Vegan/vegetarian

Μελιτζάνες με ξινομυζήθρα (ή φέτα)

Μελιτζάνες με ξινομυζήθρα (ή φέτα)

Μεσσαρίτικο!

 Το φαγητό αυτό το λέμε μεσσαρίτικο. Προφανώς είναι σπεσιαλιτέ που συνηθιζόταν στα χωριά της Μεσσαράς πριν διαδοθεί στα υπόλοιπα χωριά μας. Βλέπετε ο μουσακάς ήταν πιάτο κυρίως της αστικής κουζίνας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Μελιτζάνες με ξινομυζήθρα (ή φέτα)

Στην ύπαιθρο οι νοικοκυρές έφτιαχναν πιο απλά πιάτα.Αν και ο συνδυασμός των υλικών είναι πολύ συνηθισμένος, η προσθήκη του τυριού μέσα στη σάλτσα, του δίνει μια γευστική διαφορά που του αλλάζει τελικά και το όνομα!

Μελιτζάνες με ξινομυζήθρα (ή φέτα)

Με τις τελευταίες υπαίθριες μελιτζάνες της εποχής , ένα πιάτο απλό και νόστιμο για το καθημερινό μας τραπέζι. Απόλυτα λιτή γεύση αφού στην ουσία περιέχει 5-6  απλά υλικά : μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και ξινομυζήθρα ή φέτα. Αυτή είναι τουλάχιστον η αρχική του εκδοχή, στην οποία όμως οι μελιτζάνες και οι πατάτες τηγανίζονταν σε ελαιόλαδο.

Μελιτζάνες με ξινομυζήθρα (ή φέτα)

Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε τη σάλτσα μας με μυρωδικά ή να την εμπλουτίσουμε με περισσότερα υλικά ( πιπεριές, μανιτάρια ίσως κάποιο αλλαντικό) αλλά δεν θα είναι πια το ίδιο φαγητό.

Μελιτζάνες με ξινομυζήθρα (ή φέτα)

Εγώ το προτιμώ στην αρχική του απλότητα και το μόνο που προσθέτω στη σάλτσα μου είναι λίγο σκόρδο και 2-3 φύλλα βασιλικού.Επίσης, αντί να τηγανίσω τις μελιτζάνες τις ψήνω στο grill όπως όταν είναι να τις καταψύξω.

Τις πατάτες, άλλοτε τις ψήνω άλλοτε –όπως σήμερα- τις τηγανίζω.

Παρατηρήσεις

1) Τηγανίζω τις πατάτες γιατί κερδίζω χρόνο αφού το τηγάνισμα γίνεται ταυτόχρονα με το ψήσιμο της μελιτζάνας.

2) Κανονίζω το μέγεθος του ταψιού μου ώστε να κάνω μια στρώση (την πρώτη) με πατάτες και δύο  με μελιτζάνες.

3) Βάζω το σκόρδο ακαθάριστο ή έστω ολόκληρο. Το πλένω πολύ καλά και το τρυπώ σε 2-3 σημεία με το μαχαίρι. Έτσι παίρνει πολύ ελαφριά μυρωδιά η σάλτσα μου.Αφαιρώ και το σκόρδο και το βασιλικό από τη σάλτσα πριν την απλώσω στις μελιτζάνες

4)Η συνταγή είναι ευέλικτη και στις ποσότητες των υλικών. Αυτές που αναφέρω παραπάνω είναι ενδεικτικές. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις πατάτες  ή τις μελιτζάνες και φυσικά το τυρί.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές