Vegan/vegetarian

Ψήνουμε αράπικα φιστίκια!

Ψήνουμε αράπικα φιστίκια!

Και από τούτα παράγουμε στην Κρήτη!

Το ξέρατε ότι στην Νοτιοανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στα χωριά της Ιεράπετρας καλλιεργούνται και
παράγονται αράπικα φιστίκια; Καλλιέργειες ξεχασμένες που είχαν περιοριστεί σε
πολύ μικρές εκτάσεις μόνο για οικογενειακή κατανάλωση, αρχίζουν σιγά σιγά να
επεκτείνονται …
Ψήνουμε αράπικα φιστίκια!
Είχα την τύχη να προλάβω σ’ ένα πάγκο της λαϊκής της περιοχής μου μια Γεραπετρίτισσα με αρκετές σακούλες αράπικα φιστίκια πρόσφατης συγκομιδής.Οι ερωτήσεις βροχή! «Καλλιεργείτε αράπικα φιστίκια;» «Πώς να τα φτιάξω;» « Πού τα χρησιμοποιείτε;» Η γυναίκα μάλλον θεώρησε αδιανόητη την έκπληξή μου και την άγνοιά μου για την καλλιέργεια της αραχίδας , του φυτού που παράγει αυτό που λέμε «αράπικο φιστίκι» στην Ιεράπετρα. Οπότε οι πληροφορίες της ήταν ελλιπείς όπως όταν περιγράφουμε κάτι που
εμείς το ξέρουμε καλά χωρίς να φανταζόμαστε πόσο άσχετος είναι ο άλλος…
Ψήνουμε αράπικα φιστίκια!
Ψάχνοντας περισσότερες λεπτομέρειες στο διαδίκτυο για τον τρόπο που έπρεπε να διαχειριστώ το δυσεύρετο προϊόν μου, τρόπο δεν βρήκα, βρήκα όμως αρκετές πληροφορίες για την καλλιέργεια της αραχίδας στα χωριά της Ιεράπετρας. Αυτά τα ευλογημένα χωριά που προμηθεύουν όλη την Ελλάδα κηπευτικά και που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά τις τελευταίες μέρες.
Μέχρι την δεκαετία του 1970 η παραγωγή του αράπικου φιστικιού έδινε υπολογίσιμο εισόδημα στους αγρότες της περιοχής. Παρήγαγαν τόνους εκλεκτής ποιότητας φιστίκι και προμήθευαν τους ζαχαροπλάστες και τους ξηροκαρπάδες των πόλεων και των κωμοπόλεων της Κρήτης.
Η καλλιέργεια πολλών  στρεμμάτων  εκείνης της εποχής κατέληξε σε μικρές εκτάσεις το πολύ μισού στρέμματος , και μόνο για οικογενειακή κατανάλωση. Όπως το σουσάμι, το ρύζι, και πολλά άλλα δημητριακά και όσπρια, η αραχίδα εγκαταλείφθηκε σιγά σιγά και έδωσε χώρο σε πιο αποδοτικές καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων.
Ψήνουμε αράπικα φιστίκια!
Τώρα οι αγρότες στον Κουτσουρά  της Ιεράπετρας αυξάνουν χρόνο με το χρόνο την παραγωγή τους .Οι αραχίδες σπέρνονται τον Απρίλιο  και η συγκομιδή γίνεται το φθινόπωρο , στα καζανέματα!  Τυχαίο ότι τα φιστίκια είναι το πιο απλό συνοδευτικό της ρακής και
ένα από τα πιο συνηθισμένα στα καφενεία της Κρήτης;
Ψήνουμε αράπικα φιστίκια!
Το φιστίκι είναι από τους πιο οικονομικούς και πιο αγαπημένους ξηρούς καρπούς.  Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη και θεωρείται ο ιδανικός ξηρός καρπός για την μείωση της χοληστερίνης αφού έχει διπλάσιες στερόλες από τους υπόλοιπους.
Ψήνουμε αράπικα φιστίκια!
Τελικά δεν μπορώ να σκεφτώ ένα προϊόν που να βρίσκει τον τόπο του στο νησί μας (παρεμπιπτόντως, εδώ και χρόνια η θεία μου με προμηθεύει παπάγιες  από τον κήπο της και μια φίλη μου μου έφερε πέρυσι μια μεγάλη ποσότητα φρέσκα goji berries !!!).
Ψήνουμε αράπικα φιστίκια!
Ας πάμε όμως στη συνταγή της σημερινής ανάρτησης.  Αφού η βόλτα στο διαδίκτυο για το ψήσιμο του φιστικιού δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα, εγώ αυτοσχεδίασα!  Σας παραθέτω λοιπόν τη διαδικασία που έδωσε κατά γενική ομολογία άριστα αποτελέσματα, εν γνώσει μου ότι ελάχιστοι θα χρειαστούν την συνταγή αυτή αφού … πού θα βρεθούν τα φιστίκια; Αν όμως βρεθούν;

Παρατηρήσεις

1)Η γυναίκα που με προμήθευσε τα φιστίκια μου είπε να τα αλατίσω και να μην τα αφήσω σε άλμη. Ένα μέρος που έκανα με αυτόν τον τρόπο μας άρεσαν λιγότερο.

2)Έψησα και μια μικρή ποσότητα χωρίς αλάτι ή άλμη για να τα χρησιμοποιήσω σε γλυκά (ήδη έχω κατά νου κάποιες εφαρμογές…).

3)Το πρόσθετο αλάτι που τα πασπάλισα ήταν αφρίνα (ανθός αλατιού) από τη Χρυσή, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την Ιεράπετρα. Τους πηγαίνει πολύ αλλά ίσως είναι πολύ αλμυρά για όσους αποφεύγουν το περίσσιο…

4)Πληροφορίες για την καλλιέργεια της αραχίδας στα χωριά της Ιεράπετρας (κυρίως στον Κουτσουρά που δυστυχώς αυτές τις μέρες δοκιμάζεται από μεγάλη πυρκαγιά), βρήκα στο παρακάτω site :

http://www.creteplus.gr/news/trela-gia-tin-arahida-to-fistiki-pou-kalliergeitai-pleon-kai-stin-kriti-97236.html

Οι φωτογραφίες είναι από τα sites:

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B4%CE%B1

http://www.fytokomia.gr/permalink/3873.html

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο