ή …φρουτόπιτα με γιαούρτι
Δεν την λέω κέικ γιατί είναι πιο λεπτή και πιο «ζουμερή» από τα συνήθη κέικ με φρούτα. Θα μπορούσε κάποιος να την πει γιαουρτόπιτα χωρίς σιρόπι στην οποία προσθέτουμε και κάποια φρούτα. Εγώ αυτή τη φορά πρόσθεσα κεράσια, αλλά η αρχική συνταγή ήταν με βερίκοκα.
Παρέμβαση σε άλλη συνταγή μου έκανα, δοκιμή θα λέγαμε. Κάποιου διάβασα την προτροπή «δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μέρος τους αλευριού με κορν φλάουρ σε κέικ με φρούτα και θα δείτε πώς αλλάζει η υφή τους». Έχω κάνει αντικατάσταση μέρους του αλευριού με αμυγδαλόσκονη σε κέικ (ειδικά στο πολύ δημοφιλές κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο ταιριάζει πολύ), κι έχω δοκιμάσει το κορν φλάουρ σε ζύμη για τάρτες.
Ήθελα λοιπόν να δω την διαφορά στην υφή και σ’ ένα κέικ με φρούτα. Τολμώ τις αλλαγές υλικών και αναλογιών από …πάντα! Το πολύ πολύ να αποτύχουν κάποιες παρασκευές. Και τι έγινε; Σχεδόν ποτέ δεν πάνε χαμένα τα «αποτυχημένα» μου. Κάτι θα σκεφτώ για να τα αξιοποιήσω. Η περιέργεια είναι κινητήρια δύναμη σε όλα, και στις συνταγές!
Πραγματικά το αποτέλεσμα έχει διαφορές. Πιο αέρινη υφή, πιο αφράτο παντεσπάνι. Άξιζε τελικά η δοκιμή. Η παλιά μου συνταγή είχε ως μετρική μονάδα τις κλασικές φλυτζάνες (120 gr αλεύρι) οπότε αντί τα 240gr που θα χρειαζόμουν συνολικά έβαλα 180 gr αλεύρι και 70 κορν φλάουρ (το θεώρησα πιο ελαφρύ και «χάρισα» 10 gr).
Υλικά
120 ml ελαιόλαδο
160 gr ζάχαρη
2 αυγά μέτρια
1 κεσεδάκι απλό γιαούρτι (των 200 gr)
180 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
70 gr κορν φλάουρ
½ κουταλάκι σόδα
1 βανίλια
Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς
160-180 gr κεράσια ή βερίκοκα σε κομματάκια (ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι)
Αν βάλουμε γλάσο,
Περίπου 60 gr ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1-2 κουταλάκια νερό (ανάλογα πόσο ρευστό το θέλουμε)
Επί το έργον
Πλένουμε τα φρούτα και βγάζουμε τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσουμε βερίκοκα τα κόβουμε σε καρεδάκια ή σε φετούλες. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, και τη σόδα. Χτυπάμε σε άλλο μπολ με αυγογδάρτη τη ζάχαρη με τα αυγά να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αφού αναμειχθούν τα υλικά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού και το ενσωματώνουμε στα υγρά με σπάτουλα. Προσθέτουμε και τα φρούτα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι (ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος) το μείγμα μας (με διάμετρο 24 cm) και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να βγαίνει στεγνή η λεπίδα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του ταψιού (δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν το μισάωρο).
Όταν είναι έτοιμη η πίτα μας, την ξεφορμάρουμε ή την αφήνουμε στο σκεύος ψησίματος, και αφού κρυώσει την καλύπτουμε με γλάσο ή με ζάχαρη άχνη. Για το γλάσο, απλώς ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ προσθέτοντας λίγα λίγα τα υγρά στην άχνη μέχρι να επιτύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε.
Παρατηρήσεις
- Η αρχική μου συνταγή θέλει λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη αντί ελαιόλαδο αλλά όπως ξέρετε όσοι παρακολουθείτε τη σελίδα αυτήν την αντικατάσταση εγώ την κάνω πολύ συχνά…
- Μπορούμε αν θέλουμε να φαίνονται τα φρούτα να ανακατέψουμε τα πιο πολλά στο μείγμα και να αφήσουμε ένα μέρος για την επιφάνεια της πίτας.
- Επειδή ζύγισα όλα τα υλικά για να φτιάξω τη συνταγή, το γιαούρτι ήταν λίγο λιγότερο από 200 gr (απλώς το αναφέρω για την ιστορία γιατί 5-10 γρ δε νομίζω πως έχουν σημασία…).
- Ακόμη δεν μπορώ να συνηθίσω το “βερύκκοκο” ως βερίκοκο!
Καλησπέρα, πιστεύετε πως μπορεί να γίνει το κέικ με ροδάκινα;ευχαριστώ πολυ
Ναι, πιστεύω πως θα γίνεται και με ροδάκινα. Σκοπεύω μάλιστα να το δοκιμάσω!
Καλημερα, μπορω να βαλω λιγοτερη ζαχαρη;
Και βέβαια! Ελαττώστε τη ζάχαρη στο μείγμα και αν βγει πιο άγλυκη απ’ όσο σας αρέσει προσθέστε περισσότερο γλάσο ζάχαρης στο σερβίρισμα! Καλή επιτυχία!