Έξω από την κουζίνα

Τέλος εποχής

Τέλος εποχής

Η διατήρηση των τροφίμων δεν είναι βέβαια τωρινή επινόηση. Απλά έχουν αυξηθεί τα μέσα διατήρησης .Η κατάψυξη ας πούμε, επιτρέπει τη διατήρηση υλικών και τροφίμων που πριν από 50 χρόνια δεν θα διανοούνταν οι νοικοκυρές της ελληνικής επαρχίας ότι θα τα είχαν τους μήνες του χειμώνα. Μίκραναν πολύ οι τελευταίες μέρες

Τέλος εποχής

Μετά και την ισημερία της 23ας Σεπτεμβρίου -που σηματοδότησε και επίσημα την αρχή του φθινοπώρου-υπέκυψαν στην πίεση της νύχτας. Μα γλύκαναν. Αργά πια για καύσωνες και νωρίς για παγωνιές. Κι εμείς προσπαθούμε να φυλακίσουμε μυρωδιές και γεύσεις του καλοκαιριού στα ντουλάπια και τα ψυγεία μας.

Τέλος εποχής

Παλιότερα λοιπόν οι συνηθέστερες μέθοδοι διατήρησης ήταν αφ’ ενός η αποξήρανση και αφ’ ετέρου η προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε τρόφιμα. Επί παραδείγματι διατηρούσαν λαχανικά μέσα σε άλμη (τουρσιά), έβραζαν ντομάτες με μπόλικο αλάτι και διατηρούσαν τη σάλτσα αυτή για μήνες , παρασκεύαζαν μαρμελάδες και κομπόστες με φρούτα.

Στην Κρήτη τα καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα πριν από την απόκτηση των ψυγείων σε ευρεία κλίμακα αποξηραίνονταν στο ήλιο. Γινόταν λιαστά. Θυμάμαι λιαστές ντομάτες απλωμένες σε σανίδες αλλά και φασολάκια και σύκα και φυσικά σταφίδες.

Τέλος εποχής

Αυτές σε μεγάλη κλίμακα βέβαια. Το λάδι και οι σταφίδες ήταν τα κύρια προϊόντα της Κρήτης. Οι σταφίδες όμως που φύλαγαν οι νοικοκυρές για το χειμώνα ήταν εκλεκτές. Διάλεγαν τα σταφύλια με τις μεγαλύτερες ρόγες και αυτά που κατέληγαν να έχουν ξανθό και όχι σκούρο χρώμα.

Τέλος εποχής

Υπήρχαν ακόμη και ποικιλίες καλοκαιρινών φρούτων που διατηρούνταν μέχρι τους πρώτους χειμωνιάτικους μήνες. Δεν θα ξεχάσω τα χειμωνιάτικα πεπόνια που κρέμονταν στην αποθήκη της γιαγιάς μου δεμένα από αχυρένια κορδελάκια καθώς και τα σταφύλια στην κληματαριά ενός γείτονά μου προφυλαγμένα μέσα σε σακούλες. Διατηρούνταν μέχρι τα Χριστούγεννα και δεν τολμούσαμε να τα πλησιάσουμε….

Τέλος εποχής
Το λικέρ (με συνταγή Κικής) δεν έγινε ακόμη

Τώρα, οποιαδήποτε εποχή βρίσκουμε τα πάντα παντού. Αλήθεια συγκρίνονται οι γεύσεις των προϊόντων όταν είναι στην εποχή τους με τη γεύση τους όταν έχουν προκύψει με τεχνικά και τεχνητά μέσα; Παροιμιώδης έκφραση που αναφερόταν στο απίθανο γεγονός ήταν η «…και αγγούρι τα Χριστούγεννα». Τώρα η αγορά είναι γεμάτη με αγγούρια τα Χριστούγεννα. …

Τέλος εποχής

Αν τόσο λαχταρούμε καλοκαιρινές γεύσεις το χειμώνα, ας διατηρήσουμε με σύγχρονους ή παραδοσιακούς τρόπους προϊόντα που έχουν παραχθεί στην εποχή τους.
Και πιο υγιεινά και πιο οικονομικά είναι.

Τέλος εποχής

Καλό φθινόπωρο λοιπόν και καλό χειμώνα. 

Φυλάξτε ό,τι καλό πήρατε από το καλοκαίρι, και δεν εννοώ μόνο γεύσεις.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο