Δεν γνωρίζω αν γνωρίζετε τις αβρωνιές. Είναι φυτό που συναντάται σε όλη τη νότια Ευρώπη και βέβαια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα ονόματά του ανά την Ελλάδα είναι: Αβρωνιά, αβρουνιά, βρυωνιά, οβριά, αδρανιά, ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι tamus communis.
Η φωτογραφία από εδώ |
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα όχι μόνο σαν έδεσμα αλλά και σαν φάρμακο (γι αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ). Του αποδίδονται διουρητικές, καθαρτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης «πρακτικοί» γιατροί το συστήνουν σαν φάρμακο σε νοσήματα του ουροποιητικού συστήματος. Οι γάλλοι το ονομάζουν Herbe aux femmes battues που σημαίνει «βότανο για τις δαρμένες γυναίκες» λόγω του ότι συνηθιζόταν σαν κατάπλασμα για τους μώλωπες και τα εγκαύματα. Ο Διοσκουρίδης το συνιστά και για τις φακίδες!
Η φωτογραφία από εδώ |
Στην Κρήτη το εκτιμούμε πολύ και το καταναλώνουμε βρασμένο με λάδι και ξίδι ή λεμόνι ή με αυγά σαν ομελέτα. Η πικράδα του είναι έντονη και οι περισσότεροι το ζεματίζουν πριν το καταναλώσουν για να την μετριάσουν.Ο πατέρας μου τις θεωρούσε εξαιρετικό έδεσμα ,και η μάνα μου δεν τις δοκίμαζε γιατί τις θεωρούσε υπερβολικά πικρές . Έτσι δημιούργησε και σε μένα μια προκατάληψη για το συγκεκριμένο χόρτο που ξεπεράστηκε μόνο όταν είχα μεγαλώσει αρκετά και έκανα τις δικές μου δοκιμές στην κουζίνα. Αν δεν σας αρέσουν τα πικρά, μη το δοκιμάσετε.Συνήθως τις φτιάχνω ομελέτα (όπως ακριβώς περιγράφω εδώ στα τσιμούλια) αλλά πρόσφατα έμαθα και την συνταγή που σας δίνω σήμερα .
Η φωτογραφία από εδώ |
Προχθές στη λαϊκή της περιοχής μου ένας γεράκος στεκόταν έχοντας μπροστά του καμμιά δεκαριά μάτσα με ολόφρεσκες αβρωνιές. Ο διάλογος είναι αυθεντικός και έγινε πάνω από το πάγκο του.
– Ω χαρώ τσι(1) τσι αβρωνιές σου , μα νηστεύω και δεν μπορώ να τσι(2) κάμω με τα αυγά.
– Πάρε τσι να τσι βράσεις…
– Βραστές μου φαίνονται πολύ πικρές και δεν τσι θέλω.
Πετάγεται λοιπόν δίπλα μου μια αρκετά ηλικιωμένη γυναίκα και λέει:
– Εγώ δα σου πω πώς να τσι κάνεις και δα με θυμηθείς. Παλιά συνταγή που τηνε κάνομε χρόνια στο σπίτι μας. Ετσά τσι κανε η μάνα μου η συχωρεμένη και γλύφαμε και το τσικάλι. Μέχρι πέρυσι επήγαινε ο γιός μου και μάζευε τσαντιές τέτοιο καιρό μα οφέτος ερρώστησε και δα τσ΄ αγοράσω κι εγώ.
Ολόχαρη που θα μάθαινα παλιά συνταγή , την ευχαρίστησα . Άρχισε λοιπόν να λέει τη συνταγή αφού προηγήθηκε ένας πρόλογος –ανάκριση για το ποιανού είμαι , που μένω και ήντα δουλειά κάνω, καθώς και μια αναφορά στα αντίστοιχα δικά της στοιχεία. Μ’ αρέσουν αυτά τα στιγμιότυπα κυρίως με ηλικιωμένους συνομιλητές και πολλές φορές τα επιδιώκω. Δεν βγάζουν περιέργεια. Μάλλον ενδιαφέρον βγάζουν και πιθανόν ανάγκη για κουβέντα…
Η φωτογραφία από εδώ |
Πήρα τη συνταγή της γιαγιούλας, που σας την παραθέτω με υπερηφάνεια, γιατί όντως το πιάτο που προέκυψε ήταν θαυμάσιο. Παλιά συνταγή που ομολογουμένως δεν την γνώριζα, ίσως εξ αιτίας της αρνητικής στάσης της μάνας μου απέναντι στις αβρωνιές.Δεν βρήκα κάτι ούτε σε βιβλία συνταγών, ούτε στο internet. Παραθέτω ό,τι μου είπε, με όση μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται, γιατί τα κατέγραψα μόλις γύρισα σπίτι:
-Θα καθαρίσεις τσι αβρωνιές με τη χέρα(3), μη βάλεις τα παλουκάκια και δε ψήνονται… Απόι(4), θα τσιγαρίσεις λάδι με 3 μεγάλα κρομμύδια ( καθόρισε την ποσότητα των κρεμμυδιών αφού έριξε μια ματιά στις αβρωνιές που είχα βάσει ήδη στην τσάντα) και δα βάλεις και μια ολιά(5) νεράκι να ψηθούνε και να μαλακώσουνε λίγο. Ύστερα δα βάλεις τσι αβρωνιές, δυο τρία δαφνόφυλλα , μια ολιά πιπεροκύμινο και όσο αλάτι θες. Δα τα αφήσεις να βράσουνε και να πομείνουμε με το λαδάκι ντως(6) και όντε(7) δα νάναι να τα κατεβάσεις θα στάξεις και μια ολιά ξίδι. Κάμε τσι και δα μου θυμηθείς!
– Δηλαδή σαν το στιφαδάκι μου ακούγεται έ;
-Ναι σα το στιφαδάκι είναι.
-Να βάλω και λίγη ντομάτα; (λέω εγώ νομίζοντας ότι την ξέχασε).
-Γιάντα(8) μπρέ. Βάνουνε(9) ντομάτα στο στιφάδο; Όχι να μη βάλεις ντομάτα. Ετσά(10) που σου λέω δα το κάνεις.
-Να τσι πρωτοβράσω να μη πικρίζουνε;
-Μπα! Τσι γλυκαίνει το ξίδι!
Ας δούμε τώρα τη συνταγή σε… μετάφραση από τα κρητικά:
Καλή όρεξη!
Υλικά
1 μεγάλο μάτσο αβρωνιές (περίπου 600 γραμμάρια ήταν ακαθάριστες, αλλά δεν πέταξα πολλές)
3 μεγάλα κρεμμύδια
¾ κούπας λάδι
2-3 δαφνόφυλλα
Αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι κύμινο
2 κουταλιές σούπας ξίδι
Επί το έργον
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αβρωνιές. Τσιγαρίζουμε τa κρεμμύδια κομμένα όπως στο στιφάδο με το λάδι, και προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Τα αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τις αβρωνιές κομμένες σε κομμάτια των 10 περίπου εκατοστών, το πιπέρι, το αλάτι και το κύμινο.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό μας γίνει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι, αλλά στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του. Λίγο πριν σβήσουμε το μάτι, προσθέτουμε το ξίδι. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε να μαρουβίσει. Σερβίρεται ζεστό με φρέσκο ψωμάκι, σαν νηστίσιμο πιάτο αλλά και σαν σαλάτα.
Παρατηρήσεις
1) Εγώ ζεμάτισα τις αβρωνιές 5 λεπτά σε νερό που έβραζε, αφενός γιατί «φοβήθηκα» την πικρίλα, αφετέρου γιατί ήθελα να βγάλω ΛΙΓΟ από το ζουμί τους. Είναι πεντανόστιμο, καθόλου πικρό και έχει και τη «μαγική» ιδιότητα να αλλάζει χρώμα όταν προσθέσουμε λεμόνι! Μ’ αρέσει να κάνω αυτό το πείραμα.
Σε μεγάλη ποσότητα δεν κάνει καλό…. |
2) Όπως έλεγα και στη συνταγή του στιφάδου , οι παλιότερες συνταγές για στιφάδο στην Κρήτη, δεν περιέχουν ντομάτα. Έτσι εξηγείται και η αντίδραση της γιαγιούλας στην ερώτησή μου για την ντομάτα.
3) Το …γλωσσάρι του διαλόγου έχει ως εξής:
1. Ω χαρώ τσι= Να τις χαρώ ( η φράση χρησιμοποιείται σαν επιφώνημα θαυμασμού. Πολλές φορές λέμε « ω χαρώ το» για κάτι που μας ενθουσιάζει.
2. Τσι=Τις (και… της)
3. Χέρα=Χέρι
4. Απόι= Μετά
5. Μια ολιά= λίγος , λίγη , λίγο,
6. Ντως = τους (κτητικό)
7. Όντε= Όταν
8. Γιάντα=Γιατί (ερωτηματικό)
9. Βάνουνε= Βάζουνε
10. Ετσά=έτσι
Χαρώσε Vita μου…δε μπορούσα να έρθω πιο κοντά στην Κρήτη σήμερα!!! Αυθεντικότατος ο διάλογος, τέλεια η μεταφορά!!! Τι μου θύμισες….
Και εγώ τις αγαπώ πολύ τις γιαγιάδες!!! Πόσα πράγματα μαθαίνουμε από αυτές!!!
Ωραία η συνταγή σου, θα τη διαβιβάσω στη μαμά μου που έχει βαλθεί να μου φτιάξει βάζα με ότι μου έχει λείψει φέτος, ακόμα και με σπαράγγια, ακόμα και με βρούβες…
Ό,τι καλύτερο μας δίνει η φύση,παρουσιάζεις σήμερα!
Βριές τις λέμε-εδώ τις πρωτογνώρισα και τις λάτρεψα.Η πικράδα τους μ΄αρέσει πολύ,με λεμονάκι τέλειες.
Με το χέρι τις καθαρίζω,τις βράζω με λίγο νεράκι και στο ζουμάκι ρίχνω λεμονάκι,άλλοι προτιμούν ξίδι.
Θα δοκιμάσω και τη δική σου πρόταση,κάτι αλλιώτικο.
Φιλιά!
los brotes de esta verdura no los cocozco,pero los veo muy lindos,buena preparación con la germinación,se ve exquisito el plato ,me gustaría probar.cariños.
οβριες τις λεμε εμεις…αγαπημενο φαγητο ρου μπαμπα μου…εγω όμως ουτε που το ακουμπω..πολύ πικρό για τα γουστα μου…αν και ακουγεται ενδιαφερουσα η συνταγη που προτεινεις…
πραγματικά μας συγκίνησες σήμερα!!!
Υπάρχουν ακόμη τέτοιες γιαγιούλες!
Ιδέα δεν έχω τί ακριβώς είναι οι αβρωνίες και η φοβία με την πίκρα δεν οφείλεται σε μαμά αλλά σε εμπειρία…τα κρεμμύδια όμως πρέπει να ευθύνονται για την γλύκα άρα την επόμενη φορά που θα αγοράσω πικρά χόρτα έτσι θα τα φτιάξω, όπως είπε η Κρητικιά γιαγιά!!!
(ως Κύπρια δεν χρειάστηκα μετάφραση, εκτός από το πιπεροκύμινο…δεν πήγε το μυαλό σε πιπέρι και σε κύμινο ξεχωριστά!!!)
φιλιά πολλά!!!
Οι φωτογραφίες σου είναι ΤΕΛΕΙΕΣ!!!
Τι να σου πω, το πόσο μ΄άρεσε ο διάλογος δεν λέγεται, η ντοπιολαλιά δε πάντα μ΄ενδιαφέρει, όπως κι οι συμβουλές παλιών νοικοκυρών αλλά και νοικοκύρηδων.
Το φυτό δεν μου λέει τίποτα ίσως στα μέρη μου να μην ευδοκιμεί λόγω του ότι είναι πολύ ορεινό το χωριό.Εδώ δεν έχω δει ποτέ στη λαϊκή αλλά μου έβαλες ιδέες να το ψάξω.
Να είσαι πάντα καλά και να μας χαρίζεις τις τόσο ωραίες σου εμπειρίες.
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, στη φωτό μοιάζουν λίγο με τα σπαράγγια τα άγρια! Μου αρέσει πολύ πάντως όπως το βλέπω!
Όπως τα περιγράφεις, διβάζοντάς τα, νοιώθω ότι την βλέπω την γιαγιά… Τέτοιους ωραίους διαλόγους έχω κάνει και εγώ σε λαϊκή στο νησί, αλλά χρειαζόμουν μεταφραστή. Τότε είχα lower στα Κρητικά!!!!!! Δεν το έχω δοκιμάσει, θα προσπαθήσω να βρω το Πάσχα! Φιλιά
Η πικρίλα δεν με ενοχλεί καθόλου, στα μέρη μας βγαίνουν κάποια χόρτα πικρά, που όμως στο στόμα γίνονται γλύκισμα.
Υποθέτω πως είναι λίγο πιο πικρά αυτά που μας λες.
Τα χόρτα όμως αυτά δεν τα ξέρω, ούτε τα έχω δει ποτέ.
Μάλλον πρέπει να κανονίσω τακιδάκι στην Κρήτη;-)
Φιλάκια!
αυτές οι εκμυστηρεύσεις των ηλικιωμένων είναι υπεροχες, ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την όμορφη αυτή συνταγή, θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία
καλησπερα! εχεις ενα απο τα πιο ενδιαφεροντα μπλογκ μαγειρικης! μπραβο!!!
Η συνταγή σου ήρθε Βρυξέλλες και επέστρεψε στην Ελλάδα, στη Σαλαμίνα!!!…χα…χα….Τη διάβασα στη μαμα μου από το τηλέφωνο και είπε ότι θα τις φτιάξει. Τι μικρός που είναι ο κόσμος ε;(!)
Αυτές οι συνταγές είναι οι καλύτερες: από την πηγή κατ ευθείαν.
Πολύ ωραία Vita. Τις είχα ξανακούσει τις αβρωνιές από ένα ένθετο εφημερίδας τον περασμένο μήνα με συνταγές της Κρήτης, που πολύ χάρηκα που το πήρα, γιατί έχει πολύ καλές συνταγές.
Ευχαρστούμε για την υπέροχη ανάρτηση
Φιλιά
Μας τις φτιάχνει η πεθερούλα μου και μας τις στέλνει κιόλας! Αυτό με τη δάφνη και το κυμινάκι δεν το ήξερα, θα το έχω υπόψη!
Καλό βράδυ!
Βρε Vita μου, τι ωραια που τα έγραψες όλα!
Κι' έτσι τώρα που τις ειδα και πιο καθαρά στην φωτογραφία, θα μπορώ ίσως να τις αναγνωρίσω πιο εύκολα όταν τις συναπαντήσω στο μάζεμα των χόρτων.
Να σαι καλά.
(!!!!) εξαιρετική ανάρτηση , σπουδαία συνταγή Vita! καλημέρα 🙂
Αχ οι αγαπημενες οβριες!Τις περιμεναμε αυτες και τα σπαραγγια καθε ανοιξη.Τωρα πια αν βρεθω στο χωριο τετοια εποχη δινω παραγγελια.Το βραδυ του Ευαγγελισμου τις τιμησα ιδιαιτερα!Η μητερα μου τις βραζει και προσθετει ξυδι στο τελος.Με ξετρελλαινει αυτη η πικραδα.Τις ειδα στη λαικη την Τριτη 9 ευρω παρακαλω!
