Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά! Εύχομαι σε όλους υγεία και κάθε προσωπική, και οικογενειακή ευτυχία!
Για τελευταία ανάρτηση πριν από τα Χριστούγεννα, επέλεξα το παραδοσιακό χριστόψωμο αφού φαγάκια χριστουγεννιάτικα δεν έφτιαξα ακόμη. Το ψωμί του Χριστού συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και σε πολλές παραλλαγές. Κάθε τόπος και κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή.
Σίγουρα όμως όσοι το συνηθίζουν, το φτιάχνουν με αγάπη και καλή διάθεση για την οικογένειά τους. Άλλοτε είναι νηστίσιμο και άλλοτε περιέχει αυγά, βούτυρο και γάλα. Εξαρτάται από πότε πρόκειται να καταναλωθεί. Το έθιμο λέει να κοπεί ή το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ή ανήμερα τα Χριστούγεννα. Οπότε διαμορφώνονται ανάλογα και τα υλικά του.
Ένα γενικό όμως χαρακτηριστικό των χριστόψωμων είναι η διακόσμηση της επιφάνειάς τους με θρησκευτικά σύμβολα με κυρίαρχο το Χ του Χριστού, με σύμβολα της καθημερινότητας , του ζωικού και του φυτικού βασιλείου (κλαδιά δέντρων και πουλιά και ζώα) και με ξηρούς καρπούς πολλές φορές άσπαστους.
Δεν θα πω περισσότερα για τα λαογραφικά που αφορούν το χριστόψωμο, και θα σας προτείνω να διαβάσετε περισσότερα στο αξιόλογο post που έχει αναρτήσει το Δυοσμαράκι εδώ, και στο οποίο μάλιστα δίνει συνταγή για χριστόψωμο από την Κρήτη, με αυγά και γάλα.
Εγώ φέτος επέλεξα το νηστίσιμο μιας και έχω φτιάξει κάποια άλλα ψωμοειδή αρτύσιμα για την ημέρα των Χριστουγέννων και είπα να αποφύγω τα λιπαρά υλικά για το χριστόψωμο.
Υλικά
Υλικά:
80 γραμμάρια μαγιά
¾ κούπας νερό χλιαρό
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα ζάχαρη
Το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού ( ο χυμός από το δικό μου ήταν 100 ml)
1/3 κούπας κονιάκ ή ρακή ή ακόμη και μυρωδάτο γλυκό κρασί
½ κουταλάκι μαστίχα που θα αλέσουμε με λίγη ζάχαρη στο multi
½ κουταλιά κανέλα
¼ κουταλιάς γαρύφαλλο
Περίπου ένα κιλό αλεύρι σκληρό (αλλά και το «για όλες τις χρήσεις» ταιριάζει)
Επί το έργον
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με μια κουταλιά από τη ζάχαρη και δύο κουταλιές από το αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει. Αυτό γίνεται πολύ γρήγορα , περίπου σε 15 λεπτά.
Βάζουμε σε λεκανίτσα το λάδι, το ξύσμα, το χυμό , το ποτό και τη ζάχαρη και τα αναμειγνύουμε με το χέρι ως ότου να έχει σχεδόν διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά και το διάλυμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε μια κούπα από το κιλό το αλεύρι και προσθέτουμε το υπόλοιπο στο μίγμα μας σταδιακά, σε δυο τρεις δόσεις. Η ζύμη κολλά στα χέρια αλλά με το ζύμωμα αρχίζει να αλλάζει υφή. Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη αυτή σε ένα χωριστό μπολ και προσθέτουμε λίγο αλεύρι από αυτό που κρατήσαμε για να την κάνουμε αυτή πιο συμπαγή. Αυτή θα τη χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση και θέλουμε να πλάθεται πιο εύκολα.
Σκεπάζουμε τα ζυμαράκια μας με μεμβράνη και τα βάζουμε σε ζεστό περιβάλλον να ανεβούν. Όταν είναι έτοιμα, τα ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε το χριστόψωμό μας με την μεγάλη ποσότητα ζύμης, και τα στολίδια του με την συμπαγή μικρότερη ποσότητα. Ανάλογα την υπομονή μας και το μεράκι μας μπορούμε να κάνουμε έργα τέχνης πάνω στο ψωμάκι μας. Εγώ μεράκι έχω ακόμη, αλλά έχω χάσει αρκετή από την υπομονή μου και έτσι κράτησα περίπου μια κούπα ζύμη και έκανα τον σταυρό με το καρύδι που βλέπετε (κλασικό σχέδιο στο κρητικό χριστόψωμο) και συμπλήρωσα κάποια «λουλουδάκια» στα γρήγορα.
Το αφήνουμε να ξαναανεβεί σκεπασμένο σε ζεστό περιβάλλον. Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη (να μη ακουμπά το ψωμί) , με μια πετσέτα και με μια ελαφριά κουβερτούλα. Όταν έχει πια ανεβεί, το αλείφουμε με νερό και το πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι. Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς (προθερμασμένο φούρνο) για 1,5 περίπου ώρα. Στη μέση περίπου του χρόνου αυτού το σκεπάζουμε με λαδόχαρτο να μη καεί. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι όπως τα κέικ κι αν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμο.
Μόλις το βγάλουμε το αλείφουμε με ένα πινελάκι με ζαχαρόνερο για να γυαλίσει λίγο (δεν γυαλίζει όπως με το αυγό αλλά είπαμε… αυτό είναι νηστίσιμο).
Παρατηρήσεις
1) Αντί λάδι, μπορούμε να βάλουμε ταχίνι.
2) Μπορούμε να προσθέσουμε κοπανισμένα καρύδια και σταφίδες στη ζύμη (ακόμη και ψιλοκομμένα φρουί γλασέ οι λιγότερο παραδοσιακοί) . Αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο ζύμωμα.
3) Αν η ζύμη μας δυσκολεύει στο πλάσιμο του ψωμιού (επειδή της λείπει αλεύρι κολλά ελαφρώς), βρέχουμε τα χέρια μας ελαφρά ή το βάζουμε σε φόρμα κέικ με τον πάτο που την κάνει σαν ταψάκι.
4)Τα μυρωδικά μπορεί να είναι διαφορετικά, όπως γλυκάνισο, κακουλέ, μαχλέπι, κόλιανδρο.
Χρονια Πολλα και Καλα Χριστουγεννα!
Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία!
Χρόνια πολλά και καλά!!! Καλά Χριστούγεννα!!! Να'στε όλοι καλά και αγαπημένοι!!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
Πιο ωραία χρόνια πολλά δεν γινόταν ! Υπέροχο το Χριστόψωμο.
Εύχομαι σε σένα και την οικογένεια σου καλές γιορτές, με υγεία και χαρά και πολλές νοστιμιές !!
Καλές γιορτές, χρόνια καλά γεμάτα υγεία και ευτυχία!!
Εβαλες την καταλληλότερη ανάρτηση!
Καλά Χριστούγεννααααα!
Καλά Χριστούγεννα Vita!!Με υγεία κι ευτυχία!!
Καλά Χριστούγεννα με ΥΓΕΙΑ!!!
♥♫ Querida amiga,
"Que o Natal não seja apenas uma data… mas um estado de espírito a orientar nossa vida… e que o amor se renove a cada ano da nossa convivência."
♫♫♫ Feliz Natal!!!
♥
…………(¯`O´¯)
…………*./ | .*
…………..*♫*.
………, • '*♥* ' • ,
……. '*• ♫♫♫•*'
….. ' *, • '♫ ' • ,* '
….' * • ♫*♥*♫• * '
… * , • Feliz' • , * '
…* ' •♫♫*♥*♫♫ • ' * '
' ' • . Navidad . • ' ' '
' ' • ♫♫♫*♥*♫♫♫• * ' '
…………..x♥x
…………….♥
Bj♥s
Brasil ♫♥
Σου εύχομαι από καρδιάς
της Γέννησης τ΄ αστέρι
Χρόνια πολλά, χρόνια καλά
στο σπίτι σου να φέρει!
Καλά Χριστούγεννα!!!
Καλά Χριστούγεννα με αγάπη και υγειά.
Χρόνια πολλά!
Υγεία και χαρά!
Το χριστόψωμο είναι τέλειο!
Φιλιά!
Υπεροχο και παραδοσιακο!Και του χρονου!Χρονια πολλα!
Χρόνια Πολλά!
αγάπη, υγεία, ευτυχία!
χρονια πολλα και ευτυχισμενα!!!
Χρόνια πολλά και καλά!!!
Χρόνια Πολλά, καλές γιορτές, πολλές ευχές από καρδιάς!!
Ελπινίκη
mia maria
Μαρίνα
Δύσπιστε
Μάγδα
Λίλα
Κική
Αθηνά
Γιαγιά Αντιγόνη
Ειρήνη
Ellada
Ελένη
Μάρα
Ζαμπία
Πανσοφίξ
Μανουσίνα
Έλενα
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και εύχομαι σε σας και τους αγαπημένους σας υγεία, ευτυχία και επιτυχία σε όλους τους τομείς!
χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία 🙂
Magia da Inês,Você está certo, caro amigo. Feliz Aniversário! Desejo-lhe saúde e felicidade para você e sua família
Χρόνια πολλά και φωτεινά με υγεία και χαμόγελα! Καλές γιορτές! (χμ..πρέπει να δοκιμάσω να το φτιάξω μια φορά και με ρακή..)
Έτσι δεν έχω κάνει ποτέ Χριστόψωμο (με αυτά τα μυρωδικά εννοώ) Vita μου, αλλά με βάζεις σε πειρασμό να το κάνω για την Πρωτοχρονιά, αντί για βασιλόπιτα.
Χρόνια Καλά και Πολλά φίλη μου.
Όλγα καλώς ήρθες! Χρόνια Πολλά και ό,τι επιθυμείς. Η ρακή είναι το ποτό των περισσότερων κρητικών γλυκών 🙂
Πηνελόπη Χρόνια Πολλά σε σένα και την οικογένειά σου. Είναι πεντανόστιμο το ψωμάκι αλλά σχετικά βαρύ.Ίσως αν το ψήναμε λιγότερο χρόνο σε υψηλότερη θερμοκρασία να είχε υφή βασιλόπιτας.Τώρα σαν γλυκό ψωμί μου κάνει περισσότερο (αυτό είναι άλλωστε)
χμ… ναι, αλλά επειδή εδώ η κρητική ρακή είναι σπάνιο αγαθό (φτιάχνουμε τσίπουρο με γλυκάνισο που μου αρέσει εξίσου, αλλά άλλο πράγμα, διαφορετικό), αυτή που καβατζώνω λυπάμαι να τη θυσιάσω σε γλυκά! Καλό βράδυ! :)))
[…] με ένα χριστόψωμο. Διαφορετικό από εκείνο της πρώτης συνταγής, αφού περιέχει βούτυρο και αυγά αλλά το ίδιο νόστιμο […]
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ Χρόνια Πολλά με ένα Χριστόψωμο! ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΤΣΙ?
Χρόνια Πολλά και σε σας! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όχι δεν λείπει, είναι 3/4 της κούπας. Δείτε ξανά τη συνταγή. Είναι από τις παλιές και δυστυχώς κόβει η διαφήμιση το κείμενο. Πάνω ακριβώς από τη διαφήμιση αναφέρεται το νερό. Να είστε καλά και καλή επιτυχία! Πάντως αν δεν θέλετε υποχρεωτικά νηστίσιμο, στους περισσότερους αρέσει αυτό εδώ: https://staging.cretangastronmy.gr/2012/12/%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%BF-2/
Υπέροχη συνταγή
Ευχαριστούμε πολύ! Καλές γιορτές!