Μια συνταγή τόσο απλή που δεν ξεχνιέται!
Εύκολο κέικ για δυο λόγους: αφενός έχει απλά και συνηθισμένα υλικά και αφετέρου η συνταγή του είναι τόσο απλή που δεν ξεχνιέται. Μια φορά τη διαβάζεις , βάζεις λίγο και τη λογική και δεν την ξεχνάς ποτέ!
Ο κώδικας 1-2-3-4 απομνημονεύεται εύκολα και φυσικά δεν πιστεύω ότι κάποιος θα θεωρήσει ότι το 4 αντιστοιχεί στη ζάχαρη και το 1 στο αλεύρι!
Όπως στα περισσότερα κέικ μου, η λιπαρή ουσία είναι το ελαιόλαδο. Δική μου επέμβαση σε παλιά συνταγή. Η μέτρηση των υλικών γινόταν με κεσέδες γιαουρτιού και είναι τόσο παλιά η συνταγή που φαντάζομαι ότι ο κεσές αφορά ποσότητα 250 γραμμαρίων.
Κάποιοι θα πρέπει να θυμούνται τις παλιές συσκευασίες γιαουρτιού στα άσπρα πλαστικά κεσεδάκια που κυκλοφορούσαν στα γαλατάδικα πριν οι μεγάλες εταιρείες τυποποιήσουν το γιαούρτι. Για να ακριβολογώ, η συνταγή ήταν 1-2-3-4-5 (1 βούτυρο, 2 ζάχαρη, 3 αλεύρι, 4 κ.γ. μπέικιν , 5 αυγά) αλλά την έχω μετατρέψει εδώ και χρόνια σε 1-2-3-4 όπως θα δείτε παρακάτω.
Όπως όλα τα κέικ με ελαιόλαδο, κι αυτό διατηρείται ΄νωπό περισσότερες μέρες από τα κέικ βουτύρου και δεν στεγνώνει καθόλου.
Το αρώματα που του ταιριάζουν είναι κατά τη γνώμη μου εκείνα της βανίλιας και του ξύσματος λεμονιού. Και λέω λεμονιού, γιατί έχουμε συχνότερα λεμόνια στο σπίτι μας από περγαμόντα . Αν παρ’ ελπίδα έχουμε κρατήσει ξύσμα περγαμόντου το κέικ γίνεται εξαιρετικό. Σε μας αρέσει τόσο πολύ, που αν δεν έχω ξύσμα χρησιμοποιώ εσάνς περγαμόντου.
Υλικά
Για κάθε 1 κούπα γιαουρτιού:
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
Άρωμα της επιλογής μας (ξύσμα ή εσάνς περγαμόντου, βανίλια, ξύσμα λεμονιού)
Λίγη αχνοζάχαρη προαιρετικά για το σερβίρισμα
H κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250ml
Επί το έργον
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα τελευταία σε μαρέγκα.
Την αφήνουμε στην άκρη και σε άλλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους να γίνουν σαν κρέμα (αρκεί και το μίξερ χειρός γι αυτή τη δουλειά).
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το άρωμα που επιλέξαμε και το γιαούρτι.
Όταν έχουμε πια ένα ομοιογενές μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σε τρεις δόσεις εναλλάξ τη μαρέγκα και το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 26-28 νούμερο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) , στη μεσαία σχάρα, για 55-60 λεπτά.
Αφήνουμε να μείνει στη φόρμα για κανένα δεκάλεπτο και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη όταν έχει κρυώσει αρκετά.
Παρατηρήσεις
1)Όπως πάντα δεν ανοίγουμε το φούρνο το πρώτο 45λεπτο . Μπορεί μετά από αυτό το χρόνο να χρειαστει να σκεπάσουμε το κέικ μας με χαρτί ψησίματος. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας μια λάμα μαχαριού στο κέικ στα 55 λεπτά. Αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο αλλιώς το αφήνουμε λίγο ακόμη.
2)Προτιμούμε για τα κέικ ελαιολάδου ελαφρά ελαιόλαδα με μικρή οξύτητα.
3)Για να λαδώσουμε μια φόρμα, ψεκάζουμε με σπρέι λαδιού, πασπαλίζουμε με αλεύρι , τη γυρνάμε να αλευρωθεί παντού και την τινάζουμε αναποδογυρίζοντάς τη να φύγει το περίσσιο. Αν δεν έχουμε σπρέι λαδιού απλώνουμε με χαρτοπετσέτα ελαιόλαδο να πάει παντού και μετά πασπαλίζουμε με αλεύρι. Φυσικά μπορούμε να επιλέξουμε μια καλή φόρμα σιλικόνης και να γλυτώσουμε όλα τα παραπάνω!
Βαγγελιώ Κασσαπάκη
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά δεν είπαμε!!
Ωραίο κέικ και διαίτης
Χρόνια πολλά! Χριστός ανέστη!
Ωραίο το γλυκό!!! Θα το φτιάξω στα σίγουρα
Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!! Υπέροχο κέικ!!
χριστός ανέστη χρόνια πολλά…πολύ καλό το κέικ σου να σαι καλά
Ελαφρύ και γευστικό κέικ, ιδανικό μετά την πασχαλινή υπερκατανάλωση φαγητού!
Φιλιά πολλά!
Ηρθε η ωρα και για κατι ευκολο
1,2,3 με το 4 ολες στην κουζινα χα χα!
Καλή εβδομαδα 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr
Υπέροχο φαίνεται !!!!!! Το ξύσμα περγαμόντου σίγουρα το απογειώνει !!!!! Και δεν χρειάζεται ζυγίσματα !!!!
καλησπερα.πολυ λαχταριστο το κεικ..αυτο πρεπει να ειναι το μυστικο για αφρατο και ζουμερο κεικ.το λαδι.
καταπληκτικο εγινε.τερμα τα βουτυρα και οι μαργαρινεσ.τοσο ζουμερο.βεβαια κρητικη συνταγη πωσ να μην ειναι τελεια.
Χαίρομαι που το δοκιμάσατε και σας άρεσε. Ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο να γράψετε τις εντυπώσεις σας. Έχω κόψει εδώ και χρόνια το βούτυρο από τα περισσότερα κέικ. Το ελαιόλαδο τα κάνει πιο "ζουμερά" όπως θα είδατε. Ευχαριστώ ακόμη για την εμπιστοσύνη σας στην κρητική κουζίνα :-)!
Πόσο γιαούρτι βάζεις? Δεν αναφέρεται στα υλικά. Επίσης τι γιαούρτι βάζεις?
Τα υλικά λένε για κάθε 1 κούπα γιαουρτιού (θα χρειαστούμε) κλπ κλπ κλπ . Ίσως δεν είναι σαφές αλλά το γράφω. Βάζω κλασικό γιαούρτι (ούτε light ούτε στραγγιστό).Συχνά παίρνω τη συσκευασία του πήλινου όπως φαίνεται και στη φωτογραφία και η κούπα που χρησιμοποιώ είναι η δοσομετρική των 250 ml, αλλά μπορείς να μετρήσεις όλα τα υλικά με το κεσεδάκι του γιαουρτιού και να βάλεις 3 μόνο αυγά. Καλή επιτυχία!
Εξαιρετική συνταγή! το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ αφράτο κεϊκ! εγώ το αρωμάτισα με ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι και πρόσθεσα λίγη κουβερτούρα. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό…Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε τη συνταγή σας…
Μαρία Σκουρβουλιανάκη
Καλημέρα σας! Έφτιαξα χθες το κέικ και βγήκε φανταστικό. Επίσης είναι πολύ υγιεινό καθώς περιέχει γιαούρτι και ελαιόλαδο! Σας ευχαριστώ πολύ!
Χαίρομαι! Ναι είναι υγιεινό εύκολο και νόστιμο! Τρία σε ένα. Ευχαριστώ που το δοκιμάσατε!
[…] το γιαούρτι είναι περισσότερο από όσο στα άλλα κέικ γιαουρτιού που έχω. Ακόμη, αν διαβάσετε τις ποσότητες των υλικών […]
Πραγματικά πολύ ωραίο κέικ. Ωραία γεύση και όσο πρέπει υγρό. Ανησύχησα λίγο στην αρχή που δεν έλιωσε καλά η ζάχαρη αλλά το κέικ φούσκωσε αρκετά. Θα το ξαναφτιάξω σίγουρα. Ευχαριστούμε πολύ. συνεχίστε την καλή δουλειά
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας άρεσε το κέικ!
Το γιαούρτι δεν είναι μεσα στην συνταγή. Πόσο βάζουμε?
Τα υλικά της συνταγής ξεκινούν με τη φράση “Για κάθε 1 κούαπ γιαούρτι…”. Ξαναδείτε το!
Το πιο αφράτο και ζουμερό κεικ που έχω φιάξει ποτέ !!
Αντικατέστησα το γιαούρτι (δεν είχα στο σπίτι) με χυμό μανταρινιού και χρησιμοποίησα αλεύρι γοχ με μπέικιν πάουντερ.Από εδώ και στο εξής θα διατηρώ τις αναλογίες των υλικών και θα φιάχνω έτσι τα κεικ μου.
Για άλλη μια φορά ευχαριστώ πολύ,Βαγγελιώ μου (να μου συγχωρήσεις των ενικό αφού πια σε αισθάνομαι δικό μου άνθρωπο) για μια ακόμα υπέροχη συνταγή !!
Μα πόσο μ’ αρέσει αυτός ο ενικός της οικειότητας και της φιλίας! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που άρεσε τόσο πολύ αυτό το εύκολο κέικ. Καλή χρονιά, με υγεία και χαρές!
Να είσαι καλά !! Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος με υγεία για σένα και την οικογένειά σου.
Ευχαριστώ πολύ! Επίσης!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα ! Τί λαχταριστό, μαμαδίστικο κεικ είναι αυτό ! Θα ήθελα να κάνω μία παράτολμη ερώτηση, γιατί η χοληστερίνη δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια…. Θα μπορούσε το κέικ αυτό να γίνει νηστίσιμο? Εννοώ από άποψη αβγών. Θα μπορούσα δηλαδή, να παραλείψω τα αυγά και να τα αντικαταστήσω με κάτι άλλο? ίσως με χυμό πορτοκάλι? Σας ευχαριστώ !
Καλή εβδομάδα και σε σας! Ένα καλο υποκατάστατο του αυγού είναι ο πολτός μήλου ή μπανάνας. Συιστάται 1/4 πολτός για κάθε αυγό. Εγώ προσθέτω και λίγο ακόμη φουσκωτικό (μπέικιν ή σόδα). Σ’ αυτό το κέικ δεν έχω δοκιμάσει την αντικατάσταση για να σας δώσω πιο ακριβείς πληροφορίες, αλλά σε άλλες δούλεψε καλά η αντικατάσταση!
Σας ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω σήμερα και θα επανέλθω με εντυπώσεις !
Γειά σας
Σκέφτομαι να φτιάξω το κέικ, βάζοντας για άρωμα 1-1.5 σφηνάκι λικέρ περγαμόντο (δε μιλάω σε κουταλιές, γιατί φαντάζομαι ότι το λικέρ δεν έχει τόσο συμπυκνωμένο άρωμα όσο η εσάνς). Μήπως πρέπει να μειώσω αναλόγως την ποσότητα του λαδιού, ώστε να μη βγει υπερβολικά υγρό το κέικ; Επίσης, η μονή δόση του κέικ, φτάνει για μια κανονική μακρόστενη φόρμα;
Ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Δεν νομίζω ότι πρέπει να αλλάξετε κάτι για 1,5 σφηνάκι λικέρ… Το κάνω συχνά, χωρίς άλλες μεταβολές. Η μονή δόση είναι αρκετά μεγάλη, θα θέλει 2 μακρόστενες φόρμες. Καλή επιτυχία!
καλημέρα και χρόνια πολλά θα μπορούσα να το αρωματησω με γεύση ταουρεκιου; και να το κάνω με ζάχαρη καρύδας; σάς ευχαριστώ πολύ
Χρόνια Πολλά και σε σας! Τα αρώματα είναι επιλογή μας, οπότε ναι, θα πήγαιναν αρώματα τσουρεκιού σ’ αυτό το κέικ! Με ζάχαρη καρύδας το έχουν ήδη δοκιμάσει φίλες και μου γράφουν ότι γίνεται καλό, αλλά εγώ δεν το ΄δχω δοκιμάσει για να έχω προσωπική γνώμη…
Την παραπάνω συνταγή την βλέπω 8-9 χρόνια !Από τότε που ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας. Έχω κάνει πολλά κέικ με τις συνταγές σας. Όλα πετυχημένα, νόστιμα, ιδιαίτερης γεύσης…με κολοκύθι, ινδοκάρυδο, πορτοκάλια, λεμόνι, μπανάνα, σοκολάτα, μήλο, κανέλα, κακάο, βρώμη,…Τελικά το έκανα ! Ν ό σ τ ι μ ο!! Αφράτο, όχι γλυκό, γευστικό με απλή παρασκευή και υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στην κουζίνα μας.
Μας άρεσε πολύ! Τώρα είμαι σε διαδικασία διαβάσματος και ξαναδιαβάσματος… και … της συνταγής σας: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΦΡΟΥΤΩΝ! Θα τολμήσω την παρασκευή του. Αν μου επιτρέπετε θα σας ρωτήσω κάτι. Θα το κάνω όμως στην αντίστοιχη συνταγή. Σας ευχαριστώ.
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και την στήριξη αγαπητή Λίλια!