Γλυκά

Δροσερή «mousse» σοκολάτας

Δροσερή «mousse» σοκολάτας

Μια απαλή σοκολατένια κρέμα ψυγείου!

Θα μου πείτε «τι mousse είναι αυτό χωρίς αυγά, χωρίς μαρέγκα, χωρίς τα τυπικά της συνταγής;».  Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα μου έκανε εντύπωση η ονομασία με την οποία αναφέρεται αυτό το γλυκό σε ένα από τα παλιά τετράδια συνταγών που «μελετώ» αυτήν την εποχή. Γι αυτό άλλωστε και τα εισαγωγικά στην ονομασία. Στην πραγαμτικότητα λοιπόν πρόκειται για ένα ακόμη εύκολο, παλιομοδίτικο γλυκό ψυγείου. Από αυτά τα γλυκά με τα 5-6 υλικά, τα προσιτά σε όλο τον κόσμο!

Δροσερή «mousse» σοκολάτας

Είναι από τις περιπτώσεις που μάλλον οι νοικοκυρές αυτοσχεδίαζαν για να φτιάξουν γλυκά που να πλησιάζουν στα μοντέρνα γλυκά των ζαχαροπλαστείων της δεκαετίας του 1960 και 1970. Δεν είχαν βλέπετε ούτε τα εργαλεία ούτε τα υλικά που διαθέτουμε σήμερα. Έτσι εξηγείται και η χρήση επαπορέ γάλακτος στο γλυκό, υλικό που αντικαθιστούσε πολύ συχνά τη δυσεύρετη στην επαρχία κρέμα γάλακτος.

Δροσερή «mousse» σοκολάτας

Μια «mousse» λοιπόν που δεν είναι «mousse». Πρόκειται για μια ανάλαφρη κρέμα ψυγείου, που πράγματι έχει την υφή που έχουν οι μους, χωρίς όμως τα λιπαρά τους. Υπό αυτήν την έννοια είναι ό,τι πρέπει αν θέλουμε ένα ελαφρύ επιδόρπιο μετά την υπερκατανάλωση λιπαρών της εορταστικής περιόδου.

Δροσερή «mousse» σοκολάτας

Αναπάντεχα απαλό, έβγαλε αρκετές μερίδες με τις αναλογίες που δίνω παρακάτω. Το μόνο που άλλαξα ήταν η ποσότητα του εβαπορέ και του νερού. Γι αυτό, αν επιχειρήσετε να φτιάξετε αυτό το δροσερό επιδόρπιο, θα ήθελα να δείτε οπωσδήποτε τις παρατηρήσεις σ’ αυτήν την ανάρτηση.

 

Δροσερή «mousse» σοκολάτας

Παρατηρήσεις

  1. Η αρχική συνταγή είχε 1 νεροπότηρο νερό και ¾ φλυτζάνας γάλα. Με μετρημένο τον όγκο των παλιών αυτών εργαλείων, έχω καταλήξει ότι τα περισσότερα νεροπότηρα της παλιάς εποχής ήταν 250ml και οι φλυτζάνες 200ml. Έτσι τα συνολικά υγρά της συνταγής είναι 400ml. Εγώ ελάττωσα λίγο το νερό και αύξησα το γάλα για πιο πλούσια γεύση. Δείτε όμως και παρακάτω…
  2. Την πρώτη φορά που το έφτιαξα κράτησα αυτές τις ποσότητες περίπου (τα 50ml παραπάνω γάλα μπήκαν επειδή σηκώνει το ζελέ για τα δικά μας γούστα παραπάνω υγρά…), αλλά τη δεύτερη φορά ξεχάστηκα και πάγωσα ολόκληρο το κουτί το γάλα. Επειδή εμείς δεν πίνουμε εβαπορέ και το χρησιμοποιώ μόνο στα γλυκά, το έβαλα όλο στο γλυκό για να μην πάει χαμένο. Δηλαδή αύξησα κατά περίπου 150 ml τα υγρά, αλλά και πάλι η κρέμα μας άρεσε. Ήταν και πιο ανάλαφρη θα έλεγα, και έδωσε και περισσότερες μερίδες!
  3. Το να καταψύξω όλο το γάλα και μετά να κρατήσω το περίσσευμα του γάλακτος, δεν το διανοήθηκα. Είναι γνωστό ότι οι αποψυγμένες τροφές πρέπει να καταναλώνονται σύντομα μετά την απόψυξή τους. Μπορούμε  βέβαια να παγώσουμε 200ml σε ένα μπολ και να κρατήσου το υπόλοιπο για άλλη χρήση.
  4. Το γλυκό δοκιμάστηκε και με ζελέ μπανάνα και μας άρεσε και σ’ αυτήν την εκδοχή. Καλοκαίρι έχουμε μπροστά μας, καλά να είμαστε θα το δοκιμάσουμε και με άλλες γεύσεις ζελέ.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο