Μελένια παστέλια με σουσάμι, με αμύγδαλο, με φιστίκι, με ό,τι μας αρέσει!
εύκολο. Ένα γλυκό με ρίζες στην αρχαιότητα (η σησαμίς των αρχαίων) που ακόμη και στις μέρες μας έχει φανατικούς φίλους .
συνηθισμένα γλυκά των προγόνων μας.
Υλικά
Α. Παστέλι σουσαμιού
1,5 κούπα σουσάμι αναποφλοίωτο ( ή μία κούπα σουσάμι και 1/2 κούπα αμύγδαλο καβουρδισμένο και χοντροκοπανισμένο)
½ κούπα μέλι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Β. Παστέλι αμυγδάλου (ή καρυδιού)
1,5 κούπα ψίχα αμυγδάλου ανάλατη και αναποφλοίωτη
0,5 κούπα μέλι
Σκόνη κανέλας και γαρύφαλλου στη μύτη του κουταλιού
Γ. Παστέλι φιστικιού (ή φουντουκιού ή φιστικιού Αιγίνης)
1,5 κούπα ψημένο αράπικο φιστίκι (ανάλατο)
0,5 κούπα μέλι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Επί το έργον
Στο βίντεο που ακολουθεί, αναλυτικά η διαδικασία (έχει προστεθεί 1,5 κουταλιά ζάχαρη για να γίνει λίγο πιο σκληρό, αν θέλετε την παραλείπετε…). Δείτε το, και γραφτείτε δωρεάν στο κανάλι μας!
Για το παστέλι με σουσάμι, καθαρίζουμε και πλένουμε το σουσάμι σε στραγγιστήρι. Το απλώνουμε σε ταψάκι και το βάζουμε στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα ή μέχρι να καβουρδιστεί και να μυρίσει. Προσέχουμε να μη το κάψουμε και πικρίζει. Το καβούρδισμα μπορεί να γίνει πιο γρήγορα σε τηγάνι .
Δείτε το σχετικό μας βίντεο και γραφτείτε στο κανάλι μας στο youtube για περισσότερα videos
Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το παστέλι αμυγδάλου καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα πάλι στο φούρνο ή σε τηγάνι (υπάρχουν και έτοιμα, καβουρδισμένα στην αγορά όπως είπαμε…). Όταν κρυώσουν τα κόβουμε με μαχαίρι σε 3-4 κομμάτια ή τα βάζουμε λίγα λίγα στο multi και τα χοντροαλέθουμε (1-2 κοφτά πατήματα κάθε φορά) ή τα αφήνουμε ολόκληρα. Τα πασπαλίζουμε με κανελογαρύφαλλα.
Για το παστέλι φιστικιού απλά ξεφλουδίζουμε τα φιστίκια τρίβοντάς τα και χωρίζουμε το καθένα τους στα δυο κομμάτια τους. Λεπτομέρειες για το καβούρντισμα γράφω εδώ
Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολα (ή χαρτί ψησίματος) στον πάγκο της κουζίνας ή σε ένα ταψί και με ένα πινέλο την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι (ή σε βαθουλό τηγάνι γιατί φουσκώνει), και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας. Αν θέλουμε να αρωματίσουμε με ξύσμα πορτοκαλιού το προσθέτουμε τώρα. Μετράμε 4-5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός και αδειάζουμε το δεύτερο συστατικό του παστελιού στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για λίγα ακόμη λεπτά να ενσωματωθούν τα υλικά και να ξεκολλά το μείγμα μας από τον πάτο της κατσαρόλας σαν μια ενιαία μάζα. Αποσύρουμε από το μάτι και αδειάζουμε στην λαδωμένη λαδόκολα. Στρώνουμε πριν κρυώσει το μείγμα στο πάχος που θέλουμε. Πριν κρυώσει εντελώς κόβουμε σε τετράγωνα ή μακρόστενα ή ρομβοειδή κομμάτια. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και φυλάσσουμε τα παστέλια μας σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς αφού τα τυλίξουμε με μεμβράνη ή ζελατίνα ή βάζοντάς ανάμεσά τους κομμάτια
λαδόκολας για να μη κολλήσουν.
Παρατηρήσεις
1)Ο χρόνος βρασμού που δίνω παραπάνω αφορά την πολύ μικρή ποσότητα της μισής κούπας μελιού. Το μέλι κατ’ αρχήν γίνεται πιο ρευστό και μετά ξαναδένει. Το τελικό δέσιμο μπορεί να γίνει βέβαια και μετά την προσθήκη του σουσαμιού ή των ξηρών καρπών. Το δοκιμάζουμε ρίχνοντας μισό κουταλάκι μείγματος σε ένα ποτήρι νερό. Αν βυθιστεί χωρίς να «σπάσει» είναι έτοιμο. Το καλύτερο είναι να έχουμε θερμόμετρο γι αυτή τη δουλειά . Εγώ προσθέτω τα υλικά μου όταν το μέλι έχει φτάσει στους 125 βαθμούς συνεχίζω το βράσιμο για 1-2 λεπτά μέχρι να ξεκολλά σαν μια μάζα το παστέλι μου.
2)Αν βάλουμε ολόκληρα τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια (ή τα καρύδια ή τα φουντούκια) καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια κούπα ξηρούς καρπούς και μισή σουσάμι (λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος!).
3)Μπορούμε να ανακατέψουμε τους ξηρούς καρπούς και να κάνουμε ένα παστέλι πολλών γεύσεων …
4)Για να γίνει πιο τραγανό-σκληρό το παστέλι μας προσθέτουμε 2 κουταλιές ζάχαρη στις παραπάνω ποσότητες μελιού ή δένουμε παραπάνω το μέλι. Για να γίνει πιο ελαστικό αυξάνουμε λίγο το μέλι (1 κουταλιά ανά κούπα, όπως αναφέρω παραπάνω νομίζω ότι είναι αρκετή).
5)Αρωματίζουμε τα παστέλια με ξύσμα εσπεριδοειδών, κανέλα ή/και γαρύφαλλο τριμμένα αλλά και με ελάχιστη σκόνη χιώτικης μαστίχας.
Δεν έχω καλύτερο νηστίσιμο (και όχι μόνο) γλυκάκι, από ένα τραγανό παστέλι!
Ολες οι παραλλαγές σου λαχταριστές!
Φιλιά, καλό μήνα!
Ο Θ. λατρεύει τα παστέλια ιδιαίτερα τα μαλακά, δεν έχω τολμήσει να φτιάξω.
Υπάρχει όμως μια ας πούμε αντίρρηση κάθε φορά που το συζητάμε και με ένα φίλο για το βράσιμο του μελιού υποστηρίζουν και οι δύο ότι το μέλι με το βρασμό καταστρέφεται. Υπάρχει κάποια πληροφορία περί αυτού;;;
Τι ωραία που φαινονται. θα ήθελα να ρωτήσω αν βαλουμε αποφλοιωμένο αμυγδαλο υπάρχει προβλημα ?
θαλεια κεφαλονια
Άφωνη για μια ακόμη φορά…………….το κακό με το παστέλι είναι οτι στην οικογένεια το τρώω μόνο εγώ και μια φορά το έφτιαξα και το έφαγα όλο μόνη μου, τη λύση της μικρής ποσότητας δεν την είχα σκεφτεί!!!!!
Δεν έχω λόγια Βαγγελιώ μου!
Λαχταριστά και μυρωδάτα, ειδικά το σουσαμένιο με το πορτοκάλι είναι "αποκάλυψη" όταν το γεύεται κανείς.
Γεια στα χέρια σου καλή μου.
Καλό μήνα να έχετε.
Είναι υπέροχο, πεντανόστιμο και υγιεινό, γεια στα χεράκια σου!
Πέρυσι έφτιαξα, αλλά με σησαμέλαιο από το βάζο με το ταχίνι.
Με το ξύσμα πορτοκαλιού που πρόσθεσες θα είναι σαφώς πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα.
Σε φιλώ!
Θα τα δοκιμάσω!στο παρελθον ειχα δοκιμάσει αυτά που έκανε μια φίλη μου αλλά ηταν σκληρά σαν πέτρα! Μαλλον είχε βάλει ζάχαρη
παρα πολυ νοστιμο το παστελι σας, μολις τα εφτιαξα…. ελπιζω να το τιμησουν δεοντος στην οικογενεια μου, μυρωδατο και σχετικα ευκολο, ευχαριστω πολυ…..φιλια
Καλησπέρα Χριστός Ανέστη!
Σε πόσα γραμμάρια αντιστοιχεί η κούπα σας;!
Μένει μαλακό τις επόμενες μέρες;
Καλημέρα! Αληθώς Ανέστη! Η κούπα μου είναι 250 ml και αντιστοιχεί σε διαφορετικά γραμμάρια ανάλογα με το υλικό. Τα 250 ml έχουν άλλο βάρος αν πρόκειται για μέλι, άλλο αν πρόκειται για νερό, άλλο αν πρόκειται για αλεύρι κλπ κλπ. Οι αναλογίες για το παστέλι δίνονται με όγκους. Αν δεν έχετε τη δοσομετρική κούπα, χρησιμοποιείστε μια απλή φλυτζάνα αλλά τηρείστε τις αναλογίες. Ναι μένει μαλακό και τις επόμενες μέρες γιατί περιέχει μέλι. αν θέλουμε να γίνει πιο σκληρό αντικαθιστούμε μέρος του μελιού με ζάχαρη.Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ!!
Ελπίζω να το πετύχω!!