Ένα υπέροχο φύλλο σε πολλές εφαρμογές!
Το φύλλο κρούστας δεν είναι εύκολη δουλειά! Είναι δουλειά επαγγελματιών και μάλιστα όχι
τυχαίων. Πρέπει να έχει τη σωστή υγρασία για να μη σπάει. Να έχει ίδιο πάχος παντού και να είναι λεπτό , σχεδόν
διάφανο. Συνήθως αγοράζω νωπό φύλλο κρούστας από εργαστήριο ή τυποποιημένο από αξιόπιστες εταιρείες για τα γλυκά και τα αλμυρά μου παρασκευάσματα.
τυχαίων. Πρέπει να έχει τη σωστή υγρασία για να μη σπάει. Να έχει ίδιο πάχος παντού και να είναι λεπτό , σχεδόν
διάφανο. Συνήθως αγοράζω νωπό φύλλο κρούστας από εργαστήριο ή τυποποιημένο από αξιόπιστες εταιρείες για τα γλυκά και τα αλμυρά μου παρασκευάσματα.
Όταν είδα τη συνταγή της Χρύσας ενθουσιάστηκα. Είχα
επιχειρήσει και παλιότερα μετά από βιντεάκια που είχα δει στο youtube να
φτιάξω λεπτό φύλλο μ’ αυτή την τεχνική αλλά μπορώ να πω ότι η τεχνική της Χρύσας
είναι η καλύτερη από όσες έχω δοκιμάσει. Έχω ήδη φτιάξει τρεις φορές το συγκεκριμένο
φύλλο και κάθε φορά γίνεται καλύτερο. Όλο και πιο λεπτό όλο και πιο μεγάλο όλο
και πιο …ακέραιο (χωρίς τρύπες).
επιχειρήσει και παλιότερα μετά από βιντεάκια που είχα δει στο youtube να
φτιάξω λεπτό φύλλο μ’ αυτή την τεχνική αλλά μπορώ να πω ότι η τεχνική της Χρύσας
είναι η καλύτερη από όσες έχω δοκιμάσει. Έχω ήδη φτιάξει τρεις φορές το συγκεκριμένο
φύλλο και κάθε φορά γίνεται καλύτερο. Όλο και πιο λεπτό όλο και πιο μεγάλο όλο
και πιο …ακέραιο (χωρίς τρύπες).
Ακολούθησα τις αναλογίες της συνταγής. Αγόρασα
μάλιστα ένα μικρό μπουκάλι ηλιέλαιο για τη δοκιμή της πρώτης φοράς. Τη δεύτερη
έβαλα 1-2 κομμάτια της ζύμης σε ελαιόλαδο και έγιναν καλύτερα από εκείνα που
είχα βάλει στο ηλιέλαιο! Την τρίτη χρησιμοποίησα αποκλειστικά ελαιόλαδο και
δεν δυσκολεύτηκα καθόλου! Τελικά ταιριάζει παντού! Τονίζω ότι το ελαιόλαδο που
χρησιμοποιώ είναι δικής μας παραγωγής με οξύτητα μικρότερη από 0,3 άρα πολύ
ελαφρύ.
μάλιστα ένα μικρό μπουκάλι ηλιέλαιο για τη δοκιμή της πρώτης φοράς. Τη δεύτερη
έβαλα 1-2 κομμάτια της ζύμης σε ελαιόλαδο και έγιναν καλύτερα από εκείνα που
είχα βάλει στο ηλιέλαιο! Την τρίτη χρησιμοποίησα αποκλειστικά ελαιόλαδο και
δεν δυσκολεύτηκα καθόλου! Τελικά ταιριάζει παντού! Τονίζω ότι το ελαιόλαδο που
χρησιμοποιώ είναι δικής μας παραγωγής με οξύτητα μικρότερη από 0,3 άρα πολύ
ελαφρύ.
Ιδανική γέμιση η ξινομυζήθρα γιατί σκορπιέται εύκολα στην
επιφάνειά του φύλλου. Έφτιαξα μια μεγάλη μυζηθρόπιτα που άρεσε πολύ:
επιφάνειά του φύλλου. Έφτιαξα μια μεγάλη μυζηθρόπιτα που άρεσε πολύ:
Έφτιαξα όμως και χορτόπιτες
και γλυκές πίτες με γέμιση μήλου ,
κάτι σαν στρούντελ.
κάτι σαν στρούντελ.
Όλες οι εφαρμογές αποδείχτηκαν άριστες. Το φύλλο είναι
ευκολότερο απ’ ότι φαίνεται. Χωρίς πλάστη, χωρίς πολλά πολλά τεχνάσματα, κι όμως λεπτό και τραγανό και νόστιμο. Δοκιμάστε το! Εγώ σκοπεύω να εξασκηθώ τόσο ώστε να
επιτύχω πολύ λεπτό φύλλο και να φτιάχνω την μπουγάτσα μου στο μέλλον με
αυτό το πολύ ιδιαίτερο σπιτικό φύλλο κρούστας.
ευκολότερο απ’ ότι φαίνεται. Χωρίς πλάστη, χωρίς πολλά πολλά τεχνάσματα, κι όμως λεπτό και τραγανό και νόστιμο. Δοκιμάστε το! Εγώ σκοπεύω να εξασκηθώ τόσο ώστε να
επιτύχω πολύ λεπτό φύλλο και να φτιάχνω την μπουγάτσα μου στο μέλλον με
αυτό το πολύ ιδιαίτερο σπιτικό φύλλο κρούστας.
Καλημέρα!
Μπράβο Vita μου, χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή μου με το ιδιαίτερο φύλλο,όπως είπες το μυστικό είναι η εξάσκηση. Εγώ σε ακολουθώ γιατί έχω έρωτα με την Κρήτη, έχω πολλούς φίλους! Έχεις φανταστικές παραδοσιακές συνταγές, μπράβο σου, μαγειρεύεις και γράφεις υπέροχα σε θαυμάζω!!! Πολλά φιλιά από την Ξάνθη!!
Ζουζού σ' ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Ευχαριστώ επίσης για τα καλά σου λόγια.
το σαββατο θα το δοκιμασω. πηγα στο μπλογκ της χρυσας αλλα δυσκολευτηκα πολυ να φτασω στο κειμενο, το μοντελλο του μπλογκ με δυσκολεψε πολυ.τελος παντων στο τελος τα καταφερα.
καλη σου ημερα
Ειρήνη αν θέλεις διευκρινήσεις εδώ είμαστε… Καλημέρα!
Πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Το φύλλο φαίνεται και θεσπέσιο και κακά τα ψέματα το σπιτικό δεν συγκρίνεται με κανένα σκεύασμα του εμπορίου!
Φιλιά πολλά!
Έτσι είναι Ερμιόνη! Το σπιτικό έχει διαφορά γι αυτό ψάχνουμε τρόπου να το φτιάχνουμε χωρίς πολύ κόπο!
εντυπωσιακη τεχνικη,την εκανα, το πρωτο φυλλο ανοιξε σχετικα ευκολα τα αλλα φυλλα δεν τα ειχα ανοιξει ομοιομορφα στην αρχη και δεν ηταν ισοπαχα παντου.Τωρα τα ξαναζυμωσα και περιμενω.Θα θελα αν γινεται μια περιγραφη και απο εσενα.Το φυλλο που ανοιξα το εκανα στην αρχη στον αερα με τραβηγματα και λογω του βαρους του στον αερα ανοιξε ευκολα και ομορφα(εκανα μιση δοση)Στον φουρνο η στο τηγανι να το ψησω.Ειδα οτι εχει αερα μεσα το σαλιγκαρακι που εφτιαξα ειναι φυσικο η δεν το εκανα σωστα;;.Ευχαριστω.
τελειο φυλλο, απιστευτα τραγανο.Ολο το μυστικο νομιζω ειναι να ανοιξεις τα φυλλαρακια στην αρχη ομοιομορφα και θελει μπολικο λαδι.Απιστευτα ευκολα το ανοιγμα και το λεω εγω που δεν ανοιγω το καλυτερο φυλο με τον πλαστη.Ευχαριστω εσενα και την χρυσοχερα που μας εδωσε τα φωτα της.Αν βλεπαμε βιντεο απο γιουτιουπ για τον τροπο ανοιγματος θα ηταν ακομη καλυτερο.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Και σπιτικό φύλλο και πίτα. Σούπερ και τα δύο! Πάω να δω το φύλλο!
Το είδα και κουφάθηκα!!!
Ε, τώρα επί το έργον να μας πεις τις εντυπώσεις σου ως έμπειρη στα ζυμάρια!
se eyxaristo poly pou anevases ayth thn pita ,dhlagh to fyllo.ta zouzounomageiremata einai poly dyskolo site ,me polla kena.ematha epitelous na ftiaxno pita.fotini
Φωτεινή μου δεν με δυσκόλεψε το site. Που σε προβλημάτισε;
Καλώς όρισες και ευχαριστώ για το σχόλιο!
Μπράβο, Βαγγελιώ μου! Είσαι χρυσοχέρα! Το φύλλο σου φαίνεται υπέροχο και πολύ τραγανό!!!
Πολλά φιλάκια και καλό σ/κ!
Αναστασία τα εύσημα ανήκουν στη Χρύσα! Ευχαριστώ πάντως…
Βαγγελιώ μου τέλειο φύλλο,εντυπωσιακή τεχνική!
Φιλιά!!!
Ελένη άλλο να το λέω και άλλο να το βλέπεις. Πρέπει να το δοκιμάσεις!
Γεια σου Βαγγελιώ μου χρυσοχέρα με το φύλλο της Χρύσας!!!χαχα..Τι λαχταριστές που δείχνουν όλες οι πίτες που έφτιαξες!! Πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσω γιατί λατρεύω τις πίτες! Μπράβο σε σένα και στη Χρύσα! Καλό Σ/Κ, φιλάκια!
Χαρά να το δοκιμάσεις. Αξίζει τον κόπο και τη δοκιμή. Ευχαριστούμε για τα εύσημα!
Αγαπητή Vita! Είδα τη δημιουργία αυτού του φύλλου και ενθουσιάστηκα!! Το επιχείρησα με την πρώτη ευκαιρία κάνοντας σπανακόπιτα. Δεν με παίδεψε καθόλου το φύλλο. Πολυ εύκολο και γρήγορο να γίνει. Μια παρατήρηση θέλω να κάνω είναι οτι ενώ το φύλλο ήταν πολυ τραγανό μολις βγήκε απο φούρνο στο δεκάλεπτο μαλάκωσε!! Εσυ αφού το ανοίξεις και βάλεις γέμιση αληφεις το φύλλο με λάδι;;; Αυτο έκανα και αναρωτιέμαι ίσως φταίει αυτο. Σας ευχαριστω πολυ!
Αγαπητή Vita, η συνταγή είναι φοβερή. Θέλω να ρωτήσω, αν μπορώ να συντηρήσω τις πίτες μου στην κατάψυξη, αφού τις ετοιμάσω.
Ναι, πράγαμτι είναι πολύ ωραίο φύλλο. Τις συγκεκριμένες δεν τις έχω βάλει στην κατάψυξη αλλά βάζω όλες γενικά τις πίτες οπότε γιατί όχι και αυτές; Τις αφήνω 10-15 λεπτά εκτός ψυγείου και μετά τις ψήνω!
Mou aresei oi ktritkes suntagies
Ευχαριστούμε πολύ!
Καλή χρονια και καλά μαγειρέματα με υγεία….δεν μπορώ να βρώ την συνταγή, είναι δυνατόν να με κατευθύνετε? Ευχαριστώ πολύ
Έχει χαθεί το λινκ με τη μεταφορά στη νέα φόρμα του site, θα το ψάξω και θα σας ενημερώσω!
Δεν μπορώ να βρω τα υλικά για τη συνταγή του φύλλου κρούστας της Χρύσα! Φαίνεται τόσο λαχταριστό και ανυπομονούν τα παιδάκια μου… Ξέρετε που βρίσκονται τα υλικα; Ευχαριστώ πολύ!
Εδώ είναι, μόνο που εγώ βάζω ελαιόλαδο
700 γρ. αλεύρι
1 κ.γλ αλάτι
2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
νερό χλιαρό
Για τα φύλλα:
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
Καλημερα …. δεν μπορω να βρω την συνταγη .. καποια βοηθεια σας παρακαλω
Κι εγώ έχω χάσει το λινκ. Πάντως η μέθοδος είναι να φτιάξουμε όποιαδήποτε απλή ζύμη για φύλλο και να αφήσουμε τα κομματάκια της για λίγη ώρα σε σπορέλαιο ή ελαιόλαδο! Μετά τα ανοίγουμε με το χέρι σε τραπεζομάντηλο.