Και από τούτα παράγουμε στην Κρήτη!
παράγονται αράπικα φιστίκια; Καλλιέργειες ξεχασμένες που είχαν περιοριστεί σε
πολύ μικρές εκτάσεις μόνο για οικογενειακή κατανάλωση, αρχίζουν σιγά σιγά να
επεκτείνονται …
εμείς το ξέρουμε καλά χωρίς να φανταζόμαστε πόσο άσχετος είναι ο άλλος…
ένα από τα πιο συνηθισμένα στα καφενεία της Κρήτης;
Υλικά
Άψητα φιστίκια αράπικα
Άλμη (με σύσταση 2 κουταλιές χοντρό αλάτι ανά λίτρο νερού)
Προαιρετικά, λίγο ακόμη χοντρό αλάτι (κατά προτίμηση θαλασσινό, αφρίνα )
Επί το έργον
Επί το έργον:
Πλένουμε τα φιστίκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν εντελώς το νερό τους . Τα βάζουμε σε ευρύχωρη λεκάνη και τα καλύπτουμε με την άλμη. Τα αφήνουμε για 5-6 ώρες.Θα δούμε ότι φουσκώνουν, ρουφάνε την άλμη. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Εν ανάγκη τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο γίνεται.
Τα απλώνουμε σε ταψί σε λεπτή στρώση, και αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε και με λίγο ακόμη αλάτι. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε το ταψί μας. Σε 15 λεπτά περίπου, έχουν στεγνώσει από την εμφανή υγρασία. Τότε ανάβουμε τις αντιστάσεις, χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς τη θερμοκρασία και αφήνουμε τα φιστίκια να ψηθούν και να γίνουν τραγανά.
Τα δικά μου τα άφησα 40 λεπτά αλλά σε άλλους μπορεί να αρέσουν λιγότερο ψημένα. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς.
Παρατηρήσεις
1)Η γυναίκα που με προμήθευσε τα φιστίκια μου είπε να τα αλατίσω και να μην τα αφήσω σε άλμη. Ένα μέρος που έκανα με αυτόν τον τρόπο μας άρεσαν λιγότερο.
2)Έψησα και μια μικρή ποσότητα χωρίς αλάτι ή άλμη για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά (ήδη έχω κατά νου κάποιες εφαρμογές…).
3)Το πρόσθετο αλάτι που τα πασπάλισα ήταν αφρίνα (ανθός αλατιού) από τη Χρυσή, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την Ιεράπετρα. Τους πηγαίνει πολύ αλλά ίσως είναι πολύ αλμυρά για όσους αποφεύγουν το περίσσιο…
4)Πληροφορίες για την καλλιέργεια της αραχίδας στα χωριά της Ιεράπετρας (κυρίως στον Κουτσουρά που δυστυχώς αυτές τις μέρες δοκιμάζεται από μεγάλη πυρκαγιά), βρήκα στο παρακάτω site :
Οι φωτογραφίες είναι από τα sites:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B4%CE%B1
τα λατρευω αλλα οπως ειπες που να βρεθουν ελληνικα και μαλιστα κρητικα;εμεις τρωμε αρκετα με το ποτακι μας καποια βραδια αλλα μαλλον εισαγωγης ειναι.παντως μου ανοιξες την ορεξη.παω να βαλω ποτακι.συνοδεια φιστικιων βεβαιως βεβαιως.
Ευχαριστω ΠΑΡΑ πολυ για την συνταγη!!! ψαχνω καιρο τωρα για τροπο για να τα φτιαξω και στο σπιτι. Χθες δοκιμαζα και βγηκαν τελεια!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για την εμπιστοσύνη! Και για μένα ήταν πολύ δύσκολο να τα πετύχω όπως τα ήθελα αλλά τελικά μάλλον τα κατάφερα ;-)! Χαίρομαι που σας άρεσαν. Καλοφάγωτα!
[…] φιστικιού (ή φουντουκιού ή φιστικιού Αιγίνης) 1,5 κούπα ψημένο αράπικο φιστίκι (ανάλατο) 0,5 κούπα μέλι Ξύσμα πορτοκαλιού […]