Vegan/vegetarian

Παντζάρια γεμιστά με κρέμα τυριού ή γιαουρτιού

Παντζάρια γεμιστά με κρέμα τυριού ή γιαουρτιού

Κατακόκκινα δροσερά καλαθάκια! 

Λένε πως η καλύτερη εποχή για τα παντζάρια είναι ο Μάης και ο Ιούνης. Λίγο πριν μεστώσουν και «αποσυρθούν» γλυκαίνουν και νοστιμίζουν.  Για να πω την αλήθεια, εμείς τα αγαπάμε όλο το χρόνο και ακόμη κι όταν δεν είναι η εποχή τους  όλο και κάποιο βάζο με ξιδάτα παντζάρια θα υπάρχει  στο σπίτι για μια παντζαροσαλάτα.

Παντζάρια γεμιστά με κρέμα τυριού ή γιαουρτιού

Η σημερινή ανάρτηση είναι περισσότερο πρόταση σερβιρίσματος  παρά συνταγή. Μετατροπή συνταγής από τα πρώτα μου μαγειρέματα, τότε που άρχισε να μας απασχολεί ακόμη και στις οικιακές κουζίνες, στα φιλικά τραπεζώματα  η εμφάνιση των πιάτων και των τραπεζιών μας. Δεκαετία του 1980 και οι «μπουφέδες «οι καλοστολισμένοι έκαναν την εμφάνισή τους στα παιδικά και όχι μόνο πάρτυ.

Παντζάρια γεμιστά με κρέμα τυριού ή γιαουρτιού

Ιδέες από ξένα βιβλία και περιοδικά, μαγιονέζες και κρέμες γάλακτος καθ’ υπερβολήν!  Να διαμαρτύρονται οι πιο παραδοσιακοί πως δεν γίνεται να τρως στο όρθιο κι έτσι δίπλα από τον «μπουφέ» να στήνεται και το τραπέζι με το λευκό τραπεζομάντηλο , το πιλάφι με το ζυγούρι και το οφτό, και να μη μένει κανείς παραπονεμένος!

Παντζάρια γεμιστά με κρέμα τυριού ή γιαουρτιού

Κι αργότερα επιστροφή στα δικά μας, προσαρμογές ,  επαναφορά  και επαναξιολόγηση! Τι θυμάμαι τώρα! Σε πόσες συνταγές η μαγιονέζα αντικαταστάθηκε επιτυχώς με γιαούρτι (για να θυμηθώ μια από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις ανακατασκευής…) .  Και για να μη παρεξηγηθώ πρέπει να δηλώσω πως και η κρέμα γάλακτος και η μαγιονέζα έχουν τη θέση τους στην κουζίνα μου και στις μαγειρικές μου.  Γιατί κάποια πράγματα είναι αναντικατάστατα σε κάποια εδέσματα. Ως εξαίρεση όμως πια και όχι στην καθημερινότητα μας…

Παντζάρια γεμιστά με κρέμα τυριού ή γιαουρτιού

Αυτή λοιπόν η συνταγή στην αρχική της εκδοχή είχε μια γέμιση με ικανή ποσότητα μαγιονέζας. Το ίδιο ,  ίσως και περισσότερο  νόστιμη, έγινε όταν η μαγιονέζα αντικαταστάθηκε με στραγγιστό γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί  (στην σημερινή εφαρμογή είχα γαλομυζήθρα Χανίων).

Παντζάρια γεμιστά με κρέμα τυριού ή γιαουρτιού

Το πώς θα το «εμπλουτίσουμε» είναι θέμα αυτοσχεδιασμών και …βρισκούμενων. Ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, κάποιο αρωματικό, λίγη κάπαρη, λίγο τουρσί, λίγη μουστάρδα, ξιδάτες ελίτσες, είναι μερικές μόνο από τις παραλλαγές.  Ακόμη και οι ποσότητες είναι ενδεικτικές , ανάλογα με το μέγεθος του βολβού των παντζαριών.

Παντζάρια γεμιστά με κρέμα τυριού ή γιαουρτιού

Παρατηρήσεις

  • Για να στέκονται καλά τα καλαθάκια μας, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το κάτω μέρος και δημιουργούμε μια βάση στήριξης.
  • Το υλικό από το άδειασμα των παντζαριών το διατηρούμε στο ψυγείο αφού το ραντίσουμε με λίγο ξύδι και το χρησιμοποιούμε για μια απλή παντζαροσαλάτα με γιαούρτι.
  • Μπορούμε να κάνουμε από την αρχή ροζ τη γέμιση ώστε να μην μας φοβίζει η αλλοίωση του χρώματος στο σερβίρισμα, προσθέτοντας λίγο από το παραπάνω υλικό.
  • Τα παντζάρια μπορεί να είναι βρασμένα ή ψημένα στο φούρνο.
  • Η γέμιση μπορεί να είναι κάποια άλλη σαλάτα – αλοιφή, ακόμη και με τονοσαλάτα ή γαριδοσαλάτα.  Ήδη στη σελίδα υπάρχουν αυγοσαλάτα, αμυγδαλοσαλάτα, και αρκετές άλλες… Πρέπει όμως το γέμισμα να γίνει την τελευταία στιγμή για να μην αλλοιωθεί το χρώμα της.

Καλό μήνα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο