Ανάλαφρο, αρωματικό και πολύ πολύ δροσερό!
Γλυκιά συνταγή στη σημερινή ανάρτηση, μιας κι εμείς τον γιορτάζουμε τον Άγιο Τίτο στο σπίτι μας. Όχι μόνο επειδή είμαστε στην Κρήτη, αλλά και για πολλούς προσωπικούς λόγους. Αφού λοιπόν ευχηθώ Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια ή την ονομαστική τους γιορτή, θα κεράσω για τον δικό μας εορτάζοντα ένα ρυζόγαλο που ξέφυγε «ένα τσακ» από την κλασική εκδοχή και έγινε πιο καλοκαιρινό! Ένα γλυκό ψυγείου που πατάει στο παραδοσιακό ρυζόγαλο αλλά έχει μια “τσαχπινιά” όπως την είπαν όσοι το δοκίμασαν.
Θα πρέπει να ήταν λίγο μετά το Πάσχα, μέσα στο Μάη όταν με κέρασαν αυτό το όμορφο ρυζόγαλο με ζελέ φράουλα και κομματάκια φράουλας. Ωραίο επιδόρπιο και εύκολο γλυκό, με πανέμορφη ανοιξιάτικη εμφάνιση που δεν χρειαζόταν να ζητήσω τη συνταγή για να το παρουσιάσω εδώ.Από τότε «κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι» και διάφορα γεγονότα καταχώνιασαν τη συνταγή στην άκρη του μυαλού μου. Όταν πια οι αιτίες της αναβολής της παρασκευής αυτής της συνταγής είχαν υποχωρήσει, φράουλες δεν έβρισκα-είχαν τελειώσει! Έτσι το άφησα για του χρόνου.
Αυτό μέχρι που έπεσαν στα χέρια μου 5-6 μεγάλα λεμόνια από δίφορη λεμονιά, ολόδροσα. Απ’ αυτά που με κάνουν να ζηλεύω πιο πολύ το ξύσμα τους παρά το χυμό τους. Λίγο να τα τρίψεις με το νύχι μοσχοβολά ο τόπος! Έφτιαξα το κλασικό πια κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο αλλά δεν ήθελα να πάει χαμένο τόσο μυρωδάτο ξύσμα.
Ανοίγοντας το ντουλάπι μου έπεσε το μάτι μου σε ένα ζελέ λεμόνι και μου ήρθε αυτόματα η ιδέα να συνδυάσω αυτά τα υλικά παραλλάσσοντας τη φραουλένια εκδοχή του γλυκού. Φαντάστηκα το ρυζόγαλο με την κίτρινη διαφάνεια του ζελέ από πάνω και με έντονο άρωμα λεμονιού και δεν έχασα καιρό!
Όχι που να τον παινέσω αλλά θαρρώ πως ο συνδυασμός μου είναι καλύτερος απ’ αυτόν που είχα δοκιμάσει. Έδεσαν τόσο ωραία τα αρώματα που και οι υπόλοιποι που δοκίμασαν αυτό το δροσερό λεμονάτο επιδόρπιο το βρήκαν εξαιρετικό!
Μια δροσερή νότα λεμονιού στο παραδοσιακό ρυζόγαλο που είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι! Αν πέσουν στα χέρια σας λεμόνια με ωραίο ακέρωτο φλοιό δοκιμάστε το! Από τα πιο ελαφριά και αρωματικά επιδόρπια που δοκιμάσαμε εμείς φέτος το καλοκαίρι.
Ένα γλυκό ψυγείου είναι πάντα ευπρόσδεκτο τον Αύγουστο (και όχι μόνο)!
Υλικά
Α. Για το ρυζόγαλο
(η κούπα μου είναι 250 ml και η κουταλιά σούπας 15 ml)
500 ml (2 κούπες) γάλα
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
½ κούπα ρύζι καρολίνα
1,5 κούπα νερό
λίγο αλάτι
1 κουταλιά άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
Β. Για το ζελέ
1 κουτάκι ζελέ με γεύση λεμόνι
250 ml καυτό νερό
200 ml κρύο νερό
Προαιρετικά, 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Για το γαρνίρισμα, ξύσμα λεμονιού ή γλυκό λεμόνι κομμένο σε λεπτά ραβδάκια
Επί το έργον
Φτιάχνουμε πρώτα το ρυζόγαλο: Βάζουμε το νερό να βράσει με λίγο αλάτι και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι που έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά μέσα σε ένα σουρωτήρι. Μόλις ξαναρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πότε πότε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Αποσύρουμε από το μάτι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα εκτός από μισή κούπα να κάψει. Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το άνθος αραβοσίτου διαλυμένο στο γάλα που κρατήσαμε. Βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει ο βρασμός και αποσύρουμε από το μάτι. Αφήνουμε να περιμένει 10 λεπτά (για να μη σπάσουν τα μπολ μας) και μοιράζουμε σε 6 μπολάκια ( το μέγεθός τους να είναι τέτοιο που να μη γεμίσουν, να περισσεύει χώρος για το ζελέ).
Αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το ζελέ: Βάζουμε τα 250 ml από το νερό να κάψουν και διαλύουμε το ζελέ πολύ καλά και τη ζάχαρη αν βάλουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 200 ml του κρύου νερού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει. Μοιράζουμε το ζελέ με ένα κουτάλι πάνω από το ρυζόγαλο προσέχοντας να μην περάσει μέσα στο ρυζόγαλο αλλά να μένει στην επιφάνεια. Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί εντελώς το ζελέ.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ξύσμα την επιφάνεια του γλυκού.
Παρατηρήσεις
- Αντί να πασπαλίσουμε με ξύσμα την επιφάνεια του γλυκού, μπορούμε να βάλουμε το ξύσμα στο καυτό νερό του ζελέ ή να χρησιμοποιήσουμε γλυκό λεμόνι αφού σουρώσουμε το σιρόπι και το κόψουμε σε ραβδάκια.
- Εκφράστηκε η γνώμη από 1-2 από τους δοκιμαστές μου ότι «σήκωνε» και λίγο παραπάνω ξινό στη γεύση του το γλυκό, οπότε την επόμενη φορά θα αντικαταστήσω 2 κουταλιές από το νερό με χυμό λεμονιού, ειδικά αν σερβίρω το ρυζόγαλό μου ως επιδόρπιο.
- Η εύκολη παρασκευή και η θερμή υποδοχή του γλυκού απ’ όσους το δοκίμασαν μου άνοιξε την όρεξη για περισσότερες δοκιμές συνδυασμών με πρώτο στη σειρά το πορτοκαλένιο ρυζόγαλο με ζελέ και ίσως με ροδάκινα και ζελέ βερίκοκο. Ε και του χρόνου θα δοκιμαστεί βέβαια και η εκδοχή με τις φράουλες!
- Για να στέκεται το ζελέ πάνω από άλλες κρεμώδεις βάσεις και σ’ αυτό και σε άλλα αντίστοιχα γλυκά, πρέπει να έχει αρχίσει να πήζει. Να είναι ρευστό αλλά όχι σαν νερό.