Ωμή σάλτσα ντομάτας

Όταν η ζέστη κτυπάει κόκκινο! 

 

Μια ωμή σάλτσα ντομάτας δροσερή και αρωματική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πατατοσαλάτα, σε ζυμαρικά, σε βλίτα, σε ντά(γ)κο. Τα υλικά της είναι αυτά που βάζουμε στην τυπική κρητική πατατοσαλάτα.

Η ιδέα της χρήσης σε ζυμαρικά και χόρτα  προέκυψε πριν από πολλά χρόνια, όταν είχα δει μια παρόμοια σε συνταγές που δημοσίευε μια εφημερίδα (πριν αρχίσουν να μας δίνουν ολόκληρα περιοδικά γαστρονομίας). Είναι απολύτως στο πνεύμα της κρητικής διατροφής και επιπλέον εύκολη νόστιμη και καλοκαιρινή.


Στην κρητική κουζίνα όπως προανέφερα, συνδυάζουμε όλα αυτά τα υλικά, κομμένα σε μεγαλύτερα κομμάτια, σε μια χωριάτικη πατατοσαλάτα που τη θεωρούμε και κυρίως πιάτο τώρα το καλοκαίρι. Επειδή όμως εδώ θέλω να τη χρησιμοποιήσω ως σάλτσα, ψιλοκόβω τα υλικά και οι γεύσεις με τα αρώματα δένουν καλύτερα! 

Η αλήθεια είναι ότι εμένα μου αρέσει και σκέτη! Με λίγο γιαούρτι από πάνω, με λίγη ξινομυζήθρα ή -ακόμη καλύτερα- με το δικό μας ξύγαλο, είναι μια δροσερή σαλάτα, ευπρόσδεκτη πάντα και ταιριαστή με όλα τα καλοκαιρινά πιάτα!  

 

 

Υλικά:

4 μέτριες ντομάτες

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1/2 φλυτζάνα μαϊντανό πολύ φρέσκο
1/2 φλυτζάνα λάδι
2-3 κουταλιές κάπαρη ξαλμυρισμένη
αλάτι
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά, αλλά της πηγαίνει)
1 μικρή πιπεριά (που μπορεί να είναι και καυτερή)
Ξινομυζήθρα ή φέτα ή άλλο μαλακό τυρί, ακόμη και καλής ποιότητας γιαούρτι                                                                  Προαιρετικά, λίγο ξύδι (δείτε παρατηρήσεις)

 

Επί το έργον:

 

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά καρεδάκια.Τα αλατίζουμε ελαφρά και τ΄αφήνουμε στην άκρη για κανένα μισάωρο.Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκορδάκι (αν βάλουμε),το αλάτι (με προσοχή γιατί η κάπαρη , το τυρί και τα καρεδάκια ντομάτας ήδη έχουν) , και το πιπέρι.

Τα ανακατεύουμε με το λάδι και την κάπαρη σε ένα σκεύος.Προσθέτουμε τα καρεδάκια της ντομάτας και αφήνουμε άλλο ένα μισάωρο να αναμειχθούν τα υλικά και οι μυρωδιές.

 

Συνοδεύει θαυμάσια πατάτες βρασμένες με τη φλούδα που τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε καρεδάκια, ζυμαρικά, βλίτα ή κρητικό ντάκο.

Η φέτα, -δεν είχα σήμερα ξινομυζήθρα- δεν μπήκε στα πιάτα με τις πατάτες και τα βλίτα γιατί προοριζόταν για νηστεύοντες.

 

Απολαυστική πάνω από βλίτα!

Παρατηρήσεις: 

  1. Αν την σερβίρετε με βλίτα ή πατάτες μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ξύδι. Στα ζυμαρικά εμένα δεν μ΄αρέσει με ξύδι αλλά περί ορέξεως…
  2. Αντί μαϊντανού μπορούμε να αρωματίσουμε τη σάλτσα μας με δυόσμο ή βασιλικό.
  3. Είναι πολύ δροσερή και ως σαλάτα, συνοδευμένη με κάποιο μαλακό τυρί ή καλό γιαούρτι

Καλά να είστε καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email