Vegan/vegetarian

Ντοματίνια σε ελαιόλαδο

Ντοματίνια σε ελαιόλαδο

Υπέροχα μαριναρισμένα ντοματίνια, ένα delicatessen για πολλές χρήσεις!

Θα μου πείτε τώρα και θα έχετε και δίκιο, «μα κάνουμε πειράματα με την τιμή που έχει πιάσει το ελαιόλαδο;». Ε, τα έφτιαξα εγώ που έχω δικής μου παραγωγής ελαιόλαδο (και μπορώ να κάνω πιο “άνετα” τις δοκιμές μου), και σας βεβαιώνω ότι δεν θα πάει χαμένη ούτε σταγόνα.

Ντοματίνια σε ελαιόλαδο

Μπορεί βέβαια να έχουμε ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής αλλά το σέβομαι πολύ, όπως άλλωστε σέβομαι όλα τα τρόφιμα. Είναι ύβρις με την αρχαία έννοια η σπατάλη τροφίμων, τη στιγμή που τόσος κόσμος πεινάει. Αυτό εμείς το ξέρουμε πριν από τα κινήματα για zero food waste, που καλώς εμφανίστηκαν στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για την αλόγιστη υπερκατανάλωση τροφίμων στις αναπτυγμένες χώρες. Οι παραδοσιακές κουζίνες όλου του κόσμου αξιοποιούν στο έπακρον τις πρώτες ύλες που παράγονται σε κάθε τόπο. Συνηθίζεται όμως πολύ και στην Κρήτη αυτό ο τρόπος συντήρησης (διάφορα υλικά σε ελαιόλαδο), με πρώτες και καλύτερες, τις ελιές που τις σκεπάζουμε πάντα με λάδι, τα τυριά και τις αγκινάρες στο λάδι. Όπως λέω και παραπάνω, δεν πάει χαμένο, χρησιμοποιείται σε σαλάτες και αλλού. Ήμουνα λοιπόν σίγουρη για την επιτυχία της συνταγής από την πρώτη φορά.

Ντοματίνια σε ελαιόλαδο

Είδα τη συνταγή σε ένα μόνο δικτυακό τόπο, και συγκεκριμένα στο cookist, ένα κανάλι του youtube. Γράφω το όνομά τους γιατί δεν έχω δει πουθενά αλλού αυτή τη συνταγή οπότε οφείλω να γράψω την πηγή μου παρόλο που το βιντεάκι έδινε την ιδέα αλλά όχι τις ποσότητες (ήταν “ένθετο” σε βίντεο με ντοματίνια confi), ξέρετε από εκείνα τα μικρά βίντεο του youtube μόνο με μοσυσική και ελάχιστες σημειώσεις. Τα έφτιαξα 2 φορές για να πετύχω τη γεύση που ήθελα, να μην καλύπτεται η ντοματένια νοστιμιά από το ξίδι ούτε να είναι υπερβολικό το αλάτι.

Ντοματίνια σε ελαιόλαδο

Τη δεύτερη φορά είχα την τύχη να έχω και εκλεκτά ντοματίνια δυο ποικιλιών, πεσκέσι από φίλη και γειτόνισσα. Έτσι τα αξιοποίησα με τον τρόπο που θα περιγράψω παρακάτω. Πρέπει να επισημάνω ότι είναι τόσο νόστιμα που έχουν ήδη τελειώσει και τα δυο βαζάκια που βλέπετε στις φωτογραφίες, παρόλο που τα έφτιαξα την Παρασκευή που μας πέρασε. Μας αρέσουν τα διατηρημένα στο ελαιόλαδο λαχανικά. Είναι κάτι ανάμεσα σε τουρσί και σε νωπό λαχανικό.

Ντοματίνια σε ελαιόλαδο

Και που δεν τα έβαλα τούτα τα ντοματίνια! Σε κρίθινα ντακάκια, σε ξύγαλο, σε σαλάτα με πρασινάδες, πάνω από βραστά βλίτα, ακόμη και σε μισή δόση ντοματόψωμο που έφτιαξα πριν λίγες μέρες! Υπέροχα παντού! Και ΟΥΤΕ σταγόνα λάδι χαμένη. Ειδικά πάνω στα ντακάκια, με το κουτάλι το έβαζα το ελαιόλαδο από τα ντοματίνια πάνω τους και νοστίμιζαν δυο φορές! Αλλά και στο ντρέσινγκ της σαλάτας που το χρησιμοποίησα ήταν τέλειο.

Ας δούμε όμως τη συνταγή…

Παρατηρήσεις

  1. Η διαδικασία κονσερβοποίησης είναι η ίδια με την διαδικασία που έχω υποδείξει για διατήρηση φρέσκιας ντομάτας (χωρίς την προσθήκη ελαιολάδου). Εδώ βράζεται περισσότερο χρόνο, ίσως επειδή περιέχονται και άλλα υλικά.
  2. Από τις δυο ποικιλίες (είχαμε ντοματίνια cherry και ντοματίνια «βελανίδια») θεωρώ ότι καλύτερα με ελάχιστη διαφορά ήταν τα cherry. Ένα «κλικ» παραπάνω, όχι πολύ…
  3. Ίσως τα μαριναρισμένα ντοματίνια να διατηρούνται πολύ χρόνο λόγω της συγκεκριμένης κονσερβοποίησης, αλλά δεν μπορώ να ορίσω πόσο. Εμείς τα καταναλώσαμε σε μια εβδομάδα και τις δύο φορές που τα έφτιαξα και μετά το άνοιγμα του βάζου τα διατηρούσα στο ψυγείο. Μπορεί το ελαιόλαδο να πήζει στο ψυγείο αλλά σε ένα λεπτό μετά το σερβίρισμα ρευστοποιείται.
  4. Καλό είναι να επιλέξουμε βαζάκια ίδιου ύψους για να μην έχουμε πρόβλημα στο γέμισμα της κατσαρόλας με νερό.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο