Vegan/vegetarian

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα

Αχλάδι-σοκολάτα: ένας από τους καλύτερους συνδυασμούς!

Κι εδώ εύλογα αναρωτιόμαστε: «και με τι δεν ταιριάζει η σοκολάτα;» Ε, αφού έχει πια καθιερωθεί και σε αλμυρές συνταγές δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να μη ταιριάζει με τη σοκολάτα… Ναι, αλλά με κάποια πράγματα ταιριάζει περισσότερο. Τα αχλάδια είναι ένα απ’ αυτά!

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα

-Μα τι μου είχες πει ότι βάζεις στο γλυκό του κουταλιού αχλάδι για το χρώμα;

-Κρόκο… Κλωστίτσες κρόκου! Γίνεται τέλειο!

Συζήτηση με συνάδελφο που εμπιστεύομαι απόλυτα για τις μαγειρικοζαχαροπλαστικές της γνώσεις, (συνταγή της σας έχω δώσει). Πληροφορία  αρκετή γι αυτό που ήθελα.

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα

Κρόκος λοιπόν! Το πανάρχαιο, πανάκριβο, υπέροχο μπαχαρικό γνωστό από  τη μινωική Κρήτη αφού μια από τις σημαντικές τοιχογραφίες στην Οικία των τοιχογραφιών της Κνωσού είναι ο «κροκοσυλλέκτης πίθηκος».

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα

Αν και το συγκεκριμένο φυτό και μπαχαρικό μας παραπέμπει στην Κοζάνη, υπάρχουν αρκετά είδη του, με διάφορα χρώματα, στην Κρήτη. Είναι όμως αυτοφυές και δεν φαίνεται να καλλιεργήθηκε στο νησί μετά από τα μινωικά χρόνια.

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα

Όμως η ζαφορά -όπως είναι το κοινό όνομα του κρόκου στην Κρήτη και αλλού-χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως υλικό βαφής και ως μπαχαρικό. Βαφική ουσία νημάτων και μαλλιών, αλλά και άρτυμα.

…. Είντα με θες, καλέ, λογιάζω πώς εβγήκες

από το νου σου ολότελα, στο σπίτι δε με φήκες

ν’ ακροσταθώ μηδέ γουλιάς, απού  χα  ορδινιασμένες*

με μια μουρχούτα* και όμορφα με το τυρί αρτυμένες

και με περίσσα ζαφορά κάμποσες μακαρούνες

που μου  πομείναν  οψαργάς*……………..

Οι στίχοι 83-88 (σελ. 45) από τον Φορτουνάτο ** του Φώσκολου, σπουδαία κωμωδία του ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ,  που έχει γραφτεί το 1669… Τους εντοπίσαμε πριν 2 χρόνια που διαβάσαμε το έργο με τους μαθητές μου για την πραγματοποίηση μιας εργασίας που αφορούσε ιστορία της κρητικής διατροφής . Αναζητούσαμε τέτοια στοιχεία σε έργα της κρητικής λογοτεχνίας και τα βρήκαμε!

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα

Στις κρητικές συνταγές που έχω καταγράψει δεν έχω συναντήσει τη ζαφορά. Φαίνεται ότι εξέλιπε από το εδεσματολόγιό μας για πολλές δεκαετίες. Και τη λέξη ζαφορά μόνο για το χρώμα την έχουμε στο λεξιλόγιό μας. «Εγίνηκε κίτρινος σαν τη ζαφορά» λέμε… Τελευταία, μετά από τις πληροφορίες για τις εξαιρετικές του ιδιότητες αρχίσαμε και οι κρητικές να τον (ξανα)χρησιμοποιούμε.

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα

Σ’ αυτό το κέικ χρησιμοποίησα λίγες κλωστούλες για να χρωματίσω τα αχλάδια μου μετά από τη συμβουλή της φίλης που σας προανέφερα.

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα

Αλλά ας πάμε στο κέικ…

 

Παρατηρήσεις

1)Αν βαριόμαστε τη διαδικασία με τη μαρέγκα μπορούμε να χτυπήσουμε ολόκληρα τα αυγά με τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν. Όμως πρέπει να προσθέσουμε 1 κουταλάκι μπέικιν ακόμη.

2)Το κέικ είναι αρκετά γλυκό οπότε μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο  τη συνολική ζάχαρη, αφαιρώντας 1 κουταλιά από το μείγμα και 1 κουταλιά από τα αχλάδια.

3)Μπορούμε να παραλείψουμε το γαρνίρισμα με τα αχλάδια. Τότε ας βάλουμε 1 αχλάδι ακόμη στο μείγμα του κέικ. Αν δεν είναι πολύ ώριμα και παραλείψουμε το σιρόπι, μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγη ζάχαρη (1-2 κουταλιές ακόμη) στο μείγμα. Το έχω κάνει και είναι πολύ ωραίο στη γεύση αν και χάνει σε εμφάνιση.

4)Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης.  Χρησιμοποιήσαμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τη σειρά προϊόντων Mr. Grand  και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ. Τα αποτελέσματα, άριστα!

*ορδινιασμένες: προετοιμασμένες, μουρχούτα: μεγάλο σκεύος που έβαζαν φαγητό στη μέση του σοφρά (συνήθως έτρωγαν όλοι από το ίδιο) , οψάργας: χθες βράδυ

Σημείωση: Και οι τρεις λέξεις χρησιμοποιούνται ακόμη…

**Μ.Α. Φώσκολου, ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ, 1669, Ελευθερουδάκης, ΑΘΗΝΑ 1922.

από την ιστοσελίδα  http://anemi.lib.uoc.gr/

 

 

Καλό μήνα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο