Γλυκά

Ρακόμελο το γλυκόπιοτο

Ρακόμελο το γλυκόπιοτο

Το “μαγικό” φίλτρο της Κρήτης!

Θες ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που έλεγε ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις της ρακής γιατί οι νέοι τώρα προτιμούν ρακόμελο στις εξόδους τους, θες  ένας πρόωρος πονόλαιμος , θες το μέλι νέας σοδειάς που μου έλαχε, δεν τόχα σε πολύ μου να φτιάξω λίγο ρακόμελο κι ας είναι περυσινή η ρακή μου. Το ρακόμελο  το ήξερα σαν φάρμακο από τα παιδικά μου χρόνια. Έτσι  το σύστησα κάποτε στο hungry σε μια συζήτηση στην οποία μάλιστα ανέφερα  ότι δεν θα μπορούσα να το φανταστώ σαν ποτό για πάρτυ! Πού να ήξερα τις εξελίξεις το 2003 (Και ποιός τις ήξερε εδώ που τα λέμε!

Ρακόμελο το γλυκόπιοτο

Στον πονόλαιμο και στον βήχα λειτουργούσε σαν σιροπάκι, στο κρυολόγημα και στο μπούκωμα σαν αποχρεμπτικό αφού ανοίγει τις αεροφόρους οδούς, στο κρύωμα σαν θερμαντικό. Ένα σφηνάκι σε χειμωνιάτικα ροφήματα τα έκανε πιο νόστιμα και πιο αποτελεσματικά.
Τελευταία ακούω ότι πίνεται και κρύο σαν απεριτίφ ή σαν χωνευτικό, γι αυτό και δίνω τώρα τη συνταγή του που μέχρι τώρα θεωρούσα χειμωνιάτικη.

 

Ρακόμελο το γλυκόπιοτο

 

Παρατηρήσεις

1)Προσοχή είναι πολύ εύφλεκτο γι αυτό και η μεγάλη σχετικά κατσαρόλα.Ακόμη και οι ατμοί του ανάβουν γι αυτό προτιμώ την κουζίνα από το γκαζάκι που έχει φλόγα.
2)Μπορούμε να βάλουμε κι άλλα μυρωδικά  όπως πορτοκαλόφλουδα, ή μοσκοκάρυδο .Ακόμη μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες μελιού-ρακής
3)Αφήνω τα ξυλάκια κανέλας μέσα στα μπουκαλάκια για να αφήνει την μυρωδιά της.Άλλωστε δεν φτιάχνω μεγάλη ποσότητα.Είπαμε:  ζεστό το ήξερα εγώ το ποτό αυτό, και το λιγοστό περίσσευμα απλώς το χρησιμοποιούσα  σε τσάγια και άλλα χειμωνιάτικα ροφήματα.
4)Είναι πιο μεθυστικό από τη σκέτη ρακή γιατί απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό
Αποτελέσματα:
α)Σιγοτραγουδάω τώρα που γράφω το φιλεντέμ*

β)Δεν έμεινα σε ένα σφηνάκι οπότε θερμιδικώς βγήκα εκτός προγράμματος

γ)Ο λαιμός και η αναπνοή βελτιώθηκαν

δ)Νοιώθω μια γλυκιά χαλάρωση που στο τρίτο σφηνάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν νιρβάνα

ε)Πιστεύω ότι είναι και υπναγωγό εκτός των άλλων

*Το φιλεντέμ είναι ένα πολύ ωραίο τραγούδι  του Ν.Ξυλούρη. Στα μέρη μας, όταν θέλουμε να πούμε ότι κοντεύουμε να μεθύσουμε λέμε την έκφραση: Σε λίγο μου φαίνεται πως θα πούμε το φιλεντέμ….
Δεν ξέρω γιατί.Το τραγούδι πάντως είναι πολύ ωραίο όπως όλα του Ξυλούρη

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο