Πώς φτιάχνουμε

Σπιτικό «φύλλο κρούστας» της Χρύσας

Σπιτικό «φύλλο κρούστας» της Χρύσας

Ένα υπέροχο φύλλο σε πολλές εφαρμογές!

Σπιτικό «φύλλο κρούστας» της Χρύσας

 

Το φύλλο κρούστας δεν είναι εύκολη δουλειά! Είναι  δουλειά επαγγελματιών και μάλιστα όχι
τυχαίων.  Πρέπει να έχει τη σωστή υγρασία για να μη σπάει. Να έχει ίδιο πάχος παντού και να είναι λεπτό , σχεδόν
διάφανο.  Συνήθως αγοράζω νωπό φύλλο κρούστας από εργαστήριο ή τυποποιημένο από αξιόπιστες εταιρείες για τα γλυκά και τα αλμυρά μου παρασκευάσματα.
Σπιτικό «φύλλο κρούστας» της Χρύσας
 Όταν είδα τη συνταγή της Χρύσας ενθουσιάστηκα. Είχα
επιχειρήσει και παλιότερα μετά από βιντεάκια που είχα δει στο youtube να
φτιάξω λεπτό φύλλο μ’ αυτή την τεχνική αλλά μπορώ να πω ότι η τεχνική της Χρύσας
είναι η καλύτερη από όσες έχω δοκιμάσει. Έχω ήδη φτιάξει τρεις φορές το συγκεκριμένο
φύλλο και κάθε φορά γίνεται καλύτερο. Όλο και πιο λεπτό όλο και πιο μεγάλο όλο
και πιο …ακέραιο (χωρίς τρύπες).
Ακολούθησα τις αναλογίες της συνταγής. Αγόρασα
μάλιστα ένα μικρό μπουκάλι ηλιέλαιο για τη δοκιμή της πρώτης φοράς. Τη δεύτερη
έβαλα 1-2 κομμάτια της ζύμης σε ελαιόλαδο και έγιναν καλύτερα από εκείνα που
είχα βάλει στο ηλιέλαιο! Την τρίτη χρησιμοποίησα αποκλειστικά ελαιόλαδο και
δεν δυσκολεύτηκα καθόλου! Τελικά ταιριάζει παντού! Τονίζω ότι το ελαιόλαδο που
χρησιμοποιώ είναι δικής μας παραγωγής με οξύτητα μικρότερη από 0,3 άρα πολύ
ελαφρύ.
Ιδανική γέμιση η ξινομυζήθρα γιατί σκορπιέται εύκολα στην
επιφάνειά του φύλλου.  Έφτιαξα μια μεγάλη μυζηθρόπιτα που άρεσε πολύ:
Σπιτικό «φύλλο κρούστας» της Χρύσας
Έφτιαξα όμως και χορτόπιτες
Σπιτικό «φύλλο κρούστας» της Χρύσας
και γλυκές πίτες με γέμιση μήλου ,
κάτι σαν στρούντελ.
Σπιτικό «φύλλο κρούστας» της Χρύσας
 Όλες οι εφαρμογές αποδείχτηκαν άριστες. Το φύλλο είναι
ευκολότερο απ’ ότι φαίνεται. Χωρίς πλάστη, χωρίς πολλά πολλά τεχνάσματα, κι όμως λεπτό και τραγανό και νόστιμο. Δοκιμάστε το!  Εγώ σκοπεύω να εξασκηθώ τόσο  ώστε να
επιτύχω πολύ λεπτό φύλλο  και  να φτιάχνω την μπουγάτσα μου στο μέλλον με
αυτό το πολύ ιδιαίτερο σπιτικό φύλλο κρούστας.
Σπιτικό «φύλλο κρούστας» της Χρύσας
Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο