Με σμυρνέικη εξαιρετική ζύμη!
Δεν είναι πολύς καιρός που κοινοποίησα στο facebook μια περυσινή συνταγή για μια κολοκυθόπιτα γλυκιά με βραστή ζύμη ελαιολάδου. Τα σχόλια ήταν πολλά και πολλές φίλες αναφέρθηκαν στην ιδιαιτερότητα της ζύμης και σε συνταγές με ζύμη «βραστή» ή με ζύμη που πλάθεται με καυτό λάδι.
Τέτοιες συνταγές, με βραστή ζύμη, έχω δημοσιεύσει κι άλλες στο site, όπως είναι τα εξαιρετικά ρεθεμνιώτικα μαμούλια και οι σβίγγοι (η ελληνική εκδοχή των choux, θα λέγαμε…). Και μπορώ να πω ότι ανακατεύοντας τα τετράδιά μου κατά καιρούς είχα βρει πολλές συνταγές με εκφράσεις του τύπου «καίμε το λάδι και το προσθέτουμε». Ίσως επειδή εμείς εδώ χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά ελαιόλαδο, επικρατούσε η αντίληψη ότι γίνεται πιο ελαφρύ στη γεύση αν «καεί».
Έτσι δεν αιφνιδιάστηκα από το σχόλιο της φίλης Γεωργίας Σταυράκου που μου μίλησε για τη «βραστή ζύμη» της Σμυρνιάς γιαγιάς της. Η φίλη μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή και μου έδωσε την άδεια να τη δημοσιεύσω! Έχω πει κι άλλες φορές πόσο ευγνώμων είμαι γι αυτό που παίρνω από δω μέσα. Όχι, δεν αφορά τις συνταγές και τα υλικά τους. Είναι η εμπιστοσύνη με την οποία μου δίνουν οι φίλες οικογενειακές τους συνταγές, είναι η πεποίθησή τους ότι θα τις χειριστώ με σεβασμό.
Μετά από λίγη ώρα ήρθε και inbox η συνταγή, με αναλογίες «παλιού τύπου» όπως όλες οι παλιές συνταγές. Τα φλυτζανάκια του καφέ και τα δράμια μετατράπηκαν σε gr και ml έγινε μια μικρή αλλαγή στις αναλογίες ελαιολάδου-βουτύρου και να τα εδώ τα πεντανόστιμα σμυρνέικα τυροπιτάκια για να τα δοκιμάσετε! Επίσης μοίρασα τη δόση στο μισό για να τα τολμήσουν και οι πιο ολιγομελείς οικογένειες. Τα υλικά μπορούν βέβαια να διπλασιαστούν.
Μάλιστα επειδή μας άρεσαν τόσο πολύ, αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε και σε video για να δουν οι φίλες και οι φίλοι τη διαδικασία παρασκευής και την υφή της ζύμης.Έτσι οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από δυο διαφορετικές παρασκευές, και οι δυο το ίδιο επιτυχημένες. Τα τυροπιτάκια έγιναν ανάρπαστα! Η ζύμη είναι η πιο αρωματική κουρού που έχω φτιάξει, και προφανώς θα δοκιμαστεί και με άλλες γεμίσεις.
Υλικά
Για τη ζύμη:
150 gr βούτυρο
150 gr ελαιόλαδο
225 ml νερό
Λίγο αλάτι
Περίπου 500 gr αλεύρι
Για τη γέμιση:
Περίπου 300 gr τυριά (έβαλα 200gr φέτα και 100 gr γραβιέρα)
1 ασπράδι αυγού
Για την επικάλυψη:
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές νερό
Επί το έργον
Εδώ η πρώτη παρασκευή:
Δείτε και το video, πιστεύω ότι είναι κατατοπιστικό. Αν υπάρχουν απορίες, ευχαρίστως θα δοθούν διευκρινίσεις. Πολύ χρήσιμες είναι και οι παρατηρήσεις!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Η σύσταση της γέμισης είναι ενδεικτική, θα μπορούσε να περιέχει άλλα τυριά, ή ακόμη και εντελώς διαφορετικά υλικά.Η αρχική συνταγή έλεγε ολόκληρο αυγό στη γέμιση και άλειμμα με άλλο κρόκο, αλλά χρησιμοποίησα το ασπράδι μόνο για να δέσουν τα τυριά και τον κρόκο για να γυαλίσουν.
- Τα τυροπιτάκια διατηρούνται πολύ καλά 3-4 μέρες σε μπολ που σκεπάζει για να μην πάρουν υγρασία, και περισσότερες στο ψυγείο.
- Βγαίνουν 22-25 τυροπιτάκια ανάλογα με τη διάμετρο που θα ανοίξουμε τα φυλλαράκια. Εγώ έβγαλα 23 τυροπιτάκια κόβοντας φυλλαράκια με διάμετρο 11 cm. Έτσι η λιπαρή ουσία είναι πάνω κάτω 12 gr ανά τυρόπιτα, δηλαδή πολύ λιγότερη από όση έχουν οι τυρόπιτες του εμπορίου!
- Ευχαριστώ κι από δω τη φίλη Γεωργία Σταυράκου που μου έδωσε τη συνταγή.
Δεν είχα δοκιμάσει την βραστή ζύμη, πολύ κακώς! Εξαιρετική, μπράβο σου! Νόστιμη, τραγανή κι αρωματική. Ευχαριστώ!
Ευχαριστώ πολύ! Κι εμείς ενθουσιαστήκαμε! Δοκιμάστε τη και με άλλες γεμίσεις…
Αγαπητή Βαγγελιώ,αφού σε ευχαριστήσω και πάλι για τις εξαιρετικές συνταγές που μας προσφέρεις θα ήθελα να σου γράψω μια ζύμη κουρού που χρησιμοποιώ πολλά χρόνια,γιατί πιστεύω ότι εσύ θα την αξιοποιήσεις όπως της πρέπει.
1 φλ.άσπρο κρασί (καλής ποιότητας),1 φλ.ηλιέλαιο,αλάτι,μπέικιν πάουντερ και αλεύρι όσο πάρει για να έχουμε μια μαλακή ζύμη.Είναι η ζύμη για τυροπιτάκια “Της γιαγιάς του Χάρη”.
Με εκτίμηση
Νατάσα.
Ευχαριστώ πολή αγαπητή Νατάσσα! Θα δοκιμαστεί η ζύμη, μοιάζει πολύ με μια δική μου που βάζω πορτοκαλάδα με ανθρακικό…
Το αλεύρι πρέπει να είναι αυτό που φουσκώνει μόνο του;
Όχι, είναι αλεύρι για όλες τις χρήσεις!
BRAVO SAS RESPEKT SAS EYXARISTO POLY GIA THN SYNTAGH ! ⚘
Να είστε καλά! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Καταπληκτικά!!
Και κάθε φορά πετυχημένα!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
Ευχαριστούμε!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια1 Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν!
Τα τυροπιτάκια αυτά τα σπάνε! Ενώ τα έχω δει από όταν ανεβάσατε τη συνταγή, τα έφτιαξα πρώτη φορά χθες κι έγιναν ανάρπαστα! Για μια ακόμη φορά, σας ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές!!!
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη διαρκή εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια!
Εχω κανει τυροπιτακια κουρου με διαφορες συνταγες αλλα ποτε δεν ηταν αυτα που μας αρεσουν.Κουρου τυροπιτακια θεωρω αυτα με την τριφτη ζυμη οπως ακριβως της συνταγης σας.Ενα μονο θα πω “ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ”!Αρεσαν σε ολους μας και σιγουρα θα κανω μονο τη συνταγη σας! Ενα μεγαλο ευχαριστω ξανα για τις υπεροχες συνταγες που μας χαριζετε!!!
Πολύ χαίρομαι που τα δοκιμάσατε και σας άρεσαν! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
Ευχαρισ΄τω για αυτή τη συνταγη! Μπορώ να τα φτιάξω κ να τα βάλω στη κατάψυξη για να τα βγάλω να τα ψήσω αργότερα΄;
Και βέβαια! Να τα αφήσετε 10-15 λεπτά εκτός κατάψυξης και να τα ψήσετε χωρίς να ξεπαγώσουν. Μην τα αλείψετε με αυγό τώρα, αλλά την ώρα που θα τα ψήσετε!
Παρακολουθώ πάντα τις αναρτήσεις σας και χαίρομαι γιατί μας συστήνεται φαγητά ψαγμένα και όχι δήθεν βγαλμένα από τη καθημερινή παράδοση
Αυτή περίπου ήταν η συνταγή από τις περίφημες ” τυρόπιτες Λομποτέση “” στην οδό Βουλής
Έβαζε Μοσχοκάρυδο και πιπέρι στη γέμιση και μοσχοβολούσε η οδός Βουλής.
Η οικογένεια Λομποτέση έχει πουλήσει τη φίρμα εδώ και χρόνια
Σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική πληροφορία. Να είστε καλά! Θα δοκιμάσω το μοσχοκάρυδο, είναι από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά. Δηλαδή να μην τις αναζητήσω όταν ανέβω στην Αθήνα;