Το “μαγικό” φίλτρο της Κρήτης!
Θες ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που έλεγε ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις της ρακής γιατί οι νέοι τώρα προτιμούν ρακόμελο στις εξόδους τους, θες ένας πρόωρος πονόλαιμος , θες το μέλι νέας σοδειάς που μου έλαχε, δεν τόχα σε πολύ μου να φτιάξω λίγο ρακόμελο κι ας είναι περυσινή η ρακή μου. Το ρακόμελο το ήξερα σαν φάρμακο από τα παιδικά μου χρόνια. Έτσι το σύστησα κάποτε στο hungry σε μια συζήτηση στην οποία μάλιστα ανέφερα ότι δεν θα μπορούσα να το φανταστώ σαν ποτό για πάρτυ! Πού να ήξερα τις εξελίξεις το 2003 (Και ποιός τις ήξερε εδώ που τα λέμε!
Στον πονόλαιμο και στον βήχα λειτουργούσε σαν σιροπάκι, στο κρυολόγημα και στο μπούκωμα σαν αποχρεμπτικό αφού ανοίγει τις αεροφόρους οδούς, στο κρύωμα σαν θερμαντικό. Ένα σφηνάκι σε χειμωνιάτικα ροφήματα τα έκανε πιο νόστιμα και πιο αποτελεσματικά.
Τελευταία ακούω ότι πίνεται και κρύο σαν απεριτίφ ή σαν χωνευτικό, γι αυτό και δίνω τώρα τη συνταγή του που μέχρι τώρα θεωρούσα χειμωνιάτικη.
Υλικά
Για μια φλυτζάνα:
1 φλυτζάνα ρακή ( όχι τσίπουρο με γλυκάνισο)
2 κουταλιές μέλι
1-2 ξυλάκια κανέλα 5 cm
5-6 γαρύφαλα (μοσχοκάρφια)
Επί το έργον
Έβαλα τη ρακή σε δυσανάλογα μεγάλο κατσαρόλι γιατί εγώ είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν μ’ αρέσει ν’ ανάβω φωτιές.Πρόσθεσα το μέλι και τα μυρωδικά και τα έβαλα στο μικρό μάτι της κουζίνας, εκείνο για τον καφέ.
Μέχρι να ζεσταθεί ανέπνεα τους θεραπευτικούς ατμούς της ρακής που πολύ νωρίς απέκτησαν και μυρωδιά μελιού και κανελογαρύφαλου.Μόλις πήρε βράση έκλεισα το μάτι αλλά δεν απέσυρα το κατσαρόλι.
Έβαλα ένα σφηνάκι για τον εαυτό μου (είπαμε μια από τις αφορμές ήταν ο πονόλαιμος) και το υπόλοιπο το φύλαξα σε δυο μικρά καραφάκια που μου βρίσκονται.
Παρατηρήσεις
1)Προσοχή είναι πολύ εύφλεκτο γι αυτό και η μεγάλη σχετικά κατσαρόλα.Ακόμη και οι ατμοί του ανάβουν γι αυτό προτιμώ την κουζίνα από το γκαζάκι που έχει φλόγα.
2)Μπορούμε να βάλουμε κι άλλα μυρωδικά όπως πορτοκαλόφλουδα, ή μοσκοκάρυδο .Ακόμη μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες μελιού-ρακής
3)Αφήνω τα ξυλάκια κανέλας μέσα στα μπουκαλάκια για να αφήνει την μυρωδιά της.Άλλωστε δεν φτιάχνω μεγάλη ποσότητα.Είπαμε: ζεστό το ήξερα εγώ το ποτό αυτό, και το λιγοστό περίσσευμα απλώς το χρησιμοποιούσα σε τσάγια και άλλα χειμωνιάτικα ροφήματα.
4)Είναι πιο μεθυστικό από τη σκέτη ρακή γιατί απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό
Αποτελέσματα:
α)Σιγοτραγουδάω τώρα που γράφω το φιλεντέμ*
β)Δεν έμεινα σε ένα σφηνάκι οπότε θερμιδικώς βγήκα εκτός προγράμματος
γ)Ο λαιμός και η αναπνοή βελτιώθηκαν
δ)Νοιώθω μια γλυκιά χαλάρωση που στο τρίτο σφηνάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν νιρβάνα
ε)Πιστεύω ότι είναι και υπναγωγό εκτός των άλλων
*Το φιλεντέμ είναι ένα πολύ ωραίο τραγούδι του Ν.Ξυλούρη. Στα μέρη μας, όταν θέλουμε να πούμε ότι κοντεύουμε να μεθύσουμε λέμε την έκφραση: Σε λίγο μου φαίνεται πως θα πούμε το φιλεντέμ….
Δεν ξέρω γιατί.Το τραγούδι πάντως είναι πολύ ωραίο όπως όλα του Ξυλούρη
Όλα υπέροχα. Τι μυρωδιες, τι γευσεις και ακούσματα. Πολύ ομορφα
το έχω ακούσει πολλές φορές αλλά δεν το 'χω κάνει ποτέ,με έπεισες θα το δοκιμάσω μόλις βρω ρακή 😀
Καλημέρα…
Εχω κρυώσει και είμαι άρωστη!
Μόλις έφτιαξα το ρακόμελο και ανακουφύστικα αρκετά.
Σ'ευχαριστώ για την ιδέα.
Πέρισυ έφτιαξα ρακόμελο…..ή για να είμαι πιο σαφής τσιπουρόμελο, αλλά δεν το έβρασα, το έβαλα στον ήλιο μέχρι που έλιωσε το μέλι! Το είχα όλο το χειμώνα και σε όποιον ερχόταν το σέρβιρα σαν λικέρ! Καλά που μου το θύμισες να φτιάξω και για φέτος!
Με τσίπουρο στα μέρη μου πάντα γιατρευόμαστε πότε με την προσθήκη μελιού πότε με λίγα μπαχαρικά βρασμένο ελαφρά και το πίναμε ζεστό.
Στο χωριό μου αυτό το λένε "πόνζι"
Και εγώ αυτές τις μέρες προσπαθώ να γιατρευτώ με ρακόμελο!!! Την πρώτη φορά που άκουσα ένα φίλο σε ρακάδικο να ζητάει ρακόμελο κάπως μου φάνηκε και εγώ για φάρμακο το ήξερα…. Τώρα πια το συνήθισα.Καλημέρα
Καλημέρα σε όλες και όλους
Έφη ευχαριστώ!Ωραίος ο Ξυλούρης έ;
Lost Gastronaut Καλώς ήρθες! η ρακή πλέον κυκλοφορεί παντού! Σαν τα κακά παιδιά.Περίμενε όμως τη φετινή (κατα προτίμηση πρωτόρακη, και μέλι ανθέων ιδανικά)
Δήμητρα περαστικά! Χαίρομαι που βοήθησε…
Λίλα επειδή ζεστό μας το έφτιαχνε η μαμά μου στα κρυώματά μας και μας το έδινε με το κουταλάκι, δεν έχω υπόψη μου τη μέθοδό σου.Φαίνεται ενδιαφέρουσα
Ναι Ξανθή μου.Μερικά πράγματα διατρέχουν όλο τον ελληνικό χώρο (Μπορεί και πιο πέρα αλλά αυτό δεν το ξέρω)Κι εμείς με τη ρακή μέχρι και εντριβές κάνουμε.
Μανουσίνα τελικά κάνει κανείς κέφι και με το ρακόμελο!
Καλημέρα!!!
Πόσο το αγαπάω το ρακόμελο..ειδικά τον χειμώνα είναι βάλσαμο!!!
Όσο για την νιρβάνα και το κέφι..χαχα τα έχω νιώσει κι εγώ πολλές φορές!!
Μπράβο!
Φιλάκια πολλά!
Εύα ναι είναι ένα φάρμακο που πίνεται ευχάριστα (δεν υπάρχουν πολλά τέτοια φάρμακα) και με ευχάριστες τελικά παρενέργειες 🙂
μόνο εγώ δε τρελένομαι για ρακόμελο…για ρακή με μεζέ όμως δεν έχω αρνηθεί ποτέ μου…ψέματα μια φορά που ήμουνα με αντιβίωση,το σπίτι που ήμουνα κρητικό και να με πειράζουν :))
καλό απόγευμα
Καλημέρα Vita,
Κι εγώ σαν το "τέλειο" φάρμακο για τον πονόλαιμο το έχω το ρακόμελο, από όταν μου το έμαθε πριν 20 χρόνια ο πατέρας φίλης μου στον γάμο της στην Κρήτη. Εκ'τότε τον θυμάμαι πάντα στις δύσκολες στιγμές που ο πόνος στον λαιμό μοιάζει με ψηλές καρφίτσες.
Μπράβο που την έγραψες για να υπάρχει.
Όσο για το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη είναι πραγματικά αγαπημένο, μαζί με πολλά άλλα που είχε πει.
Καλή σου εβδομάδα.
Και μου στείλανε ρακή και μέλι πρόσφατα από το χωριό (Κάτω Χωριό Ιεράπετρας)! Τρελλαίνομαι για ρακόμελο, ωραία ιδεά μου έδωσες. Καλή εβδομάδα.
Γεια σου ρε Βαγγελιώ με τα μεράκια σου!
Όταν θα ξανάρθω θα κανονίσουμε να πάμε σ' ένα πανηγύρι να χορέψουμε.
Λοιπόν, η φίλη μου η Εύα κι εγώ έχουμε καταλήξει να φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες ρακόμελο, γιατί το εμφιαλώνουμε προς πώληση για το μπαζάρ. Κάθε Νοέμβρη φτιάχουμε τουλάχιστον 10 κιλά τσικουδιά. Εννοείται οτι εκείνο το βράδυ της εμφιάλωσης, είναι από τα πιο χαρωπά όλης της διαδικασίας, αφού γινόμαστε ψιλοσκνίπα. Εγώ δηλαδή, γιατί η κυρία Εύα δεν πίνει. Πέρσυ, τραγουδούσα ένα παλιό σμυρνέικο. Φέτος όμως, για τη χάρη σου, θα το γυρίσω στο φιλεντεμ!
Εις υγεία, πάντα γεια!
Foodjunkie, να φτιάχνεις μικρές ποσότητες γιατί και χωριστά είναι καλύτερα μερικές φορές, και "φρέσκο" είναι καλύτερο το ρακόμελο
Magica, τι να πω.Εσείς είστε ειδικοί πλέον.σε τι καζάνι βρε θηρία τη ζεσταίνετε τόση ρακή; Ή τμηματικά την κάνετε; Και πώς εξασφαλίζετε το ISO ; Και …Χίλια καλώς να έρθετε
φίλοι μας και δικοί μας
κι αν δεν χωρεί το σπίτι μας
πάνω στην κεφαλή μας!
Και λοιπόν κλπ δεν είδα το σχόλιό σου όπως και της Πηνελόπης!Μωρέ μπράβο οικοδέσποινα!Κι εγώ το ρακόμελο για φάρμακο καλέ το έχω.Προτιμώ τη ρακή με τα μεζεδάκια 🙂
Πηνελόπη συγνώμη για την παράλειψη.Από το email είδα ότι σχολιάσατε εσύ και η Και λοιπόν κλπ.Έχεις δίκιο μερικά από τα γιατροσόφια είναι πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα και μερικές φορές και πιο ακίνδυνα.Χαίρομαι που σ' αρέσει ο Ξυλούρης
Στο πατρικό το έφτιαχνε η μάνα μας και το είχαμε για φάρμακο! Το φτιάχνω κι εγώ, καμιά φορά το χειμώνα, σε ένα μπρικάκι, ίσα να βγουν 2-3 ποτηράκια του κρασιού (βάζω και λίγο νεράκι). Το καταναλώνουμε άμεσα…Μου άρεσε η ιδέα να το φυλάξω σε καραφάκι με την κανελίτσα μέσα.
Έκανες πολύ καλά που έβαλες τη συνταγή.
* Δεν ήξερα ότι το "Vita" παρέπεμπε στο "Βαγγελιώ", χάρηκα που σε βρήκα εδώ.
xxx
Κι εγώ το προτιμώ ζεστό απ' ό,τι έτοιμο! Αντε. Βάλε ένα να πιούμε μαζί!
Πρώτη φορά ήπια ρακόμελο στην Αμοργό και μου άρεσε πολύ. Είμαι σίγουρη ότι και το δικό σου θα είναι πολύ γλυκόπιοτο.
Το φτιαχνω ολο το χειμωνα, οταν κλεινει ο λαιμος του αντρα μου και γενικα οταν κρυολογησει! Φροντιζω βεβαια παντα να ειναι κοντα το κρεβατι!!!Χι,χι…!
kitchenStories Έτσι ακριβώς το ήξερα κι εγώ.Τώρα έγινε της μόδας και παγωμένο 🙂
Κική στην υγειά σου!
Ναι Κατερίνα η Αμοργός το έκανε διάσημο απ' ότι κατάλαβα.
Μαρίνα κι εμένα εύκολα με πιάνουν τα οινοπνεύματα … 🙂
Δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω ρακόμελο ποτέ στο σπίτι αλλα μετα την ανάρτηση σου θα δοκιμασω σίγουρα.
μπορουμε να βαλουμε και τσιπουρο? οχι με γλυκανισο φυσικα. Αυτο που πινουν στην Ηπειρο το καλο!!!
Θελω να το δοκιμασω να το κανω και εγω σπιτι γιατι πιναμε πολυ στην Αμοργο τα βραδυα ρακομελο και το εχω πεθυμησει. Ευχαριστω
Καλώς όρισες verylife! Υποθέτω ότι καλό θα είναι και με το τσίπουρο.Απ'ότι έχω ακούσει σε άλλα μέρη με τσίπουρο το φτιάχνουν.Το γλυκάνισο θα σκέπαζε το άρωμα του μελιού και δεν ξέρω αν του πήγαινε αλλά το σκέτο μάλλον θα το δοκίμαζα εγώ.Φτιάξε λίγο και πες μας κι εμάς 🙂
Ok θα το δοκιμασω, μπορει και σημερα κιολας γιατι το weekend ειχαμε εξωτερικες εργασιες με τα ζωντανα και δεν προλαβα
ευχαριστω για την αμεση απαντηση
Τελικα βγαινει μια χαρα … Πολυ ωραιο ειναι ισως να ειναι λιγο πιο δυνατο απο οτι με τη ρακι.
Ηταν οτι πρεπει με το μπουκωμα που μας ταλαιπωρει και τους δυο μας
verylife78: Χαίρομαι που πέτυχε!Δεν αμφέβαλλα ότι θα είναι καλό και με τσίπουρο. Ένα φάρμακο λοιπόν στην κουζίνα σου:-)
Τωρα πλεον το φτιαχνουμε και για να πινουμε οι δυο μας μιας και το γουσταρουμε σαν γευση. Οταν πιασουν και τα κρυα θα ξεκινησουμε να κανουμε και παλι ζεστο κρασι. Αν θελετε θα βρω και την συνταγη (ακριβως) για να το γραψουμε και εδω
Ανώνυμε χαίρομαι που το απολαμβάνετε! Θα χαρώ να μάθω τη συνταγή σου για το ζεστό κρασί.Με τα κρύα θα είναι ό,τι πρέπει!
Δεν ξέρω πως απο τα τηγανιτά ψαράκια και τσι κουταλίτες, (τηγανίτους), εβρέθηκα στο θέμα με το ρακόμελο! Θυμάμαι πιτσιρικάς που πονούσε ο λαιμός μου, η γιαγιά μου έφτιαχνε κουλούκι. Ρακί με ζάχαρη στο μπρίκι και ζέσταμα στο πυρόμαχο. Και σκέφτομαι οτι το ρακόμελο, ίσως να είναι η μετεξέλιξη του κουλουκιού! Είμαι σίγουρος οτι το μέλι που χρησιμοποιείς είναι άριστης ποιότητας καθώς επίσης και η ρακί και απο δικό σου παραγωγό, γιατί τα μέλια που κυκλοφορούν στην Κρήτη, τα περισσότερα, είναι σκέτη ζάχαρη και αντιβιοτικά. Ρίξε μια ματιά εδω, http://www.beesonline.com όταν βρεις χρόνο, έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μέλι!
Ζαχαρία καλό είναι να χάνεται κανείς πότε πότε
:-). Μπα πιο παλιό πρέπει να είναι το ρακόμελο. Μέλι είχαν πριν να έχουν ζάχαρη έτσι δεν είναι;
Εννοείται ότι αν δεν είναι καλές οι πρώτες ύλες μόνο φάρμακο δεν το λες! Παίρνω μέλι από συγκεκριμένο παραγωγό και από κοντινό μοναστήρι και μοσχοβολούν. Άσε που μια φορά μου ζαχάρωσε , ένδειξη απ' ότι ξέρω της καλής ποιότητας. Πάω τώρα στο beesonline
Όταν βρείς χρόνο, γράψε μου εντυπώσεις για το site.
Φανταστικό blog γενικότερα!!!!
Φανταστικό blog γενικότερα!!!!
Φανταστικό blog γενικότερα!!!!
Φανταστικό blog γενικότερα!!!!
dofmercy ευχαριστώ για την επίσκεψη και το θετικό σχόλιο!
Γιατι οχι με τσιπουρο ?
Εμείς εδώ στην Κρήτη δεν έχουμε τσίπουρο και το φτιάχνουμε με ρακή. Υποθέτω ότι με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο δεν θα είναι άσχημο…
[…] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Υλικά (για μια φλυτζάνα) -1 φλυτζάνα ρακή ( όχι τσίπουρο με γλυκάνισο) -2 κουταλιές μέλι -2 ξυλάκια κανέλα 5 cm -5-6 γαρύφαλα (μοσχοκάρφια) Επί το έργον: Έβαλα τη ρακή σε δυσανάλογα μεγάλο κατσαρόλι γιατί εγώ είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν μ’ αρέσει ν’ ανάβω φωτιές. Πρόσθεσα το μέλι και τα μυρωδικά και τα έβαλα στο μικρό μάτι της κουζίνας, εκείνο για τον καφέ. Μέχρι να ζεσταθεί ανέπνεα τους θεραπευτικούς ατμούς της ρακής που πολύ νωρίς απέκτησαν και μυρωδιά μελιού και κανελογαρύφαλου. Μόλις πήρε βράση έκλεισα το μάτι αλλά δεν απέσυρα το κατσαρόλι. Έβαλα ένα σφηνάκι για τον εαυτό μου ( είπαμε μια από τις αφορμές ήταν ο πονόλαιμος ) και το υπόλοιπο το φύλαξα σε δυο μικρά καραφάκια που μου βρίσκονται. Παρατηρήσεις: 1) Προσοχή είναι πολύ εύφλεκτο γι αυτό και η μεγάλη σχετικά κατσαρόλα.Ακόμη και οι ατμοί του ανάβουν γι αυτό προτιμώ την κουζίνα από το γκαζάκι που έχει φλόγα. 2) Μπορούμε να βάλουμε κι άλλα μυρωδικά όπως πορτοκαλόφλουδα, ή μοσκοκάρυδο . Ακόμη μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες μελιού-ρακής 3) Αφήνω τα ξυλάκια κανέλας μέσα στα μπουκαλάκια για να αφήνει την μυρωδιά της. Άλλωστε δεν φτιάχνω μεγάλη ποσότητα. Είπαμε: ζεστό το ήξερα εγώ το ποτό αυτό, και το λιγοστό περίσσευμα απλώς το χρησιμοποιούσα σε τσάγια και άλλα χειμωνιάτικα ροφήματα. 4) Είναι πιο μεθυστικό από τη σκέτη ρακή γιατί απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό Αποτελέσματα: α) Σιγοτραγουδάω τώρα που γράφω το φιλεντέμ* β) Δεν έμεινα σε ένα σφηνάκι οπότε θερμιδικώς βγήκα εκτός προγράμματος γ) Ο λαιμός και η αναπνοή βελτιώθηκαν δ) Νοιώθω μια γλυκιά χαλάρωση που στο τρίτο σφηνάκι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν νιρβάνα . . . ε) Πιστεύω ότι είναι και υπναγωγό εκτός των άλλων *Το φιλεντέμ είναι ένα πολύ ωραίο τραγούδι του Ν.Ξυλούρη. ΠΗΓΗ […]
Είσαι απλά Θεά και οι συνταγές σου ανεκτίμητες!
Ευχαριστώ πολύ! Μερικές υπερβολές φτιάχνουν τη διάθεση 😉 !
Καλησπέρα, καλή χρονιά να έχετε! Έφτιαξα την συνταγή σας για ρακομελο και έβαλα και φλουδα πορτοκάλι, βγήκε τέλειο! Απλά να σας ρωτήσω κάτι; το έβαλα στο ψυγείο γιατί μου αρέσει και κρύο και έκανε κατακάθι. Η κανέλλα φαντάζομαι αν και δεν την άφησα μέσα. Πως μπορώ να το αποφύγω; να το σουρώσω σε φίλτρο γαλλικού; ή σε τουλοπάνι;
Καλησπέρα, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, είχαμε ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα. Ναι, μάλλον φταίει η κανέλα για το κατακάθι. Εγώ περνάω τα λικέρ από βαμβάκι που έχω βάλει σε σουρωτήρι ή από φίλτρο του καφέ. Χαίρομαι που σας άρεσε!