Επιμένοντας νηστίσιμα για λίγο ακόμη!
Υλικά
Σουπιές
Ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Λεμόνι
Μαϊντανός
Επί το έργον
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές όπως έχω περιγράψει στις «σουπιές με το μελάνι τους». Πετάμε τα μελάνια αν είναι κατεψυγμένες. Αν είναι φρέσκιες, τα βάζουμε αν θέλουμε στην κατάψυξη για άλλη συνταγή.Τις ανοίγουμε ώστε να γίνουν σαν φιλέτο. Δεν χρειάζονται αλάτι. Βάζουμε το αντικολλητικό σκεύος στο μάτι της κουζίνας και στάζουμε στην επιφάνειά του ελάχιστο ελαιόλαδο. Το σκουπίζουμε με λίγο χαρτί κουζίνας να πάει παντού, και το αφήνουμε να κάψει πολύ, μέχρι καπνίσματος.
Βάζουμε μια μια σουπιά ( ή δυο αν χωράει το σκεύος μας) ανοιγμένη και την πιέζουμε να απλώσει. Επειδή μαζεύει πάνω στη καυτή επιφάνεια, την κόβουμε με το μαχαίρι επί τόπου.
Την γυρίσουμε κι από τις δυο πλευρές πολλές φορές μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί τελείως. Τη βγάζουμε σε πιάτο και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες αφού καθαρίσουμε το σκεύος.
Οι σουπιές μας, σερβίρονται ζεστές με λίγο ωμό ελαιόλαδο, μπόλικο λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύονται από ωμή ή βραστή σαλάτα εποχής και ταιριάζουν με λευκό κρασί ή ουζάκι.
Παρατηρήσεις
1)Αν οι σουπιές είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε από την αρχή σε φιλετάκια. Μου έχουν πει να βάζω μια κουταλιά σόδα, να τις τρίβω, και να τις αφήνω για κανένα πεντάλεπτο για να μαλακώνουν. Δεν το έχω κάνει γιατί παίρνω σουπιές μεσαίου μεγέθους και γίνονται μια χαρά!
2)Είναι προφανές ότι ιδανικά οι σουπιές ψήνονται σε σχάρα και στα κάρβουνα. Σε όλες τις ψαροταβέρνες του νησιού, στα κάρβουνα τις κάνουν . Επειδή όμως δεν είναι καιρός για ψησταριές ας τις φτιάξουμε εντός… Πολύ ωραίες γίνονται και σε ηλεκτρικές συσκευές ψησίματος με αντικολλητική επιφάνεια.
3) Το πιάτο είναι νηστίσιμο και …διαίτης αλλά μπορεί να συμπεριληφθεί σε ποικιλία μεζέδων για ούζο σε εποχές που ούτε νηστεύουμε ούτε κάνουμε δίαιτα!
Με μια ρακί παρέα στο τζάκι!!!αν κι εγώ είμαι στο κρεββάτι με τη μέση κι αλίμονο πως α βγάλω μπαζάρ.
Καληνύχτα!!!!
Αγαπημενος πεντανόστιμος μεζές…με ρακι η κρασακι
και με καλή παρέα…καλύ βράδυ…πιο καλά να πω καλό ξημέρωμα!!!!!
Ετσι όπως διάβασα τον τίτλο θαλασσίτσα μου ήρθε στο νου, αλλά όντως είναι περίοδος νηστείας και έχουμε πάρει φόρα με τα γλυκά και τα σχετικά! Καλά έκανες! Καλό ξημέρωμα, Εφη
Εύκολη πρωτότυπη και πεντανόστιμη!!!!!!!!
Η σουπιά σε όλες της τις εκδοχές, με … αναστατώνει!!!!!!!
Αυτή εδώ είναι ιδιαίτερα "σεμνή" 🙂 Δεν έχει μακροβούτια!!!
Πολλά φιλιά
καλημέρα Vita mia 🙂
Τα θαλασσινα τα λατρευω και οι σουπιες μου αρεσουν πιο πολυ απο τα καλαμαρια!
Ωραιότατες σουπιές. Βάλε και τσικουδιά και έρχομαι.
!Άσε που μου θύμισες ότι έχουμε το ίδιο σκεύος και κάπου είναι καταχωνιασμένο, να ψάξω να το βρω…
Γέλασα με το σχόλιο του Γιώργου για τις … σεμνές σουπιές σου χα χα χαα!!!
Λοιπόν, θα σερβιριστώ κι εγώ από τις σεμνές που φαίνονται λουκούμι, αλλά δηλώνω ότι δεν έχω πρόβλημα και με τις πιο τολμηρές με τα μακροβούτια!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Πολύ ωραίος και νόστιμος μεζές, με απλή κατασκευή. Χρήσιμες οι παρατηρήσεις.
Πεντανόστιμες οι σουπιές ψητές Vita μου. Εχω και μαντεμένιο τηγάνι (και γενικώς πολύ μου αρέσει το μαντέμι στο μαγείρεμα και ας … στο καθάρισμα λόγω βάρους) και θα το δοκιμάσω! Γενικώς το μαντέμι ψήνει ωραία. Καλό βράδυ!
Αχ Ξανθή μου! Αυτή η μέση φέτος με έχει ταράξει! Έφτασε κιόλας η ώρα του bazar! Kαλά να πάνε όλα!
Ρούλα λίγο καλοκαιρινός έρχεται αλλά όταν νηστεύουμε :-)…
Έφη όπου νάναι θα βάλω κι εγώ τα γλυκά μου …
Γιώργο κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μου θαλασσινά. Και έτσι, έχει την "καθαρότερη" γεύση!
Λίλα κι για μένα τα καλαμάρια είναι τελευταία στη λίστα 🙂
Ζαμπία βρες το. Είναι από τα λίγα σκεύη που έχουμε καταευχαριστηθεί!
Έλενα σεμνές είναι πράγματι :-)! Χωρίς μελάνι δεν κάνουν ζαβολιές!
Παράκελσε είναι πραγματικά μεζές που αρέσει σε όλους με την απλότητά του.
Σοφία το πόσο αλλάζει τη γεύση το μαντεμένιο σκεύος δεν λέγεται. Ενα δυο που έχω τα έχω καταευχαριστηθεί!
Με μπόλικο λεμόνι από πάνω! Μμμμ!
σουπιες ειναι φοβερό φαγητό αν και τις βρίσκω σπάνιες
Κική και λαδάκι:-)
Και λοιπόν κλπ όπως κι αν είναι είναι νόστιμες οι άτιμες!
Για να μην σου τυλίγονται οι σουπιές να τις χαρακώσεις με το μαχαίρι απο την πανω μεριά της σουπιάς …Την Καλημέρα μου!!!!
Enimerosi ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο και τη συμβουλή 🙂
[…] Σουπιές ψητές […]
Καλημέρα με φωτίσατε για τις ψητές σουπιές μου που θέλω να κάνω σήμερα ευχαριστω πολύ!!
Θα χαρώ να τις πετύχετε!