Μια πρωτότυπη τεχνική με θαυμάσια αποτελέσματα!
Τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια στο γραφείο μας κατά γενική ομολογία είναι εκείνα της Μ. Όσες φορές μας τα έχει φέρει γίνονται ανάρπαστα . Τραγανά, εμφανίσιμα , πρωτότυπα, δεν μένεις μόνο σε ένα. Η Μ. είναι αυτό που λέμε «αβάρετος άνθρωπος». Δηλαδή δεν βαριέται και ασχολείται με ένα σωρό πράγματα. Όχι μόνο τα τυροπιτάκια της αλλά και ό,τι άλλο μας έχει φέρει είναι επιλεγμένο και καλοφτιαγμένο. Επί πλέον δίνει με προθυμία και ακρίβεια όλες τις συνταγές της. Έτσι έγινε και με τούτο το φύλλο και σας βεβαιώνω ότι δεν υπερβάλλω καθόλου όταν λέω ότι είναι το πιο νόστιμο!
Έτσι και τώρα μου έδωσε ευχαρίστως τη συνταγή για τα πεντανόστιμα τυροπιτάκια της. Δεν ξέρω από ποιο μέρος είναι η προέλευσή τους –αν εσείς τα ξέρετε ας μας πείτε- αλλά αν τα δοκιμάσετε θα σας μείνουν αξέχαστα. Όπως έχω ξαναγράψει, οι παραδοσιακές κρητικές πίτες είναι κυρίως πίτες τηγανιού με λίγες εξαιρέσεις, έτσι μάλλον αυτή η τεχνική είναι βορειοελλαδίτικη. Έκανα βέβαια πάλι τις …κρητικές παρεμβάσεις μου χρησιμοποιώντας ξινομυζήθρα και δοκιμάζοντας το ελαιόλαδο στο άνοιγμα.
Το σημείο που τα διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είναι η τεχνική του φύλλου που μοιάζει κάπως με σπιτική σφολιάτα . Ο τρόπος που κατασκευάζονται τελικά τους δίνει ιδιαίτερο σχήμα και ιδιαίτερη, τραγανή υφή.
Έκανα την συνταγή της Μ. σε τρεις εκδοχές, όσον αφορά το είδος της λιπαρής ουσίας που χρησιμοποίησα στο άνοιγματου φύλλου. Έκανα ένα μέρος με βούτυρο γάλακτος, ένα μέρος με μαργαρίνη και ένα μέρος με ελαιόλαδο. Όλα φαγώθηκαν ευχάριστα, όλα ήταν τραγανά και νόστιμα.
Υλικά
Για το φύλλο:
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες νερό
Λίγο αλάτι
Περίπου 850 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (έμεινε περίπου μια κούπα από το πακέτο)
Για το άνοιγμα του φύλλου, λίγο αλεύρι και περίπου 300 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (όχι μαλακή). Παίρνουμε δύο πλάκες. Από τη δεύτερη θα χρησιμοποιήσουμε περίπου το 1/4 .
Για τη γέμιση:
Ξινομυζήθρα ή φέτα (περίπου μισό κιλό) ή μίνι λουκανικάκια ή γέμιση για χορτόπιτες ή ό,τι μας αρέσει τέλος πάντων…
Επί το έργον
Επί το έργον:
Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι όπως συνήθως (τα υγρά σε μια λεκάνη, το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ώστε να γίνει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη) και αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη.
Πασπαλίζουμε το πλαστήρι μας με αλεύρι και ανοίγουμε κάθε κομμάτι της ζύμης σε όχι πολύ λεπτό φύλλο. Απλώνουμε με το χέρι μας το 1/3 της πλάκας του βουτύρου (ή της μαργαρίνης) πάνω στο φύλλο να πάει παντού.
Τυλίγουμε σε κύλινδρο το φύλλο εγκλωβίζοντας το βούτυρο στο εσωτερικό του και μετά σε σαλιγκάρι. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Τα βάζουμε στο ψυγείο με μεμβράνη ανάμεσά τους για να μη κολλήσουν. Όταν στερεοποιηθεί εντελώς το βούτυρο , βγάζουμε ένα – ένα κομμάτι .
Το στήνουμε όρθιο στο πλαστήρι , το πατάμε με το χέρι μας και ξανανοίγουμε φύλλο, όχι πολύ λεπτό πάλι.
Το ξανατυλίγουμε σε κύλινδρο, χωρίς να βουτυρώσουμε αυτή τη φορά. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε φετάκια τον κύλινδρό μας πλάτους 2-3 εκατοστών. (Έγιναν καλύτερα με τα πιο φαρδιά).
Βάζουμε κάθε φετάκι στο χέρι μας (να ακουμπά στο χέρι η κομμένη πλευρά) και το πατάμε με την το άλλο χέρι να πλατύνει. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση που έχουμε επιλέξει στη μια άκρη, και κλείνουμε το πιτάκι σκεπάζοντάς την.
Τα βάζουμε στο ταψί . Όταν τελειώσουμε βάζουμε πάνω από κάθε πιτάκι λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο, σαν ένα μεγάλο ρεβίθι.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 50-60 λεπτά περίπου. Είναι πολύ νόστιμα ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
Παρατηρήσεις
1) Όπως λέει και η Μ. αυτά τα πιτάκια δεν είναι για κάθε μέρα λόγω των αυξημένων λιπαρών τους. Εντάξει, δεν έχουν περισσότερα από μια τυρόπιτα με ζύμη σφολιάτας ή με άλλες ζύμες. Ακόμη, αν σκεφτούμε ότι γίνονται τουλάχιστον 30 πιτάκια, έχει καθένα τους 10 gr βούτυρο που δεν είναι δα υπερβολική ποσότητα!
2)Επειδή εμείς οι κρητικές έχουμε ένα κόλλημα με το ελαιόλαδο., για να τα περιορίσω το βούτυρο, έβαλα ελαιόλαδο στο ένα από τα κομμάτια του φύλλου .Το έβαλα για μισή ώρα στην κατάψυξη πριν το ανοίξω. Τα πιτάκια ήταν πολύ ωραία (σε κάποιους άρεσαν περισσότερο έτσι).Το πλαστήρι βέβαια ήθελε καλό πλύσιμο και όχι απλό σκούπισμα μετά…
3) Μπορούμε να κάνουμε τα φύλλα από την προηγούμενη για να στερεοποιηθεί καλά το βούτυρο ή το πρωί και να φτιάξουμε το βραδάκι τα πιτάκια μας.
4)Μπορεί να φαίνεται σύνθετη η διαδικασία αλλά σας βεβαιώνω ότι δεν είναι όσο δείχνει… Εξάλλου το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το
φύλλο -και την πρώτη και τη δεύτερη φορά που το ανοίγουμε- δεν είναι πολύ λεπτό, άρα προσφέρεται και για πειραματισμούς νέων νοικοκυρών.
Η αλήθεια είναι πως φαίνονται μπελαλίδικα..αλλά και πολύ πολύ νόστιμα! Οπότε μόλις καταγράφηκε η συνταγή για άμεση χρήση 🙂
Καλημέρες..!!
Δείχνει όντως υπέροχο, θα το δοκιμάσω στα σίγουρα! Καλημέρα!!
Πρωτότυπος ο τρόπος αυτός ανοίγματος φύλλου, Vita.
Μου άρεσε πολύ.
Θα τον επιχειρήσω.
Κι εμένα με εντυπωσίασε ο τρόπος αυτός ανοίγματος φύλλου.
Η γεύση θυμίζει σφολιάτα? Καλά το κατάλαβα??
Αξίζει να το δοκιμάσουμε!
Φιλιά!
Δώσε μου ζύμες και πειραματισμούς και πάρε την ψυχή μου!
Εύκολος φαίνεται αυτός ο τρόπος, ίσως όχι μόνο για πιτάκια αλμυρά!!
Ειδικά η χρήση ελαιόλαδου, που μ'αρέσει!!
Καλημερα από τα Βόρεια!!
Μ΄αρέσει αυτή η ζύμη,είναι μεν δύσκολη,αλλά αξίζει.
Με το ελαιόλαδο θα την προτιμούσα και θα έφτιαχνα μερικά και με κουβερτούρα-βλέπεις μερικές δεν μπορούμε χωρίς γλυκάκι.
Φιλιά!
Ωχ…πάλι με κάνεις να θέλω να αρχίσω τις δοκιμές Βαγγελιώ μου!
Με τον τρόπο αυτό φτιάχνω συνήθως δύο μεγάλα φύλλα (σαν σφολιάτα) για πίτες αλλά λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχω κάνει μικρά πιτάκια!
Άντε να με δω…τώρα;
stin arxi nomiza oti einai "mille feuille" alla twra pisteyw oti einai pio nostimo! tha to dokimasw.
Μ' έπιασε, που λένε, αυτή η συνταγή. Λέω να τα κάνω και με το τυρί και με τα λουκανικάκια! Χίλια ευχαριστώ!
Ποσο τυχερη νιωθω που εχω τη χαρα εδω και κατι χρονια να γευομαι αυτα τα τυροπιτακια της Μ. :))) Βεβαια και τα δικα σου απ'ο,τι βλέπω δεν πανε πισω…. πρεπει να μας τα φερεις ομως να κανουμε τη συγκριση, χεχε 🙂
Φιλιά
Θα περιμένω να έρθει ο αδερφούλης μου και θα του τα ετοιμάσω!
Ευχαριστούμε τη Μ αλλά και την Βίτα μας!! :)))))))))))))))
πολλά φιλιά
Μα τι φανταστική τεχνική Vita μου, και τα τυροπιτάκια φαίνονται υπέροχα!
Οπωσδήποτε θα τα δοκιμάσω το Σαββατοκύριακο!
Φιλάκια πολλά!
Ναι, μπορεί να… προσφέρεται, αλλά… προσφέρει και κάτι θερμίδες… ΝΑ, με το συμπάθιο! Έλεος! Και τρελαίνομαι στα ξινοτυροπιτάκια!!!!!! Απαπαπαπαπαπα! Πάω να ανέβω στη ζυγαριά, να μου περάσει κάθε όρεξη.
Σλουρπ. Εεεεεε… συγγνώμη.
Σμακ ήθελα να πω! 😛 😉
Πολύ πρωτότυπη τεχνική και σίγουρα πιο εύκολη από τη σφολιάτα:)
Φαίνονται υπέροχα, συγχαρητήρια και σε σένα και στη Μ.
Εχω μπροστα μου τη Μ. και ενα εχω να σας πω για να ζηλευεται!! Θα τα ξαναφαμε την επομενη βδομαδα με τυρι και λουκανικακι!
Υπέροχη ζύμη, εγώ θα τα κάνω σίγουρα γιατί έχω κι ένα πάθος με τις ζύμες. Ευχαριστούμε πολύ κι εσένα και την Μ.
Φιλιά πολλά.
Πέτρες έγιναν! Για πέταμα!!! Τι δεν πήγε καλά;;;
Λυπάμαι… Δεν ξέρω τι μπορεί να πήγε λάθος. Είναι δύσκολο φύλλο . Μήπως ήταν λίγο το βούτυρο που έβαλες ; Θέλει μπόλικο. Μήπως δεν πάγωσε καλά και έφευγε στο άνοιγμα; Τι να πω; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο…
Πράγματι εξαιρετική συνταγή, πιο ανατολικά τη λένε ζύμη για πιτάκια σαν μύδια… (πετυχημένη παρομοίωση). Θησαυρός , όπως πάντα το ιστολόγιο.
Ε.
Το έχω δει καλή μου Ε. ότι τα λένε μύδια στα ανατολικά. Είναι πράγματι εξαιρετική ζύμη!
Πραγματικά υπέροχη ζύμη. Έφτιαξα χθες τυροπιτάκια και λουκανικοπιτάκια κι έγιναν υπέροχα. Εύκολη στο χειρισμό και πολύ πολύ νόστιμη. Μήπως ξέρει κανείς αν μπορώ με τη συγκεκριμένη ζύμη να κάνω πιτάκια με σοκολάτα;
Ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε. Από την έρευνα μου στο διαδίκτυο σε ξένα sites έχω δει ότι κάνουν και γλυκάκια μ' αυτή τη ζύμη. Γιατί όχι και με σοκολάτα. Αρκεί βέβαια να μην είναι μεγάλη η ποσότητα της γέμισης και ξεχειλίζουν. Η καμένη σοκολάτα δεν είναι και ό,τι καλύτερο…
Τα έκανα με φέτα κι έγιναν υπέροχα !
Επειδή δεν είχα αρκετό βούτυρο στο σπίτι συμπλήρωσα με ηλιέλαιο.
Τέλειααααααααα !!! Ξετρελλάθηκαν όλοι !!!
Τώρα ξαναφιάχνω με βούτυρο και μαργαρίνη μαζί.
Ευχαριστώ και πάλι.Όλες οι συνταγές σας που έχω κάνει είναι πολύ καλές.
Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και καλές γιορτές με υγεία και νοστιμιά !
Ευχαριστώ που τα δοκίμασες και μπήκες στον κόπο να γράψεις τη γνώμη σου! Να είσαι καλά!
Καλά Χριστούγεννα και σε σένα!
ενδιαφέρουσα συνταγή!επειδή είμαι λάτρης του ελαιολάδου μπορώ να χρησιμοποιήσω ελαιόλαδο σε όλα τα στάδια της ζύμωσης και πουθενά βούτυρο?και πόσα κομμάτια βγαίνουν με τις ποσότητες που δίνεις?
Καλημέρα και από εμένα, έναν γευσηλάγνο εργένη που μαγειρεύει. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τέτοια ζύμη ή και ολόκληρα τα πιττάκιά με ότι θέλουμε να τα γεμίσουμε, και να τα καταψύξουμε;
Καλησπέρα. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά η κυρία που μου έδωσε τη συνταγή νομίζω ότι έβαζε στην κατάψυξη έτοιμα πιτάκια και τα έψηνε χωρίς να τα ξεπαγώσει.
Συγχαρητήρια για την ενασχόλησή σας με τη μαγειρική. Εύχομαι να την απολαμβάνουν αξιόλογοι δοκιμαστές.Γιατί βέβαια κάθε καλός μάγειράς θέλει και τα εύσημά του 😉 !
Θα ήθελα να ρωτήσω για τη μέτρηση της κούπας τι είναι? φλιτζάνι του τσαγιού η η κλασσική κούπα που είναι πιο μεγάλη? Επίσης στην κατάψυξη μπορώ να τα βάλω έτσι όταν τα κόβουμε ατομικά ή ακόμη και να τα φτιάξω να είναι έτοιμα γεμισμένα και αμέσως να τα ψήσω μόλις τα βγάλω από την κατάψυξη όπως κάνουμε με τα έτοιμα του εμπορίου ?
Καλησπέρα. Δείτε στη δεξιά στήλη του blog την κούπα που χρησιμοποιώ. Είναι 250 ml. Για την κατάψυξη δείτε τι απάντησα στο προηγούμενο σχόλιο.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση . Με βοήθησε πολύ ξέροντας πόσα γραμμάρια/ml είναι. Αν μου πετύχουν θα σταματήσω να παίρνω έτοιμα
Χρόνια πολλά ήθελα να ρωτήσω όταν λέτε : Το στήνουμε όρθιο στο πλαστήρι , το
πατάμε με το χέρι μας και ξανανοίγουμε
φύλλο, όχι πολύ λεπτό πάλι. τι εννοείται με το στήνουμε όρθιο;
Συγνώμη για την ασάφεια. Διόρθωσα τις φωτογραφίες και ελπίζω να γίνεται κατανοητό τώρα το νόημα των οδηγιών. Ευχαριστώ για την επισήμανση.
ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση και τη φωτογραφία, τώρα είναι κατανοητό (από εμένα), καλή συνέχεια και πάντα δημιουργική.
ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!
Τέλεια!!! Τα κάνω συχνά γιατί μας αρέσουν πολύ !!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μπράβο σας που τα κάνετε συχνά! Έχουν την φασαρία τους αλλά είναι εξαιρετικά νόστιμα, έχετε δίκιο!
Λατρεύω τη Κρητική κουζίνα!
Θέλω πολύ να μάθω ακόμα περισσότερες συνταγές κ την ιστορία τους!
Ευχαριστώ πολύ! Ήρθατε σε ένα site που μπορεί να σας ενημερώσει για ό,τι σας ενδιαφέρει για την κρητική κουζίνα! Καλώς ορίσατε!
Νομίζω ότι αυτό το είδος φύλου είναι από τη Δράμα. Εγώ το κάνω στις πίτες, μόνο που χρησιμοποιώ αποκλειστικά ελαιόλαδο και νισεστέ ανάμεσα από τα φύλα αντί για τη γνωστή μαργαρίνη.
Κι εγώ έχω την εντύπωση αυτή. Πολύ ωραία η παραλλαγή σας! Θα τη δοκιμάσω και ως πιο υγιεινή! Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα
Τα έκανα προχθές, αλλά μου βγήκαν λίγο σφιχτά. Δεν ξέρω γιατί, αλλά τα περίμενα πιο αφράτα. Νόστιμα ήταν βέβαια, τι μπορεί να έφταιξε;
Καλό μεσημέρι, καλό μήνα! Μάλλον θα έφταιγε το αλεύρι. Η υφή του φύλλου είναι λίγο πιο σφικτή από εκείνη της σφολιάτας (όχι τόσο τριφτό, αλλά αφράτο και νόστιμο). Μια άλλη αιτία πιθανόν να είναι το πάχος του πρώτου φύλλου. Πρέπει να είναι λεπτό. Κι εγώ τα έφτιαξα 2-3 φορές μέχρι να πετύχω αυτό που ήθελα. Μην αποθαρρυνθείτε!
Ευχαριστώ πολύ, θα τα ξαναδοκιμάσω,γιατί είναι ιδιαίτερα και μας άρεσαν πολύ.
η τεχνική αυτη ειναι ιδια με τα ναπολιτανικα σφολιατινια
Δεν ξέρω τη συνταγή για τα σφολιατίνια, θα την ψάξω γιατί μου αρέσει η ιταλική κουζίνα. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο site που να έχει τα σφολιατίνια; Η σφολιάτα αν δεν κάνω λάθος είναι μάλλον γαλλική ζύμη ασχέτως αν χρησιμοποιείται πια παντού.
Αχ,πώς θα ήθελα να μένω στην γειτονιά σας να ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς τους “μερικούς” που δοκιμάζουν και λένε την γνώμη τους!!
Άλλη μια συνταγή που θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!
Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάζαμε γειτονιές πότε πότε! Κι εγώ θα ήθελα να δοκιμάσω θρακιώτικες νοστιμιές. Ό,τι έχω δοκιμάσει (είχα στη Θεσσαλονίκη θρακιώτισσα γειτόνισσα) ήταν εξαιρετικό!
Καλησπέρα
Μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη μόλις τα ετοιμάσω, ώστε να τα έχω έτοιμα για ψήσιμο όποτε χρειαστεί;
Καλημέρα σας! Και βέβαια! Πολλέςφορές το έχω κάνει.