Αλμυρά

Κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο

Κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο

Η εξέλιξη μιας παραδοσιακής συνταγής!

Τυριά, τσίπα, και γιαούρτι συνδυάζονταν πάντα με τα αγαπημένα μας κρεατικά στην Κρήτη. Εμβληματικό πιάτο θα έλεγα το ψητό κουνέλι που γεμίζεται με τυρί η περιχύνεται με σάλτσα γιαουρτιού-αυγών αφού ψηθεί. Η συνταγή έχει δοθεί και μπορείτε να τη δείτε στην αυθεντική της μορφή με κουνέλι όπου σημειώνεται ότι μπορούμε να τη φτιάξουμε και με κοτόπουλο. Το ίδιο νόστιμο είναι και το αρνάκι στο φούρνο με τσίπα ή γιαούρτι που μια παραλλαγή του (αυτή των Καπετανιανών) έχω δώσει παλιότερα.

Κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο

Η εξέλιξη λοιπόν της παραδοσιακής  συνταγής είναι η σημερινή, επί το ελαφρότερο, και μάλλον το υγιεινότερο! Το κρέας που επέλεξα είναι κοτόπουλο γιατί εδώ δεν είναι πάντα εύκολο να βρω κουνέλι. Τρυφερά νωπά μπούτια από μικρά κοτόπουλα χρησιμοποίησα αυτή τη φορά αλλά το έχω φτιάξει και με ολόκληρο κοτόπουλο και με ανάμεικτα στήθη και μπούτια. Επέλεξα τα μπουτάκια γιατί τα παιδάκια μου αγαπούν τα «κοπανάκια» και ήθελα να τους κάνω το χατίρι.

Κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο

Ελάχιστα υλικά, απλές διακριτές γεύσεις, ό,τι καλύτερο για καλοκαιρινά μεσημεριανά πιάτα. Εμείς τα σερβίραμε με ένα απλό πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο όπως τον συνηθίζω αλλά και με ένα ψευτοπιλαφάκι ή με τηγανητές πατάτες ταιριάζει υπέροχα! Η λευκή σάλτσα που παρασκευάζεται από τα υγρά του ψητού μας συμπληρώνει και γαρνίρει πολύ επιτυχημένα αυτό που θα  επιλέξουμε για συνοδευτικό.

Κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο

Η αλήθεια είναι ότι φτιάχνω έτσι το κοτόπουλο και σε περιόδους που προσέχουμε θερμίδες και λιπαρά. Φυσικά αφαιρώ το δέρμα του κοτόπουλου και χρησιμοποιώ γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Δεν μπορώ να πω ότι είναι το ίδιο αλλά σίγουρα για διαιτητικό πιάτο είναι πολύ νόστιμο!

Κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο

Παρατηρήσεις

  • Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο βούτυρο στη λευκή κρέμα και αρτύζουμε με λίγα ακόμη μπαχαρικά.
  • Αντί κύμινο μπορούμε να βάλουμε ρίγανη ή θυμάρι στο κοτόπουλό μας, αλλά θεωρώ ότι το κύμινο ταιριάζει πολύ σ’ αυτή τη συνταγή. Το Χειμώνα του πηγαίνει και λίγη καπνιστή πάπρικα, καυτερή ή γλυκιά.
  • Για πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να ανακατέψουμε το γιαούρτι με μια κουταλιά μουστάρδα.
  • Ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος του κοτόπουλου μπορεί να διαφέρουν λίγο οι χρόνοι ψησίματος. Θέλουμε να γίνουν «λουκούμι», να φεύγει το κρέας από τα κόκκαλα με την πίεση ενός πιρουνιού. Οπότε μπορεί τα υγρά του ταψιού να τα αδειάσουμε στη μέση του τελευταίου μισάωρου ψησίματος.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο