Τώρα που τα πορτοκάλια είναι ολόγλυκα και οι μυζήθρες στα καλύτερά τους!
Είναι αλήθεια πως αυτήν την εποχή σπάνια λείπει από τα περισσότερα κρητικά σπίτια ο φρέσκος ανθότυρος, η γλυκιά μυζήθρα όπως τον λέμε στα μέρη μας (σε αντιδιαστολή με την ξινή, την ξινομυζήθρα). Απολαμβάνουμε τη γλυκιά μυζήθρα σε πολλά γλυκά, με κορυφαία βέβαια τα πανελληνίως γνωστά καλλιτσούνια ((λυχναράκια ή ανεβατά), αλλά και ολόσκετη ή σερβιρισμένη με λίγο μέλι και κανέλα. Εδώ χρησιμοποιήθηκε σε ένα πολύ νόστιμο κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι! Ξέρω πως κυκλοφορούν πλέον παντού μυζήθρες, οπότε την προτείνω για τούτη τη συνταγή, παρόλο που γίνεται και με άλλα κρεμώδη τυριά.
Εγώ πάντα τη χρησιμοποιούσα και σε άλλα γλυκά, προσαρμόζοντας συνταγές που εύρισκα σε ξενόφερτα περιοδικά (λόγω του επαγγέλματος της μητέρας μου υπήρχαν ανέκαθεν πολλά τέτοια στο σπίτι μας, κυρίως ιταλικά). Αργότερα λόγω μιας φίλης είχα πρόσβαση σε πολλά εγγλέζικα βιβλία με συνταγές. Αλλά ειδικά την τελευταία εικοσαπενταετία, με την πληθώρα συνταγών που μας έδωσε το διαδίκτυο, έχω χρησιμοποιήσει πολλά ντόπια υλικά σε συνταγές που έχω δει σε ξένα sites.
Άλλοτε το πείραμα βγάζει καλό αποτέλεσμα, άλλοτε δεν… Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι καλό παρόλο που διαφέρει από το αυθεντικό. Ειδικά σε κάποια που έχω δοκιμάσει στην αυθεντική τους εκδοχή βρίσκω τις διαφορές αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι νόστιμες οι παραλλαγές μου. Έτσι και τούτη η συνταγή είναι μάλλον ιταλικής προέλευσης (ρικότα περιείχε…) και υπάρχει εδώ και χρόνια στο τετράδιό μου από φίλη ιταλίδα. Ένα από τα τελευταία (;) πορτοκάλια, πεσκέσι άλλης φίλης χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή του.
Βέβαια, δεν θα ονομάσω ποτέ μια τέτοια παραλλαγή με το όνομα που η αυθεντική συνταγή έχει στη χώρα καταγωγής της, όπως δεν μου αρέσει και μένα όταν βρίσκω ονόματα κλασικών ελληνικών συνταγών να αφορούν παρασκευάσματα που δεν μοιάζουν σχεδόν πουθενά με τα πρότυπα… Και θα το πω για άλλη μια φορά ότι μου αρέσουν τα «πειράγματα» και οι παρεμβάσεις στις συνταγές. Όταν όμως πάμε κάπου και παραγγέλνουμε «μουσακά» θέλουμε μουσακά όπως τον ξέρουμε, ούτε αποδομημένο, ούτε με κινόα, ούτε με x,y,z υλικά αν δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρέμβαση!
Αλλά ας πάμε στο κέικ…
Υλικά
175gr πορτοκάλι με τη φλούδα του (ζυγισμένο έτοιμο για άλεσμα)
150 gr ζάχαρη
250 gr γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) ή άλλο τυρί κρέμα
3 αυγά
80ml ελαιόλαδο
250gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι (20gr) μπέικιν πάουντερ
Για το (προαιρετικό) γαρνίρισμα, 1 κουταλιά μέλι ή μαρμελάδα αραιωμένη με λίγο νερό ή ποτό και 1-2 κουταλιές ινδοκάρυδο ή τρούφα σοκολάτας.
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το κόβουμε σε όγδοα αφού αφαιρέσουμε την κορυφή που έχει το κοτσάνι. Αφαιρούμε και τα κουκούτσια αν υπάρχουν, και ζυγίζουμε να έχουμε 175-180 gr. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Αλέθουμε στο multi ώστε να έχουμε έναν απολύτως λείο πολτό, αδειάζουμε σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν.
Αναμειγνύουμε με αυγογδάρτη ή με μίξερ χειρός τα υλικά μας ώστε να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν. Αδειάζουμε σε φόρμα 24 νούμερο (με ή χωρίς κενό στο κέντρο), καλά λαδωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη σχάρα κάτω από τη μεσαία, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ.
Είναι έτοιμο σε 50 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο (στα 40 λεπτά δοκιμάζουμε με μαχαίρι). Περιμένουμε 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αν θέλουμε το αλείφουμε με λίγο μέλι ή λίγη μαρμελάδα (αραιωμένη με ποτό ή νερό) και το πασπαλίζουμε με λίγο ινδοκάρυδο ή τρούφα σοκολάτας.
Παρατηρήσεις
- Τα πορτοκάλια μου ήταν μικρά και χρησιμοποιήθηκε ένα ολόκληρο για να πάρω 175gr. Υποθέτω ότι από τα μεγάλα του εμπορίου δεν θα το χρειαστούμε όλο.
- Η αρχική συνταγή είχε σπορέλαιο, αλλά εγώ δεν έχω τέτοιο πράγμα στο σπίτι μου. Πάντα βάζω ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής. Το σημειώνω όμως για τις φίλες που το συνηθίζουν…
- Αν έχουμε φόρμα σιλικόνης ή ψήσουμε το κέικ σε ταψάκι καλυμένο με χαρτί ψησίματος, εννοείται ότι δεν χρειάζονται λάδωμα και αλεύρωμα.
- Τα πορτοκάλια μου ήταν λεπτόφλουδα και δεν χρειάστηκε να αφαιρέσω το άσπρο της φλούδας που πικρίζει αυτά τα κέικ. Στα χοντρόφλουδα πορτοκάλια καλό είναι να αφαιρείται όσο λευκό μπορούμε από τη φλούδα και να τα αλέθουμε μετά…