Air Fryer (φριτέζα αέρος)

«Μπιφτέκια» οσπρίων, στο air fryer, στο τηγάνι, στον φούρνο!

«Μπιφτέκια» οσπρίων, στο air fryer, στο τηγάνι, στον φούρνο!

Τα πεντανόστιμα vegetarian «μπιφτέκια» μου!

Θα μου πείτε: «και γιατί τα εισαγωγικά στον τίτλο, μια χαρά μπιφτέκια δείχνουν!». Τι να κάνω, δεν μπορώ να παρακάμψω την ετυμολογία της λέξης: μπιφτέκι < (άμεσο δάνειο) γαλλική bifteck < αγγλική beefsteak < beef (βοδινό κρέας) + steak (μπριζόλα). Έτσι θα το βρούμε στα ετυμολογικά λεξικά και βέβαια εδώ ελλείπει εντελώς το beef!

«Μπιφτέκια» οσπρίων, στο air fryer, στο τηγάνι, στον φούρνο!

Παρόλο που θα νόμιζε κανείς ότι είναι μόδα των τελευταίων χρόνων, ότι δημιουργήθηκαν με τις νέες διατροφικές τάσεις των vegan και vegetarian, οι κεφτέδες οσπρίων δεν είναι κάτι ασηνύθιστο στην κουζίνα μας. Φαβοκεφτέδες και ρεβιθοκεφτέδες φτιάχναμε πάντα, με διάφορους τρόπους και συνταγές, μόνο που τους τηγανίζαμε και δεν τους λέγαμε μπιφτέκια! Εδώ έχω εκτός από τους τηγανητούς, και ρεβιθοκεφτέδες φούρνου.

«Μπιφτέκια» οσπρίων, στο air fryer, στο τηγάνι, στον φούρνο!

Αξιοποίηση περισσευμάτων θα μπορούσα να τους πω, ή τρόπους για να φάνε όσπρια και τα πιο μικρά παιδιά που συνήθως δεν τα αγαπούσαν. Το «νεωτερικό» κατά τη γνώμη μου είναι η ανάμειξη πολλών και διαφορετικών οσπρίων (πράγμα που δεν συνέβαινε στις παλιές συνταγές), και το ψήσιμο στον φούρνο ή στο γκριλ που από κεφτέδες έκανε αυτές τις παρασκευές μπιφτέκια! Ο συγκεκριμένος συνδυασμός κρίνεται επιτυχημένος και λόγω νοστιμιάς του αποτελέσματος, αλλά και λόγω του ότι αυτά όσπρια βράζουν στον ίδιο χρόνο οπότε τα βράζουμε μαζί!

«Μπιφτέκια» οσπρίων, στο air fryer, στο τηγάνι, στον φούρνο!

Τα υλικά για τα «μπιφτέκια» της σημερινής ανάρτησης προέκυψαν από το περίσσευμα των οσπρίων που έβρασα για τα ψαροκόλλυβα των Θεοφανίων. Είχα βράσει μαζί γίγαντες-ρεβίθια επειδή έχουν παρόμοιους χρόνους βρασμού, και σε άλλη κατσαρόλα φακές-μαυρομάτικα. Εκ των υστέρων, οι ποσότητες μου φάνηκαν μεγάλες κι έτσι ο συνδυασμός «γίγαντες-ρεβίθια», δεν χρησιμοποιήθηκε εξ ολοκλήρου. Επειδή έχω ανακατέψει κι άλλη φορά αυτά τα δυο όσπρια σε κεφτέδες, τα κράτησα στο ψυγείο και έφτιαξα αυτά τα πολύ νόστιμα μπιφτέκια.

«Μπιφτέκια» οσπρίων, στο air fryer, στο τηγάνι, στον φούρνο!

Κι επειδή τον τελευταίο καιρό το air-fryer έχει μπει για τα καλά στην κουζίνα μου, θεώρησα καλό να το δοκιμάσω κι εδώ. Το αποτέλεσμα ήταν άψογο! Καλύτερο από του τηγανιού, και βέβαια πιο υγιεινό. Η παλιότερή μου δοκιμή είχε γίνει με κοινά φασόλια και χωρίς αυγό (τότε τα είχα ψήσει στον φούρνο…) αλλά με τις σημερινές μικροαλλαγές στη συνταγή θαρρώ πως πέτυχαν περισσότερο! Τα σερβίραμε και με τις ροδέλες κρεμμυδιών που συνοδεύουμε τα ψητά μας και ταίριαξαν τέλεια.  Θεώρησα καλό να βάλω άμεσα τη συνταγή γιατί λίγο πολύ όλοι έχουμε βαρεθεί το κρέας αυτές τις μέρες.

Παρατηρήσεις

  1. Επειδή είναι παρασκευή που σίγουρα αξίζει να γίνει και από μόνη της (όχι μόνο από περισσεύματα), για τις παραπάνω ποσότητες υπολογίζω από ¾ της κούπας από κάθε όσπριο πριν μαγειρευτούν. Τα έβαλα αποβραδίς στο νερό και τα έβρασα στην χύτρα ταχύτητας.
  2. Δεν έχω δοκιμάσει με άλλο συνδυασμό οσπρίων τη συνταγή, αλλά ευχαρίστως θα πρόσθετα λίγες φακές ή θα αντικαθιστούσα τα φασόλια με μαυρομάτικα. Πάντως το ένα από τα δυο (ή φασόλια ή ρεβίθια) θα το κρατούσα ως βάση, είναι πιο αμυλώδη από άλλα όσπρια και «δένουν» πολύ καλά το μείγμα μας ακόμη κι αν δεν βάλουμε αυγό.
  3. Θεωρώ το κύμινο πιο «χειμωνιάτικο» μπαχαρικό, αλλά και η ρίγανη συνδυάζεται τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Αν τα προτιμήσουμε τηγανητά, μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο το ελαιόλαδο του μείγματος.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο