Vegan/vegetarian

Κουλουράκια του ούζου

Κουλουράκια του ούζου

Νηστίσιμα λαδοκουλουράκια με συνταγή του 1926!

Σχεδόν εκατοντάχρονη η σημερινή μας συνταγή! Είναι να μη συγκινούμε με τη γενναιοδωρία και με την εμπιστοσύνη που εκφράζεται στο πρόσωπό μου από πολλές φίλες και φίλους της σελίδας; Άνθρωποι άγνωστοι, μόνο διαδικτυακές γνωριμίες, που μου κάνουν την τιμή να εκτιμούν αυτό που γίνεται εδώ μέσα και να μου παραχωρούν οικογενειακές τους συνταγές.

Κουλουράκια του ούζου

Ήδη έχω στην κατοχή μου σκαναρισμένες από τετράδιο του 1926, αρκετές οικογενειακές συνταγές της φίλης κ. Αλεξ. Και μάλιστα με την υπόσχεση να μου παραχωρήσει και άλλες, όποτε της μείνει χρόνος. Τι να πω… Ένα ευχαριστώ είναι πολύ λίγο. Ευγνώμων!

Κουλουράκια του ούζου

Αλλά ας πάμε στην ίδια τη συνταγή. Υλικά μετρημένα σε οκάδες και δράμια με πολύ συγκεκριμένη αναλογία, οπότε έφτιαξα το ¼ της δόσης (περίπου 40 κουλουράκια). Το μόνο που έκανα είναι η μετατροπή σε σύγχρονες μονάδες μέτρησης. Δοκίμασα τη συνταγή δυο φορές και παρακάτω θα δώσω την αυθεντική εκδοχή αλλά και τις προσθήκες που έκανα τη δεύτερη φορά για να «εκσυγχρονίσω» λίγο τα κουλουράκια μου. Κατά τα άλλα, η συνταγή είναι στα πρότυπα των απλών βουτημάτων των αρχών του προηγούμενου αιώνα, με 3-4 υλικά που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια.

Κουλουράκια του ούζου

Μεθυσμένα κουλουράκια, μεθυσμένα αρτοσκευάσματα, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και προφανώς και στην Κρήτη. Ήδη στο site υπάρχουν τα μεθυσμένα κουλουράκια με ρακή αλλά και τα μεθυσμένα μηλοπιτάκια. Η προσθήκη οινοπνευματώδους ποτού στις ζύμες τους δίνει ιδιαίτερη υφή και μια επιθημητή τραγανότητα. Από τις πιο αγαπημένες μας συνταγές και τα κουλουράκια κρασιού.

Κουλουράκια του ούζου

Σ΄αυτήν τη συνταγή η οινοπνευματώδης ουσία είναι το αρωματικό ούζο και η παρουσία του γλυκάνισου είναι εμφανής στο τελικό αποτέλεσμα. Υποθέτω μάλιστα, ότι στη θέση του ούζου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο λευκό ποτό και να εξασφαλίσουμε το άρωμα με την προσθήκη σκόνης γλυκάνισου. Είναι μια από τις επόμενες δοκιμές που θα κάνω στη συνταγή.

Ουζοκούλουρα

320 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις (δείτε παρατηρήσεις) 160 gr ούζο 80 gr ελαιόλαδο 80 gr ζάχαρη 1 κουταλάκι (5ml) αμμωνία ή 1,5 κουταλάκι μπέικιν 3-4 κουταλιές αποφλοιωμένο σουσάμι

Παρατηρήσεις

  1. Τα ουζοκουλουράκια και γενικά τα απλά μεθυσμένα κουλουράκια είναι «λευκά» κουλουράκια. Δεν έχουν το καστανό χρώμα που έχουν τα άλλα λαδοκούλουρα. Γι αυτό προτιμούμε ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία και τα αποσύρουμε μόλις ροδίσει ο πάτος τους.
  2. Μπορούμε να παραλείψουμε το σουσάμι, αλλά τους πηγαίνει.
  3. Προτείνω να προσθέτουμε πρώτα τα 300 γραμμάρια από το αλεύρι και μετά ανάλογα με την υφή της ζύμης λίγο ακόμη. Την πρώτη φορά με τα 320 γραμμάρια ακριβώς, η ζύμη ήταν λίγο πιο σφικτή απ’ όσο θα ήθελα. Τη δεύτερη πήρε τελικά 340 γραμμάρια. Όπως έχω ξαναγράψει, ανάλογα με το αλεύρι αλλά και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος η ποσότητα του αλευριού μπορεί να αλλάζει λίγο σε πολλά αρτοσκευάσματα.
  4. Αντί της αμμωνίας που προτείνω στην παραλλαγή, μπορούμε να βάλουμε 1,5 κουταλάκι μπέικιν όπως λέω ή 1 κουταλάκι σόδα. Εγώ προτιμώ την αμμωνία στα βουτήματα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο