Γλυκά

Κέικ πορτοκαλιού με μυζήθρα (ή άλλο κρεμώδες τυρί) και ολόκληρο πορτοκάλι

Κέικ πορτοκαλιού με μυζήθρα (ή άλλο κρεμώδες τυρί) και ολόκληρο πορτοκάλι

Τώρα που τα πορτοκάλια είναι ολόγλυκα και οι μυζήθρες στα καλύτερά τους!

Είναι αλήθεια πως αυτήν την εποχή σπάνια λείπει από τα περισσότερα κρητικά σπίτια ο φρέσκος ανθότυρος, η γλυκιά μυζήθρα όπως τον λέμε στα μέρη μας (σε αντιδιαστολή με την ξινή, την ξινομυζήθρα). Απολαμβάνουμε τη γλυκιά μυζήθρα σε πολλά γλυκά, με κορυφαία βέβαια τα πανελληνίως γνωστά καλλιτσούνια ((λυχναράκια ή ανεβατά), αλλά και ολόσκετη ή σερβιρισμένη με λίγο μέλι και κανέλα. Εδώ χρησιμοποιήθηκε σε ένα πολύ νόστιμο κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι! Ξέρω πως κυκλοφορούν πλέον παντού μυζήθρες, οπότε την προτείνω για τούτη τη συνταγή, παρόλο που γίνεται και με άλλα κρεμώδη τυριά.

Κέικ πορτοκαλιού με μυζήθρα (ή άλλο κρεμώδες τυρί) και ολόκληρο πορτοκάλι

Εγώ πάντα τη χρησιμοποιούσα και σε άλλα γλυκά, προσαρμόζοντας συνταγές που εύρισκα σε ξενόφερτα περιοδικά (λόγω του επαγγέλματος της μητέρας μου υπήρχαν ανέκαθεν πολλά τέτοια στο σπίτι μας, κυρίως ιταλικά). Αργότερα λόγω μιας φίλης είχα πρόσβαση σε πολλά εγγλέζικα βιβλία με συνταγές. Αλλά ειδικά την τελευταία εικοσαπενταετία, με την πληθώρα συνταγών που μας έδωσε το διαδίκτυο, έχω χρησιμοποιήσει πολλά ντόπια υλικά σε συνταγές που έχω δει σε ξένα sites.

Κέικ πορτοκαλιού με μυζήθρα (ή άλλο κρεμώδες τυρί) και ολόκληρο πορτοκάλι

Άλλοτε το πείραμα βγάζει καλό αποτέλεσμα, άλλοτε δεν… Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι καλό παρόλο που διαφέρει από το αυθεντικό. Ειδικά σε κάποια που έχω δοκιμάσει στην αυθεντική τους εκδοχή βρίσκω τις διαφορές αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι νόστιμες οι παραλλαγές μου. Έτσι και τούτη η συνταγή είναι μάλλον ιταλικής προέλευσης (ρικότα περιείχε…) και υπάρχει εδώ και χρόνια στο τετράδιό μου από φίλη ιταλίδα. Ένα από τα τελευταία (;) πορτοκάλια, πεσκέσι άλλης φίλης χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή του.

Βέβαια, δεν θα ονομάσω ποτέ μια τέτοια παραλλαγή με το όνομα που η αυθεντική συνταγή έχει στη χώρα καταγωγής της, όπως δεν μου αρέσει και μένα όταν βρίσκω ονόματα κλασικών ελληνικών συνταγών να αφορούν παρασκευάσματα που δεν μοιάζουν σχεδόν πουθενά με τα πρότυπα… Και θα το πω για άλλη μια φορά ότι μου αρέσουν τα «πειράγματα» και οι παρεμβάσεις στις συνταγές. Όταν όμως πάμε κάπου και παραγγέλνουμε «μουσακά» θέλουμε μουσακά όπως τον ξέρουμε, ούτε αποδομημένο, ούτε με κινόα, ούτε με x,y,z υλικά αν δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρέμβαση!

Κέικ πορτοκαλιού με μυζήθρα (ή άλλο κρεμώδες τυρί) και ολόκληρο πορτοκάλι

Αλλά ας πάμε στο κέικ…

Παρατηρήσεις

  1. Τα πορτοκάλια μου ήταν μικρά και χρησιμοποιήθηκε ένα ολόκληρο για να πάρω 175gr. Υποθέτω ότι από τα μεγάλα του εμπορίου δεν θα το χρειαστούμε όλο.
  2. Η αρχική συνταγή είχε σπορέλαιο, αλλά εγώ δεν έχω τέτοιο πράγμα στο σπίτι μου. Πάντα βάζω ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής. Το σημειώνω όμως για τις φίλες που το συνηθίζουν…
  3. Αν έχουμε φόρμα σιλικόνης ή ψήσουμε το κέικ σε ταψάκι καλυμένο με χαρτί ψησίματος, εννοείται ότι δεν χρειάζονται λάδωμα και αλεύρωμα.
  4. Τα πορτοκάλια μου ήταν λεπτόφλουδα και δεν χρειάστηκε να αφαιρέσω το άσπρο της φλούδας που πικρίζει αυτά τα κέικ. Στα χοντρόφλουδα πορτοκάλια καλό είναι να αφαιρείται όσο λευκό μπορούμε από τη φλούδα και να τα αλέθουμε μετά…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο