Μικρές μπουκιές ενέργειας για μαθητές, καθηγητές (και γονείς βεβαίως βεβαίως 😉 ) !
Όχι δεν είναι τα anzac, παρόλο που η συνταγή πάτησε σε παλιά συνταγή anzac βρήκα στις σημειώσεις μου. Δεν έχουν ούτε βούτυρο, ούτε σιρόπι σφενδάμου όπως τα αυθεντικά αυστραλέζικα μπισκότα anzac. Κι όταν βέβαια αλλάζεις κάποια συστατικά και τρόπο παρασκευής σε μια τόσο ιστορική συνταγή, είναι ιεροσυλία κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιείς το όνομά της. Γι αυτό μια χαρά μου κάνει ο τίτλος «μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα».
Τα έχουμε ξαναπεί εδώ κι εδώ κι εδώ για τη θέση της βρώμης (ταγής) στην κουζίνα μας. Ταγή (βρώμη), χαρούπια, κολοκύθα, κριθάρι, έχουν συνδεθεί με πείνα και κακουχίες κι έτσι οι δικοί μας γονείς τα είχαν βγάλει από το διαιτολόγιό μας. Στη σύγχρονη όμως διατροφή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για την παρασκευή κέικ, βουτημάτων και μπισκότων.
Δεν είναι τυχαίο. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα διατροφικά της Βρώμη (ανά 100 γρ.): 389 θερμίδες, 6,9 γρ. λίπη, 66,3 γρ. υδατάνθρακες, 16,9 γρ. πρωτεΐνες, 10,6 γρ. φυτικές ίνες. Καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και βιταμίνης Β1. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει, φυλλικό (φυσική βιταμίνη Β9), Νιασίνη, Παντοθενικό Οξύ και Βιταμίνη Β6. Τα οφέλη της για την υγεία είναι εντυπωσιακά. Συνιστάται για μείωση της χοληστερίνης, για διατροφή κατάλληλη για διαβήτη τύπου 2, για διατροφή χωρίς γλουτένη, για την παχυσαρκία, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δεν είναι επίσης τυχαίο που οι περισσότερες «μπάρες ενέργειας» και όλα τα συναφή που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν βρώμη σε κάποια μορφή. Οι νιφάδες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή για οικιακή χρήση. Για να είμαι ειλικρινής, σπάνια λείπουν από το δικό μου ντουλάπι. Τις χρησιμοποιώ σε μπισκότα, μικρά κέικ, πίτες, δέσιμο σούπας, και σε πολλές άλλες χρήσεις.
Αυτά λοιπόν τα μπισκότα είναι στη λογική του «θέλω κάτι με τον καφέ μου, χωρίς πολλές ανώφελες θερμίδες αλλά νόστιμο και εύκολο». Ακόμη είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν οι μαθητές που αυτή την εποχή διαβάζουν, το γάλα ή το χυμό τους!
Υλικά
(Για 30-35 μπισκότα)
150 gr νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
100 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 gr αλεύρι ολικής άλεσης
60 gr ινδοκάρυδο
160 gr καστανή ζάχαρη
125 ml ελαιόλαδο
60- 90 ml νερό
30 ml χυμό λεμονιού
1,5 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Επί το έργον
Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ, να αναμειχθούν καλά. Κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα 60 ml νερό και την σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού.
Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό ακόμη. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 10 λεπτά και ανάβουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς στον αέρα. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια σαν κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, να ροδίσουν λίγο οι πάτοι τους. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα μετακινήσουμε, και τότε τα αποθηκεύουμε σε κουτί μπισκότων.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να προσθέσουμε νιφάδες σοκολάτας, σταφίδες, ξηρούς καρπούς κλπ αν δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμίδες, αλλά και μόνο με τα παραπάνω συστατικά τα μπισκότα είναι πολύ νόστιμα.
- Η ζύμη των μπισκότων αυτής της συνταγής είναι πιο σφικτή από τη ζύμη των άλλων βουτημάτων με βρώμη που έχω δώσει. Είναι περισσότερο μπισκότα παρά μαλακά cookies.
- Ένα μέρος από τη ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι.
- Τα είναι παραδοσιακά αυστραλέζικα μπισκότα που το όνομά τους προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Australian and New Zealand Army Corps. Η ιστορία τους σχετίζεται με τους δύο παγκόσμιους πολέμους του προηγούμενου αιώνα και αξίζει να τη διαβάσετε. Πληροφορίες για τα anzac μπορείτε να βρείτε εδώ στα αγγλικά. Τα διατροφικά στοιχεία της βρώμης και πολλές πληροφορίες για τα οφέλη της υπάρχουν εδώ.
Θα πρεπει να ειναι πολύ ωραια αυτα τα μπισκοτακια θα τα δοκιμασω Βαγγελιω μου .. παντα συμβουλευομαι τις συνταγες σου οταβν χρειαζομαι κατι..σου γραφω σχολια καθε φορα αλλα δεν τα δημοσιευει να περνας ομορφα οτι και να μαγειρευεις..φιλακιααααα!!
ελπιζω αυτη την φορα να δημοσιευτει το σχολιο μου..
Ρούλα μου! Χαθήκαμε πράγματι! Θα ελέγξουμε το ζήτημα των δημοσιεύσεων. Όσοι τα δοκίμασαν έχουν ενθουσιαστεί. Θα χαρώ να σου αρέσουν!
Τα εφτιαξα κιολας και προσθεσα μερικα αποξεραμενα κρανμπερις. Βγηκαν καταπληκτικα. Ευχαριστω πολυ
Χαίρομαι που άρεσαν και σε σας! Όσοι τα δοκίμασαν έχουν μόνο καλά λόγια. Ευχαριστώ πολύ!
Τα έφτιαξα κι εγώ, βγήκαν πολύ νόστιμα, αν και εμένα μου έγιναν μαλακά και όχι τραγανά (πράγμα θετικό για εμάς, μας αρέσουν καλύτερα!). Ίσως ήθελαν 1-2 λεπτά παραπάνω ψήσιμο στο δικό μου φούρνο.Την επόμενη φορά λέω να προσθέσω και σταγόνες σοκολάτας για να ικανοποιηθούν και οι σοκολατοφάγοι του σπιτιού!!
Ταιριάζει πολύ η σοκολάτα με τις υπόλοιπες γεύσεις οπότε ελπίζω ότι θα τους αρέσουν! Ναι, η υφή τους έχει να κάνει με το χρόνο ψησίματος!
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ, ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΜΕ ΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΞΑΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ. ΕΜΠΑΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ. ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ! ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ! ΜΠΡΑΒΟ! ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ. ΣΕ ΦΙΛΟΥΜΕ, ΝΑ’ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!
Κι εμείς καλή μου περνάμε δύσκολα, ελπίζω να είναι περαστικά… Να είστε καλά και να τα λέμε!
Πολύ ωραία συνταγή, εγώ έβαλα 60γρ σησάμι γιατί δεν είχα καρύδα, πρόσθεσα σταφίδες και έβαλα μόνο 80γρ ζάχαρη. Στον δικό μου φούρνο χρειάστηκε περίπου μισή ώρα για να γίνουν τραγανά.
Εξαιρετική ιδέα το σουσάμι! Θα δοκιμαστεί!
Κα Βαγγελιώ καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Πάνω από δύο χρόνια δοκιμάζω τις συνταγές και οφείλω να πω ότι είναι όλες παραπάνω από επιτυχημένες και υπέροχες. Σήμερα , και αφού έφτιαξα τα μπισκότα τύπου digestive, μετά από προτροπή της κόρης μου, η οποία έμεινε κατενθουσιασμένη, όπως όλοι μας άλλωστε , επέμεινε να σας στείλω ένα θετικό σχόλιο , τουλαχιστον. Εγώ , ως νοικοκυρά και μαγείρισσα του σπιτιού, θα σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για όσα μας προσφέρετε γενικώς. Ωραίες γεύσεις με υψηλή διατροφική αξία, αλλά και έμπνευση και ζεστασιά από άλλη εποχή βγαλμένη, που τόσο μας λείπει στις μέρες μας. Να είστε πάντα καλά και να συνεχίσετε όσα κάνετε. Ευχαριστούμε πολύ!!!
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Με συγκινήσατε, να είστε καλά! Σχόλια σαν το δικό σας είναι προτροπές να συνεχίσω αυτό που κάνω. Ευχαριστώ κι εσάς και το κορίτσι σας για την ευγενική σας κίνηση!