Μεσαρίτικο!
Στην ύπαιθρο οι νοικοκυρές έφτιαχναν πιο απλά πιάτα.Αν και ο συνδυασμός των υλικών είναι πολύ συνηθισμένος, η προσθήκη του τυριού μέσα στη σάλτσα, του δίνει μια γευστική διαφορά που του αλλάζει τελικά και το όνομα!
Με τις τελευταίες υπαίθριες μελιτζάνες της εποχής , ένα πιάτο απλό και νόστιμο για το καθημερινό μας τραπέζι. Απόλυτα λιτή γεύση αφού στην ουσία περιέχει 5-6 απλά υλικά : μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και ξινομυζήθρα ή φέτα. Αυτή είναι τουλάχιστον η αρχική του εκδοχή, στην οποία όμως οι μελιτζάνες και οι πατάτες τηγανίζονταν σε ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε τη σάλτσα μας με μυρωδικά ή να την εμπλουτίσουμε με περισσότερα υλικά ( πιπεριές, μανιτάρια ίσως κάποιο αλλαντικό) αλλά δεν θα είναι πια το ίδιο φαγητό.
Εγώ το προτιμώ στην αρχική του απλότητα και το μόνο που προσθέτω στη σάλτσα μου είναι λίγο σκόρδο και 2-3 φύλλα βασιλικού.Επίσης, αντί να τηγανίσω τις μελιτζάνες τις ψήνω στο grill όπως όταν είναι να τις καταψύξω.
Τις πατάτες, άλλοτε τις ψήνω άλλοτε –όπως σήμερα- τις τηγανίζω.
Υλικά
4-5 μέτριες μελιτζάνες
2-3 μέτριες πατάτες
1 βαθύ πιάτο γεμάτο τριμμένη ντομάτα
Μισή κούπα ελαιόλαδο για τη σάλτσα(και λίγο ακόμη για να
ψήσουμε μελιτζάνες-πατάτες )
250 γραμμάρια ξινομυζήθρα (ή φέτα)
Ένα μικρό κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο και ένα κλαδάκι βασιλικό
Επί το έργον
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 cm. Τις βάζουμε σε νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλιά αλάτι να ξεπικρίσουν για κανένα μισάωρο, αν το συνηθίζουμε (για μας δεν χρειάζεται…) . Τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας πάνω στη σχάρα του φούρνου και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στο grill . Όταν πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά τις γυρίζουμε και από την άλλη.
Ωστόσο καθαρίζουμε και τηγανίζουμε και τις πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, και το μαραίνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μας 15 με 20 λεπτά.Την αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε το τυρί και το αλατοπίπερο. Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού, ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί. Ανακατεύουμε να μαλακώσει αλλά όχι να λιώσει το τυρί μας.
Σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε σε στρώση τις πατάτες, λίγη σάλτσα , μελιτζάνες , σάλτσα κλπ, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 30 περίπου λεπτά, στη μεσαία σχάρα. Αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα τουλάχιστον και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1) Τηγανίζω τις πατάτες γιατί κερδίζω χρόνο αφού το τηγάνισμα γίνεται ταυτόχρονα με το ψήσιμο της μελιτζάνας.
2) Κανονίζω το μέγεθος του ταψιού μου ώστε να κάνω μια στρώση (την πρώτη) με πατάτες και δύο με μελιτζάνες.
3) Βάζω το σκόρδο ακαθάριστο ή έστω ολόκληρο. Το πλένω πολύ καλά και το τρυπώ σε 2-3 σημεία με το μαχαίρι. Έτσι παίρνει πολύ ελαφριά μυρωδιά η σάλτσα μου.Αφαιρώ και το σκόρδο και το βασιλικό από τη σάλτσα πριν την απλώσω στις μελιτζάνες
4)Η συνταγή είναι ευέλικτη και στις ποσότητες των υλικών. Αυτές που αναφέρω παραπάνω είναι ενδεικτικές. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις πατάτες ή τις μελιτζάνες και φυσικά το τυρί.
Αυτό μάλιστα,αυτό είναι φαγητό ακριβώς για τα δόντια μου!Θα αναρωτηθείς εμείς φαφούτηδες είμαστε ? Αχαχαχαχα …. Καταπληκτικό!
Καλή συνέχεια.
Τι έχουν τα δόντια σου Καμικάζι; Δεν μπορεί να είσαι φαφούτης 🙂
Μελιτζανοφαγάκι σπέσιαλ, σε τέτοια φαγητά δεν κάνω ποτέ την δύσκολη!
Φιλιά!
Κι εμείς Έλενα. Οι μελιτζάνες είναι από τα αγαπημένα μας λαχανικά!
Πω πω!!!τρελαίνομαι για μελιτζάνες, αυτό το φαγητό θα το ήθελα για μεσημεριανό σήμερα!!
Καλημέρα, πολλά φιλιά.
Είναι κλασικό μεσημεριανό Μαρί. Για βραδινό μάλλον βαρύ πέφτει…
Μμμμμ μού'δωσες ιδέα για τις μελιτζάνες του κήπου -που αν και στα τελειώματα είναι μπόλικες! Τώρα που είδα για το ξεπίκρισμα… ένα περίεργο πράγμα, οι μελιτζάνες του κήπου μου δε χρειάζονται ξεπίκρισμα! Βγαίνουν γλυκύτατες!! Καλημέρες! 🙂
Πολλές ποικιλίες Όλγα δεν θέλουν ξεπίκρισμα. Και τις συγκεκριμένες δεν τις ξεπίκρισα. Το γράφω όμως για πιθανά ατυχήματα…
Η απλότητα και η νοστιμιά σε όλο τους το μεγαλείο Βαγγελιώ μου!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, εκτός από λίγο βασιλικό που δίνει υπέροχο άρωμα, δεν χρειάζεται να εμπλουτίσουμε καθόλου τη βασική συνταγή!
Είναι πολύ νόστιμη ως έχει!
Και οπωσδήποτε με ξινομυζήθρα την οποία λατρεύω!
Φιλιά πολλά και καλημέρα!
Έτσι όπως τα λες Ερμιόνη. Αν τα υλικά είναι καλής ποιότητας δεν χρειάζονται πολλά πολλά …
Βαγγελιώ μου το πόσο μου αρέσει η ξυνομυζήθρα δε λέγεται…εδώ όμως δεν βρίσκω και την στερούμαι!!!!
Θα βρώ καλή συνταγή και θα την φτιάξω και για σένα Λίλα μου!
Χθες έκανε τις προμήθειες μου σε ξινομυζήθρα!! Και ήρθες πάνω στην ώρα Βαγγελιώ μου, μιας και είναι ένα αγαπημένο τυρί που δεν μου λείπει σχεδόν ποτέ! Πολύ ωραίο και νόστιμο φαγητό.
Και σαρικόπιτες μη ξεχάσεις Πηνελόπη. Είναι το top έδεσμα με ξινομυζήθρα κατά τη γνώμη μου!
Βαγγελιώ συμφωνώ απόλυτα! Η απλότητα και τα καλά υλικά κάνουν την διαφορά σε αυτό το υπέροχο φαγάκι! Βασιλικός και πιπεράκι τα μόνα που χρειάζονται! Άντε και λίγο σκορδάκι….
Εδώ δεν μου πετυχαίνει γιατί το τυρί όχι μόνο δεν συγκρίνεται με την ξυνομυζήθρα, αλλά ούτε φέτα δεν είναι… Όσο για τις ντομάτες, πιο πολύ προς το αγγούρι φέρνουν….
Μου αρέσει επίσης που δεν έχει μπεσαμέλ!
Μακάρι να ήμουν εκει να το γευτώ!
Ναι δεν έχει μπεσαμέλ κι αυτό το κάνει πιο εύκολο και πιο ελαφρύ. Και ναι, δυστυχώς επειδή είναι απλό έχει μεγάλη σημασία η πρώτη ύλη! Όταν έρθεις Αγγελική μου λοιπόν…
Θα δω αν έχουμε ξινομυζήθρα στα ελληνικά super markets, κι αν τον συναντήσω σε καμιά γωνιά θα τον τσιμπήσω! Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ !
Είναι Η ξινομυζήθρα Μάρθα. Είναι πολύ καλό και με φέτα αν βρίσκεις…
Μια και είμαι από τη Μεσσαρά, το έχω δοκιμάσει και είναι τέλειο!
Φωτεινή καλώς όρισες. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Ξέρεις λοιπόν σαν μεσσαρίτισσα για τι μιλάμε 🙂
Βαγγελιώ μου υπέροχο φαγάκι μας μαγείρεψες, η ξυνομυζυθρα είναι καταπληκτική και ταιριάζει πάρα πολύ ωραία με τα υπόλοιπα υλικά!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ελένη. Και με φέτα είναι το ίδιο νόστιμο πάντως για όσους δεν βρίσκουν ξινομυζήθρα
Aπλά υλικά υπέροχο αποτέλεσμα.
Η ξυνομιζήθρα κάνει την διαφορά.
Πολύ ωραίο.
Φιλιά
Όχι Μάριον! Τη διαφορά την κάνει η προσθήκη του τυριού στη σάλτα γιατί την κάνει κρεμώδη και δεν ξεραίνεται όπως όταν το προσθέσουμε από πάνω. Δεν λέω, και η ξινομυζήθρα έχει τη σημασία της αλλά κυρίως νομίζω αυτό ότι έχει σημασία…
Βαγγελιώ μου, σε ευχαριστούμε για το υπέροχο παραδοσιακό πιάτο που μας προτείνεις. Τυρί και μελιτζάνα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός και η ντομάτα επιστέγασμα.
Η ξυνομυζήθρα, νομίζω, θα έκανε τη διαφορά στη γεύση.
Φιλιά, καλό βράδυ.
Έτσι είναι Ελένη! Με όποιο τυρί κι αν συνδυάσουμε τις μελιτζάνες δεν θα έχουμε άσχημο αποτέλεσμα!
Πολύ ωραία η συνταγή, όπως όλες όσες παρουσιάζεις Βαγγελίτσα γλυκιά!
Σε περιμένει βραβειάκι, προσωπικό δεν είναι ακριβώς, αλλά με πολλή χαρά το προσφέρω και σ' εσένα!
Φιλάκια!
Ευχαριστώ Mary. Με τιμά η επιλογή σου!
mm
Το κάνω χωρίς πατάτες και χωρίς κρεμμύδι αλλά με λιγες Σταγόνες λεμόνι στην τριμμένη ντομάτα
Τηγανίζω τις μελιτζάνες σε λάδι που έχουν τηγανιστει πριν καυτερές πιπεριές
Από την Μικρασιάτισσα πεθερά μου
Εξαιρετική παραλλαγή! Ευχαριστώ που την μοιραστήκατε, θα δοκιμαστεί!