Αλμυρά

Λεμονάτο μοσχάρι ή βοδινό

Τα λεμόνια συνοδεύουν συχνά το κρητικό φαγητό. Οι δίφορες λεμονιές που παλιά υπήρχαν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών έδιναν και δίνουν λεμόνια και το καλοκαίρι. Βέβαια το καλοκαίρι, είχαμε και την αγγουρίδα αντί χυμό λεμονιού. Εκείνο το ανεκδιήγητο κατασκεύασμα σε κάτι πλαστικά μπουκαλάκια που κυκλοφορούσε σαν χυμός λεμονιού δεν το πήραμε ποτέ στο σπίτι μας. Βλέπετε δεν γίνονταν πάντα εισαγωγές λεμονιών.

Φωτογραφία από το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης

Στη δική μου οικογένεια θεωρούνταν αδιανόητο να μην υπάρχει ανά πάσα στιγμή λεμόνι στο σπίτι. Η μητέρα μου πείραζε τον πατέρα μου ότι μόνο στα μακαρόνια δεν βάζει λεμόνι.(Αν ζούσε τώρα και μακαρόνια με λεμόνι θα του έφτιαχνα). Σε χόρτα ,σε σαλάτες, σε βραστά και ψητά κρέατα ,σε λαχανικά, παντού ήθελε λεμόνι και όχι σε μικρές ποσότητες. Κι εκείνος σαν μαλεβυζώτης που ήταν, για να μας δείξει πόσο μεγάλη κατανάλωση είχε το λεμόνι στα μέρη του, μας έλεγε το παρακάτω ανέκδοτο:

Σ΄ ένα γάμο στα Ανώγεια με συμπεθεριό από το Μαλεβύζι (περιοχή που ακόμη και σήμερα φημίζεται για τα εσπερειδοειδή της) λέει κάποιος μαλεβυζώτης σ’ ένα ανωγειανό

-Απορώ μπρε σύντεκνε πώς τρώτε τόσονα (= τόσο πολύ) κρέας χωρίς λεμόνια!

Κι ο ετοιμόλογος ανωγειανός απαντά:
-Κι εγώ μπρε σύντεκνε απορώ πώς τρώτε τόσανα λεμόνια χωρίς κρέας!

Από την άλλη, το μοσχάρι και το βοδινό όπως έχω ξαναπεί, μπορεί να μην είναι συχνά αλλά δεν ελλείπουν από το κρητικό εδεσματολόγιο.

Φαγητό λοιπόν σήμερα με πρωταγωνιστή το λεμόνι, και καλό μας μήνα!

Υλικά:

1 κιλό βοδινό κατάλληλο για κατσαρόλα κομμένο σε μερίδες (ή μοσχάρι)

½ κούπα λάδι

2 μεγάλα κρεμμύδια

αλάτι

Χυμό δύο λεμονιών

Ρίγανη ή ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Επί το έργον:

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Όταν ξεκολλήσουν από τον πάτο τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και όταν έχουν αλλάξει χρώμα ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρεδάκια και το αλάτι και το γυρίζουμε μια δυο φορές να τσιγαριστούν λίγο τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε νερό και όταν βράσει χαμηλώνουμε το μάτι και αφήνουμε το κρέας μας να μαλακώσει. Όποτε τελειώνει το νερό προσθέτουμε κι άλλο μέχρι να γίνει πολύ μαλακό το κρέας και να λιώσουν τα κρεμμύδια.

Η διαδικασία αυτή αν το κρέας είναι βοδινό, μπορεί να γίνει στη χύτρα ταχύτητας, γιατί αλλιώς μπορεί να πάρει παραπάνω από 2 ώρες. Εγώ έβαλα 2 κούπες νερό και έκλεισα τη χύτρα για 1 ώρα γιατί είχα βοδινό. Μετά το άφησα να ολοκληρωθεί με ανοικτή χύτρα.

Η παλιά καλή SEB!

Όταν το κρέας είναι έτοιμο, αν τα κρεμμύδια δεν έχουν γίνει σαν πολτός αφαιρούμε τα κομμάτια του κρέατος από την κατσαρόλα και με το πρίμερ ή το μούλτι τα πολτοποιούμε. Ανάλογα με την ποικιλία των κρεμμυδιών αυτό δεν χρειάζεται πάντα.

Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα και όταν δεν υπάρχουν άλλα υγρά εκτός από τον πολτό των κρεμμυδιών και το λαδάκι, όταν δηλαδή έχει απορροφήσει όλο το νερό, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και αφήνουμε να πάρει το φαγητό μια-δυο βράσεις. Στη φάση αυτή προσθέτουμε αν θέλουμε τη ρίγανη ή το ξύσμα λεμονιού.

Σερβίρουμε με πουρέ ή με τηγανητές πατάτες.

Η σάλτσα είναι υπέροχη,λεμονάτη και αρκετά πηχτή

Παρατηρήσεις:

1)Τα Ανώγεια είναι κωμόπολη στον Ψηλορείτη στο νομό Ρεθύμνου με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και πεντανόστιμα κρέατα και τυριά, αλλά προφανώς με μειωμένη παραγωγή λεμονιών λόγω ψύχους. Το Μαλεβύζι είναι επαρχία του νομού Ηρακλείου ανατολικά του Ψηλορείτη. Φημισμένα είναι ακόμη και τώρα τα εσπεριδοειδή του Φόδελε (της διάσημης πατρίδας του Ελ Γκρέκο) και του υπόλοιπου Μαλεβυζίου.

2)Σύντεκνο λέμε στην Κρήτη τον κουμπάρο που βαφτίζει το παιδί μας ή που του βαφτίζουμε εμείς. Ωστόσο, ήταν συνηθισμένη προσφώνηση όταν μιλούσαν σε φιλικό ύφος οι παλιότεροι.(Δεν νομίζω ότι χρειαζόταν αυτή η εξήγηση, οι περισσότεροι το ξέρατε, αλλά τέλος πάντων…)

3)Όταν η μητέρα μου έφτιαχνε το λεμονάτο με μοσχάρι , έβαζε ολόκληρο το κομμάτι του κρέατος (δεμένο) , για να προλάβουν τα κρεμμύδια να μελώσουν. Κι εγώ κάνω το ίδιο όταν έχω χρόνο αλλά γίνεται ωραιότατο και με μεριδούλες. Όταν το φτιάχνω με μοσχάρι δεν κλείνω τη χύτρα.

4)Ζητείστε από τον χασάπη κρέας που να είναι μαλακό και να κάνει για κατσαρόλα. Αν τον εμπιστεύεστε , πάρτε βοδινό. Γίνεται καλύτερο.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές