικά στο πολύ δημοφιλές κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο ταιριάζει πολύ), κι έχω δοκιμάσει το κορν φλάουρ σε ζύμη για τάρτες.

Γιαουρτόπιτα με κεράσια (ή βερίκοκα)

Ήθελα λοιπόν να δω την διαφορά στην υφή και σ’ ένα κέικ με φρούτα. Τολμώ τις αλλαγές υλικών και αναλογιών από …πάντα! Το πολύ πολύ να αποτύχουν κάποιες παρασκευές. Και τι έγινε; Σχεδόν ποτέ δεν πάνε χαμένα τα «αποτυχημένα» μου. Κάτι θα σκεφτώ για να τα αξιοποιήσω. Η περιέργεια είναι κινητήρια δύναμη σε όλα, και στις συνταγές!

Γιαουρτόπιτα με κεράσια (ή βερίκοκα)

Πραγματικά το αποτέλεσμα έχει διαφορές. Πιο αέρινη υφή, πιο αφράτο παντεσπάνι. Άξιζε τελικά η δοκιμή. Η παλιά μου συνταγή είχε ως μετρική μονάδα τις κλασικές φλυτζάνες (120 gr αλεύρι) οπότε αντί τα 240gr που θα χρειαζόμουν συνολικά έβαλα 180 gr αλεύρι και 70 κορν φλάουρ (το θεώρησα πιο ελαφρύ και «χάρισα» 10 gr).

Παρατηρήσεις

  1. Η αρχική μου συνταγή θέλει λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη αντί ελαιόλαδο αλλά όπως ξέρετε όσοι παρακολουθείτε τη σελίδα αυτήν την αντικατάσταση εγώ την κάνω πολύ συχνά…
  2. Μπορούμε αν θέλουμε να φαίνονται τα φρούτα να ανακατέψουμε τα πιο πολλά στο μείγμα και να αφήσουμε ένα μέρος για την επιφάνεια της πίτας.
  3. Επειδή ζύγισα όλα τα υλικά για να φτιάξω τη συνταγή, το γιαούρτι ήταν λίγο λιγότερο από 200 gr (απλώς το αναφέρω για την ιστορία γιατί 5-10 γρ δε νομίζω πως έχουν σημασία…).
  4. Ακόμη δεν μπορώ να συνηθίσω το “βερύκκοκο” ως βερίκοκο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο