Μια απαλή σοκολατένια κρέμα ψυγείου!
Θα μου πείτε «τι mousse είναι αυτό χωρίς αυγά, χωρίς μαρέγκα, χωρίς τα τυπικά της συνταγής;». Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα μου έκανε εντύπωση η ονομασία με την οποία αναφέρεται αυτό το γλυκό σε ένα από τα παλιά τετράδια συνταγών που «μελετώ» αυτήν την εποχή. Γι αυτό άλλωστε και τα εισαγωγικά στην ονομασία. Στην πραγαμτικότητα λοιπόν πρόκειται για ένα ακόμη εύκολο, παλιομοδίτικο γλυκό ψυγείου. Από αυτά τα γλυκά με τα 5-6 υλικά, τα προσιτά σε όλο τον κόσμο!
Είναι από τις περιπτώσεις που μάλλον οι νοικοκυρές αυτοσχεδίαζαν για να φτιάξουν γλυκά που να πλησιάζουν στα μοντέρνα γλυκά των ζαχαροπλαστείων της δεκαετίας του 1960 και 1970. Δεν είχαν βλέπετε ούτε τα εργαλεία ούτε τα υλικά που διαθέτουμε σήμερα. Έτσι εξηγείται και η χρήση επαπορέ γάλακτος στο γλυκό, υλικό που αντικαθιστούσε πολύ συχνά τη δυσεύρετη στην επαρχία κρέμα γάλακτος.
Μια «mousse» λοιπόν που δεν είναι «mousse». Πρόκειται για μια ανάλαφρη κρέμα ψυγείου, που πράγματι έχει την υφή που έχουν οι μους, χωρίς όμως τα λιπαρά τους. Υπό αυτήν την έννοια είναι ό,τι πρέπει αν θέλουμε ένα ελαφρύ επιδόρπιο μετά την υπερκατανάλωση λιπαρών της εορταστικής περιόδου.
Αναπάντεχα απαλό, έβγαλε αρκετές μερίδες με τις αναλογίες που δίνω παρακάτω. Το μόνο που άλλαξα ήταν η ποσότητα του εβαπορέ και του νερού. Γι αυτό, αν επιχειρήσετε να φτιάξετε αυτό το δροσερό επιδόρπιο, θα ήθελα να δείτε οπωσδήποτε τις παρατηρήσεις σ’ αυτήν την ανάρτηση.
Υλικά
1 συσκευασία ζελέ λεμόνι
200ml καυτό νερό
125gr σοκολάτα κουβερτούρα
60ml (4 κουταλιές) σούπας νερό
200ml γάλα εβαπορέ παγωμένο πλήρες (δείτε παρατηρήσεις)
Για το γαρνίρισμα, καρύδια ή/και τριμμένη σοκολάτα
Επί το έργον
Έχουμε βάλει στην κατάψυξη το γάλα περίπου μια ώρα πριν την παρασκευή του γλυκού. Διαλύουμε το ζελέ στο καυτό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου (να μην πήξει…). Σε κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό με τη σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε το παγωμένο γάλα με το μίξερ να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε το ζελέ και τη σοκολάτα. Αναμειγνύουμε ώστε η κρέμα μας να είναι ομοιγενής. Μοιράζουμε σε μπολ ή σε ποτήρια και τα βάζουμε στο ψυγείο. Περιμένουμε να στερεοποιηθεί και σερβίρουμε τη «mousse» γαρνιρισμένη με καρύδια και αν θέλουμε τριμμένη σοκολάτα.
Παρατηρήσεις
- Η αρχική συνταγή είχε 1 νεροπότηρο νερό και ¾ φλυτζάνας γάλα. Με μετρημένο τον όγκο των παλιών αυτών εργαλείων, έχω καταλήξει ότι τα περισσότερα νεροπότηρα της παλιάς εποχής ήταν 250ml και οι φλυτζάνες 200ml. Έτσι τα συνολικά υγρά της συνταγής είναι 400ml. Εγώ ελάττωσα λίγο το νερό και αύξησα το γάλα για πιο πλούσια γεύση. Δείτε όμως και παρακάτω…
- Την πρώτη φορά που το έφτιαξα κράτησα αυτές τις ποσότητες περίπου (τα 50ml παραπάνω γάλα μπήκαν επειδή σηκώνει το ζελέ για τα δικά μας γούστα παραπάνω υγρά…), αλλά τη δεύτερη φορά ξεχάστηκα και πάγωσα ολόκληρο το κουτί το γάλα. Επειδή εμείς δεν πίνουμε εβαπορέ και το χρησιμοποιώ μόνο στα γλυκά, το έβαλα όλο στο γλυκό για να μην πάει χαμένο. Δηλαδή αύξησα κατά περίπου 150 ml τα υγρά, αλλά και πάλι η κρέμα μας άρεσε. Ήταν και πιο ανάλαφρη θα έλεγα, και έδωσε και περισσότερες μερίδες!
- Το να καταψύξω όλο το γάλα και μετά να κρατήσω το περίσσευμα του γάλακτος, δεν το διανοήθηκα. Είναι γνωστό ότι οι αποψυγμένες τροφές πρέπει να καταναλώνονται σύντομα μετά την απόψυξή τους. Μπορούμε βέβαια να παγώσουμε 200ml σε ένα μπολ και να κρατήσου το υπόλοιπο για άλλη χρήση.
- Το γλυκό δοκιμάστηκε και με ζελέ μπανάνα και μας άρεσε και σ’ αυτήν την εκδοχή. Καλοκαίρι έχουμε μπροστά μας, καλά να είμαστε θα το δοκιμάσουμε και με άλλες γεύσεις ζελέ.
Εάν βάλουμε κακάο αντί για κουβερτούρα, θα είναι το αποτέλεσμα το ίδιο;
Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά δεν μου ακούγεται άσχημα. Πάντως για να δείτε πόσο πηκτή είναι αυτή η “σάλτσα” σοκολάτας ώστε να επιτύχετε αυτήν την υφή και με το κακάο, θα έλεγα την πρώτη φορά να φτιαχτεί με σοκολάτα! Ωραία ιδέα πάντως!
Πεντανοστιμη μους πανεύκολη. Την έφτιαξα με εβαπορέ λάιτ και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από μια άλλη μους . Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες συνταγες σας.
Χαίρομαι που σας άρεσε κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!