Γλυκά

Κρέμα ψυγείου με μαλακό τυρί ή ανθόγαλο ή γιαούρτι

Κρέμα ψυγείου με μαλακό τυρί ή ανθόγαλο ή γιαούρτι

Και μια μικρή έκπληξη για σας στο τέλος της ανάρτησης!

Έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση πως «το σκάσαμε» για λίγες μέρες από την Κρήτη και υποσχέθηκα ότι θα πω περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση. Παρόλο λοιπόν που «στέκουν» ένα σωρό συνταγές για δημοσίευση, θεώρησα ότι αν άφηνα για παραπέρα τούτην εδώ την ανάρτηση θα έχανε την επικαιρότητά της!

Κρέμα ψυγείου με μαλακό τυρί ή ανθόγαλο ή γιαούρτι

Βέβαια σε ένα post και μάλιστα σε site συνταγών, τι να πρωτοπει κανείς για το Παρίσι! Γιατί το Παρίσι ήταν ο φετινός μας προορισμός, επιλογή της τελευταίας στιγμής μετά που έφυγαν οι εγγονούλες μας και νοιώσαμε άδειο το σπίτι. Μέσα από περίπου 1000 φωτογραφίες, επέλεξα μερικές για να βάλω σ’ αυτήν την ανάρτηση, μόνο και μόνο για να το νοσταλγήσουν και να ξαναπάνε όσοι το έχουν επισκεφτεί και να το βάλουν στα σχέδιά τους όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Κρέμα ψυγείου με μαλακό τυρί ή ανθόγαλο ή γιαούρτι
Σε κλειστούς χώρους ακόμη με μάσκα εμείς!

Δεν θα πω εδώ για τα άσχημα που είδαμε (υπήρχαν κι αυτά σε μια πόλη με σχεδόν 13.000.000 κατοίκους…). Και βέβαια δεν γίνεται να περιγράψω όλα όσα μας θάμπωσαν στο Παρίσι. Με λίγες λέξεις μόνο θα αναφερθώ. Τι θέλεις να δεις και δεν το’ χει! Ιστορία, τέχνη, μουσεία, υπέροχους δρόμους, μαγικές υπαίθριες αγορές, μικρές πράσινες οάσεις στον αστικό του ιστό, γαστρονομία, μόδα απ’ όλα! Και ένα δίκτυο μετρό που ακόμη κι εμείς οι εντελώς άσχετοι δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου να «αλωνίσουμε» την πόλη! Το σίγουρο πάντως είναι ότο το Παρίσι δεν μπορείς να το δεις σε λίγες μέρες!

Κρέμα ψυγείου με μαλακό τυρί ή ανθόγαλο ή γιαούρτι
Ξεφύγαμε λίγο από το υπόλοιπο γκρουπ και είδαμε εκτός από μέρος του μουσείου του Λούβρου που περιείχε το προγραμμα, το Orsay και το Picasso…

Είδαμε ό,τι προλαβαίναμε στις μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας, και δοκιμάσαμε ό,τι μπορούσαμε από γαλλικές αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Συγκρίναμε τα macarons του Ladoure με εκείνα του Hermes, γευτήκαμε «καλύτερο παγωτό του Παρισιού» στο νησάκι του Σεν Λουί (ευχαριστώ τη φίλη που μας πρότεινε να επισκεφτούμε το νησάκι, κι όχι μόνο για το παγωτό…) , δοκιμάσαμε το μπουργκινιόν, την κρεμμυδόσουπα και κάποια γαλλικά τυριά, ήπιαμε (λίγο) γαλλικό κρασί, απολαύσαμε εξαιρετικά κρουασάν και μπαγκέτες και …πήραμε κι ένα βιβλίο με γαλλικές συνταγές (στα αγγλικά) για να δοκιμάσουμε μερικά ακόμη γαλλικά εδέσματα στο σπίτι μας.

Κρέμα ψυγείου με μαλακό τυρί ή ανθόγαλο ή γιαούρτι
Ευτυχώς τα χιλιόμετρα που κάναμε εξισορρόπησαν (λίγο) τις θερμίδες…

Παρόλο που έχω αμέτρητα γαλλικά περιοδικά συνταγών (τα παιδιά μου ταξιδεύουν πολύ συχνά στο εξωτερικό και ξέρουν τι δώρο να μου κρατούν κάθε φορά 😉 ), δεν γινόταν να μην αγοράσω κι ένα τέτοιο βιβλίο για μένα και για σας (δείτε 5η παρατήρηση). Όπως συνηθίζω κάθε φορά, θα δημοσιεύσω μια αλμυρή και μια γλυκιά συνταγή από το νέο μου βιβλίο. Αρχίζω σήμερα με τη γλυκιά (που όμως έχει και αλμυρή εκδοχή). Είναι ένα πανεύκολο δροσερό κι ελαφρύ επιδόρπιο που μπορούμε εύκολα να προσαρμόσουμε στα δικά μας υλικά.

Κρέμα ψυγείου με μαλακό τυρί ή ανθόγαλο ή γιαούρτι
Στις φωτογραφίες από τη Basilique du Sacré-Cœur της Μονμάρτης οι τιμές για τα κεράκια διαβαθμισμένες από 2 ως 10 ευρώ! Και “μαγαζάκι” κι εδώ μέσα στον Ναό!

Η κρέμα λοιπόν της σημερινής ανάρτησης ονομάζεται  στο βιβλίο συνταγών που αγόρασα fontainebleau. Δεν έβαλα αυτήν την ονομασία στον τίτλο γιατί εγώ δεν την έφτιαξα με τυρί faiselle, ένα γαλλικό τυρί κρέμα (από αγελαδινό ή αιγοπρόβειο γάλα) που θέλει η αυθεντική συνταγή ανακατεμένο με κρέμα γάλακτος. Όπως ξέρετε οι τακτικοί αναγνώστες, δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ παραδοσιακές ονομασίες σε “πειραγμένες” συνταγές. Ψάχνοντας λοιπόν στο internet για υποκατάστατα αυτού του τυριού, είδα πως στη θέση του μπορεί να μπει γιαούρτι, ναι greek yogurt παρακαλώ, αφού στραγγιστεί πολύ καλά!

Κρέμα ψυγείου με μαλακό τυρί ή ανθόγαλο ή γιαούρτι
Η “χαρτοπετσέτα” από καφέ στην πανέμορφη Champs-Élysées, κρατήθηκε ως ενθύμιο γιατί είχε υφή καλοσιδερωμένου λινού υφάσματος!

Παρατηρήσεις

  1. Το παρασκεύασμα αυτό (δηλαδή η κρέμα που προκύπτει με ανάμειξη τυριού με κρέμα γάλακτος) έχει και αλμυρές και γλυκές εφαρμογές. Η βασική συνταγή είναι: ίση ποσότητα κρέμας και τυριού κι από κει και πέρα, άχνη ζάχαρη και άρωμα βανίλιας αν το θέλουμε για γλυκό ή αλατοπίπερο για αλμυρές εφαρμογές!
  2. Η συνταγή στο βιβλίο που πήρα δίνει ποσότητες 300gr faiselle -300ml κρέμα-30gr άχνη. Συνιστά γαρνίρισμα με red fruit coulis (ένα είδος σάλτσας κόκκινων φρούτων) και πασπάλισμα με αμυγδαλάκι φιλέ. Όπως καταλαβαίνετε με 30 gr ζάχαρη δεν είναι πολύ γλυκό οπότε ταιριάζει με κάτι γλυκό από πάνω και προσφέρεται άνετα ως επιδόρπιο! Εγώ το σέρβιρα με βύσσινο γλυκό και ταίριαξε τέλεια.
  3. Στην παρασκευή παραπάνω χρησιμοποίησα δικό μας κρητικό ανθόγαλο που στράγγιξα πάρα πολύ καλά. Ήταν 200 gr ζυγισμένο στραγγισμένο γιατί η κρέμα μου ήταν 200ml και ήθελα να ακολουθήσω τις προτεινόμενες αναλογίες. Επίσης το έφτιαξα (για αλμυρή εφαρμογή, μισή δόση) με γνωστό τυρί κρέμα και στάθηκε τέλεια. Δεν έβγαλα φωτογραφίες γιατί δεν με βοηθούσε το φως της στιγμής, αλλά επιφυλάσσομαι. Εκκρεμεί η δοκιμή με γιαούρτι.
  4. Στην αλμυρή εκδοχή χρησιμοποιείται ως συνδετική ύλη σε σάντουιτς παντός είδους και βέβαια πρόκειται να δοκιμαστεί με δικά μας, κρητικά τυριά, λίαν προσεχώς!
  5. Για τους φίλους και τις φίλες της σελίδας, έφερα όπως συνηθίζω και άλλες φορές ένα μικρό δωράκι, ένα χαιρετισμό που λέμε εδώ στην Κρήτη. Πρόκειται για το ίδιο βιβλίο συνταγών που πήρα για τον εαυτό μου. Περιέχει γαλλικές συνταγές αλλά στην αγγλική γλώσσα. Η αξία είναι ασήμαντη, αλλά έτσι για το καλό που λέμε. Όσες και όσοι διαβάστε αυτήν την ανάρτηση, αφήστε ένα σχόλιο ΕΔΩ κάτω από αυτήν εδώ την ανάρτηση, μέχρι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου. Το σχόλιο να γίνει ΕΔΩ στο site και όχι στα social media της σελίδας, θέλω να το πάρετε ως προσωπικό χαιρετισμό, ως κέρασμα σε όσους είχαν την υπομονή να φτάσουν μέχρι εδώ 😉 !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο