Η εξέλιξη μιας παραδοσιακής συνταγής!
Τυριά, τσίπα, και γιαούρτι συνδυάζονταν πάντα με τα αγαπημένα μας κρεατικά στην Κρήτη. Εμβληματικό πιάτο θα έλεγα το ψητό κουνέλι που γεμίζεται με τυρί η περιχύνεται με σάλτσα γιαουρτιού-αυγών αφού ψηθεί. Η συνταγή έχει δοθεί και μπορείτε να τη δείτε στην αυθεντική της μορφή με κουνέλι όπου σημειώνεται ότι μπορούμε να τη φτιάξουμε και με κοτόπουλο. Το ίδιο νόστιμο είναι και το αρνάκι στο φούρνο με τσίπα ή γιαούρτι που μια παραλλαγή του (αυτή των Καπετανιανών) έχω δώσει παλιότερα.
Η εξέλιξη λοιπόν της παραδοσιακής συνταγής είναι η σημερινή, επί το ελαφρότερο, και μάλλον το υγιεινότερο! Το κρέας που επέλεξα είναι κοτόπουλο γιατί εδώ δεν είναι πάντα εύκολο να βρω κουνέλι. Τρυφερά νωπά μπούτια από μικρά κοτόπουλα χρησιμοποίησα αυτή τη φορά αλλά το έχω φτιάξει και με ολόκληρο κοτόπουλο και με ανάμεικτα στήθη και μπούτια. Επέλεξα τα μπουτάκια γιατί τα παιδάκια μου αγαπούν τα «κοπανάκια» και ήθελα να τους κάνω το χατίρι.
Ελάχιστα υλικά, απλές διακριτές γεύσεις, ό,τι καλύτερο για καλοκαιρινά μεσημεριανά πιάτα. Εμείς τα σερβίραμε με ένα απλό πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο όπως τον συνηθίζω αλλά και με ένα ψευτοπιλαφάκι ή με τηγανητές πατάτες ταιριάζει υπέροχα! Η λευκή σάλτσα που παρασκευάζεται από τα υγρά του ψητού μας συμπληρώνει και γαρνίρει πολύ επιτυχημένα αυτό που θα επιλέξουμε για συνοδευτικό.
Η αλήθεια είναι ότι φτιάχνω έτσι το κοτόπουλο και σε περιόδους που προσέχουμε θερμίδες και λιπαρά. Φυσικά αφαιρώ το δέρμα του κοτόπουλου και χρησιμοποιώ γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Δεν μπορώ να πω ότι είναι το ίδιο αλλά σίγουρα για διαιτητικό πιάτο είναι πολύ νόστιμο!
Υλικά
Για 5-6 μπούτια από μικρά νεαρά κοτόπουλα
250 gr γιαούρτι της επιλογής μας
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
2-3 κουταλιές αλεύρι
Για το μαρινάρισμα, 2 κουταλιές ξύδι.
Επί το έργον
Πλένουμε τα μπουτάκια και τα βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη με ξυδόνερο για 20 λεπτά πάνω κάτω. Τα ξεπλένουμε, τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Τα αραδιάζουμε σε ένα σκεύος ψησίματος και τα περιχύνουμε με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά και τα τακτοποιούμε στο ταψί με το δέρμα προς τα πάνω. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο λίγο πιο κάτω από τη μέση, και ψήνουμε για μισή ώρα. Γυρίζουμε τα μπούτια από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε για άλλη μισή ώρα. Μετά γυρίζουμε για τελευταία φορά ώστε να έχουμε πάλι από την πάνω πλευρά το δέρμα και παράλληλα αδειάζουμε τα υγρά που έχουν προκύψει σε μια κατσαρόλα, αφήνοντας μόνο λίγα στο ταψί.
Αν κάνουμε πουρέ, αρχίζουμε τώρα τη διαδικασία και για αυτόν. Συνεχίζουμε το ψήσιμο του κοτόπουλου για 20-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν όσο θέλουμε τα μπουτάκια μας και να μαλακώσουν εντελώς. Με τα υγρά του ταψιού (πρέπει να είναι 1-1,5 κούπα περίπου, αλλιώς συμπληρώνουμε με νερό), ετοιμάζουμε τη λευκή σάλτσα: Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και διαλύουμε το αλεύρι σε ½ ποτηράκι νερό. Μόλις πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας προσθέτουμε το διάλυμα του αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να κοχλάσει.
Σερβίρουμε τα μπουτάκια με το συνοδευτικό της επιλογής μας και περιχύνουμε με τη λευκή σάλτσα.
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο βούτυρο στη λευκή κρέμα και αρτύζουμε με λίγα ακόμη μπαχαρικά.
- Αντί κύμινο μπορούμε να βάλουμε ρίγανη ή θυμάρι στο κοτόπουλό μας, αλλά θεωρώ ότι το κύμινο ταιριάζει πολύ σ’ αυτή τη συνταγή. Το Χειμώνα του πηγαίνει και λίγη καπνιστή πάπρικα, καυτερή ή γλυκιά.
- Για πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να ανακατέψουμε το γιαούρτι με μια κουταλιά μουστάρδα.
- Ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος του κοτόπουλου μπορεί να διαφέρουν λίγο οι χρόνοι ψησίματος. Θέλουμε να γίνουν «λουκούμι», να φεύγει το κρέας από τα κόκκαλα με την πίεση ενός πιρουνιού. Οπότε μπορεί τα υγρά του ταψιού να τα αδειάσουμε στη μέση του τελευταίου μισάωρου ψησίματος.