Αλμυρά

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Καλοκαιρινό, απολαυστικό πιάτο σε κόκκινη και σε λευκή εκδοχή! 

Αχ αυτά τα βλίτα! Πόσο νόστιμα είναι και πόσο πολύτιμα τώρα το καλοκαίρι που τα υπόλοιπα χορταρικά είναι σε έλλειψη! Τώρα πια είναι προς το τέλος τους, λίγο πιο τραχιά από τα πρώιμα, οπότε ο πιο πρόσφορος τρόπος μαγειρέματος είναι μάλλον τα τσιγαριαστά σκέτα ή συνδυασμένα με λαχανικά και χοχλιούς, με ψάρια, και φυσικά με κρέας. Βλίτα με κρέας λοιπόν η σημερινή συνταγή και μάλιστα σε δύο παραλλαγές.

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

-Εμείς λοιπόν δεν βάζουμε ντομάτα, μα λίγο πριν τελειώσει το φαγητό προσθέτουμε μια γενναία ποσότητα φέτας και μόλις αρχίσει να λιώνει αποσύρουμε…

-Τα φτιάχνετε δηλαδή κι εσείς; Εμείς πάλι βάζουμε μπόλικη ντομάτα, κομμένη στο χέρι ή έστω χοντροτριμμένη όχι αλεσμένη!

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Δύο παραλλαγές από περιοχές που δεν είναι δίπλα δίπλα (Θεσσαλία-Κρήτη) αλλά που αξιοποιούν υπέροχα αυτό το ταπεινό καλοκαιρινό χορταράκι! Οι «σταθερές» κι εδώ κι εκεί, τα τρυφερά κολοκυθάκια –απαραίτητο συνοδευτικό των βλίτων τελικά- και το σκόρδο που ταιριάζει τέλεια και στη λευκή και στην κόκκινη εκδοχή!  Υποθέτω πως και αλλού τα φτιάχνουν μαγειρευτά αφού αφθονούν σε όλη τη χώρα οπότε η ευρηματικότητα και τα προϊόντα κάθε τόπου σίγουρα θα δίνουν κι άλλους συνδυασμούς.

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Τα έχω φτιάξει δυο φορές τον τελευταίο μήνα, τη μια χωρίς ντομάτα, την άλλη με μικρά ντοματίνια ολόκληρα, που δεν  κοκκίνισαν το πιάτο αλλά το συμπλήρωσαν τέλεια. Τη μια φορά έβαλα και 1-2 πατάτες επειδή είχαμε και παιδιά στο τραπέζι και δεν ήταν άσχημη κι αυτή η προσθήκη, άλλωστε σχεδόν πάντα μια πατατούλα στο πιάτο είναι ευπρόσδεκτη, όχι μόνο από τα παιδιά.

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Το κρέας μπορεί να είναι μοσχαράκι, αλλά τα βλίτα ταιριάζουν τέλεια και με αιγοπρόβειο. Άλλωστε εμείς σχεδόν όλα τα χόρτα με αιγοπρόβειο τα μαγειρεύουμε! Η κατσίκα και το ζυγούρι αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους και νομίζω ότι είναι η καλύτερη επιλογή γι αυτό το φαγητό. Με χοιρινό ή κοτόπουλο στο σπίτι μας δεν τα συνηθίζουμε αλλά κάποιοι τα συνδυάζουν και μ’ αυτά.  Φωτογραφήθηκε  η εκδοχή με το μοσχάρι που προτιμήθηκε λόγω των παιδιών.

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Υλικά:

1 κιλό κρέας για μαγειρευτό σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού

½ -2/3  κούπας ελαιόλαδο (ανάλογα πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας)

1 μεγάλο ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

3-6 σκελίδες σκόρδο

75 ml ( περίπου 1/3 κούπας) κρασί, λευκό ή ροζέ κατά προτίμηση

500 gr βλίτα ζυγισμένα καθαρισμένα

500 gr μικρά κολοκυθάκια

Αλάτι

Πιπέρι

150 gr φέτα ή περισσότερη αν μας αρέσει

Προαιρετικά, 2 μέτριες πατάτες ή/και 10-12 ντοματίνια και για το σερβίρισμα λίγο λεμόνι ή ξύδι αν μας αρέσουν

Επί το έργον:

Βάζουμε σε φαρδιά ρηχή κατσαρόλα (πλακερό) το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρέας. Αφού αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, αλατίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο (ολόκληρες τις σκελίδες). Μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται, σβήνουμε με το κρασί.

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι το κρέας να μισοψηθεί. Όποτε χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια χαραγμένα και τις πατάτες κυδωνάτες και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Στο τέλος προσθέτουμε τα βλίτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα να χαμηλώσουν . Προσθέτουμε και τα ντοματίνια αν βάλουμε. Αλατίζουμε πάλι ελαφρά.

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Σιγοβράζουμε 10-15 λεπτά να μαλακώσουν όχι να λιώσουν και μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του. Πριν αποσύρουμε προσθέτουμε τη φέτα χοντροκομμένη με το χέρι και μόλις αρχίσει να λιώνει τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι , περιμένουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Κρέας με βλίτα και κολοκυθάκια

Παρατηρήσεις:

  • Στην κλασική κρητική εκδοχή, αντί ντοματίνια προσθέτουμε 300-400 gr ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες στο χέρι. Επίσης αν έχουμε κολοκυθοκορφάδες προσθέτουμε μερικές σ’ αυτό το φαγητό μαζί με τα βλίτα. Όπως προανέφερα δεν βάζουμε τυρί.
  • Μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο μαγειρέματος χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας μέχρι το σημείο που θα προσθέσουμε τα κολοκυθάκια. Ειδικά αν το κρέας μας είναι κατσίκα ή ζυγούρι, μάλλον η χύτρα θα μας εξοικονομήσει πολύ χρόνο!
  • Οι ποσότητες βλίτων-κολοκυθιών κλπ είναι ενδεικτικές, μπορεί να διαφέρουν. Συνηθίζω τα λαχανικά και τα χορταρικά μου (εκτός από την ντομάτα) να είναι πάνω κάτω σε βάρος όσο το βάρος του κρέατος +/- ένα 20%.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο