Vegan/vegetarian

Χρόνια Πολλά με ένα Χριστόψωμο!

Χρόνια Πολλά με ένα Χριστόψωμο!
Ειρήνη, υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο! 

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά! Εύχομαι σε όλους υγεία και κάθε προσωπική, και οικογενειακή ευτυχία!

Για τελευταία ανάρτηση πριν από τα Χριστούγεννα, επέλεξα το παραδοσιακό χριστόψωμο αφού φαγάκια χριστουγεννιάτικα δεν έφτιαξα ακόμη. Το ψωμί του Χριστού συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και σε πολλές παραλλαγές. Κάθε τόπος και κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή.

Χρόνια Πολλά με ένα Χριστόψωμο!

Σίγουρα όμως όσοι το συνηθίζουν, το φτιάχνουν με αγάπη και καλή διάθεση για την οικογένειά τους. Άλλοτε είναι νηστίσιμο και άλλοτε περιέχει αυγά, βούτυρο και γάλα. Εξαρτάται από πότε πρόκειται να καταναλωθεί. Το έθιμο λέει να κοπεί ή το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ή ανήμερα τα Χριστούγεννα. Οπότε διαμορφώνονται ανάλογα και τα υλικά του.

Ένα γενικό όμως χαρακτηριστικό των χριστόψωμων είναι η διακόσμηση της επιφάνειάς τους με θρησκευτικά σύμβολα με κυρίαρχο το Χ του Χριστού, με σύμβολα της καθημερινότητας , του ζωικού και του φυτικού βασιλείου (κλαδιά δέντρων και πουλιά και ζώα) και με ξηρούς καρπούς πολλές φορές άσπαστους.

Χρόνια Πολλά με ένα Χριστόψωμο!

Δεν θα πω περισσότερα για τα λαογραφικά που αφορούν το χριστόψωμο, και θα σας προτείνω να διαβάσετε περισσότερα στο αξιόλογο post που έχει αναρτήσει το Δυοσμαράκι εδώ, και στο οποίο μάλιστα δίνει συνταγή για χριστόψωμο από την Κρήτη, με αυγά και γάλα.

Εγώ φέτος επέλεξα το νηστίσιμο μιας και έχω φτιάξει κάποια άλλα ψωμοειδή αρτύσιμα για την ημέρα των Χριστουγέννων και είπα να αποφύγω τα λιπαρά υλικά για το χριστόψωμο.

 

Παρατηρήσεις

1) Αντί  λάδι, μπορούμε να βάλουμε ταχίνι.

2) Μπορούμε να προσθέσουμε κοπανισμένα καρύδια και σταφίδες στη ζύμη (ακόμη και ψιλοκομμένα φρουί γλασέ οι λιγότερο παραδοσιακοί) . Αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο ζύμωμα.

3) Αν η ζύμη μας δυσκολεύει στο πλάσιμο του ψωμιού (επειδή της λείπει αλεύρι κολλά ελαφρώς), βρέχουμε τα χέρια μας ελαφρά ή το βάζουμε σε φόρμα κέικ με τον πάτο που την κάνει σαν ταψάκι.

4)Τα μυρωδικά μπορεί να είναι διαφορετικά, όπως γλυκάνισο, κακουλέ, μαχλέπι, κόλιανδρο.

Χρόνια Πολλά !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο