VIDEOS

Τυροπιτάκια φούρνου με τριφτή ζύμη (VIDEO)

Τυροπιτάκια φούρνου με τριφτή ζύμη (VIDEO)

Με σμυρνέικη εξαιρετική ζύμη! 

Δεν είναι πολύς καιρός που κοινοποίησα στο facebook μια περυσινή συνταγή για μια κολοκυθόπιτα γλυκιά με βραστή ζύμη ελαιολάδου. Τα σχόλια ήταν πολλά και πολλές φίλες αναφέρθηκαν στην ιδιαιτερότητα της ζύμης και σε συνταγές με ζύμη «βραστή» ή με ζύμη που πλάθεται με καυτό λάδι.

Τυροπιτάκια φούρνου με τριφτή ζύμη (VIDEO)

Τέτοιες συνταγές, με βραστή ζύμη, έχω δημοσιεύσει κι άλλες στο site, όπως είναι τα εξαιρετικά ρεθεμνιώτικα μαμούλια και οι σβίγγοι (η ελληνική εκδοχή των choux, θα λέγαμε…). Και μπορώ να πω ότι ανακατεύοντας τα τετράδιά μου κατά καιρούς είχα βρει πολλές συνταγές με εκφράσεις του τύπου «καίμε το λάδι και το προσθέτουμε». Ίσως επειδή εμείς εδώ χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά ελαιόλαδο, επικρατούσε η αντίληψη ότι γίνεται πιο ελαφρύ στη γεύση αν «καεί».

Τυροπιτάκια φούρνου με τριφτή ζύμη (VIDEO)

Έτσι δεν αιφνιδιάστηκα από το σχόλιο της φίλης Γεωργίας Σταυράκου που μου μίλησε για τη «βραστή ζύμη» της Σμυρνιάς γιαγιάς της. Η φίλη μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή και μου έδωσε την άδεια να τη δημοσιεύσω! Έχω πει κι άλλες φορές πόσο ευγνώμων είμαι γι αυτό που παίρνω από δω μέσα. Όχι, δεν αφορά τις συνταγές και τα υλικά τους. Είναι η εμπιστοσύνη με την οποία μου δίνουν οι φίλες οικογενειακές τους συνταγές, είναι η πεποίθησή τους ότι θα τις χειριστώ με σεβασμό.

Τυροπιτάκια φούρνου με τριφτή ζύμη (VIDEO)

Μετά από λίγη ώρα ήρθε και inbox η συνταγή, με αναλογίες «παλιού τύπου» όπως όλες οι παλιές συνταγές. Τα φλυτζανάκια του καφέ και τα δράμια μετατράπηκαν σε gr και ml έγινε μια μικρή αλλαγή στις αναλογίες ελαιολάδου-βουτύρου και να τα  εδώ τα πεντανόστιμα σμυρνέικα τυροπιτάκια για να τα δοκιμάσετε! Επίσης μοίρασα τη δόση στο μισό για να τα τολμήσουν και οι πιο ολιγομελείς οικογένειες. Τα υλικά μπορούν βέβαια να διπλασιαστούν.

Τυροπιτάκια φούρνου με τριφτή ζύμη (VIDEO)

Μάλιστα επειδή μας άρεσαν τόσο πολύ, αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε και σε video για να δουν οι φίλες και οι φίλοι τη διαδικασία παρασκευής και την υφή της ζύμης.Έτσι οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από δυο διαφορετικές παρασκευές, και οι δυο το ίδιο επιτυχημένες. Τα τυροπιτάκια έγιναν ανάρπαστα! Η ζύμη είναι η πιο αρωματική κουρού που έχω φτιάξει, και προφανώς θα δοκιμαστεί και με άλλες γεμίσεις.

Τυροπιτάκια φούρνου με τριφτή ζύμη (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  1. Η σύσταση της γέμισης είναι ενδεικτική, θα μπορούσε να περιέχει άλλα τυριά, ή ακόμη και εντελώς διαφορετικά υλικά.Η αρχική συνταγή έλεγε ολόκληρο αυγό στη γέμιση και άλειμμα με άλλο κρόκο, αλλά χρησιμοποίησα το ασπράδι μόνο για να δέσουν τα τυριά και τον κρόκο για να γυαλίσουν.
  2. Τα τυροπιτάκια διατηρούνται πολύ καλά 3-4 μέρες σε μπολ που σκεπάζει για να μην πάρουν υγρασία, και περισσότερες στο ψυγείο.
  3. Βγαίνουν 22-25 τυροπιτάκια ανάλογα με τη διάμετρο που θα ανοίξουμε τα φυλλαράκια. Εγώ έβγαλα 23 τυροπιτάκια κόβοντας φυλλαράκια με διάμετρο 11 cm. Έτσι η λιπαρή ουσία είναι πάνω κάτω 12 gr ανά τυρόπιτα, δηλαδή πολύ λιγότερη από όση έχουν οι τυρόπιτες του εμπορίου!
  4. Ευχαριστώ κι από δω τη φίλη Γεωργία Σταυράκου που μου έδωσε τη συνταγή.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο