Η αναβάθμιση σε τούρτα, μιας απλής κρέμας με άνθος αραβοσίτου!
Τα κρεμώδη γλυκά ψυγείου έχουν την τιμητική τους με τις ζέστες! Ελαφριά, δροσιστικά, συνήθως με απλά υλικά. Αν μάλιστα έχουν ελάχιστο κόπο όπως τούτα εδώ είναι ό,τι καλύτερο και για κέρασμα απογευματινό και για επιδόρπιο.
Η χρήση του πληθυντικού δεν έγινε κατά λάθος, δυο διαφορετικά γλυκά είναι στην ουσία στη σημερινή ανάρτηση. Το ένα με γάλα και το άλλο με «γάλα». Γι αυτό προσθέτω στον τίτλο και τη «νηστίσιμη» παραλλαγή. Στο ένα έχω χρησιμοποιήσει κανονικό γάλα και στο άλλο «γάλα» αμυγδάλου που θα μπορούσε να είναι σουμάδα.
Και τις δυο φορές τα γάλατα έπηξαν σε κρέμα με τη βοήθεια απλής κρέμας με άνθος αραβοσίτου αλλά για να αναβαθμιστούν λίγο αυτές οι κρέμες αλλά και να στέκεται στο ύψος του όταν το κόψουμε έκανα 1-2 προσθήκες όπως θα δείτε!
Ούτε λίγο ούτε πολύ με αυτές τις προσθήκες οι απλές κρεμούλες που θα σερβίρονταν σε μπολάκια αναβαθμίστηκαν σε δροσερές ελαφριές τουρτίτσες που στάθηκαν μια χαρά και στην πιατέλα και στο πιατάκι!
Είναι αυτά τα αγαπημένα, τα οικονομικά, τα μαμαδίστικα γλυκά που όλα δημιουργούν και μια επίγευση νοσταλγίας αφού για μας τους μεγαλύτερους ήταν τα γλυκά των παιδικών μας χρόνων, τότε που η κρέμα γάλακτος ήταν σπάνια και δυσεύρετη τουλάχιστον στην επαρχία και στους τόπους των διακοπών μας.
Μα είναι τόσο εύκολα και υγιεινά που εξακολουθούμε να τα αγαπάμε, να τα φτιάχνουμε και να τα σερβίρουμε, προσθέτοντας πότε πότε μια “τσαχπινιά” που λέει και μια φίλη μου! Ε εδώ η τσαχπινιά είναι οι σοκολάτες!
Υλικά
1 λίτρο γάλα
90 gr άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου και 1 κοφτή κουταλιά κορν φλάουρ)
180-200 gr ζάχαρη
100 gr σοκολάτα λευκή σε πλάκα ή σταγόνες (υπάρχει και vegan)
100 gr σοκολάτα μαύρη σε πλάκα ή σταγόνα
4 κουταλιές σούπας βούτυρο (η κουταλιά μου είναι 15ml)
2-3 κουταλιές σούπας κακάο για γλυκά
Για τη βάση, 100- 120 gr τριμμένα μπισκότα ή κουλουράκια και 2-3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο ή γάλα
Για την επικάλυψη, κακάο ή τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα
Η παραλλαγή για το νηστίσιμο στις παρατηρήσεις
Επί το έργον
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να κάψει σε μια κατσαρόλα αφού κρατήσουμε ½ κούπα. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Στο γάλα που κρατήσαμε διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου και το κορν φλάουρ.
Μόλις πάρει βράση το γάλα στην κατσαρόλα προσθέτουμε το διάλυμα του άνθους αραβοσίτου και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να κοχλάσει και να δέσει. Αποσύρουμε από το μάτι.
Χωρίζουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε 2 μέρη περίπου ίσα (με το μάτι το κάνω εγώ…). Στο ένα μέρος κοσκινίζουμε το κακάο, προσθέτουμε την καφέ σοκολάτα σε κοματάκια και το μισό βούτυρο. Ανακατεύουμε ζωηρά να πάρουμε ένα ομοιογενές καφέ μείγμα. Στην υπόλοιπη κρέμα προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά οι δυο κρέμες και ετοιμάζουμε τη βάση: τρίβουμε τα μπισκότα και τα ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Επίσης «ντύνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα με μεμβράνη για τρόφιμα (δείτε παρατηρήσεις). Στήνουμε το γλυκό αρχίζοντας με μια στρώση λευκής κρέμας και κάνουμε εναλλάξ 4 στρώσεις.
Απλώνουμε απαλά για να είναι όσο γίνεται ισόπαχες οι ρίγες. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τα μπισκότα και πιέζουμε με ένα κομματάκι μεμβράνης με το οποίο και σκεπάζουμε το γλυκό. Το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Το αναποδογυρίζουμε και πασπαλίζουμε με τρούφα ή κακάο ή τριμμένη σοκολάτα. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Στη νηστίσιμη παραλλαγή το γάλα αντικαταστάθηκε με γάλα αμυγδάλου και αντί βούτυρο (που εκτός από γεύση εξασφαλίζει και σταθερότητα στην κρέμα όταν πήξει) χρησιμοποίησα 1 φακελάκι σκόνη ζελατίνης που διέλυσα σε 2 κουταλιές νερό. Την πρόσθεσα στην κρέμα πριν τη χωρίσω. Παρέλειψα τη λευκή σοκολάτα και ράντισα με χυμό τα μπισκότα της βάσης. Η μαύρη σοκολάτα (η κουβερτούρα, θεωρείται από πολλούς νηστίσιμη οπότε δεν την παρέλειψα).
- Τη μια φορά τα μπισκότα της βάσης ήταν τα σπιτικά τύπου digestive και την άλλη είχα απλά λαδερά κουλουράκια κανέλας! Πάντως η βάση θα μπορούσε να παραληφθεί αν δεν μας βρίσκονται μπισκότα ή κουλουράκια!
- Η ποσότητα των υλικών αντιστοιχεί σε μακρόστενη φόρμα με μήκος περίπου 25 cm ή σε τετράγωνη με πλάτος πλευρά 20-21 cm.
- Συνήθως έχω το άνθος αραβοσίτου σε συσκευασία κουτιού και όχι σε φακελάκια. Έβαλα λοιπόν 90 gr. Όπως είδα, κάθε φακελάκι είναι 43 gr οπότε πρόσθεσα 1 κουταλιά κορν φλάουρ όταν χρησιμοποίησα φακελάκια για να έχω τη σωστή πυκνότητα στις κρέμες μου.
- Αντί γάλα αμυγδάλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αραιωμένη σουμάδα αλλά τότε θα ελαττώσουμε τη ζάχαρη επειδή είναι πολύ γλυκιά ακόμη και αραιωμένη. Καλό είναι να δοκιμάσουμε με τη μισή και ανάλογα προσθέτουμε κι άλλη. Αν τη θέλουμε πιο διαφανή θα χρησιμοποιήσουμε μόνο κορν φλάουρ, έχει ήδη το άρωμα του ανθόνερου και του αμυγδάλου. Δείτε την κρέμα σουμάδας αναλυτικά εδώ.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα! Με υγεία και πολλές χαρές!
Βρείτε μας:
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Πωπωπω τί ωραίο
Ευχαριστώ πολύ!
Δεν κάνει τίποτα
Όλες οι συνταγές είναι υπέροχες!!
Ευχαριστώ πολύ!
πληροφοριακά, η ζελατίνη δεν είναι νηστίσιμη. προέρχεται από οστά γουρουνιού ή ψαριού. Μιας και χρησιμοποιήθηκε αντί για το βούτυρο, ή μαργαρίνη θα ήταν καλή αντικατάσταση!
Ναι, έχετε δίκιο. Γνωρίζω την προέλευσή της και πρέπει να το συμπληρώσω ως παρατήρηση. Θα την αντικαθιστούσα μάλλον με αγάρ αγάρ παρά με μαργαρίνη. Ευχαριστώ για την επισήμανση!