Vegan/vegetarian

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα

Μικρές μπουκιές ενέργειας για μαθητές, καθηγητές (και γονείς βεβαίως βεβαίως 😉 ) !

Όχι δεν είναι τα anzac, παρόλο που η συνταγή πάτησε σε παλιά συνταγή anzac βρήκα στις σημειώσεις μου. Δεν έχουν ούτε βούτυρο, ούτε σιρόπι σφενδάμου όπως τα αυθεντικά αυστραλέζικα μπισκότα anzac. Κι όταν βέβαια αλλάζεις κάποια συστατικά και τρόπο παρασκευής σε μια τόσο ιστορική συνταγή, είναι ιεροσυλία κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιείς το όνομά της. Γι αυτό μια χαρά μου κάνει ο τίτλος «μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα».

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα

Τα έχουμε ξαναπεί εδώ κι εδώ κι εδώ για τη θέση της βρώμης (ταγής) στην κουζίνα μας. Ταγή (βρώμη), χαρούπια, κολοκύθα, κριθάρι, έχουν συνδεθεί με πείνα και κακουχίες κι έτσι οι δικοί μας γονείς τα είχαν βγάλει από το διαιτολόγιό μας. Στη σύγχρονη όμως διατροφή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για την παρασκευή κέικ, βουτημάτων και μπισκότων.

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα

Δεν είναι τυχαίο. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα διατροφικά της Βρώμη (ανά 100 γρ.): 389 θερμίδες, 6,9 γρ. λίπη, 66,3 γρ. υδατάνθρακες, 16,9 γρ. πρωτεΐνες, 10,6 γρ. φυτικές ίνες. Καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και βιταμίνης Β1. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει, φυλλικό (φυσική βιταμίνη Β9), Νιασίνη, Παντοθενικό Οξύ και Βιταμίνη Β6. Τα οφέλη της για την υγεία είναι εντυπωσιακά. Συνιστάται για μείωση της χοληστερίνης, για διατροφή κατάλληλη για διαβήτη τύπου 2, για διατροφή χωρίς γλουτένη, για την παχυσαρκία, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα

Δεν είναι επίσης τυχαίο που οι περισσότερες «μπάρες ενέργειας» και όλα τα συναφή που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν βρώμη σε κάποια μορφή. Οι νιφάδες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή για οικιακή χρήση. Για να είμαι ειλικρινής, σπάνια λείπουν από το δικό μου ντουλάπι. Τις χρησιμοποιώ σε μπισκότα, μικρά κέικ, πίτες, δέσιμο σούπας, και σε πολλές άλλες χρήσεις.

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα

Αυτά λοιπόν τα μπισκότα είναι στη λογική του «θέλω κάτι με τον καφέ μου, χωρίς πολλές ανώφελες θερμίδες αλλά νόστιμο και εύκολο». Ακόμη είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν οι μαθητές που αυτή την εποχή διαβάζουν, το γάλα ή το χυμό τους!

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να προσθέσουμε νιφάδες σοκολάτας, σταφίδες, ξηρούς καρπούς κλπ αν δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμίδες, αλλά και μόνο με τα παραπάνω συστατικά τα μπισκότα είναι πολύ νόστιμα.
  • Η ζύμη των μπισκότων αυτής της συνταγής είναι πιο σφικτή από τη ζύμη των άλλων βουτημάτων με βρώμη που έχω δώσει. Είναι περισσότερο μπισκότα παρά μαλακά cookies.
  • Ένα μέρος από τη ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι.
  • Τα είναι παραδοσιακά αυστραλέζικα μπισκότα που το όνομά τους προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Australian and New Zealand Army Corps. Η ιστορία τους σχετίζεται με τους δύο παγκόσμιους πολέμους του προηγούμενου αιώνα και αξίζει να τη διαβάσετε. Πληροφορίες για τα anzac μπορείτε να βρείτε εδώ στα αγγλικά. Τα διατροφικά στοιχεία της βρώμης και πολλές πληροφορίες για τα οφέλη της υπάρχουν εδώ.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Καλή δύναμη σε εξεταζομένους και εξετάζοντες, και φυσικά στους γονείς!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο