Υπέροχα μαριναρισμένα ντοματίνια, ένα delicatessen για πολλές χρήσεις!
Θα μου πείτε τώρα και θα έχετε και δίκιο, «μα κάνουμε πειράματα με την τιμή που έχει πιάσει το ελαιόλαδο;». Ε, τα έφτιαξα εγώ που έχω δικής μου παραγωγής ελαιόλαδο (και μπορώ να κάνω πιο “άνετα” τις δοκιμές μου), και σας βεβαιώνω ότι δεν θα πάει χαμένη ούτε σταγόνα.
Μπορεί βέβαια να έχουμε ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής αλλά το σέβομαι πολύ, όπως άλλωστε σέβομαι όλα τα τρόφιμα. Είναι ύβρις με την αρχαία έννοια η σπατάλη τροφίμων, τη στιγμή που τόσος κόσμος πεινάει. Αυτό εμείς το ξέρουμε πριν από τα κινήματα για zero food waste, που καλώς εμφανίστηκαν στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για την αλόγιστη υπερκατανάλωση τροφίμων στις αναπτυγμένες χώρες. Οι παραδοσιακές κουζίνες όλου του κόσμου αξιοποιούν στο έπακρον τις πρώτες ύλες που παράγονται σε κάθε τόπο. Συνηθίζεται όμως πολύ και στην Κρήτη αυτό ο τρόπος συντήρησης (διάφορα υλικά σε ελαιόλαδο), με πρώτες και καλύτερες, τις ελιές που τις σκεπάζουμε πάντα με λάδι, τα τυριά και τις αγκινάρες στο λάδι. Όπως λέω και παραπάνω, δεν πάει χαμένο, χρησιμοποιείται σε σαλάτες και αλλού. Ήμουνα λοιπόν σίγουρη για την επιτυχία της συνταγής από την πρώτη φορά.
Είδα τη συνταγή σε ένα μόνο δικτυακό τόπο, και συγκεκριμένα στο cookist, ένα κανάλι του youtube. Γράφω το όνομά τους γιατί δεν έχω δει πουθενά αλλού αυτή τη συνταγή οπότε οφείλω να γράψω την πηγή μου παρόλο που το βιντεάκι έδινε την ιδέα αλλά όχι τις ποσότητες (ήταν “ένθετο” σε βίντεο με ντοματίνια confi), ξέρετε από εκείνα τα μικρά βίντεο του youtube μόνο με μοσυσική και ελάχιστες σημειώσεις. Τα έφτιαξα 2 φορές για να πετύχω τη γεύση που ήθελα, να μην καλύπτεται η ντοματένια νοστιμιά από το ξίδι ούτε να είναι υπερβολικό το αλάτι.
Τη δεύτερη φορά είχα την τύχη να έχω και εκλεκτά ντοματίνια δυο ποικιλιών, πεσκέσι από φίλη και γειτόνισσα. Έτσι τα αξιοποίησα με τον τρόπο που θα περιγράψω παρακάτω. Πρέπει να επισημάνω ότι είναι τόσο νόστιμα που έχουν ήδη τελειώσει και τα δυο βαζάκια που βλέπετε στις φωτογραφίες, παρόλο που τα έφτιαξα την Παρασκευή που μας πέρασε. Μας αρέσουν τα διατηρημένα στο ελαιόλαδο λαχανικά. Είναι κάτι ανάμεσα σε τουρσί και σε νωπό λαχανικό.
Και που δεν τα έβαλα τούτα τα ντοματίνια! Σε κρίθινα ντακάκια, σε ξύγαλο, σε σαλάτα με πρασινάδες, πάνω από βραστά βλίτα, ακόμη και σε μισή δόση ντοματόψωμο που έφτιαξα πριν λίγες μέρες! Υπέροχα παντού! Και ΟΥΤΕ σταγόνα λάδι χαμένη. Ειδικά πάνω στα ντακάκια, με το κουτάλι το έβαζα το ελαιόλαδο από τα ντοματίνια πάνω τους και νοστίμιζαν δυο φορές! Αλλά και στο ντρέσινγκ της σαλάτας που το χρησιμοποίησα ήταν τέλειο.
Ας δούμε όμως τη συνταγή…
Υλικά
Για κάθε βαζάκι των 400ml:
20-25 ντοματίνια ανάλογα με το μέγεθός τους (ώριμα αλλά γερά και σκληρά)
½ κουταλάκι αλάτι αφρίνα
6-10 φύλλα βασιλικού
1 κουταλιά ξίδι από κρασί
1-2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
8-9 κουταλιές ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
Το κουταλάκι μου είναι 5 ml και η κουταλιά μου 15 ml (δοσομετρικά)
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τα ντοματίνια και τα φύλλα βασιλικού και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Σε καθαρά και στεγνά βαζάκια βάζουμε σε στρώσεις τα ντοματίνια κομμένα στα δύο (στην κατεύθυνση του κοτσανιού το κόψιμο), τα φύλλα βασιλικού και τις σκελίδες του σκόρδου σε φετάκια. Πρέπει να φτάσουμε μέχρι εκεί που αρχίζει το σπιράλ του βιδώματος.
Προσθέτουμε το αλάτι και το ξίδι και γεμίζουμε το βαζάκι μας με ελαιόλαδο, να καλυφθούν τα ντοματίνια. Κλείνουμε με το σκέπασμά τους τα βαζάκια μας και τα αραδιάζουμε σε κατσαρόλα, πάνω σε πετσέτα ή πανάκι κουζίνας. Γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα μέχρι εκεί που αρχίζει το βίδωμα στα βαζάκια μας και τα βάζουμε να βράσουν. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (να σιγοβράζουν) και μετράμε 30 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Παρατηρήσεις
- Η διαδικασία κονσερβοποίησης είναι η ίδια με την διαδικασία που έχω υποδείξει για διατήρηση φρέσκιας ντομάτας (χωρίς την προσθήκη ελαιολάδου). Εδώ βράζεται περισσότερο χρόνο, ίσως επειδή περιέχονται και άλλα υλικά.
- Από τις δυο ποικιλίες (είχαμε ντοματίνια cherry και ντοματίνια «βελανίδια») θεωρώ ότι καλύτερα με ελάχιστη διαφορά ήταν τα cherry. Ένα «κλικ» παραπάνω, όχι πολύ…
- Ίσως τα μαριναρισμένα ντοματίνια να διατηρούνται πολύ χρόνο λόγω της συγκεκριμένης κονσερβοποίησης, αλλά δεν μπορώ να ορίσω πόσο. Εμείς τα καταναλώσαμε σε μια εβδομάδα και τις δύο φορές που τα έφτιαξα και μετά το άνοιγμα του βάζου τα διατηρούσα στο ψυγείο. Μπορεί το ελαιόλαδο να πήζει στο ψυγείο αλλά σε ένα λεπτό μετά το σερβίρισμα ρευστοποιείται.
- Καλό είναι να επιλέξουμε βαζάκια ίδιου ύψους για να μην έχουμε πρόβλημα στο γέμισμα της κατσαρόλας με νερό.