Γλυκαντικό με μεγάλη αξία!
Πολύτιμο, δυσεύρετο, άλλο ένα φάρμακο που παρασκευάζεται στο σπίτι με υλικά από τη φύση. Στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού μου όπως και σε πολλά άλλα σπίτια στη γειτονιά μου, υπήρχαν πατητήρια. Τέτοια εποχή θυμάμαι τα κρασοστάφυλα να τρέπονται σε μούστο κάτω από τα πόδια των ανθρώπων που με σηκωμένα παντελόνια «χόρευαν» στο πατητήρι και μάλλον το διασκέδαζαν. Σαν πανηγύρι μου φαίνονταν εκείνες οι μέρες. Ο παππούς μου είχε ένα μεγάλο βαρέλι που χωρούσε 800 οκάδες μούστο και έφτιαχνε κρασί για το οποίο πολύ καμάρωνε, και με τα στράφυλα (στέμφυλα) ρακή πρώτης ποιότητας. Πάντα όμως περίσσευε μούστος για να φτιάξει η γιαγιά μου πετιμέζι και κιοφτέρια (μουσταλευριά).Αρκετά απ’ αυτά τα ξέραινε στον ήλιο κομμένα σε ρομβοειδή κομμάτια. Έτσι διατηρούνταν για αρκετό καιρό.
Από το site :http://www.explorecrete.com |
Αργότερα το βαρέλι αυτό έμεινε στον πατέρα μου που επίσης καμάρωνε για το κρασί του. Και η μητέρα μου έφτιαχνε πετιμέζι και μουσταλευριά αλλά σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Όσο για το πατητήρι…Καταργήθηκε. Τη δουλειά αυτή την έκαναν πλέον εκτός σπιτιών με μηχανήματα που αλέθουν τα σταφύλια και μάλλον αγγαρεία μου έμοιαζε γιατί έπρεπε να περιμένεις στη σειρά σου να έλθει η ώρα των δικών σου σταφυλιών. Έτσι γίνεται ακόμη για τους τυχερούς που διατηρούν τα κρασάμπελα τους.
Τα σταφύλια που μου έφεραν την προηγούμενη βδομάδα ήταν αρκετά ώστε να γεμίσουν συρτάρια ψυγείου και φρουτιέρες. Έστειλα κι εγώ με τη σειρά μου σε άλλους που δεν παράγουν, έφτιαξα γλυκό δύο ειδών παρακαλώ, φάγαμε σκέτα , φάγαμε με φέτα κι ακόμη είχα. Τάρτες και γλυκά άμεσης κατανάλωσης δεν ήθελα να φτιάξω γιατί αν δεν έχεις παιδιά στο σπίτι καταλήγουν σε στομάχια που … δεν πρέπει!
Έτσι τα έστυψα. Ήθελα να δείξω στο blog πώς φτιάχνουμε πετιμέζι και παρόλο που η ποσότητα ήταν μικρή για τέτοια δουλειά, το τόλμησα.
Αφού λοιπόν έβγαλα τις σάπιες ρόγες, έπλυνα τα σταφύλια μου καλά και προσπάθησα να τα κοπανίζω λίγα λίγα μέσα στο μεγάλο μου τρυπητό με το πίσω μέρος ενός μπουκαλιού. Δεν ήθελα βλέπετε να σπάσουν τα κουκούτσια τους. Η προσπάθεια αποδείχτηκε επίπονη κι έτσι δεν απέφυγα το multi.
Στην πρώτη σκάλα και με κοφτά πατήματα, τα κατάφερα μια χαρά. Τα πίεσα όσο γινόταν στο τρυπητό και έτσι προέκυψε 1,7 λίτρα μούστος στη λεκανίτσα μου.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Υλικά
1,7 λίτρα μούστος
1 κουταλιά κοφτή στάχτη από ξύλα
Επί το έργον
Διέλυσα τη στάχτη στο μούστο- όσο γινόταν- και τον έβαλα να βράσει.
Όταν άρχισε να φουσκώνει τον ξάφρισα όσο καλύτερα μπορούσα και μετά έκλεισα το μάτι της κουζίνα και τον άφησα να κατασταλάξει περίπου 20 ώρες. Έβαλα στο σουρωτήρι ένα τούλι και πάνω από το τούλι μια μεγάλη ποσότητα βαμβάκι. Με πολύ προσοχή σούρωσα τον μούστο μου σε καθαρή κατσαρόλα προσέχοντας να μην περάσει το κατακάθι από το σουρωτήρι. Αυτή η διαδικασία λέγεται κόψιμο του μούστου και είναι απαραίτητη πριν την παρασκευή πετιμεζιού ή μουσταλευριάς
Έβαλα την κατσαρόλα με τον «κομμένο» μούστο να βράσει και να δέσει και έμειναν γύρω στα 400 ml υπέροχο πετιμέζι με πυκνότητα μελιού, υπέροχο χρώμα και θαυμάσιο άρωμα.
Παραπονέθηκα στη μάνα μου που μου είπε τη συνταγή για τη μικρή ποσότητα και η άμεση αντίδρασή της ήταν:
-Και πόσο ήθελες να φτιάξεις; Η γιαγιά έβραζε ένα καζάνι μούστο κι έφτιαχνε 2-3 μπουκάλια πετιμέζι.
Δεν μπόρεσα να αποφύγω τον πειρασμό κι έφαγα μια-δυό κουταλιές με λίγο γιαούρτι. 2% βεβαίως βεβαίως.
Το εγχείρημα ήταν τόσο επιτυχημένο που την επόμενη εβδομάδα θα αγοράσω μούστο και θα φτιάξω περισσότερο.
Πετιμέζι πάντα αγοράζω, δεν έχω την υπομονή και το κουράγιο να φτιάξω μόνη μου από μούστο, αυτό βέβαια δεν με εμποδίζει να απολαμβάνω πάντα τις αναρτήσεις σου από τις οποίες μαθαίνω ένα σωρό όμορφα και χρήσιμα πράγματα!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!!
Μόνη μου έφτιαξα πριν 4 χρόνια κι ακόμη σε ένα μικρό βαζάκι υπάρχει κι από εκείνο γιατί ήταν από καλά σταφύλια και τόχω για φάρμακο!!
Υπέροχη η περιγραφή σου ξυπνάει μνήμες!!
Μπράβο σου.Είναι τέλειο το πετιμέζι. Όταν είμασταν φοιτητές είχε ο αντρούλης μου ένα μπουκάλι πετιμέζι από την γιαγιά του "για φάρμακο' , τι φάρμακο αγάπη μου αυτό είναι λουκούμι, όπως καταλαβαίνεις δεν έπρεπε να μου το δείξει… Λες να του κάνω έκπληξη και να του το φτιάξω; ίσως κάποια μέρα που θα έχει υπηρεσία, θέλει και 20 ώρες!!! Καλό βράδυ, την γλύκα του να έχεις!!
Καταπληκτικο, με ενθουσίασες πάλι . Δεν ηξερα την διαδικασία, φαντοζόμουν πολύ πιο περίκλοκα πράγματα.
Ετσι που το περιγράφης, φαίνεται απλό. Θα το προσπαθήσω διότι χρησιμοποιώ πολύ πετιμέζι στις παρασκευές μου ,και πάντα αγοράζω.Καλά να περάσης το Σαβατοκύριακο.
Δεν είχα ιδέα πως φτιάχνεται…
Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την συνταγή μαζί μας!!
Kάθε σου ανάρτηση είναι θησαυρός!
Πραγματικά δεν έχω τίποτα άλλο να πω!
Με το που είδα τον τίτλο πήγα να σου πω πάλι τι καλούς φίλους που έχεις:))
Αλλά εσύ παιδάκι μου μας εκπλήσσεις κάθε φορά. Συγχαρητήρια!!!
Αυτό το κόψιμο του μούστου πάντα με σταματάει από το να φτιάξω πετιμέζι. Πολύ ωραία παρουσίαση! Το πετιμέζι γίνεται και ωραίο γλάσο σε ψητά, αλλά και σε μαγειρευτά (έχω καλή συνταγή για μοσχαράκι με πετιμέζι).
Έλενα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Δεν είναι καθόλου δύσκολο.Απλώς η διαδικασία κρατά πολύ.Και εδώ που τα λέμε δεν συμφέρει να το παρασκευάζει κανείς μόνος του αν αγοράζει τα σταφύλια
Ξανθή έτσι κι εμείς πάντα θυμάμαι να έχουμε έστω ένα μπουκαλάκι στο σπίτι μας.Η γιαγιά μου ισχυριζόταν ότι είναι το καλύτερο σιρόπι για το βήχα.
Μανουσίνα η γιαγιά είχε δίκιο για τις φαρμακευτικές ιδιότητες.Κάνε του την έκπληξη.Δεν είναι δύσκολο όπως βλέπεις και πάντα τους συγκινούν γεύσεις από το δικό τους σόι 🙂
Ριρή μου πάντα με τον καλό λόγο. Περιμένω "οδηγίες χρήσης" στο blog σου
Νατάσα χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή.Δεν είναι δύσκολο τελικά.Λίγη υπομονή θέλει.
Λίλα υπερβάλεις.Ευχαριστώ πολύ. Κι οι δικές σου αναρτήσεις δεν πάνε πίσω. Η εμπειρία και η γνώση σου είναι προφανείς
Big mama από φίλους ήταν τα σταφύλια :-).Μας αρέσει να μοιραζόμαστε ότι έχει ο καθένας.από βδομάδα που θα φτιάξω πιο πολύ, θα βγάλω τη μερίδα τους…
Foodjunkie ευχαριστώ για τα παινέματα.Περιμένω στο blog σου το γλάσσο.Ακούγεται ενδιαφέρον.Το έχω χρησιμοποιήσει για γλασσάρισμα χοιρινού αλλά όχι για μοσχάρι.Το κόψιμο δεν είναι τίποτα.Αρκεί να έχεις στάχτη χωρίς πετρέλαιο και λίπη
Ωραία πράγματα!!!!!!!! τέλειο ποστ!
Ολα αυτα ειναι ωραια. Μου εχουν δωσει πετιμεζι για τα παιδια και δεν ξερω πως πρεπει να το πινουν. Ειναι πολυ καλο για το ανοσοποιητικο συστημα με ενημερωσαν. Ξερει κανενας.
Ευχαριστω Κωστας
Καλώς όρισες Κώστα! Το πετιμέζι μπορεί να προστεθεί σε βραστάρια, στο γάλα, όπου μπορεί να μπει μέλι ή σιρόπι (τηγανίτες , λουκουμάδες κλπ). Σε ντρέσινγκς σαλάτας σε κέικς αλλά και σκέτο κουταλάκι-κουταλάκι!
γεια σας
Εχω απο την μανα μου δυο μπουκαλια πετιμεζι το οποιο ειναι πανω απο 10 χρονια.
Δεν εχει παθει τιποτα απολυτως….
Βεβαια στο οτι δεν χαλαει παιζει ρολο οτι η μεγαλη συγκεντρωση του σακχαρου δεν αφηνει περιθωρια αναπτυξεως μικροοργανισμων. Δεν ειναι κατι μαγικο ετσι ….
Η μητέρα μου έκοβε το μούστο ελλείψει στάχτης βράζοντας τον με μια γωνιά ξερού ψωμιού (κόρα 0
θα το προσπαθησω κι εγω γιατι μου αρεσει η μουσταλευρια
αν τα σταφυλια στον αποχυμωτη,ρωγες μονο θελει τη διαδικασια της σταχτης,δηλ.του κοψιματος?
ευχαριστω!
λειπει το…πατησω!
Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση! Δεν έχω κάνει τη διαδικασία με αποχυμωτή ποτέ και δεν θα σου δώσω ασφαλή απάντηση. Αν την κάνεις θα χαρώ να μας ενημερώσεις.
αν παραψηθει το πετιμεζι σχεδον καραμελωσει το πεταμε η υπαρχει ελπιδα να το σωσουμε???Λεω να βαλω νερο να αραιωσει,εσεις σαν πιο ειδικη τι λετε???
Δεν μου έχει τύχει αλλά δεν θα πετούσα ποτέ κάτι τόσο πολύτιμο! Αν έχει καλή γεύση θα το αραίωνα με νερό και θα έφτιαχνα μουστοκούλουρα, μουστόπιτες κλπ (υπάρχουν συνταγές στο blog). Θα το αραίωνα με κοινό ξύδι και όσο νερό χρειαζόταν και θα έφτιαχνα ξύδι τύπου "βαλσάμικο", ή άλλα ντρέσινγκ για σαλάτες. Θα έφτιαχνα ρετσέλια με πετιμέζι. Βρες συνταγές στο διαδίκτυο άφθονες.
Πιο πυκνό διατηρείται πιο πολύ καιρό οπότε θα το αραίωνα λίγο λίγο όποτε το χρειαζόμουνα.
Είναι σκληρή καραμέλα ή απλώς πολύ πυκνό; Και έφτιαξες πολύ;
Κοντεψε να γινει καραμελα,το αραιωσα αμεσως με νερο,προς το παρον φαινεται τελειο.Στα τεσσερα κιλα περιπου μουστο εβραζε 1 ωρα και 20 λεπτα σε χαμηλη θερμοκρασια.Πεντε λεπτα ξεχαστηκα και εγινε η ζημεια.4 λιτρα ηταν ο μουστος που εβγαλα,με το καθαρισμα μειωθηκε,το πετιμεζι μου ειναι στα 700 γρ.Περιμενω αυριο την νεα αναρτηση σου για το πετιμεζι.Τωρα που μπορουμε να φτιαξουμε.Ευχαριστω.Kiκη απο Ροδο
Μπράβο, πάρα πολύ καλό. Εάν είχα σταφύλια, Θα ήθελα και εγώ έστω και μία φορά να το φτιάξω. Αγόρασα μούστο 6 ευρώ το 1 1/2 λίτρο και πετιμέζι, 7 Ευρώ το μισό λίτρο, άρα ουσιαστικά συμφέρει να το αγοράζεις έτοιμο.
Αν δεν βάλουμε στάχτη τη θα γίνει? δεν θα γινει πετιμέζι? κατι αλλο που μπορούμε να βαλουμε αντι στάχτης?
Γιάννης
Η στάχτη διακόπτει τη ζύμωση του μούστου και επίσης τον κάνει πιο διαυγή. Το ίδιο κάνει το ασπρόχωμα και τελευταία διάβασα κάπου για ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού δεμένα σε τουλπάνι και για τσόφλια αυγού. Ψάξτε το λίγο στο internet…
Sofia . Διάβασα την περιγραφή για το πως παρασκευάζεται το πετιμέζι. Εχω να προσθέσω έναν άλλο τρόπο αντί αυτό του βρασίματος . Η πεθερά μου αφού βράσει τον μούστο, τον βάζει σε μεγάλα ταψιά και τον αφήνει για λίγες ημέρες στον ήλιο σκεπασμένο με τούλι '' προς αποφυγήν'' εντόμων και άλλων. Ετσι εξατμίζονται τα υγρά και η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο . Εκείνη λέει ότι ότι παίρνει άλλη γεύση. Και εμένα μου διατηρείται για χρόνια στο ψυγείο και είναι τέλειο με τηγανίτες τον χειμώνα .
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που πήρα . Αρκετά ενδιαφέροντα όλα τα σχόλια !
Έχω δοκιμάσει 2 φορές μούστο,τον οποίο μου τον έχει δώσει το ίδιο άτομο και της 2 φορές ήταν πικρή η γεύση στο τέλος.Οπότε δεν θα πω οτι είμαι και λάτρης του μούστου.Σκέφτηκα όμως μήπως κάτι δεν της πήγε καλά στο βράσιμο.Έτσι λοιπόν αγόρασα ένα μικρό μπουκάλι μούστο απο την εκδήλωση που έγινε στην πλατεία ελευθερίας πριν λίγες μέρες.Φτάνω στο σπίτι με αγωνία να δοκιμάσω την αγορά που έκανα και μάλιστα 5.00ε.ΓΚΡ…!ΓΚΡ….!Ήταν σιρόπι απο γλυκό σταφύλι.Δεν έχω λόγια να εκφράσω τα συναισθήματά μου.Δυστηχώς υπάρχουν και οι'' έξυπνοι'' που στο τέλος βγαίνουν χαμένοι.
Εφτιαξα και εφέτος, το πετιμέζι μου απο τα αμπελια καλών φιλων,που τρυγισαμε,παρέα .Εγινε πολυ ωραίο,και είναι ενα φαρκο το λέγανε οι γονεις μας και πραγματικα είναι για οοολα !! Και του χρονου να είμαστε καλά.Οσο για εσένα ευχαριστώ πολύ γι αυτά που μας δειχνεις.
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Και του χρόνου να είσαι καλά Λαμπρινή μου!
[…] ακόμη πολύτιμο υγρό (εκτός από το πετιμέζι και το χαρουπόμελο) στο ντουλάπι […]
Σήμερα εστιψα τα σταφύλια. Μόνο που εγώ έχω ένα μικρό φτηνό αποχυμωτή και τα στύβω εκεί. Ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται μούστος με μαύρα σταφύλια. Ευχαριστώ για όλες τις συνταγές. Πολύτιμες για μένα
Πολύ καλή λύση ο αποχυμωτής! Τα μαύρα σταφύλια κατά τη γνώμη μου κάνουν καλύτερο μούστο. Μπορεί να γίνεται λίγο πιο σκούρα η μουσταλευριά αλλά είναι πιο νόστιμη! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!
Το καλυτερο πετιμεζι, μπελαλιδικο, απο ρογδι, αξιζει τον μπελα του!
Εινε η πρώτη φορά που καταλαβα ολη την διαδικασία χωρις να μπερδεύωμε ….εχω μια ερώτησει σε πιο σημείο βρασμού σταματάς για να εχεις μουστο αντί πετιμέζι ;;;και ακομα μια και πιο συμαντικη γίνεται να αποφύγω την στάχτη αφου ζω σε πολιτεία και δεν υπαρχει ;;;ευχαριστω
Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ πολύ για το επαινετικό σχόλιο. Δυστυχώς δεν έχω μετρήσει με θερμόμετρο την θερμοκρασία που αποσύρω το πετιμέζι, θα το κάνω την επόμενη φορά. Πρέπει να έχει την υφή ρευστού μελιού. Δοκιάζουμε σε πιατάκι όπως τα γλυκά κουταλιού. Η στάχτη μπορεί να αντικατασταθεί με ένα κομμάτι ψωμί! Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά το διάβασα σε ξένο site και το είπα σε φίλη που είχε το δικό σας πρόβλημα και όπως μου είπε πέτυχε! Δέστε τη σε τουλπάνι και ακολουθήστε τη διαδικασία. Καλή επιτυχία!
Πως γίνεται αθερμος χώρις να βράσει;
Δυστυχώς δεν γνωρίζω αυτή τη μέθοδο…