Μαρίνα χαίρομαι που σε φέρνω κοντά μας έστω και νοερά…:-). Αντε με το καλό να σμίξουμε και στην πραγματικότητα!
Ελένη μου τη θέλουν όμως την προσοχή τους.Είναι εκλεκτό έδεσμα αλλά θέλει κατανάλωση με φειδώ…
Rosita, Me gustaría intentar algunas. Estamos muy lejos
Cook πράγματι 🙂 Ή τις λατρεύεις ή τις μισείς
Θάλασσά μου, μάλλον θα έχετε και στην Κύπρο . ϊσως τις ονομάζεται αλλιώς. Καλή ιδέα να δοκιμαστεί η συνταγή και με άλλα πικρόχορτα!
Ξανθή μου κι εμένα μ' αρέσει ο ήχος των ντοπιολαλιών (όχι μόνο της Κρήτης) όταν είναι βέβαια αυθεντικός. Η Κρίσπυ στο τελευταίο σχόλιο λέει ότι τις βρήκε στη λαϊκή αλλά πανάκριβες βρε παιδί μου! Εγώ 2 ευρώ τις πήρα
Λίλα έχεις δίκιο. Μοιάζουν πολύ. ¨αλλη λιχουδιά και τα σπαράγγια…
Μανουσίνα μάλλον θα προλάβεις το Πάσχα. Μέχρι το Μάη κυκλοφορούν συνήθως. Αλήθεια τώρα έχεις advanced; 🙂
Έλενα κανόνισέ το το ταξιδάκι αλλά σύντομα :-). Είναι εποχικό χορταράκι
Γαστερόπληκτή μου, ευχαριστώ. Αξίζουν πραγματικά σαν γεύση!
apinkdreamer κοκκινίζω…Καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ!
Μαρίνα τις ποσότητες όμως να προσέξετε και κυρίως το ζουμί. Δεν είναι για χόρταση… Πολλούς τους πειράζει.
Μάριον κι εγώ το πήρα από περιέργεια. Καλές συνταγές αλλά όχι εντελώς αυθεντικές.
Έφη κι εγώ πρώτη φορά την έκανα αυτή τη συνταγή. Τους πάει όμως πολύ το κύμινο.
Πηνελόπη μου σεντονάκι βγήκε πάλι το post αλλά έπρεπε να καταγραφεί και η ιστορία της συνταγής :-)…
Αφροδίτη μου σ' ευχαριστώ πολύ!
Crispy εννιά ευρώ! Εμένα 2 ευρώ μου πήρε ο γεράκος και πάλι σχετικά με τα άλλα χόρτα ακριβές είναι! Είναι βέβαια και πιο σπάνιες αλλά εννιά ευρώ είναι υπερβολή!
Και λέω ότι μ'αρεσουν τα χόρτα και αυτό το χορταρικό δεν το ήξερα! Η συνταγή μου φάνηκε πολύ ωραία, λεω να την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία με αλλα πικρα χόρτα που μου αρεσουν, γιατί δεν ξέρω, εδώ στη Θεσσαλονίκη θα βρω αβρωνιές;
Σπευδω αμεσως να σε βάλω στη λίστα των blog που θελω να διαβαζω. Ααα, θα βρίσκω ωραία πραγματα εδώ, είμαι σίγουρη!
Καλημέρα… Καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ για το ζεστό σου σχόλιο. Τα χόρτα της Κρήτης δεν τα γνωρίζουμε όλα ούτε εμείς οι κρητικοί! Έχουμε την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη. Η Θεσσαλονίκη έχει τις δικές της νοστιμιές. Τις ξέρω καλά γιατί είναι ο αγαπημένος τόπος των σπουδών μου και η πατρίδα του συζύγου μου. Τα παιδιά μου είναι Θεσσαλονικείς κατά το ήμισυ, και πολλοί αγαπημένοι μας ζουν εκεί.
Καλησπέρα, ο αείμνηστος πατέρας μου(Χανιώτης) τις έλεγε πάντα σπαράγγια, δεν ξέρω αν είναι σωστό.Όταν ήταν το πυρομάχι αναμμένο τα έριχνε πάνω στη σχάρα και τα έτρωγε έτσι σκέτα με χοντρό αλάτι από τη Γαύδο και λίγο λάδι ωμό! Ήταν πάντα περήφανος που ήξερε και τα έβρισκε "στσι τόπους που βγαίνουνε". Εμένα πάλι δεν μ'αρέσανε τότε γιατί ήταν πικρά… και έλεγε απογοητευμένος "τρώει ο γάιδαρος αθότυρο παιδί μου;"
Να είστε καλά Κυρία Vita
Υποκλίνομαι αγαπητή μου,πληρέστατη ανάρτηση!!
Δεν τόλμησα να προτείνω στη δική μου την εκδοχή με το ξύδι,πολύ γνωστή μου αλλά σαν σούπα με αβρωνιές κομμένες σε κομμάτια 2 εκατοστών ,και προσθήκη ξυδιού και αλατιού μόνο,ούτε λάδι ,και τρώγεται με το κουτάλι!
…για πολύ φανατικούς!
Εγω ειμαι απο την Μεσσηνια και τις φτιαχνουμε με αρνακι δοκιμαστε και θα με θυμηθητε κωστας.
Ανώνυμε
Είναι πάντα τόσο λίγα που δεν έτυχε να το επιχειρήσω,έχω φτιάξει όμως αρνάκι με ραδίκια(που στην πίκρα είναι πολύ κοντά) φρικασέ ,αλλά και με διάφορα άγρια χόρτα.Οφείλω πάντως να τιμήσω το αρνάκι μ΄αυτές κάποτε όπως προτείνεις.
Ω χαρώ το! Έγραψε κρητικά! Να γράφεις πιο συχνά! Εμείς τσι λέμε οβρίες (συνηθισμένοι να τονίζουμε στην παραλήγουσα) και αντί για χαρώ το λέμε να σε χαρώ! 🙂 Η γιαγιά άπαιχτη και άπαιχτη πρέπει να είναι και η συνταγή. Το πείραμα με το λεμόνι και την αλλαγή χρώματος, το κάναμε μικρά με το μπρόκολο. Αμ αλλάζουν τώρα χρώμα; Αμ δε!
Marianna μου όχι. Άλλα είναι είναι τα σφαράγγια.Ακόμη πιο νόστιμα κατά τη γνώμη μου. Και ο τρόπος που περιγράφεις ότι τα έτρωγε ο μπαμπάς σου, αξεπέραστος! Ακόμη έτσι τα τρώνε οι τυχεροί που τα βρίσκουν αν είναι μερακλήδες!
kostaslogh την επόμενη παρτίδα θα την δοκιμάσω με τη συνταγή του blog σου. Τη μεγαλοβδομάδα αλάδωτα! Σ' ευχαριστώ για τον έπαινο!
Ανώνυμε μετά το Πάσχα με κρεατικό γιατί τώρα νηστεύουμε (τουλάχιστον το κρέας και το ψάρι). Ο συνδυασμός κρέας-χόρτα είναι πολύ συχνός κι εδώ. Και στον πατέρα μου αρέσανε με αρνάκι ή ομελέτα.
Κική η γιαγιά ήταν όντως άπαιχτη! Έπρεπε να τη δεις στην ανάκριση :-).Οβρίες λοιπόν στο Τζάντε ! Το "να σε χαρώ" το ήξερα από λογοτεχνικούς διαλόγους 🙂
Οι αβρωνιές και οι σταφυλινάκοι έχουν κάποια ομοιότητα ή είναι διαφορετικά χόρτα;
Ζαχαρία είναι εντελώς διαφορετικά χόρτα!Νόστιμα και τα δύο μεν, διαφορετικά δε….
Αχ γλυκειά μου Βαγγελιώ! Κάθε φορά που θα μπω στο blog σου, μοσχοβολά Κρήτη. Μ'αρέσει ο τρόπος που μαγειρεύεις και παρουσιάζεις τις συνταγές και μ'αρέσουν όλες οι συνταγές σου!
Ετοιμάζω άρθρο για τα ιεραπετρίτικα καλιτσούνια και ήρθα να δω τα δικά σου. Βάζεις γιαούρτι, άραγε πως να είναι με γιαούρτι;;;
Τις αγαπώ πολύ τις αβρωνιές! Τα πικρά επίσης πολεμούν τους μύκητες μέσα μας.
Βίκυ μου δεν ξέρεις πόσο με τιμούν τα σχόλιά σου! Έχω το λιγότερο 10 συνταγές για καλλιτσούνια στιγμής, άλλες με γάλα άλλες με γιαούρτι.Αυτή εδώ είναι από τις καλύτερές μου. Θα περάσω να δω το post σου
Είχα μια σακούλα αντίδια και ψάχνωντας πως να τα κάνω έπεσα στη συνταγή σου. Τα έφτιαξα και έφαγα μέχρι σκασμού. Δουλεύει λοιπόν και με άλλα πικρόχορτα. Απλά έβαλα λίγο λιγότερο κρεμμύδι επειδή και τα αντίδια είναι λιγότερο πικρά. Είναι σοκαριστικό μερικές φορές, πόσο νόστιμο μπορεί να γίνει ένα τόσο λιτό πιάτο! Βασίλης
Νοστιμότατες!!!!
Αυτα ειναι αγριοσπαραγγια απ τι φαινετε, που να τα βρουμε εμεις, σιγουρα πεντανοστιμα! ευχαριστουμε.
ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!
Τι δεν μου θύμισες! Οι αβρωνιές της Κρήτης είναι στη Λέσβο οι σβιρνιές,αγαπημένες του άντρα μου και πολλών άλλων! Μπράβο για την αναφορά και μόνο!Χαίρομαι που αναβιώνεις τις παλιές ξεχασμένες συνταγές των μητέρων μας!
[…] Καθαρίζουμε τις αβρωνιές όπως περιγράφεται στο στιφάδ…απομακρύνοντας τα σκληρά μέρη του κοτσανιού που δεν σπάνε με το χέρι. Τις ζεματίζουμε : Σε νερό που βράζει με ελάχιστο αλάτι προσθέτουμε τις αβρωνιές και μετράμε 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει ο βρασμός. […]
[…] με το χταπόδι τις μαγειρέψαμε τη Μεγαλοβδομάδα, και στιφάδο με ξυδάκι τις φάγαμε (δείτε τη συνταγή όπου αναφέρονται και […]
Ωραία η συνταγή, αλλά θα θελα να προσθέσω ότι η ντομάτα ή ο πελτές που προτείνατε στην γιαγιά, πάει πολύ στην συνταγή! Επίσης η γιαγιά μου έσβηνε με κρασί το στιφάδο.Υπέροχη η γεύση από τα παιδικά μου χρόνια..
Ναι, τις έχω δοκιμάσει και με πελτέ και πράγματι τους πηγαίνει! Σας ευχαριστώ πολύ που μοιραστήκατε την ανάμνησή σας και μας δώσατε την πληροφορία!
Αχ βρε Βαγγελιώ με τα ωραία σου… Καλύτερο ανάγνωσμα από τις συνταγές σου δεν έχω :-)! Νά’σαι καλά!
Είναι μεγάλος έπαινος αυτός Μαρία μου! Σ’ ευχαριστώ πολύ!