Η διατήρηση των τροφίμων δεν είναι βέβαια τωρινή επινόηση. Απλά έχουν αυξηθεί τα μέσα διατήρησης .Η κατάψυξη ας πούμε, επιτρέπει τη διατήρηση υλικών και τροφίμων που πριν από 50 χρόνια δεν θα διανοούνταν οι νοικοκυρές της ελληνικής επαρχίας ότι θα τα είχαν τους μήνες του χειμώνα. Μίκραναν πολύ οι τελευταίες μέρες
Μετά και την ισημερία της 23ας Σεπτεμβρίου -που σηματοδότησε και επίσημα την αρχή του φθινοπώρου-υπέκυψαν στην πίεση της νύχτας. Μα γλύκαναν. Αργά πια για καύσωνες και νωρίς για παγωνιές. Κι εμείς προσπαθούμε να φυλακίσουμε μυρωδιές και γεύσεις του καλοκαιριού στα ντουλάπια και τα ψυγεία μας.
Παλιότερα λοιπόν οι συνηθέστερες μέθοδοι διατήρησης ήταν αφ’ ενός η αποξήρανση και αφ’ ετέρου η προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε τρόφιμα. Επί παραδείγματι διατηρούσαν λαχανικά μέσα σε άλμη (τουρσιά), έβραζαν ντομάτες με μπόλικο αλάτι και διατηρούσαν τη σάλτσα αυτή για μήνες , παρασκεύαζαν μαρμελάδες και κομπόστες με φρούτα.
Στην Κρήτη τα καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα πριν από την απόκτηση των ψυγείων σε ευρεία κλίμακα αποξηραίνονταν στο ήλιο. Γινόταν λιαστά. Θυμάμαι λιαστές ντομάτες απλωμένες σε σανίδες αλλά και φασολάκια και σύκα και φυσικά σταφίδες.
Αυτές σε μεγάλη κλίμακα βέβαια. Το λάδι και οι σταφίδες ήταν τα κύρια προϊόντα της Κρήτης. Οι σταφίδες όμως που φύλαγαν οι νοικοκυρές για το χειμώνα ήταν εκλεκτές. Διάλεγαν τα σταφύλια με τις μεγαλύτερες ρόγες και αυτά που κατέληγαν να έχουν ξανθό και όχι σκούρο χρώμα.
Υπήρχαν ακόμη και ποικιλίες καλοκαιρινών φρούτων που διατηρούνταν μέχρι τους πρώτους χειμωνιάτικους μήνες. Δεν θα ξεχάσω τα χειμωνιάτικα πεπόνια που κρέμονταν στην αποθήκη της γιαγιάς μου δεμένα από αχυρένια κορδελάκια καθώς και τα σταφύλια στην κληματαριά ενός γείτονά μου προφυλαγμένα μέσα σε σακούλες. Διατηρούνταν μέχρι τα Χριστούγεννα και δεν τολμούσαμε να τα πλησιάσουμε….
Το λικέρ (με συνταγή Κικής) δεν έγινε ακόμη |
Τώρα, οποιαδήποτε εποχή βρίσκουμε τα πάντα παντού. Αλήθεια συγκρίνονται οι γεύσεις των προϊόντων όταν είναι στην εποχή τους με τη γεύση τους όταν έχουν προκύψει με τεχνικά και τεχνητά μέσα; Παροιμιώδης έκφραση που αναφερόταν στο απίθανο γεγονός ήταν η «…και αγγούρι τα Χριστούγεννα». Τώρα η αγορά είναι γεμάτη με αγγούρια τα Χριστούγεννα. …
Αν τόσο λαχταρούμε καλοκαιρινές γεύσεις το χειμώνα, ας διατηρήσουμε με σύγχρονους ή παραδοσιακούς τρόπους προϊόντα που έχουν παραχθεί στην εποχή τους.
Και πιο υγιεινά και πιο οικονομικά είναι.
Καλό φθινόπωρο λοιπόν και καλό χειμώνα.
Φυλάξτε ό,τι καλό πήρατε από το καλοκαίρι, και δεν εννοώ μόνο γεύσεις.
Η κάθε γεύση στην εποχή της κατ΄εμένα,και εκτός εποχής ότι είναι εύκολο να διατηρηθεί με τα λιγότερα συντηρητικά.
Οι παλιές νοικοκυρές είχαν τρόπους συντήρησης για πολλά φρούτα αλλά και λαχανικά θυμάμαι τα μήλα και τα σταφύλια αλλά και τα κυδώνια κρεμασμένα στο κελάρι των γονιών μου.
Ας κρατήσουμε μερικές από αυτές τις παλιές τεχνικές!!
Καλό φθινόπωρο!!!!
Καλό φθινόπωρο Vita και σε σένα… και όπως φαίνεται (και λέει και η Ξανθή) καιρός να ξαναθυμηθούμε τις παλιές τεχνικές και πρακτικές!
Μου αρέσει το καταχείμωνο να τρώω καλοκαιρινά φαγητά!!!! Καλό χειμώνα να έχουμε!!
Καλό Φθινόπωρο, δεν θέλω να πω καλό Χειμώνα ακόμη!
Αλήθεια, τα πεπόνια πως τα διατηρούσαν?
Να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ξανθή μου συμφωνούμε απόλυτα
Πηνελόπη δεν απορρίπτω και τις καινούργιες πρακτικές αρκεί να μην περιέχουν συντηρητικά.Οι καταψύχτες ας πούμε είναι θαυμάσιες συνταγές.
Μανουσίνα γιατί κορίτσι μου; Κάθε πράμα στον καιρό του λέμε εμείς 🙂
Έλενα τα χειμωνιάτικα πεπόνια ήταν ειδική ποικιλία πεπονιών.Τα έδεναν με άχυρο και τα κρεμούσαν σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.Έχω ψάξει να βρω εικόνες στο internet αλλά δεν βρήκα.
Τι όμορφη ανάρτηση! Καλό χειμώνα να έχουμε!
Ευχαριστώ Big mama! Όλο το Σεπτέμβρη "μαζεύω" γεύσεις και μυρωδιές όπως φαίνεται στις φωτό!
Καλα μαγηρεματα κ καλη μ ορεξι κ γ κιριε απ γρηγορια ηρακλιου ιμε κ προσεχος εινε τ καθισιο μ καλο χιμονα
Πολύ ευχάριστο το άρθρο. Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια στο Μαυροβούνιο (-Σερβία )
Έχω ερώτηση:αγόρασα ένα περίεργο λαχανικό στη λαική την Δευτέρα 9.10…έχω φωτογραφία….δεν θυμάμαι πως λέγεται ..δεν ξέρω πως χρησιμοποιείται?? Ο κ που το πουλούσε είπε ότι φτιάχνουμε σάλτσες..(πράσινο- κίτρινο)..μη λεία επιφάνεια..με σποράκια μέσα. Μήπως ξέρετε τι είναι και πως το χρησιμοποιούν?
Καλώς ορίσατε στη σελίδα μας! Πέρασα πρόσφατα από τα μέρη σας και μου άρεσαν πολύ και οι τόποι και οι άνθρωποι! Καλό θα ήταν να είχα μια φωτογραφία του σαλατικού που περιγράφετε, προσπαθήστε να μου τη στείλετε ή εδώ ή στο facebook: https://www.facebook.com/cretangastronomy.gr
Χαίρομαι πού είχατε ευκαιρία να δειτε το τόπο μου και σας άρεσε.
Δεν χρησιμοποιώ το Facebook. mail μήπως
Πήγα λαϊκή. Με παν ότι το περίεργο λαχανικό λέγεται “Γράνα “. Ότι είναι για διαβητικούς, και ότι είναι πικρό. Κάτι σαν κολοκύθα. ???
Το όνομα δεν το ξέρω αλλά μπορεί να το ονομάζουμε αλλιώς στην περιοχή μου οπότε θα περιμένω τη φωτογραφία.
Στείλτε μου την με mail στο vita72010παπακιgmail.com