Αλμυρά

Ψάρι με κρεμμυδάκια (“πλακί” κατσαρόλας)

Σαλμούς λέγανε στα μέρη μας έως και πρόσφατα, τα ψαρικά σε κονσέρβα (όχι τα παστά). Τη διαφορά την έκανε το χρώμα του κουτιού της κονσέρβας. Είχαμε λοιπόν πράσινο σαλμό , μπλε σαλμό και άλλα χρώματα. Το ψάρι στο κουτί δεν ήταν κατ’ ανάγκη σολομός. Μπορεί να ήταν τόνος ή σκουμπρί.

Βλέπετε, αν και νησί η Κρήτη, οι νοικοκυρές κατέφευγαν σε κονσέρβες και σε παστά ψάρια γιατί οι αποστάσεις ήταν μεγάλες για να βρίσκουν στην ενδοχώρα ψάρι όποτε το ήθελαν. Αυτοκίνητα και ψυγεία δεν υπήρχαν εκείνους τους καιρούς κι έτσι μαγείρευαν πολύ συχνά παστά ψάρια (κυρίως μπακαλιάρο) ή κονσέρβες ψαριών.

Επειδή μια κονσέρβα δεν αποτελούσε από μόνη της φαγητό, είχαν επινοήσει  διάφορους τρόπους αξιοποίησής της ώστε να γεμίζει περισσότερα από ένα πιάτα. Επίσης θαυμάσια  πιάτα έφτιαχναν και με τα καλαμαράκια του κουτιού(εκείνα μέσα στο μαύρο υγρό).

Έτσι το σημερινό πιάτο είναι η εξέλιξη ενός παλιότερου φαγητού που συνηθιζόταν στα μέρη μας με ψαρικό κονσέρβας δηλαδή με σαλμό. Τώρα έγινε με φιλέτο σολομού.

Οι κονσέρβες δεν υπάρχει λόγος να μαγειρεύονται πια αφού υπάρχουν φρέσκα και κατεψυγμένα ψάρια σε αφθονία.(Τώρα τι θα μας προκύψει αργότερα….ένας Θεός ξέρει!).

Δοκιμάστε το όλες τις εποχές με ψάρια της επιλογής σας! 

Παρατηρήσεις

1)Εκτός από τον μαϊντανό συνηθίζεται και η δάφνη από πολλές νοικοκυρές σ’ αυτό το φαγητό.Εγώ δεν τη συνηθίζω στο πλακί (και αυτό το φαγητό είναι ένα πλακί κατσαρόλας) αλλά στο στιφάδο.

2)Μπορούμε πριν το ψάρι να βάλουμε και 1-2 πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες. Αρέσουν στα παιδιά γιατί νοστιμίζουν με τη σαλτσούλα. Φυσικά μπορεί μα είναι και τηγανητές

3)Το φαγητό γίνεται θαυμάσιο και με τόνο ή σολομό κονσέρβας, με φιλέτα πέρκας και με μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο.

4)Το πιάτο αυτό είναι το εθιμικό του τοπικού μας πανηγυριού. Στις 6 Αυγούστου, εορτή του Σωτήρος, του Αφέντη Χριστού, δεν έλειπε από κανένα σπίτι ο σαλμός με κρεμμυδάκια στο τσικάλι! Στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου είναι η μοναδική μέρα που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού και αφού  εμείς είμαστε της ενδοχώρας περιοχή  το ψάρι που ήταν προσιτό και στην τσέπη και στον τόπο ήταν η κονσέρβα με σαλμό!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές