Και μια μικρή έκπληξη για σας στο τέλος της ανάρτησης!
Έλεγα στην προηγούμενη ανάρτηση πως «το σκάσαμε» για λίγες μέρες από την Κρήτη και υποσχέθηκα ότι θα πω περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση. Παρόλο λοιπόν που «στέκουν» ένα σωρό συνταγές για δημοσίευση, θεώρησα ότι αν άφηνα για παραπέρα τούτην εδώ την ανάρτηση θα έχανε την επικαιρότητά της!
Βέβαια σε ένα post και μάλιστα σε site συνταγών, τι να πρωτοπει κανείς για το Παρίσι! Γιατί το Παρίσι ήταν ο φετινός μας προορισμός, επιλογή της τελευταίας στιγμής μετά που έφυγαν οι εγγονούλες μας και νοιώσαμε άδειο το σπίτι. Μέσα από περίπου 1000 φωτογραφίες, επέλεξα μερικές για να βάλω σ’ αυτήν την ανάρτηση, μόνο και μόνο για να το νοσταλγήσουν και να ξαναπάνε όσοι το έχουν επισκεφτεί και να το βάλουν στα σχέδιά τους όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη.
Δεν θα πω εδώ για τα άσχημα που είδαμε (υπήρχαν κι αυτά σε μια πόλη με σχεδόν 13.000.000 κατοίκους…). Και βέβαια δεν γίνεται να περιγράψω όλα όσα μας θάμπωσαν στο Παρίσι. Με λίγες λέξεις μόνο θα αναφερθώ. Τι θέλεις να δεις και δεν το’ χει! Ιστορία, τέχνη, μουσεία, υπέροχους δρόμους, μαγικές υπαίθριες αγορές, μικρές πράσινες οάσεις στον αστικό του ιστό, γαστρονομία, μόδα απ’ όλα! Και ένα δίκτυο μετρό που ακόμη κι εμείς οι εντελώς άσχετοι δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου να «αλωνίσουμε» την πόλη! Το σίγουρο πάντως είναι ότο το Παρίσι δεν μπορείς να το δεις σε λίγες μέρες!
Είδαμε ό,τι προλαβαίναμε στις μέρες που είχαμε στη διάθεσή μας, και δοκιμάσαμε ό,τι μπορούσαμε από γαλλικές αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Συγκρίναμε τα macarons του Ladoure με εκείνα του Hermes, γευτήκαμε «καλύτερο παγωτό του Παρισιού» στο νησάκι του Σεν Λουί (ευχαριστώ τη φίλη που μας πρότεινε να επισκεφτούμε το νησάκι, κι όχι μόνο για το παγωτό…) , δοκιμάσαμε το μπουργκινιόν, την κρεμμυδόσουπα και κάποια γαλλικά τυριά, ήπιαμε (λίγο) γαλλικό κρασί, απολαύσαμε εξαιρετικά κρουασάν και μπαγκέτες και …πήραμε κι ένα βιβλίο με γαλλικές συνταγές (στα αγγλικά) για να δοκιμάσουμε μερικά ακόμη γαλλικά εδέσματα στο σπίτι μας.
Παρόλο που έχω αμέτρητα γαλλικά περιοδικά συνταγών (τα παιδιά μου ταξιδεύουν πολύ συχνά στο εξωτερικό και ξέρουν τι δώρο να μου κρατούν κάθε φορά 😉 ), δεν γινόταν να μην αγοράσω κι ένα τέτοιο βιβλίο για μένα και για σας (δείτε 5η παρατήρηση). Όπως συνηθίζω κάθε φορά, θα δημοσιεύσω μια αλμυρή και μια γλυκιά συνταγή από το νέο μου βιβλίο. Αρχίζω σήμερα με τη γλυκιά (που όμως έχει και αλμυρή εκδοχή). Είναι ένα πανεύκολο δροσερό κι ελαφρύ επιδόρπιο που μπορούμε εύκολα να προσαρμόσουμε στα δικά μας υλικά.
Η κρέμα λοιπόν της σημερινής ανάρτησης ονομάζεται στο βιβλίο συνταγών που αγόρασα fontainebleau. Δεν έβαλα αυτήν την ονομασία στον τίτλο γιατί εγώ δεν την έφτιαξα με τυρί faiselle, ένα γαλλικό τυρί κρέμα (από αγελαδινό ή αιγοπρόβειο γάλα) που θέλει η αυθεντική συνταγή ανακατεμένο με κρέμα γάλακτος. Όπως ξέρετε οι τακτικοί αναγνώστες, δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ παραδοσιακές ονομασίες σε “πειραγμένες” συνταγές. Ψάχνοντας λοιπόν στο internet για υποκατάστατα αυτού του τυριού, είδα πως στη θέση του μπορεί να μπει γιαούρτι, ναι greek yogurt παρακαλώ, αφού στραγγιστεί πολύ καλά!
Υλικά
200gr τυρί κρέμα ή καλά στραγγισμένο γιαούρτι ή ανθόγαλα επίσης στραγγισμένο
200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 σωληνάκι βανίλια
20-30 gr ζάχαρη άχνη (2-3 κουταλιές)
Για το γαρνίρισμα, καβουρδισμένο αμυγδαλάκι φιλέ και γλυκό του κουταλιού της επιλογής μας.
Τα υλικά πρέπει να είναι πολύ κρύα, να βγουν την ώρα της παρασκευής από το ψυγείο.
Επί το έργον
Καβουρδίζουμε το αμυγδαλάκι και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει μια αφράτη σαντιγύ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και το τυρί ή το γιαούρτι και χτυπάμε να έχουμε μια απαλή κρέμα.
Μοιράζουμε σε 4-5 μπολ, και γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού και αμυγδαλάκι καβουρδισμένο. Βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο ή σερβίρουμε αμέσως.
Παρατηρήσεις
- Το παρασκεύασμα αυτό (δηλαδή η κρέμα που προκύπτει με ανάμειξη τυριού με κρέμα γάλακτος) έχει και αλμυρές και γλυκές εφαρμογές. Η βασική συνταγή είναι: ίση ποσότητα κρέμας και τυριού κι από κει και πέρα, άχνη ζάχαρη και άρωμα βανίλιας αν το θέλουμε για γλυκό ή αλατοπίπερο για αλμυρές εφαρμογές!
- Η συνταγή στο βιβλίο που πήρα δίνει ποσότητες 300gr faiselle -300ml κρέμα-30gr άχνη. Συνιστά γαρνίρισμα με red fruit coulis (ένα είδος σάλτσας κόκκινων φρούτων) και πασπάλισμα με αμυγδαλάκι φιλέ. Όπως καταλαβαίνετε με 30 gr ζάχαρη δεν είναι πολύ γλυκό οπότε ταιριάζει με κάτι γλυκό από πάνω και προσφέρεται άνετα ως επιδόρπιο! Εγώ το σέρβιρα με βύσσινο γλυκό και ταίριαξε τέλεια.
- Στην παρασκευή παραπάνω χρησιμοποίησα δικό μας κρητικό ανθόγαλο που στράγγιξα πάρα πολύ καλά. Ήταν 200 gr ζυγισμένο στραγγισμένο γιατί η κρέμα μου ήταν 200ml και ήθελα να ακολουθήσω τις προτεινόμενες αναλογίες. Επίσης το έφτιαξα (για αλμυρή εφαρμογή, μισή δόση) με γνωστό τυρί κρέμα και στάθηκε τέλεια. Δεν έβγαλα φωτογραφίες γιατί δεν με βοηθούσε το φως της στιγμής, αλλά επιφυλάσσομαι. Εκκρεμεί η δοκιμή με γιαούρτι.
- Στην αλμυρή εκδοχή χρησιμοποιείται ως συνδετική ύλη σε σάντουιτς παντός είδους και βέβαια πρόκειται να δοκιμαστεί με δικά μας, κρητικά τυριά, λίαν προσεχώς!
- Για τους φίλους και τις φίλες της σελίδας, έφερα όπως συνηθίζω και άλλες φορές ένα μικρό δωράκι, ένα χαιρετισμό που λέμε εδώ στην Κρήτη. Πρόκειται για το ίδιο βιβλίο συνταγών που πήρα για τον εαυτό μου. Περιέχει γαλλικές συνταγές αλλά στην αγγλική γλώσσα. Η αξία είναι ασήμαντη, αλλά έτσι για το καλό που λέμε. Όσες και όσοι διαβάστε αυτήν την ανάρτηση, αφήστε ένα σχόλιο ΕΔΩ κάτω από αυτήν εδώ την ανάρτηση, μέχρι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου. Το σχόλιο να γίνει ΕΔΩ στο site και όχι στα social media της σελίδας, θέλω να το πάρετε ως προσωπικό χαιρετισμό, ως κέρασμα σε όσους είχαν την υπομονή να φτάσουν μέχρι εδώ 😉 !
Κ. Βαγγελιώ Καλησπέρα σας !!! … ” απόλαυσα” τις φωτογραφίες σας απο το Παρίσι … δεν έχω πάει και τις ρούφηξα στην κυριολεξία !!!
Το γλυκό σας φαίνεται πολύ νόστιμο και δροσερό , με λίγα υλικά και θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία !!! …
Ευχαριστούμε και για αυτή την τόσο κατατοπιστική ανάρτηση …
Ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές και συμβουλές σας
Πόσο ωραίο και ελαφρύ το γλυκό σας κ. Βαγγελιώ !! … Και φωτογραφίες απο το Παρίσι θαυμάσιες … Εύχομαι να σας δοθεί η ευκαιρία να πάτε πάλι …
Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάζω τις συνταγές σας και πολλές από αυτές τις έχω φτιάξει και εγώ στην οικογένεια μου. Μπράβο σας που μας δίνεται πάντα ιδέες για γεύματα με παράδοσή και εξαιρετική γεύση. Συνεχίστε !!!
Να είστε καλά να ταξιδεύετε και να ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σας!!!
Σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές σας!! ❤️
Ευχαριστούμε πολύ, όταν μαγειρεύω ψάχνω και το δικό σας site κυρίως για τις σωστές συμβουλές σας.
Ευχαριστώ για τις όμορφες φωτογραφίες και για την συνταγή!
Πολύ ωραία ανάρτηση και υπέροχο το ταξίδι! Και εις άλλα εξόχως γαστρονομικά ταξίδια με υγεία! Γιατί η γαστρονομία είναι ταξίδι, πολιτισμός, ιστορία και απόλαυση!
Σας ευχαριστούμε για τα ωραία δώρα!
Είτε από το Παρίσι, είτε από το πλούσιο αρχείο σας, πάντα το κέρασμα είναι ενδιαφέρον. Να είστε καλά!
Για ακόμη μια φορά απόλαυσα εκτός από τη συνταγή, και τα σχόλια.Έχω την αίσθηση ότι “κάπως έτσι” θα τα έγραφα κι εγώ.Μια φίλη στην κουζίνα μου.Έχω και τον υπολογιστή δίπλα στο τραπέζι της κουζίνας.Μια και αρχίζει από μεθαύριο η νέα σχολική χρονιά εύχομαι,καλή δύναμη.Κάθε 1η Σεπτεμβρίου αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, μια και είμαι φιλόλογος.συνταξιούχος τώρα.Περιμένω οι εμπειρίες σου από τη το Παρίσι να ¨φρεσκάρουν¨ και τις δικές μου.Αγκαλιά!!
Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι αυτές τις ωραίες συνταγές ,σε παρακολουθώ και μου έχουν βγει πεντανόστιμα ότι έχω κάνει
Θα το δοκιμάσω!
ευχαριστούμε πολύ!!! φανταστικά γευστικά ταξίδια!!
Σας ευχαριστούμε για τις όμορφες φωτο. που αναρτήσατε και την υπέροχη συνταγή χωρίς γλουτένη που φτιάξω σύντομα .Να είστε καλά και να περνάτε καλά !!!
Κυρία Βανέσα είστε η νικήτρια της κλήρωσης! Παρακαλώ πείτε μου πώς να σας στείλω το δωράκι.
υπέροχα μενού και ωραίο δωρακι
Σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές σας. Μας ταξιδέψατε με τις φωτογραφίες σας και το κείμενό σας.Να είστε καλά και να ξανα ταξιδέψετε!
Ευχαριστούμε για τις συνταγές και τις πάντα αναλυτικές οδηγίες!!! Καλημέρα από Χανιά!!!
ευχαριστούμε πολύ που μας σκεφτήκατε στο ταξίδι σας!
Ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές και τις πληροφορίες που παραθέτετε κάθε φορά
Σας ευχαριστούμε κα Κασσαπάκη για το μοίρασμα συνταγών, φωτογραφιών, ταξιδιών, καλής διάθεσης, αξιοπρέπειας, ζωής. Γενικώς μας ανασύρετε θύμησες, προσωπικά της Μάνας μου, του τόπου μου (Απεράθου Νάξου), του Παρισιού, που μακάρι να δώσει ο Θεός να ξαναβρεθώ! Γενικώς με τη στάση σας μας θυμίζετε να είμαστε ευγενείς, χρήσιμοι, αλληλέγγυοι, άνθρωποι! Να’στε καλά!
Ευχαριστούμε πολύ!
Ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες συνταγές σας κυρία Βαγγελιώ!!!Να έχετε υγεία εσείς και η οικογένειά σας!!καλό φθινόπωρο
τέλεια!!!!
ωραία ιδέα!
Υπέροχη συνταγή και υπέροχο το δώρο σας..σας ευχαριστούμε πολύ..ο Θεός να σας έχει καλά..
Οι συνταγές σας δημιουργούν την ανάγκη να δοκιμαστούν, ελληνικά υλικά (δυστυχώς τα κρητικά δεν βρίσκονται εύκολα ) και σαφείς οδηγίες. Μπράβο!!
Συγχαρητήρια Κυρία Βαγγελιώ έχω μάθει πολλά από εσάς σας ευχαριστώ πολύ!!! Συνεχίστε να μας χαρίζετε τις υπέροχες συνταγές σας.❤️
Φίλες μου σας ευχαριστώ όλες και σας εύχομαι τα καλύτερα! Η κλήρωση έγινε, δείτε στην τελευταία ανάρτηση τη νικήτρια! Εύχομαι να είστε όλες τυχερές σε πιο σημαντικά πράγματα, και να έχετε υγεία!
Έστω και αργά σας εύχομαι καλό χειμώνα, αν και στην Κρήτη θα αργεί.
Σας διαβάζω και σας συστήνω.
Σας ευχαριστώ, επίσης!
Ειστε η καλυτερη , με διαφορα!!!! Σε οτι και αν δημιουργησετε, κ.Βαγγελια!!!! Θερμα συγχαρητηρια!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για το ιδιαίτερα επαινετικό σχόλιο!
Ειστε η καλυτερη!
Περιμένουμε και την αλμυρή συνταγή που έχετε υποσχεθεί 😉 !
Ετοιμάζεται! Καλές γιορτές!