Vegan/vegetarian

Ρυζόγαλο με ζελέ λεμόνι, γλυκό ψυγείου!

Ρυζόγαλο με ζελέ λεμόνι, γλυκό ψυγείου!

Ανάλαφρο, αρωματικό και πολύ πολύ δροσερό! 

Γλυκιά συνταγή στη σημερινή ανάρτηση, μιας κι εμείς τον γιορτάζουμε τον Άγιο Τίτο στο σπίτι μας. Όχι μόνο επειδή είμαστε στην Κρήτη, αλλά και για πολλούς προσωπικούς λόγους. Αφού λοιπόν ευχηθώ Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλια ή την ονομαστική τους γιορτή, θα κεράσω για τον δικό μας εορτάζοντα ένα ρυζόγαλο που ξέφυγε «ένα τσακ» από την κλασική εκδοχή και έγινε πιο καλοκαιρινό! Ένα γλυκό ψυγείου που πατάει στο παραδοσιακό ρυζόγαλο αλλά έχει μια “τσαχπινιά” όπως την είπαν όσοι το δοκίμασαν.

Ρυζόγαλο με ζελέ λεμόνι, γλυκό ψυγείου!

Θα πρέπει να ήταν λίγο μετά το Πάσχα, μέσα στο Μάη όταν με κέρασαν αυτό το όμορφο ρυζόγαλο με ζελέ φράουλα και κομματάκια φράουλας. Ωραίο επιδόρπιο και εύκολο γλυκό, με πανέμορφη ανοιξιάτικη εμφάνιση που δεν χρειαζόταν να ζητήσω τη συνταγή για να το παρουσιάσω εδώ.Από τότε «κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι» και διάφορα γεγονότα καταχώνιασαν τη συνταγή στην άκρη του μυαλού μου. Όταν πια οι αιτίες της αναβολής της παρασκευής αυτής της συνταγής είχαν υποχωρήσει, φράουλες δεν έβρισκα-είχαν τελειώσει! Έτσι το άφησα για του χρόνου.

Ρυζόγαλο με ζελέ λεμόνι, γλυκό ψυγείου!

Αυτό μέχρι που έπεσαν στα χέρια μου 5-6 μεγάλα λεμόνια από δίφορη λεμονιά, ολόδροσα. Απ’ αυτά που με κάνουν να ζηλεύω πιο πολύ το ξύσμα τους παρά το χυμό τους. Λίγο να τα τρίψεις με το νύχι μοσχοβολά ο τόπος! Έφτιαξα το κλασικό πια κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο αλλά δεν ήθελα να πάει χαμένο τόσο μυρωδάτο ξύσμα.

Ρυζόγαλο με ζελέ λεμόνι, γλυκό ψυγείου!

Ανοίγοντας το ντουλάπι μου έπεσε το μάτι μου σε  ένα ζελέ λεμόνι και μου ήρθε αυτόματα η ιδέα να συνδυάσω αυτά τα υλικά παραλλάσσοντας τη φραουλένια εκδοχή του γλυκού. Φαντάστηκα το ρυζόγαλο με την κίτρινη διαφάνεια του ζελέ από πάνω και με έντονο άρωμα λεμονιού και δεν έχασα καιρό!

Ρυζόγαλο με ζελέ λεμόνι, γλυκό ψυγείου!

Όχι που να τον παινέσω αλλά θαρρώ πως ο συνδυασμός μου είναι καλύτερος απ’ αυτόν που είχα δοκιμάσει. Έδεσαν τόσο ωραία τα αρώματα που και οι υπόλοιποι που δοκίμασαν αυτό το δροσερό λεμονάτο επιδόρπιο το βρήκαν εξαιρετικό!

Ρυζόγαλο με ζελέ λεμόνι, γλυκό ψυγείου!

Μια δροσερή νότα λεμονιού στο παραδοσιακό ρυζόγαλο που είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι! Αν πέσουν στα χέρια σας λεμόνια με ωραίο ακέρωτο φλοιό δοκιμάστε το! Από τα πιο ελαφριά και αρωματικά επιδόρπια που δοκιμάσαμε εμείς φέτος το καλοκαίρι.

Ρυζόγαλο με ζελέ λεμόνι, γλυκό ψυγείου!

Ένα γλυκό ψυγείου είναι πάντα ευπρόσδεκτο τον Αύγουστο (και όχι μόνο)!

Παρατηρήσεις

  • Αντί να πασπαλίσουμε με ξύσμα την επιφάνεια του γλυκού, μπορούμε να βάλουμε το ξύσμα στο καυτό νερό του ζελέ ή να χρησιμοποιήσουμε γλυκό λεμόνι αφού σουρώσουμε το σιρόπι και το κόψουμε σε ραβδάκια.
  • Εκφράστηκε η γνώμη από 1-2 από τους δοκιμαστές μου ότι «σήκωνε» και λίγο παραπάνω ξινό στη γεύση του το γλυκό, οπότε την επόμενη φορά θα αντικαταστήσω 2 κουταλιές από το νερό με χυμό λεμονιού, ειδικά αν σερβίρω το ρυζόγαλό μου ως επιδόρπιο.
  • Η εύκολη παρασκευή και η θερμή υποδοχή του γλυκού απ’ όσους το δοκίμασαν μου άνοιξε την όρεξη για περισσότερες δοκιμές συνδυασμών με πρώτο στη σειρά το πορτοκαλένιο ρυζόγαλο με ζελέ και ίσως με ροδάκινα και ζελέ βερίκοκο. Ε και του χρόνου θα δοκιμαστεί βέβαια και η εκδοχή με τις φράουλες!
  • Για να στέκεται το ζελέ πάνω από άλλες κρεμώδεις βάσεις και σ’ αυτό και σε άλλα αντίστοιχα γλυκά, πρέπει να έχει αρχίσει να πήζει. Να είναι ρευστό αλλά όχι σαν νερό.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!  

Θερμές ευχές σε όσους γιορτάζουν σήμερα, να τους χαιρόμαστε!  

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο