Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα

Μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα

Μικρές μπουκιές ενέργειας για μαθητές, καθηγητές (και γονείς βεβαίως βεβαίως 😉 ) !

Όχι δεν είναι τα anzac, παρόλο που η συνταγή πάτησε σε παλιά συνταγή anzac βρήκα στις σημειώσεις μου. Δεν έχουν ούτε βούτυρο, ούτε σιρόπι σφενδάμου όπως τα αυθεντικά αυστραλέζικα μπισκότα anzac. Κι όταν βέβαια αλλάζεις κάποια συστατικά και τρόπο παρασκευής σε μια τόσο ιστορική συνταγή, είναι ιεροσυλία κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιείς το όνομά της. Γι αυτό μια χαρά μου κάνει ο τίτλος «μπισκότα με νιφάδες βρώμης και καρύδα».

Τα έχουμε ξαναπεί εδώ κι εδώ κι εδώ για τη θέση της βρώμης (ταγής) στην κουζίνα μας. Ταγή (βρώμη), χαρούπια, κολοκύθα, κριθάρι, έχουν συνδεθεί με πείνα και κακουχίες κι έτσι οι δικοί μας γονείς τα είχαν βγάλει από το διαιτολόγιό μας. Στη σύγχρονη όμως διατροφή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για την παρασκευή κέικ, βουτημάτων και μπισκότων.

Δεν είναι τυχαίο. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα διατροφικά της Βρώμη (ανά 100 γρ.): 389 θερμίδες, 6,9 γρ. λίπη, 66,3 γρ. υδατάνθρακες, 16,9 γρ. πρωτεΐνες, 10,6 γρ. φυτικές ίνες. Καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και βιταμίνης Β1. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει, φυλλικό (φυσική βιταμίνη Β9), Νιασίνη, Παντοθενικό Οξύ και Βιταμίνη Β6. Τα οφέλη της για την υγεία είναι εντυπωσιακά. Συνιστάται για μείωση της χοληστερίνης, για διατροφή κατάλληλη για διαβήτη τύπου 2, για διατροφή χωρίς γλουτένη, για την παχυσαρκία, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Δεν είναι επίσης τυχαίο που οι περισσότερες «μπάρες ενέργειας» και όλα τα συναφή που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν βρώμη σε κάποια μορφή. Οι νιφάδες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή για οικιακή χρήση. Για να είμαι ειλικρινής, σπάνια λείπουν από το δικό μου ντουλάπι. Τις χρησιμοποιώ σε μπισκότα, μικρά κέικ, πίτες, δέσιμο σούπας, και σε πολλές άλλες χρήσεις.

Αυτά λοιπόν τα μπισκότα είναι στη λογική του «θέλω κάτι με τον καφέ μου, χωρίς πολλές ανώφελες θερμίδες αλλά νόστιμο και εύκολο». Ακόμη είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν οι μαθητές που αυτή την εποχή διαβάζουν, το γάλα ή το χυμό τους!

 

Υλικά:

(Για 30-35 μπισκότα)

150 gr νιφάδες βρώμης (κουάκερ) 

100 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 gr αλεύρι ολικής άλεσης

60 gr  ινδοκάρυδο

160 gr  καστανή ζάχαρη

125 ml  ελαιόλαδο

60- 90 ml νερό

30 ml χυμό λεμονιού

1,5 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Επί το έργον:

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ, να αναμειχθούν καλά. Κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα 60 ml νερό  και την σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού.

Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό ακόμη. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 10 λεπτά και ανάβουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς στον αέρα. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια σαν κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, να ροδίσουν λίγο οι πάτοι τους. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα μετακινήσουμε, και τότε τα αποθηκεύουμε σε κουτί μπισκότων.

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να προσθέσουμε νιφάδες σοκολάτας, σταφίδες, ξηρούς καρπούς κλπ αν δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμίδες, αλλά και μόνο με τα παραπάνω συστατικά τα μπισκότα είναι πολύ νόστιμα.
  • Η ζύμη των μπισκότων αυτής της συνταγής είναι πιο σφικτή από τη ζύμη των άλλων βουτημάτων με βρώμη που έχω δώσει. Είναι περισσότερο μπισκότα παρά μαλακά cookies.
  • Ένα μέρος από τη ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι.
  • Τα είναι παραδοσιακά αυστραλέζικα μπισκότα που το όνομά τους προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Australian and New Zealand Army Corps. Η ιστορία τους σχετίζεται με τους δύο παγκόσμιους πολέμους του προηγούμενου αιώνα και αξίζει να τη διαβάσετε. Πληροφορίες για τα anzac μπορείτε να βρείτε εδώ στα αγγλικά. Τα διατροφικά στοιχεία της βρώμης και πολλές πληροφορίες για τα οφέλη της υπάρχουν εδώ.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Καλή δύναμη σε εξεταζομένους και εξετάζοντες, και φυσικά στους γονείς!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email