Vegan/vegetarian

Κρητικά παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σταφίδες (VIDEO)

Κρητικά παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σταφίδες (VIDEO)

Τραγανά και νόστιμα,  για τον καφέ ή το χυμό μας!

Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει μέρα που να μην έχει η μάνα μου παξιμαδάκια ή κουλουράκια στο σπίτι της. Ποτέ της δεν μπόρεσε να πιει σκέτο τον καφέ της και μέχρι να της τελειώσει η μια παρτίδα, έχει φτιάξει την άλλη. Από συνταγές, όλο και κάποια καινούρια μου ξεφουρνίζει.

Κρητικά παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σταφίδες (VIDEO)

Τώρα ειδικά με το blog συμμετέχει κι εκείνη ενεργά στην αναζήτηση συνταγών από τα παλιά της τετράδια. Την πειράζω λέγοντας πως αν ήταν πιο νέα θα της έφτιαχνα κι εκείνης ένα blog. Τις τελευταίες εβδομάδες με έχει κεράσει δυο  καταπληκτικά νέα-παλιά βουτήματα: τα παξιμαδάκια της σημερινής συνταγής και κάποια κουλουράκια που είναι στα προσεχή γιατί είναι από τα πιο τραγανά που έχω φάει και  άρεσαν πολύ σε όσους τα δοκίμασαν.

Κρητικά παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σταφίδες (VIDEO)

Το ωραίο είναι ότι θυμάται για όλες της τις συνταγές την ακριβή τους προέλευση. Ονοματεπώνυμο «πηγής», τόπο και συνθήκες πρώτης δοκιμής. Τα παξιμαδάκια και τα βουτήματα με ελαιόλαδο συνηθίζονται πολύ αυτή την εποχή. Δεν μπαγιατεύουν όπως τα κέικ, συμφέρουν γιατί έχουν υλικά καθημερινά που υπάρχουν σε όλα τα ντουλάπια και συνοδεύουν τον καφέ και το χυμό μας πολύ ταιριαστά.

Κρητικά παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σταφίδες (VIDEO)

Αφήστε που μαζί με τυρί, όλα τούτα τα αρτοσκευάσματα που δεν είναι πολύ γλυκά, αποτελούν ιδανικό σνακ για τα παιδιά που διαβάζουν. Τα παξιμαδάκια διατηρούνται αρκετές εβδομάδες και  γίνονται τόσο εύκολα που πολύ συχνά προτιμώνται από τα κουλουράκια αν είμαστε βιαστικές.

Κρητικά παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σταφίδες (VIDEO)

Η συνταγή όπως οι περισσότερες παλιές έδινε τα υλικά σε φλυτζάνες του τσαγιού (μη ρωτάτε πόσες, ακόμη θα έφτιαχνα παξιμαδάκια…) και στο αλεύρι ήθελε το κλασικό «όσο σηκώσει» για μαλακή ζύμη. Η μάνα μου λοιπόν δεν την άλλαξε τη συνταγή της, για ποιο λόγο άλλωστε;  Εγώ ξανάφτιαξα μια …υποπολλαπλάσια ποσότητα της αρχικής συνταγής.  Ακόμη, μετέτρεψα τις μονάδες  μέτρησης σε πιο σύγχρονες. Σημειώνω επίσης ότι οι  οδηγίες λένε πως εκτός από τις σταφίδες μπορούμε να βάλουμε και καρύδια ή αμύγδαλα.

Κρητικά παξιμαδάκια με ελαιόλαδο και σταφίδες (VIDEO)

 

 

Παρατηρήσεις

1)Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτά τα 62ml στις ποσότητες των υλικών δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα αν γίνουν 65… Η συνταγή είναι οικιακή και αυτές οι διαφορές δεν μετρούν. Απλά αφού χρησιμοποίησα τη δοσομετρική κούπα, είπα να γράψω με ακρίβεια τις ποσότητες.

2)Η αμμωνία στα γλυκά συνηθίζεται πολύ εδώ στην Κρήτη. Ειδικά στα βουτήματα, δίνει τραγανότητα και ταυτόχρονα τα κάνει τόσο αφράτα που λιώνουν στο στόμα. Στα συγκεκριμένα, χάνετε και κάθε μυρωδιά της μόλις κρυώσουν!

3)Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αντικατασταθεί από χυμό του εμπορίου σε εποχή που δεν βρίσκουμε φρέσκα πορτοκάλια. Παλιότερα χρησιμοποιούσαν το καλοκαίρι συμπυκνωμένο χυμό, ελαφρά αραιωμένο με νερό. Ίσως να χρειάζεται να ελαττώσουμε λίγο τη ζάχαρη σ’ αυτή τη περίπτωση.

Καλή εβδομάδα! 

Καλή δύναμη στα παιδιά που δίνουν εξετάσεις!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο