Το πιο κλασικό γλυκό κουταλιού!
πρωτοβράσουμε τη ζάχαρη με το νερό και να προσθέσουμε μετά το φρούτο. Έτσι γίνεται πιο τραγανό. Άλλες πάλι, συνιστούν να πρωτοβράσουμε το φρούτο με το νερό και μετά να προσθέσουμε τη ζάχαρη. Έτσι γίνεται πιο μαλακό και το σιρόπι αποκτά ζελεδένια υφή.
Υλικά
1 κιλό κυδώνια (ζυγισμένα καθαρισμένα, άρα αγοράζουμε περισσότερα )
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
3-4 φύλλα αρμπαρόριζας
1 ξυλάκι κανέλα
Το χυμό ενός λεμονιού
Προαιρετικά , ¾ -1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα.
Επί το έργον
Επί το έργον:
Δείτε το κατατοπιστικό βιντεάκι μας (Κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube για περισσότερα videos):
Αφαιρούμε το χνούδι αν υπάρχει από τα κυδώνια και τα πλένουμε.Τα καθαρίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια και
κάποιες περιοχές της σάρκας που πιθανόν να έχουν χτυπήματα, σημάδια κλπ. Αφού τελειώσουμε με το καθάρισμα όλων, τα περνάμε από τον ειδικό τρίφτη, ή τα κόβουμε σε φέτες και μετά σε λεπτά ραβδάκια πλευράς το πολύ 1 cm.
Όταν τελειώσουμε, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα σε στρώματα εναλλάξ με τη ζάχαρη. Τα περιχύνουμε με το νερό , βάζουμε και την κανέλα και τα βάζουμε σε δυνατή θερμοκρασία να βράσουν.
Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή τη θερμοκρασία (ας πούμε στο 7-8 με μέγιστο το 9) , ή
στο 6 αν θέλουμε πιο κόκκινο το γλυκό μας .Αν δημιουργηθεί αφρός, τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Μετά από λίγο προσθέτουμε την αμπερόζα και συνεχίζουμε το βράσιμο. Αν θέλουμε να δέσουμε το γλυκό μας σε δυο φάσεις, το αποσύρουμε από το μάτι σε 30 λεπτά και τελειώνουμε το δέσιμό του την επόμενη μέρα.
Αν θέλουμε να μείνει ανοιχτόχρωμο, το δένουμε απευθείας. Λίγο πριν το αποσύρουμε προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού , και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις.
Δοκιμάζουμε το σιρόπι με τον γνωστό τρόπο .
Όταν είναι έτοιμο, το σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Όταν τα ανοίγουμε είναι καλύτερα να φυλάσσουμε το βάζο στο ψυγείο παρόλο που είναι γενικά ανθεκτικό γλυκό.
Παρατηρήσεις
1)Αν βάλουμε αμύγδαλα , ξεκινούμε τη διαδικασία του γλυκού με το άσπρισμά τους. Μαζί με τα βάζα που αποστειρώνω στο φούρνο, βάζω για λίγο και τα ασπρισμένα αμύγδαλα στο φούρνο για να μην έχουν ίχνη υγρασίας και αλλοιώσουν το σιρόπι μου.
2) Μπορούμε να αρωματίσουμε και με βανίλιες το γλυκό μας. Τότε θα παραλείψουμε το ένα από τα δύο άλλα αρώματα.
3) Αν και όλα τα γλυκά κουταλιού δένουν υπέροχα με το γιαούρτι , το κυδώνι μπορούμε να πούμε ότι κάνει τον καλύτερο συνδυασμό.
4)Μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη αλλά θα συνιστούσα να μη το κάνουμε σ’ αυτό το γλυκό γιατί είναι εις βάρος της ποσότητας του σιροπιού.
5)Τα κυδώνια προσβάλλονται εύκολα από σκουλήκια και γι αυτό τα πολύ καθαρά μπορεί να έχουν δεχτεί φυτοφάρμακα. Φυσικά κερδίζουμε σε σάρκα αλλά μάλλον δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα φλούδια με τα οποία φτιάχνουμε υπέροχο πελτέ κυδωνιού, το πιο ντελικάτο και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.
6) Ανάλογα την ποιότητά τους, καλό είναι να αγοράσουμε λίγο ή πολύ πάνω από ένα κιλό κυδώνια ώστε να εξασφαλίσουμε το ένα κιλό σάρκας που χρειαζόμαστε για το γλυκό. Άλλωστε διατηρούνται πολλές μέρες και όλο και κάπου θα τα χρησιμοποιήσουμε. Ακόμη και αν ο χρόνος μας είναι ελάχιστος για κάτι πιο σύνθετο, μπορούμε απλώς να τα βάλουμε στο φούρνο με κρασί και να τα ξεχάσουμε!
Καλησπέρα, είμαι στη φάση αναζήτησης κυδωνιών. Όπως πολύ καλά αναφέρεις δεν είναι όλα ίδια ακόμη και από την ίδια κυδωνιά να είναι, οι καιρικές συνθήκες τους αλλάζουν την ποιότητα.
Την ίδια "κόντρα" είχα κι εγώ με τη μάνα μου για το χρώμα, τα παράβρασες μου έλεγε.
Θα ακολουθήσω τη δική σου συνταγή φέτος αρκεί να βρεθούν καλά κυδώνια.
Καλή εβδομάδα.
Το έχουμε ξανασυζητήσει Ξανθή μου και έχουμε ταυτόσημες απόψεις! Τι λες καλέ, εγώ θα κάνω σε επόμενη φάση τη δική σου συνταγή. Εσύ είσαι εξπέρ σε τούτα 🙂
Μπορώ να πω πως το κυδώνι είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού και με το γιαούρτι μού πέφτουν ήδη τα σάλια. Θα κοιτάξω στις εδώ λαϊκές, κι άντε να βρω. Μετά τι θα κάνω με την αρμπαρόριζα; Υπάρχει καμιά εναλλακτική;
Η εναλλακτική είναι κανέλα και βανίλια στην κλασική εκδοχή. Η αλήθεια είναι ότι η αμπερόριζα του πάει. τελευταία άκουσα μια πιο σύγχρονη εκδοχή για λουίζα και σκέφτομαι ότι πρέπει να ταιριάζει σαν γεύση
Γιατί δεν αγοράζεις μια γλάστρα με αρμπαρορίζα να έχεις για τα γλυκά σου και να μοσχομιρίζει και το μπαλκόνι σου. Πουλάνε στα φυτώρια.
Αυτό κάναμε και μεις. Στο Χιούστον, η αρμπαρόριζα λέγεται cintronella και, εκτός των άλλων, κρατάει τα κουνούπια μακρυά.
Δεν το ήξερα ότι η αμπερόριζα είναι το ίδιο με τη σιτρονέλλα! Θα το ψάξω!
Φυσικά και έχω γλάστρα με αμπερόζα!Η Μάρθα που ζει στην Αμερική αναρωτιέται πού θα βρει!
Κάτι τέτοια με έχουν καταστρέψει!!!
Το έχω στο πρόγραμμα για φέτος, που έχω και αρμπαρόριζα στο μπαλκόνι, και θα πάω και ένα βαζάκι δώρο στην διαβητολόγα μου!
Θα ακολουθήσω την δική σου συνταγή και όχι της γιαγιάς μου με το διπλοβράσιμο.
Καλή Εβδομάδα 🙂
Όλους μας Δύσπιστε :-). Άντε να το βλέπεις και να μη δοκιμάζεις! Κι εγώ καλέ σε δυο φάσεις το κάνω γιατί μ'αρέσει κόκκινο κι όχι ροζαλί 🙂
Το καλύτερο βρε Βαγγελιώ άφησες στην άκρη … Λατρεύω γλυκό κυδώνι.
Φιλιά
Είδες Κόννα; Το πιο σημαντικό ξεχάστηκε!
Τι όμορφο χρώμα! Και του χρόνου να είσαι καλά!
Ευχαριστώ Μαρία! Επίσης!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου και καλή εβδομάδα!
Το συγκεκριμένο είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού! Με την υπέροχη γεύση του και το απαραίτητο για μένα αμυγδαλάκι μπορώ να το τρώω χωρίς σταματημό, είτε σκέτο είτε σε συνδυασμό με γιαουρτάκι!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!
Είναι πράγματι από τα πιο κλασικά γλυκά που δεν λείπανε από κανένα σπίτι το κυδώνι! Ανταποδίδω τα φιλιά!
Το γλυκό που τσάκιζα όταν το έφτιαχνε η μητέρα μου. Πάντα έβαζε μέσα αμύγδαλα και μου άρεσε περισσότερο! Καταγράφεται η συνταγή σου Vita! Πρέπει να μάθω να το φτιάχνω κι εγώ.
Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα!
Είναι από τα εύκολα γλυκά οπότε πρέπει να επιχειρήσεις να το φτιάξεις Selcouth αφού σου αρέσει!
Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο συνδυασμό, από γιαουρτάκι περιχυμένο με γλυκό κυδώνι!!
Το έκανες τέλειο, γεια στα χέρια σου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Έτσι είναι Έλενα! Ο καλύτερος συνδυασμός πράγματι!
Τι μου κάνεις Vita μου! Λατρεύω το γλυκό κυδώνι… Εδώ δεν το βρίσκω εύκολα, άσε που τον Ιούνη (το Αφρικάνικο φθινόπωρο) δεν περνά από την σκέψη μου να ψάξω για κυδώνια… Γιαυτό παρηγορούμαι με γλυκό καρότο που του μοιάζει!
Αν σου στείλω Αγγελική κυδώνια, θα φτάσουν γερά άραγε; Κι εγώ που νόμιζα ότι επειδή έχουμε παρόμοιο εύκρατο κλίμα θα υπήρχαν κι εκεί κάτω!
Φέτος άργησα και δεν έχω φτιάξει ακόμα!
Το δικό σου είναι εξαιρετικό και αρωματικό και να είσαι καλά που έδωσες πολύ ναλυτικά την προετοιμασία του.
Καλοφάγωτο!
Φιλάκια.
Έχεις καιρό Ελένη! Στην αρχή τους είναι τα κυδώνια. Ευχαριστώ!
Βαγγελιώ μου πάρα πολύ ωραίο γλυκό, με γιαουρτάκι το λατρεύω!!!
Φιλιά πολλά!
Ναι , ναι Ελένη. Το πιο πολύ έτσι τρώγεται και στο σπίτι μας!
Καλησπέρα κι από μένα. Ονομάζομαι Μαρία και φέτος θα προσπαθήσω να φτιάξω γλυκό κυδώνι για πρώτη φορά. Αλλά τα κυδώνια που μου έφερε μια φίλη μου (έχει δέντρα στο πατρικό της) είναι πολύ άγουρα και 10 μέρες τώρα δεν αλλάζουν χρώμα. Τι να κάνω; Να επιχειρήσω να τα φτιάξω ή θα αποτύχουν τελείως; Μην κάνω τσάμπα κόπο γιατί αν απογοητευτώ δεν θα το ξαναεπιχειρήσω!!!!
Ευχαριστώ πολύ, περιμένω απάντησή σας.
Καλώς όρισες Μαρία! Αν δεν έχουν χνούδι τα κυδώνια είναι συνήθως ώριμα ακόμη κι αν έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα. Αν δεν το έφτιαξες ακόμη το γλυκό σου, βάλε τα 2-3 μέρες σε χάρτινη σακούλα, λένε ότι βοηθάει στην ωρίμανση. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ. Θα το φτιάξω σήμερα (αρκετά τα κράτησα τα κυδώνια στη φρουτιέρα)και θα σας πω πως μου βγήκε. Θα ακολουθήσω τελικά τη δική σου συνταγή και όχι της μαμάς μου.
Ονομαζομαι Χρηστος και μενω στο Συδνευ. Εφτιαξαπρωτη φορα γλυκο κυδωνι χθες και σημερα για δευτερη φορα. Ωραιο γινεται αλλα πρεπεινα προσεξω λιγο περισσοτερο το σιροπι.
Καλώς όρισες Χρήστο και σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Αν δυσκολεύεσαι με το σιρόπι πάρε ένα κατάλληλο θερμόμετρο. Στους 103 ως στους 104 βαθμούς Κελσίου είναι έτοιμο! Είναι κρίμα να μην απολαμβάνεις το γλυκό αφού κάνεις τον κόπο και η δαπάνη είναι ασήμαντη!
Vita τη καλημέρα μου από την Αυστραλία.
Με λένε Γιώργο, κατάγομαι από τη Φουρνή του Μεραμπέλλου και τους τελευταίους μήνες παρακολουθώ το site σου. Εχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές σου, στην αρχή περισσότερο γιατί οι περιγραφές σου αλλά και οι αναφορές σου στη κουλτούρα του φαγητού της Κρήτης μας μέ κέντρισαν και μου ξύπνησαν μνήμες, αρώματα και εικόνες από τα χρόνια μου τα παιδικά στό χωριό!
Ειδικά η τόσο απλή συνταγή του κυδωνιού, σκούρο βέβαια, είναι μοναδική!
Γιά να καταλάβεις τι εννοώ, και επειδή φαντάζομαι να έχεις δεί τη ταινία κινουμένων σχεδίων Ratatouille, θυμάσαι τη σκηνή που ο κριτικός φαγητού δοκιμάζει τη πρώτη μπουκιά από το ratatouille που του έφτιαξε ο ποντικός, και αυτή η μπουκιά τον πήγε πίσω στα παιδικά του χρόνια, στο ratatouille της μάνας του?
Ετσι ακριβώς ένοιωσα όταν δοκίμασα τη πρώτη κουταλιά κυδωνιού μετά από 40 χρόνια, και ο νούς μου θυμήθηκε εικόνες από τσαμπιά με κυδώνια που η μάνα μου κρεμούσε στα δοκάρια γιά να ωριμάσουν και μοσχοβολούσε το σπίτι από τη γλυκόστιφη μυρωδιά του.
Σ'ευχαριστώ γιά το κόπο σου και τις μνήμες που μου ξύπνησες.
Γιώργο σ' ευχαριστώ πολύ για τις επισκέψεις σου. Χαίρομαι που σου αρέσει το blog και σ' ευχαριστώ πολύ για το τόσο θερμό σχόλιο. Είναι από τα πιο όμορφα που μου έχουν γράψει. Και δεν είναι τυχαίο που έχει γίνει από κρητικό της διασποράς…
Σ' ευχαριστώ πολύ που μου θύμησες το ratatouille. Το πιστεύεις ότι εξαιτίας του σχολίου σου το ξαναείδα;
Να είσαι καλά!
Καλησπέρα κ απο 'μένα, έχω την εξής απορία, αν τα βαζάκια είναι πλαστικά υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει το γλυκό???
Αν τα βαζάκια είναι πλαστικά, προφανώς δεν αποστειρώνονται και ο κίνδυνος να χαλάσει το γλυκό είναι μεγαλύτερος. Πλύνετέ τα πολύ καλά με ζεστό νερό, σκουπίστε να μην έχουν ίχνος υγρασίας και αφού βάλετε το γλυκό διατηρείστε το στο ψυγείο. Πολλές φορές φυλάσσω ποσότητες γλυκού που δεν φτάνουν να γεμίσουν ολόκληρο βάζο σε τάπερ στο ψυγείο και το καταναλώνουμε διατηρείται για 1-2 μήνες. Το καταναλώνουμε πρώτο και δεν ξέρω αν διατηρείται περισσότερο.
Σ' ευχαριστώ πολύ 🙂 Όπως κ να 'χει έφτιαξα την μισή δόση, οπότε καταλαβαίνεις δεν νομίζω να μείνει στο ψυγείο ούτε μια εβδομάδα 🙂 Eίναι τέλεια η συνταγή σου ΜΠΡΑΒΟ σου!!!!
Σήμερα έπεσα πάνω στα Κυδωνια στο μαναβη κι είπα να δοκιμάσω να τα φτιάξω για 1η φορα.
Η συνταγή σου βγήκε πρώτη στα αποτελέσματα αναζήτησης και θα την εμπιστευτώ!
καλησπέρα και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!
κρητικιά δεν είμαι όμως νιώθω , καθώς λατρεύω την Κρήτη μάλιστα αυτό που λέω σε φίλους είναι ότι σίγουρα στην προηγούμενη ζωή μου γεννήθηκα στην Κρήτη.
Μου αρέσει η παράδοση και γιαυτό όταν σας ανακάλυψα εδώ και λίγες μέρες κόλλησα πολύ με το σάιτ.
λοιπόν στο θέμα μας τώρα: έφτιαξα πρώτη φορά εχθές κυδώνι με την συνταγή σας αλλά παρότι το φοβήθηκα όταν το τελείωσα και δοκίμασα ήταν πολύ νόστιμο όμως νομίζω ότι παραέδεσε το σιρόπι καθώς ήταν καυτό και το έβαλα στα βάζα το σφράγισα και τώρα που κράτησα λίγο σε πιατάκι βλέπω ότι έχει σφίξει πάρα πολύ. υπάρχει κίνδυνος να ζαχαρώσει?
Μια ερώτηση: Η βράση πως οριοθετείται? Πόση ώρα είναι κάθε βράση? Γιατί λέτε να πάρει πχ 2 βράσεις και δεν είναι σαφές αυτό.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Όταν αφήνουμε το γλυκό να δέσει για την επόμενη , τότε ρίχνουμε το λεμόνι με τα αμύγδαλα;
Λατρεμένο κυδώνι και το αγαπημένο γλυκό που έφτιαχνε η μανούλα μου. Το έφτιαξα πρώτη φορά σήμερα. Έγινε εξαιρετικό!!! Ανοιχτόχρωμο, δεν έβαλα κανέλα και αμύγδαλα, μόνο αρμπαρόριζα. Επίσης, θυμόμουν ότι η μαμά μου τύλιγε σε τουλπάνι λίγα κουκούτσια και έβραζαν μαζί. Το έκανα κι εγώ. Πάντως δε νομίζω ότι θα μείνει και πολύ στο ψυγείο μας. Θα ξαναπάρω κυδώνια, αλλά για να κάνω μαρμελάδα την επόμενη φορά.
Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο.
Μαρία
[…] πορτοκάλι! Αν σας αρέσουν τα κόκκινα ραβδάκια του κυδωνιού και τα κιτρινοπράσινα του περγαμόντου θα […]
εχω κυδωνια με αφροκυδωνα ,φτιαχνω γλυκο που μου αρεσει ,αλλα ειναι πολλα [και χωρις φαρμακα]ωραιο το σαιτ σας
Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία σε ότι φτιάχνετε!
Πολύ πολύ ωραία η σελίδα σας με πολύ ωραίες συνταγές…!!!!!!!! Σήμερα…. Τώρα δηλαδή κάνω το γλυκό κουταλιού κυδώνι… και θα κάνω και άλλες από τις πολλές πολλές ωραίες και νόστιμες συνταγές σας ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής…… σας ευχαριστώ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Θα χαρώ να γράψετε τις εντυπώσεις σας και μη διστάσετε αν κάτι σας φαίνεται ασαφές να ζητήσετε διευκρινήσεις. Να είστε καλά!
Πραγματικά υπέροχο γλυκό
Μου αρεσε που η συνταγη για το κυδωνι γλυκο σας ευχαριστω !!!
Ευχαριστώ κι εγώ για την εμπιστοσύνη! Καλοφάγωτο!
[…] μου κυδωνιά έπεσαν στα χέρια μου πολλά κυδώνια. Και γλυκό κυδώνι φτιάξαμε, και κυδωνόπαστο, και πελτέ και ένα […]
Πολυ καλή ανάλυση της συνταγής. Πολυ καλό το αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ.
Χαίρομαι που σας πέτυχε! Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη!
Αχ, κάτι έκανα λάθος, δεν έμεινε καθόλου σιρόπι κι όταν κρύωσε έγινε μια μάζα! Το έξυσα στον τρίφτη του κυδωνιού κι ακολούθησα ακριβώς τη συνταγή, αλλά , δυστυχώς, φέτος δεν θα φάμε κυδώνι… 🙁 Μήπως κάποιος/α από σας υποπτεύεται τι μπορεί να έφταιξε?
Η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνω στον τρίφτη γιατί αν είναι μαλακά τα κυδώνια δένει σαν μαρμελάδα. Απολαύστε το σαν μαρμελάδα και φτιάξτε άλλο, τα κυδώνια τώρα αρχίζουν να είναι καλά!
[…] Αναφορές:https://www.argiro.gr/recipe/kudoni-gluko-tou-koutaliou/https://staging.cretangastronmy.gr/2012/10/%CE%BA%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B9-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%B… […]
Καλησπερα,κ βαγγελια!! Οταν αφησουμε το γλυκο , για νατο τελειωσουμε την επομενη μερα , πρεπει να μπει στο ψυγειο? Σας ευχαριστω!!!
Οχι! δεν είναι ανάγκη! Μη το βάλετε στο ψυγείο! Καλή επιτυχία!
Το οικογενειακό μας μυστικό, ώστε να βγαίνει κόκκινο το χρώμα του γλυκού, είναι το εξής:
-Κόβουμε το φρούτο και το αφήνουμε αρκετή ώρα έξω να μαυρίσει/οξειδωθεί
-Βράζουμε μαζί με ζάχαρη και νερό σε δυνατή φωτιά. Με το που πάρει βράση, το κλείνουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει και επαναλαμβάνουμε κάμποσες φορές, μέχρι να έχει την υφή που θέλουμε.
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατακόκκινο πάντα!
Πάντα το αφήνω να μαυρίσει, και πάντα το δένω δυο φορές! Είναι μάλλον θέμα άλλων παραγόντων το χρώμα του. Ίσως είναι ιδιαίτερη η ποικιλία σας. Εγώ δεν έχω δική μου κυδωνιά οπότε κάθε χρόνο έχω άλλο χρώμα!