Παγκόσμια ημέρα ψωμιού: γεμιστό ψωμί με μέλι, χαρουπόμελο ή πετιμέζι

 
16 Οκτωβρίου. Παγκόσμια μέρα του ψωμιού! Αλήθεια  πόσοι το στερούνται σ’ όλο τον κόσμο; Αυτά  τα επετειακά και οι παγκόσμιες μέρες , μου προκαλούν συγκεχυμένα συναισθήματα συνήθως.  Αυτοί που τις καθιερώνουν τι  κάνουν  για να τις τιμήσουν;  Η ύπαρξή τους δηλώνει ότι «υπάρχει θέμα» με το θέμα τους. Θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί κάθε μέρα και όχι μια φορά το χρόνο! Για σκεφτείτε μερικές και πείτε μου αν έχω άδικο… Από την άλλη αφού εκ των πραγμάτων οι ισχυροί είναι στον κόσμο τους, πρέπει να υπενθυμίζουμε κάποια πράγματα πότε πότε. Η γενικότερη βέβαια αίσθηση είναι πως απευθυνόμαστε σε «ώτα μη ακουόντων»,  αλλά τέλος πάντων…
Αποφάσισα να συμμετέχω στο event της Ζorra γιατί το post της Κικής ήταν το πρώτο που διάβασα το πρωί και … μ’ έπεισε! Ήταν και ώρα να αναπιάσω το προζύμι μου και ήρθε κι έδεσε η επέτειος!  Η Κική διάλεξε μια αλμυρή εκδοχή με ελληνικά αρώματα. Εγώ θα προτείνω μια γλυκιά εκδοχή  πάλι όμως με ελληνικά αρώματα.
Χαρουπόμελο ή μέλι, μαστίχα, ελαιόλαδο, πορτοκάλι τα βασικά συστατικά της ζύμης .
Για τα υπόλοιπα δείτε τη δική μου πρόταση αλλά εδώ χωράει οποιοσδήποτε αυτοσχεδιασμός!
Υλικά:
Α. Για το ανέπιασμα του προζυμιού
1 κούπα προζύμι
½ κούπα νερό
1 κούπα αλεύρι
Β. Για τη ζύμη
Τα 2/3  από το ανεπιασμένο προζύμι (για να κρατήσουμε το υπόλοιπο).
1/2 κούπα κανελόζουμο
3 κουταλιές σούπας χαρουπόμελο (ή μέλι ή πετιμέζι ή μελάσα)
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
¼ κούπας ελαιόλαδο
3 σταγόνες μαστιχέλαιο ή  2 -3 δάκρυα μαστίχας αλεσμένα με μια κουταλιά ζάχαρη
3-3,5 κούπες αλεύρι
Γ. Για τη γέμιση
5-6 κουταλιές σούπας μαρμελάδα της αρεσκείας μας (εγώ έβαλα μαρμελάδα σύκο)
3 κουταλιές κοπανισμένα  καρύδια ή αμύγδαλα ανακατεμένα με:
2 κουταλιές σουσάμι καβουρντισμένο
 ½ κουταλάκι κανέλα σκόνη
Ελάχιστο γαρύφαλλο σκόνη
Για την επικάλυψη, λίγο σουσάμι αναποφλοίωτο.
Επί το έργον:
Ανακατεύουμε το προζύμι με το νερό και το αλεύρι . Παίρνουμε το 1/3 του μείγματος και το κρατάμε σε μπολ για επόμενα ζυμώματα και αφήνουμε το υπόλοιπο να φουσκώσει.
**Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα υλικά  της συνταγής (εκτός από το αλεύρι) με τη σειρά που αναφέρονται,
ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που  να μη κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμη, την ξαναζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγουμε σε μια μεγάλη λουρίδα και απλώνουμε κατά μήκος την μαρμελάδα
και το μείγμα των καρυδιών.
Κλείνουμε σε κύλινδρο ώστε να εγκλωβιστεί το μείγμα της γέμισης και γυρίζουμε σε κουλούρα.
Βάζουμε το ψωμί σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με τη μεριά της ένωσης προς τα κάτω 
και αφήνουμε να ανεβεί άλλη μια φορά.
Όταν είναι έτοιμο, το πασπαλίζουμε με σουσάμι και το ψήνουμε στους 180ο C για 45 λεπτά.Αν χρειαστεί το καλύπτουμε για να μην καεί η επιφάνειά του.
 Όταν ψηθεί το περνάμε με ένα πινελάκι με σκέτο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε.
Διατηρείται μαλακό αν το τυλίξουμε με διαφανή μεμβράνη.
 
Παρατηρήσεις:
1)Η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο γρήγορα με μαγιά. Θα χρησιμοποιήσουμε 30 γρ. νωπή μαγιά και θα τη διαλύσουμε σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Θα βάλουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη και μισή κούπα αλεύρι και θα αφήσουμε το χυλό να  φουσκώσει. Μετά θα συνεχίσουμε όπως περιγράφεται μετά τους αστερίσκους Μπορούμε να βάλουμε και ξηρή μαγιά. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε 1,5 φακελάκι. Είναι ο ευκολότερος τρόπος γιατί δεν κάνουμε προζύμι. Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, προσθέτουμε τη μαγιά και τα μυρωδικά και μετά το αλεύρι. Αυξάνουμε την ποσότητα του κανελόζουμου σε 1 κούπα. 
2) Η γέμιση μπορεί να είναι και κάποιο στραγγισμένο γλυκό του κουταλιού (π.χ. σταφύλι ή κυδώνι) ή ξερά δαμάσκηνα ή σταφίδες ή ξερά σύκα. Αν βάλουμε ξερά φρούτα τα μουσκεύουμε πρώτα σε λίγο λικέρ ή χυμό πορτοκαλιού, και τα μεγαλύτερα τα ψιλοκόβουμε.
3)Συνήθως βάζω μέλι ή πετιμέζι σ’ αυτό το ψωμί.  Ήθελα όμως να δοκιμάσω το χαρουπόμελο που με πολύ υπερηφάνεια κατόρθωσα να φτιάξω φέτος και έτσι άλλαξα τη συνταγή.Έγινε πολύ ωραίο.
4)Το ζυμάρι δεν είναι πολύ γλυκό.
Είναι αρκετά γλυκιά η γέμιση, οπότε ισορροπεί. Αν σας αρέσουν  τα πολύ γλυκά γλυκά, βάλτε ½ κούπα ζάχαρη   ή λίγο παραπάνω μέλι.
5)Όταν αναπιάνω το προζύμι, κρατάω σ’ ένα μπολ την ποσότητα που θέλω και βάζω 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη να γίνει λίγο πιο πηχτό από εκείνο που χρησιμοποιώ στο ζύμωμα. Όταν φουσκώσει, το καλύπτω με ελαιόλαδο και το διατηρώ στο ψυγείο.
 
…και γλυκό γλυκό ψωμί!

Καλή βδομάδα! Καλή δύναμη …

Print Friendly, PDF & Email