Vegan/vegetarian

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και φράουλες (ή άλλα φρούτα)

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και φράουλες (ή άλλα φρούτα)

Το πανεύκολο!

Συνεχίζοντας την «υπόσχεση» της προηγούμενης ανάρτησης για εύκολες, γρήγορες και γευστικές παρασκευές, η σημερινή συνταγή αφορά  ένα ακόμη πανεύκολο γλυκό ψυγείου. Έχετε δει το «πιο εύκολο και οικονομικό γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και ζαχαρούχο γάλα» που είχε δημοσιευτεί το 2012; Εδώ έχουμε μια εκδοχή με φράουλες (στη θέση τους μπορούμε να βάλουμε βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια κλπ).

Ε, όλο και κάπου θα το έχετε δει… Κι αν όχι εδώ, έχει τόσο χρησιμοποιηθεί αυτή η συνταγή σε διάφορες ποσότητες των υλικών της,  που σίγουρα θα έχει πέσει στην αντίληψή σας. Εγώ το έχω δει σε αμέτρητα sites. Στην ουσία πρόκειται για μια κρέμα γιαουρτιού που παρασκευάζεται σε ελάχιστο χρόνο και μπορεί να σερβιριστεί σε ποτήρι.

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και φράουλες (ή άλλα φρούτα)

Μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκό ψυγείου σε ταψάκι. Για τούρτα δεν την προτείνω σκέτη καθώς είναι μάλλον ρευστή και δεν θα στέκεται στο κόψιμο. Με την σημερινή προσθήκη όμως σταθεροποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μια ελαφριά τούρτα με ή χωρίς βάση μπισκότου ή παντεσπάνι. Είχα δώσει μια πιο σύνθετη παρασκευή στην τούρτα φράουλας. 

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και φράουλες (ή άλλα φρούτα)

Τούτη εδώ η κρέμα  όμως είναι από τα πιο εύκολα γλυκά ψυγείου που μπορούμε να φτιάξουμε! Και μιας και είμαστε στην εποχή της φράουλας, εμπλουτίστηκε με φράουλες!  Πολύ νόστιμο είναι και με άλλα νωπά φρούτα ή με κάποια μαρμελάδα που μας περισσεύει, αλλά τότε πρέπει να αλλάξουμε κάπως τις αναλογίες για να μην παραγίνει γλυκό αφού όπως θα δείτε περιέχει ζαχαρούχο γάλα.

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και φράουλες (ή άλλα φρούτα)

Το καλό μ’ αυτό το γλυκό είναι ότι γίνεται και με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Τις πιο πολλές φορές χρησιμοποιώ στραγγιστό 2% με πολύ καλά αποτελέσματα. Έτσι μπορεί να πει κανείς ότι η μοναδική “αμαρτία” του είναι το ζαχαρούχο γάλα. Μπροστά σε άλλα κρεμώδη γλυκά, το λες και πταίσμα! Ένα απλό γλυκάκι, χωρίς πολλές απαιτήσεις φροντίδας αλλά ό,τι πρέπει για να γλυκάνουμε την καθημερινότητά μας! Δεν είναι η σεράνο ή η πάβλοβα των ονείρων μας αλλά θα καλύψει την ανάγκη μας για γλυκό χωρίς πολλές επιβαρύνσεις…

Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και φράουλες (ή άλλα φρούτα)

Έχουμε και λέμε λοιπόν!

Παρατηρήσεις

  • Για σερβίρισμα σε ποτήρια φτιάχνουμε τη μισή δόση, είναι αρκετή για 6 μερίδες. Εγώ έφτιαξα ολόκληρη τη δόση εδώ και ήταν αρκετή για το πυρέξ (περίπου 20Χ20, ανάλογα με το ύψος που θέλουμε στο γλυκό μας) και 4 μέτρια ποτήρια. Αν δεν βάλουμε σε ποτήρια θα χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο σκεύοςγια ολόκληρη τη δόση.
  • Αν δεν θέλουμε ζελατίνη θα σερβίρουμε το γλυκό σε ποτήρια με ενδιάμεσες στρώσεις μπισκότου όπως στην αρχική συνταγή. Δεν κόβεται όμως σε μερίδες γιατί είναι πιο ρευστό. Η ζελατίνη μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα και σε τούρτα. Δίνω 2 διαφορετικές ποσότητες, ανάλογα με τον τρόπο που θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό. Για σερβίρισμα σε ποτήρι βάζουμε λιγότερη.
  • Αντί σκόνη ζελατίνης μπορούμε να βάλουμε ανάλογα φύλλα ζελατίνης ή αγάρ αγάρ.
  • Όπως θα είδατε, ελαττώνω το γιαούρτι αλλά όχι το γάλα σε σχέση με την αρχική συνταγή. Είναι εξ αιτίας του φρούτου που θα ελαττώσει την γλυκύτητα οπότε «σηκώνει» σχετικά παραπάνω ζαχαρούχο γάλα.

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο