Vegan/vegetarian

Γλυκό ψυγείου με δύο σοκολάτες και άνθος αραβοσίτου (και σε νηστίσιμη παραλλαγή)

Η αναβάθμιση σε τούρτα, μιας απλής κρέμας με άνθος αραβοσίτου!

Τα κρεμώδη γλυκά ψυγείου έχουν την τιμητική τους με τις ζέστες! Ελαφριά, δροσιστικά,  συνήθως με απλά υλικά. Αν μάλιστα έχουν ελάχιστο κόπο όπως τούτα εδώ είναι ό,τι καλύτερο και για κέρασμα απογευματινό και για επιδόρπιο.

Η χρήση του πληθυντικού δεν έγινε κατά λάθος, δυο διαφορετικά γλυκά είναι στην ουσία στη σημερινή ανάρτηση. Το ένα με γάλα και το άλλο με «γάλα». Γι αυτό προσθέτω στον τίτλο και τη «νηστίσιμη» παραλλαγή. Στο ένα έχω χρησιμοποιήσει κανονικό γάλα και στο άλλο «γάλα» αμυγδάλου που θα μπορούσε να είναι σουμάδα.

Και τις δυο φορές τα γάλατα έπηξαν σε κρέμα με τη βοήθεια απλής κρέμας με άνθος αραβοσίτου αλλά για να αναβαθμιστούν λίγο αυτές οι κρέμες αλλά και να στέκεται στο ύψος του όταν το κόψουμε έκανα 1-2 προσθήκες όπως θα δείτε!

Ούτε λίγο ούτε πολύ με αυτές τις προσθήκες οι απλές κρεμούλες που θα σερβίρονταν σε μπολάκια αναβαθμίστηκαν σε δροσερές ελαφριές τουρτίτσες που στάθηκαν μια χαρά και στην πιατέλα και στο πιατάκι!

Είναι αυτά τα αγαπημένα, τα οικονομικά, τα μαμαδίστικα γλυκά που όλα δημιουργούν και μια επίγευση νοσταλγίας αφού για μας τους μεγαλύτερους ήταν τα γλυκά των παιδικών μας χρόνων, τότε που η κρέμα γάλακτος ήταν σπάνια και δυσεύρετη τουλάχιστον στην επαρχία και στους τόπους των διακοπών μας.

Μα είναι τόσο εύκολα και υγιεινά που εξακολουθούμε να τα αγαπάμε, να τα φτιάχνουμε και να τα σερβίρουμε, προσθέτοντας πότε πότε μια “τσαχπινιά” που λέει και μια φίλη μου! Ε εδώ η τσαχπινιά είναι οι σοκολάτες!

Παρατηρήσεις

  • Στη νηστίσιμη παραλλαγή το γάλα αντικαταστάθηκε με γάλα αμυγδάλου και αντί βούτυρο (που εκτός από γεύση εξασφαλίζει και σταθερότητα στην κρέμα όταν πήξει) χρησιμοποίησα 1 φακελάκι σκόνη ζελατίνης που διέλυσα σε 2 κουταλιές νερό. Την πρόσθεσα στην κρέμα πριν τη χωρίσω.                                                                                                                                                           Παρέλειψα τη λευκή σοκολάτα και ράντισα με χυμό τα μπισκότα της βάσης. Η μαύρη σοκολάτα (η κουβερτούρα, θεωρείται από πολλούς νηστίσιμη οπότε δεν την παρέλειψα).
  • Τη μια φορά τα μπισκότα της βάσης ήταν τα σπιτικά τύπου digestive και την άλλη είχα απλά λαδερά κουλουράκια κανέλας! Πάντως η βάση θα μπορούσε να παραληφθεί αν δεν μας βρίσκονται μπισκότα ή κουλουράκια!
  • Η ποσότητα των υλικών αντιστοιχεί σε μακρόστενη φόρμα με μήκος περίπου 25 cm ή σε τετράγωνη με πλάτος πλευρά 20-21 cm.
  • Συνήθως έχω το άνθος αραβοσίτου σε συσκευασία κουτιού και όχι σε φακελάκια. Έβαλα λοιπόν 90 gr. Όπως είδα, κάθε φακελάκι είναι 43 gr οπότε πρόσθεσα 1 κουταλιά κορν φλάουρ όταν χρησιμοποίησα φακελάκια για να έχω τη σωστή πυκνότητα στις κρέμες μου.
  • Αντί γάλα αμυγδάλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αραιωμένη σουμάδα αλλά τότε θα ελαττώσουμε τη ζάχαρη επειδή είναι πολύ γλυκιά ακόμη και αραιωμένη. Καλό είναι να δοκιμάσουμε με τη μισή και ανάλογα προσθέτουμε κι άλλη. Αν τη θέλουμε πιο διαφανή θα χρησιμοποιήσουμε μόνο κορν φλάουρ, έχει ήδη το άρωμα του ανθόνερου και του αμυγδάλου. Δείτε την κρέμα σουμάδας αναλυτικά εδώ.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα! Με υγεία και πολλές χαρές!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές