Γλυκά

Μικρά μπισκοτάκια με αμύγδαλο ή φουντούκι και σοκολάτα

Τα baci di dama (φιλιά της κυρίας) για την δική μου μικρή Κυρία!

Θα μ πείτε τι δουλειά έχει καθαρά ιταλική συνταγή εδώ μέσα και μάλιστα χωρίς μια εμφανή αιτία (π.χ. υλικά κρητικά, ελαιόλαδο κλπ κλπ). Σήμερα ναι, η ανάρτηση έχει καθαρά προσωπικό χαρακτήρα γιατί γιορτάζουμε! Και μεις στη σημερινή γιορτή κερνάμε εδώ και 6 χρόνια  baci di dama!

Τα πρωτόφτιαξα το 2013, με τη συνταγή μιας αγαπημένης μου foodblogger ως κέρασμα για τη γέννηση της μικρής μου πριγκίπισσας, όταν επέστρεψα στη δουλειά μου. Ήθελα να είμαι παρούσα σ’ αυτό το σημαντικό γεγονός και είχα πάρει άδεια όσες μέρες μπορούσα. Παρ’ όλα αυτά όταν έφτασα στην Αθήνα με περίμενε! Γεννήθηκε λίγες ώρες πριν να είμαι εκεί. Η στιγμή που την έπιασα στα χέρια μου ήταν από τις πιο σημαντικές στη ζωή μου. Όσοι το έχουν ζήσει το ξέρουν και εξηγούν το “του παιδιού μου το παιδί είναι 2 φορές παιδί μου”. 

Βλέπετε, εμείς μέσα στο σπίτι δεν έχουμε Νίκο ή Νίκη, αλλά τον Αϊ Νικόλα τον γιορτάζουμε εδώ και 6 χρόνια! Στις 6 του Δεκέμβρη γεννήθηκε η πρώτη μου εγγονούλα, το μωρό που μου έδωσε ένα ακόμη ρόλο στη ζωή μου, τον πιο γλυκό! Τον ρόλο της γιαγιάς! Όσοι τα δοκίμασαν τότε ενθουσιάστηκαν. Ούτε θυμάμαι πόσες φορές έδωσα την αρχική συνταγή. Από τότε τα φτιάχνω κάθε χρόνο στα γενέθλιά της. Κι αν δεν είμαι δίπλα της στο σβήσιμο της τούρτας, κερνάω εδώ για κείνη. Αυτά τα γλυκάκια έχουν γίνει τα φιλιά της δικής μου μικρής Κυρίας.

Έχω κάνει κάποιες παρεμβάσεις στην συνταγή, όχι ουσιαστικές. Πάνω κάτω όλες οι συνταγές γι αυτά τα μικροσκοπικά μπισκότα είναι ίδιες. Δεν έχουν καμιά δυσκολία, μόνο λίγη υπομονή θέλουν στο πλάσιμο γιατί είναι πολύ χαριτωμένα όταν γίνουν μικρά μικρά. Επί τούτου είναι κυρίως η δική μου παρέμβαση γιατί θεωρώ ότι ο τρόπος που έχω βρει για το πλάσιμό τους είναι πολύ εύκολος! Έτσι από περιέργεια ζύγισα ένα δυο κομματάκια ζύμης και ήταν 4, το πολύ 5 gr το καθένα πριν το ψήσιμο!

Για τη μικρή μου κυρία λοιπόν, την πρώτη μου εγγονούλα σήμερα το κέρασμα!

Υλικά:

(γίνονται 90-100 μονά μπισκοτάκια)

120 gr βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου

140 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 120 αλεύρι και 20 κορν-φλάουρ)

140 gr αμύγδαλα ή φουντούκια καβουρδισμένα  (ή μισά μισά)

100 gr ζαχαρη αχνη

ελάχιστο αλάτι

100 gr σοκολάτα της επιλογής μας (εδώ έβαλα, λευκή, κουβερτούρα και σοκολάτα με γεύση φράουλας, λατρεύουμε βλέπετε τα ροζ).

Επί το έργον: 

Στο multi τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς να γίνουν πούδρα. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ζυμώνουμε με τα δάκτυλα μέχρι να προκύψει μια συμπαγής ζύμης.

Στην αρχή αυτό φαίνεται δύσκολο (φαίνονται πολλά τα στερεά για την ποσότητα του βουτύρου) αλλά μετά από λίγο έχουμε μια ωραία ζύμη. Ας δούμε τώρα τι κάνω για ευκολία: βάζω τη ζύμη σε μια σακούλα ψυγείου αλλά την πατάω να γίνει ένα επίπεδο φύλλο πάχους 1-1,5 cm. Την βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα, όχι παραπάνω.

Την βγάζω από το ψυγείο, και την κόβω σε μικρούς κύβους. Παίρνω ένα ένα κομματάκι και το πλάθω σε μικρή σφαίρα μεγέθους μεγάλου ρεβιθιού. Τα αραδιάζω σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Στη μέση της διαδικασίας ανάβω το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ψήνω τα «φιλάκια» για 15-18 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι πάτοι τους.

Αφήνουμε να κρυώσουν. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα (αν χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά είδη τα λιώνουμε ένα ένα) Όταν κρυώσουν εντελώς  τα μπισκότα, τα ενώνω ανά δυο με λίγη σοκολάτα.

Αφήνω να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και τα βάζω σε πιατέλα.

Παρατηρήσεις:

  • Είναι πιο νόστιμα αν καβουρδίσουμε πρώτα τους ξηρούς καρπούς και μετά τους αλέσουμε. Αυτή τη φορά είχα πούδρα αμυγδάλου του εμπορίου καλής ποιότητας μεν, αλλά με αισθητή διαφορά από την δική μου που φτιάχνω από καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φουντούκια.
  • Μπορούμε να βάλουμε ένα είδος πούδρας ή ανακατεμένα αμύγδαλα-φουντούκια. Προσωπικά προτιμώ την εκδοχή με τα φουντούκια. Μάλιστα, πολλές φορές τα ενώνω με πραλίνα φουντουκιού του εμπορίου.

Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα! Χρόνια Πολλά και στην αγαπημένη μου! Να είναι γερή κι ευτυχισμένη, να δώσει πολλές χαρές στους γύρω της και να ζήσει μια υπέροχη, απίκραντη ζωή!  

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές