Πάνω από μια βδομάδα πέρασε από την τελευταία μου ανάρτηση. Φόρτος εργασίας… Όλα μαζεμένα! Σε τέτοιες περιόδους αναζητούμε εύκολα πιάτα , γρήγορες λύσεις.Η ομελέτα μου δεν είναι βέβαια αυτό που λέμε “πιάτο διαίτης” . Αλλά είναι τόσο νόστιμη που αξίζει να δοκιμαστεί έστω και σαν πιάτο «μέσης» ώστε να μοιραστεί σε πολλές μερίδες.
Είχα χρόνια να τη φτιάξω και τη θυμήθηκα εξαιτίας μιας συνάντησης με ένα φίλο του πατέρα μου. Καλοφαγάς και πολυφαγάς ο
συχωρεμένος , αντιδρούσε συνεχώς στις δίαιτες που του επέβαλλαν οι γιατροί τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Επειδή λοιπόν η μάνα μου είχε κάνει πολύ light για τα γούστα του τη μαγειρική της, τις «αμαρτίες» του τις έκανε στο αγαπημένο του καφενείο.
Ξέρετε, στα καφενεία της Κρήτης ακόμα και τώρα θα βρείτε μερικά από τα πιο νόστιμα εδέσματα, απρογραμμάτιστα και ξαφνικά.
Προκύπτουν στη στιγμή από υλικά που πολλές φορές φέρνουν οι ίδιοι οι θαμώνες.
Μια τέτοια στιγμή μου θύμισε αυτός ο φίλος του μπαμπά μου: μια φρέσκια μυζήθρα – ζεστή ακόμη μου είπε πως ήτανε- και καμιά δεκαριά αυγά της μέρας από το κοτέτσι του, και η κυρία Ε. (η σύζυγος του καφετζή) σκάρωσε την αξέχαστη ομελέτα
.
Είναι πραγματικά από τις πιο νόστιμες ομελέτες και στην ουσία έχει τρία υλικά: μυζήθρα, αυγά, και ελάχιστο λάδι. Γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και παρόλο που τρώγεται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου, προσωπικά την προτιμώ ζεστή. Αναζητείστε μυζήθρα Κρήτης
και δοκιμάστε τη!
Κόβουμε τη μυζήθρα σε κομμάτια μεγέθους μεγάλου λουκουμιού. Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι σε ένα βαθύ πιάτο και τα αλατίζουμε.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με διάμετρο 20-22 cm να κάψει αλλά να μη καπνίσει και αδειάζουμε τα αυγά.
Όταν πήξει η ομελέτα μας στην κάτω πλευρά, προσθέτουμε τη μυζήθρα .Αφήνουμε να χρυσίσει και με ένα μεγάλο πιάτο ή ένα επίπεδο σκέπασμα κατσαρόλας την αναποδογυρίζουμε και την αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Τη σερβίρουμε ζεστή.
Παρατηρήσεις
1)Εννοείται ότι οι ποσότητες των υλικών είναι ενδεικτικές. Μπορούμε π.χ. να βάλουμε λιγότερη ή περισσότερη μυζήθρα, να πολλαπλασιάσουμε τη δόση, να φτιάξουμε την ομελέτα σε τριαντάρι τηγάνι !
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
πρέπει να είναι καταπληκτική…..και ας πάει στο καλό για σήμερα ή δίαιτα !!!
να είσαι καλά.
Δεν με παίρνει να χαλάσω την δίαιτα, αλλά μου αρκεί η απλή και όμορφη συνταγή όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες….. Φάτε μάτια!!!!!
Καλημέρα, καλή δύναμη!!!
Απλά τέλεια!
Η υπέροχη νοστιμιά της απλότητας!
Φιλάκια!
Αχ Βαγγελιώ μου, μου τρέξανε τα σάλια! Και όντως, πέρσι, την πιο νόστιμη ομελέτα που έφαγα, μού την έφεραν από ένα καφενέ στο Ηράκλειο! Θα ξάψω για τον ανθότυρο άμεσα!
ευτυχως βρισκω συχνα κρητικη μυζηθρα.τα πειρουνακια που ειναι να τσιμπησουμε;φιλια πολλα.
[…] με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Εμείς φτιάχνουμε το σφουγγάτο με γλυκιά μυζήθρα που έχω δώσει εδώ, χωρίς πατάτες, που είναι περισσότερο […]
Αχ, τι μου θύμησες! Αγαπημένο φαγητό του συγχωρεμένου του πατέρα μου, θυμάμαι πολλές φορές να παραγγέλνει της μάνας μου να του φτιάξει αυγά με τη μυζήθρα. Εμείς τα κοπέλια το σνομπάραμε βέβαια, ξινίζαμε τα μούτρα μας όσο δεν πάει! Που να ξέραμε…
Να είσαι καλά που μας τα θυμίζεις!
Χαίρομαι Ευτυχία μου που οι συνταγές μου φέρνουν μνήμες… Πόσσ και πόσα δεν αναγνωρίσαμε εκ των υστέρων όλοι μας! Το θεωρώ κι εγώ τέλειο πιάτο!
[…] ή για πιο έντονη γεύση κάποιο κίτρινο τυρί. Πάντως οι ομελέτες με γλυκιά μυζήθρα (ανθότυρο) συνηθίζονται στην περιοχή μου (ίσως και αλλού) και της […]
[…] ή για πιο έντονη γεύση κάποιο κίτρινο τυρί. Πάντως οι ομελέτες με γλυκιά μυζήθρα (ανθότυρο) συνηθίζονται στην περιοχή μου (ίσως και αλλού) και της […]