Νηστίσιμα λαδοκουλουράκια με συνταγή του 1926!
Σχεδόν εκατοντάχρονη η σημερινή μας συνταγή! Είναι να μη συγκινούμε με τη γενναιοδωρία και με την εμπιστοσύνη που εκφράζεται στο πρόσωπό μου από πολλές φίλες και φίλους της σελίδας; Άνθρωποι άγνωστοι, μόνο διαδικτυακές γνωριμίες, που μου κάνουν την τιμή να εκτιμούν αυτό που γίνεται εδώ μέσα και να μου παραχωρούν οικογενειακές τους συνταγές.
Ήδη έχω στην κατοχή μου σκαναρισμένες από τετράδιο του 1926, αρκετές οικογενειακές συνταγές της φίλης κ. Αλεξ. Και μάλιστα με την υπόσχεση να μου παραχωρήσει και άλλες, όποτε της μείνει χρόνος. Τι να πω… Ένα ευχαριστώ είναι πολύ λίγο. Ευγνώμων!
Αλλά ας πάμε στην ίδια τη συνταγή. Υλικά μετρημένα σε οκάδες και δράμια με πολύ συγκεκριμένη αναλογία, οπότε έφτιαξα το ¼ της δόσης (περίπου 40 κουλουράκια). Το μόνο που έκανα είναι η μετατροπή σε σύγχρονες μονάδες μέτρησης. Δοκίμασα τη συνταγή δυο φορές και παρακάτω θα δώσω την αυθεντική εκδοχή αλλά και τις προσθήκες που έκανα τη δεύτερη φορά για να «εκσυγχρονίσω» λίγο τα κουλουράκια μου. Κατά τα άλλα, η συνταγή είναι στα πρότυπα των απλών βουτημάτων των αρχών του προηγούμενου αιώνα, με 3-4 υλικά που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια.
Μεθυσμένα κουλουράκια, μεθυσμένα αρτοσκευάσματα, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και προφανώς και στην Κρήτη. Ήδη στο site υπάρχουν τα μεθυσμένα κουλουράκια με ρακή αλλά και τα μεθυσμένα μηλοπιτάκια. Η προσθήκη οινοπνευματώδους ποτού στις ζύμες τους δίνει ιδιαίτερη υφή και μια επιθημητή τραγανότητα. Από τις πιο αγαπημένες μας συνταγές και τα κουλουράκια κρασιού.
Σ΄αυτήν τη συνταγή η οινοπνευματώδης ουσία είναι το αρωματικό ούζο και η παρουσία του γλυκάνισου είναι εμφανής στο τελικό αποτέλεσμα. Υποθέτω μάλιστα, ότι στη θέση του ούζου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο λευκό ποτό και να εξασφαλίσουμε το άρωμα με την προσθήκη σκόνης γλυκάνισου. Είναι μια από τις επόμενες δοκιμές που θα κάνω στη συνταγή.
Υλικά
Αυθεντική συνταγή:
1 οκά (1280 gr) αλεύρι
½ οκά (640 gr) ούζο
100 δράμια (320 gr ) λάδι
100 δράμια (320 gr) ζάχαρη
Έφτιαξα το ¼ της δόσης. Σε γραμμάρια λοιπόν:
320 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (δείτε παρατηρήσεις)
160 gr ούζο
80 gr ελαιόλαδο
80 gr ζάχαρη
(Δείτε στην «παραλλαγή» τις δικές μου προσθήκες, την συστήνω. Είναι πιο σύγχρονη η συνταγή με το διογκωτικό στο αλεύρι)
Επί το έργον
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και το ούζο (αν βάλουμε “φουσκωτικό” όπως προτείνω στην παραλλαγή το διαλύουμε στα υγρά), και ενσωματώνουμε το αλεύρι χωρίς πολύ ζύμωμα.
Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα της επιλογής μας και αν θέλουμε τα τυλίγουμε σε αποφλοιωμένο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 160-170 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις), στη μεσαία σχάρα, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει ο πάτος τους.
Ουζοκούλουρα
320 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (δείτε παρατηρήσεις) 160 gr ούζο 80 gr ελαιόλαδο 80 gr ζάχαρη 1 κουταλάκι (5ml) αμμωνία ή 1,5 κουταλάκι μπέικιν 3-4 κουταλιές αποφλοιωμένο σουσάμιΠαρατηρήσεις
- Τα ουζοκουλουράκια και γενικά τα απλά μεθυσμένα κουλουράκια είναι «λευκά» κουλουράκια. Δεν έχουν το καστανό χρώμα που έχουν τα άλλα λαδοκούλουρα. Γι αυτό προτιμούμε ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία και τα αποσύρουμε μόλις ροδίσει ο πάτος τους.
- Μπορούμε να παραλείψουμε το σουσάμι, αλλά τους πηγαίνει.
- Προτείνω να προσθέτουμε πρώτα τα 300 γραμμάρια από το αλεύρι και μετά ανάλογα με την υφή της ζύμης λίγο ακόμη. Την πρώτη φορά με τα 320 γραμμάρια ακριβώς, η ζύμη ήταν λίγο πιο σφικτή απ’ όσο θα ήθελα. Τη δεύτερη πήρε τελικά 340 γραμμάρια. Όπως έχω ξαναγράψει, ανάλογα με το αλεύρι αλλά και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος η ποσότητα του αλευριού μπορεί να αλλάζει λίγο σε πολλά αρτοσκευάσματα.
- Αντί της αμμωνίας που προτείνω στην παραλλαγή, μπορούμε να βάλουμε 1,5 κουταλάκι μπέικιν όπως λέω ή 1 κουταλάκι σόδα. Εγώ προτιμώ την αμμωνία στα βουτήματα.