Αλμυρά

Λεμονάτο μοσχάρι ή βοδινό

Λεμονάτο μοσχάρι ή βοδινό

Τα λεμόνια συνοδεύουν συχνά το κρητικό φαγητό. Οι δίφορες λεμονιές που παλιά υπήρχαν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών έδιναν και δίνουν λεμόνια και το καλοκαίρι. Βέβαια το καλοκαίρι, είχαμε και την αγγουρίδα αντί χυμό λεμονιού. Εκείνο το ανεκδιήγητο κατασκεύασμα σε κάτι πλαστικά μπουκαλάκια που κυκλοφορούσε σαν χυμός λεμονιού δεν το πήραμε ποτέ στο σπίτι μας. Βλέπετε δεν γίνονταν πάντα εισαγωγές λεμονιών.

Λεμονάτο μοσχάρι ή βοδινό

Στη δική μου οικογένεια θεωρούνταν αδιανόητο να μην υπάρχει ανά πάσα στιγμή λεμόνι στο σπίτι. Η μητέρα μου πείραζε τον πατέρα μου ότι μόνο στα μακαρόνια δεν βάζει λεμόνι.(Αν ζούσε τώρα και μακαρόνια με λεμόνι θα του έφτιαχνα). Σε χόρτα ,σε σαλάτες, σε βραστά και ψητά κρέατα ,σε λαχανικά, παντού ήθελε λεμόνι και όχι σε μικρές ποσότητες. Κι εκείνος σαν μαλεβυζώτης που ήταν, για να μας δείξει πόσο μεγάλη κατανάλωση είχε το λεμόνι στα μέρη του, μας έλεγε το παρακάτω ανέκδοτο:

Σ΄ ένα γάμο στα Ανώγεια με συμπεθεριό από το Μαλεβύζι (περιοχή που ακόμη και σήμερα φημίζεται για τα εσπερειδοειδή της) λέει κάποιος μαλεβυζώτης σ’ ένα ανωγειανό

-Απορώ μπρε σύντεκνε πώς τρώτε τόσονα (= τόσο πολύ) κρέας χωρίς λεμόνια!

Κι ο ετοιμόλογος ανωγειανός απαντά:
-Κι εγώ μπρε σύντεκνε απορώ πώς τρώτε τόσανα λεμόνια χωρίς κρέας!

Λεμονάτο μοσχάρι ή βοδινό

 

Από την άλλη, το μοσχάρι και το βοδινό όπως έχω ξαναπεί, μπορεί να μην είναι συχνά αλλά δεν ελλείπουν από το κρητικό εδεσματολόγιο.

Φαγητό λοιπόν σήμερα με πρωταγωνιστή το λεμόνι, και καλό μας μήνα!

Παρατηρήσεις

1)Τα Ανώγεια είναι κωμόπολη στον Ψηλορείτη στο νομό Ρεθύμνου με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και πεντανόστιμα κρέατα και τυριά, αλλά προφανώς με μειωμένη παραγωγή λεμονιών λόγω ψύχους. Το Μαλεβύζι είναι επαρχία του νομού Ηρακλείου ανατολικά του Ψηλορείτη. Φημισμένα είναι ακόμη και τώρα τα εσπεριδοειδή του Φόδελε (της διάσημης πατρίδας του Ελ Γκρέκο) και του υπόλοιπου Μαλεβυζίου.

2)Σύντεκνο λέμε στην Κρήτη τον κουμπάρο που βαφτίζει το παιδί μας ή που του βαφτίζουμε εμείς. Ωστόσο, ήταν συνηθισμένη προσφώνηση όταν μιλούσαν σε φιλικό ύφος οι παλιότεροι.(Δεν νομίζω ότι χρειαζόταν αυτή η εξήγηση, οι περισσότεροι το ξέρατε, αλλά τέλος πάντων…)

3)Όταν η μητέρα μου έφτιαχνε το λεμονάτο με μοσχάρι , έβαζε ολόκληρο το κομμάτι του κρέατος (δεμένο) , για να προλάβουν τα κρεμμύδια να μελώσουν. Κι εγώ κάνω το ίδιο όταν έχω χρόνο αλλά γίνεται ωραιότατο και με μεριδούλες. Όταν το φτιάχνω με μοσχάρι δεν κλείνω τη χύτρα.

4)Ζητείστε από τον χασάπη κρέας που να είναι μαλακό και να κάνει για κατσαρόλα. Αν τον εμπιστεύεστε , πάρτε βοδινό. Γίνεται καλύτερο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο